[E36] wspomaganie 325 TD

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

[E36] wspomaganie 325 TD

Post autor: marcellchen »

mam pytanie, mianowicie na wolnych obrotach kręcenie kierownicą jest prawie jak bez wspomagania, po lekkim dodaniu gazu czuc poprawe, denerwujące przez to są manewry na parkingu. Czy winna za to może być pompa czy przekładnia? dzis zauwazylem ze po uruchomieniu motoru napinacz od paska jakby sobie delikatnie podskakiwal ?? moze to wina napinacza ??
Obrazek
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Witam

Sprawdz wstepne napięcie paska na wyłączonym silniku czy nie jest za luzny.Warto też wymienić płyn od wspomagania moze stracił swoje własćiwości.Jeżeli nie bedzie poprawy to może pompa sie kończy lub w maglownicy uszczelniacze.Zerknij czy nie ma wycieków i czy sie płyn nie pieni w zbiorniczku od wspomagania.

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

Łosiowy, hmmm czyli mam odkrecic zbiorniczek i sprawdzic pianienie sie ?? plyn jest czerwony, raczej ladna barwa ... ale nie wymieniany od conajmniej 2 lat ... maglownica sie nie poci, sucha jest.
Obrazek
no1knowme
Bywalec

Post autor: no1knowme »

masz pewnie pompe wspomagania do wymiany. Miałem to samo. Wymieniłem na inną używaną. Zaciekawiła mnie śruba pod pompą(od spodu) spróbuj ją lekko wkręcić i zobaczyć czy coś się zmieni. Na tej co wsadziłem ta śruba była wkręcona, w mojej starej nie. Może to jest jakaś regulacja.. :?: :wink:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 19:54 przez no1knowme, łącznie zmieniany 1 raz.
jarro2000
Bywalec

Post autor: jarro2000 »

Witam wszystkich.
U mnie pompa wyje tylko na zimnym silniku,ale wspomaganie działa normalnie (chyba, bo może się przyzwyczajiłem).Wymienilem olej-nic nie pomogło.
Mam pytanie do wszystkich znających temat czy warto ją regenerować(koszt min.200zł) czy dać luz,dozbierać grosza i kupić nową (koszt 700-1000zł).Różnica spora kwestia czy warto.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

kolego jaroo..jezeli zamierzasz dluzej jezdzic autem(z5lat)to kup nowa..ale ja bym proponowal znalezc uzywke,nie powinno byc problemu ze znalezieniem
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

jarro2000 pisze:Witam wszystkich.
U mnie pompa wyje tylko na zimnym silniku,ale wspomaganie działa normalnie (chyba, bo może się przyzwyczajiłem).Wymienilem olej-nic nie pomogło.
Mam pytanie do wszystkich znających temat czy warto ją regenerować(koszt min.200zł) czy dać luz,dozbierać grosza i kupić nową (koszt 700-1000zł).Różnica spora kwestia czy warto.
Na allegro była firma ktora oferowała nowe pompy bez koła pasowego.Były to jakies zamienniki kosztowały 350zl.Z tego co pamietam to trzeba było sprawdzic tylko podejscia węży.

Jak ktos taka bedzie kupował to dajcie znać.

Pozdrawiam
Obrazek
bumas525
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

Ja też widziałem pompy wspomagania na allegro od 250 do 350 zł, nowe jakieś podróby ale nie ma sensu kupować orginału dwa czy trzy razy droższego.
ODPOWIEDZ