[E39] ON czy LPG
Moderator: Moderatorzy
-
szmalu
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
[E39] ON czy LPG
WITAM WSZYSTKICH
przymierzam się do kupna E39 tak do 18tyś zł
zastanawiam się co wybrać ON czy LPG nadmieniam ze nie jeżdże zbyt dużo
prosze o waszą pomoc jak gaz to jaki silnik,jak ON to jaki?
z góry dziękuje za wszelkie porady
pozdrawiam[/code]
przymierzam się do kupna E39 tak do 18tyś zł
zastanawiam się co wybrać ON czy LPG nadmieniam ze nie jeżdże zbyt dużo
prosze o waszą pomoc jak gaz to jaki silnik,jak ON to jaki?
z góry dziękuje za wszelkie porady
pozdrawiam[/code]
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
TDS E39 znajdziesz do 18k.
Musisz bardzo uważać na stan <regenerowana pompa wtryskowa 3k, turbo regenerowane 1k itd. Dobrze, żeby np. któryś z Forumowiczów pomógł Ci w oględzinach- zawsze łatwiej, gdy ktoś wie, co może autko boleć, na co zwrócić uwagę>, ale znajdziesz.
LPG moim zdaniem nie warto.
BMW <jak i MB, Audi etc> to nie auta to gazowania- zrobić im możesz tylko krzywdę <wiadomo- lepiej jeździć trochę na podtlenku i trochę na benzynie, ale prawda jest taka, że jak się poczuje koszt jazdy na podtlenku, to nie chce się włączać benzynki, a na tym auto może tylko cierpieć>.
Jeżeli chciałbyś kupić auto z Common Rail, to tylko i wyłącznie sprowadzenie z zagranicy wchodzi w rachubę <przy kwocie, którą podałeś>, ale z opłatami etc. w limicie się nie zmieścisz.
Pozostaje TDS, aczkolwiek na Twoim miejscu poczekałbym, zbierał fundusz i dołożył do diesla na CR- generalnie 3.0d są mniej problematyczne, znacznie dynamiczniejsze, nieco oszczędniejsze niż TDS.
Skoro nie jeździsz zbyt dużo, to benzynki nie powinieneś się bać, ale jazda autkiem z silnikiem ZS ma swoje plusy- ewidentnie elastyczność, w przypadku CR kultura pracy, osiągi, niskie spalanie, wysoka trwałość, MOMENT OBROTOWY- to on Cię wciska w fotel
Musisz bardzo uważać na stan <regenerowana pompa wtryskowa 3k, turbo regenerowane 1k itd. Dobrze, żeby np. któryś z Forumowiczów pomógł Ci w oględzinach- zawsze łatwiej, gdy ktoś wie, co może autko boleć, na co zwrócić uwagę>, ale znajdziesz.
LPG moim zdaniem nie warto.
BMW <jak i MB, Audi etc> to nie auta to gazowania- zrobić im możesz tylko krzywdę <wiadomo- lepiej jeździć trochę na podtlenku i trochę na benzynie, ale prawda jest taka, że jak się poczuje koszt jazdy na podtlenku, to nie chce się włączać benzynki, a na tym auto może tylko cierpieć>.
Jeżeli chciałbyś kupić auto z Common Rail, to tylko i wyłącznie sprowadzenie z zagranicy wchodzi w rachubę <przy kwocie, którą podałeś>, ale z opłatami etc. w limicie się nie zmieścisz.
Pozostaje TDS, aczkolwiek na Twoim miejscu poczekałbym, zbierał fundusz i dołożył do diesla na CR- generalnie 3.0d są mniej problematyczne, znacznie dynamiczniejsze, nieco oszczędniejsze niż TDS.
Skoro nie jeździsz zbyt dużo, to benzynki nie powinieneś się bać, ale jazda autkiem z silnikiem ZS ma swoje plusy- ewidentnie elastyczność, w przypadku CR kultura pracy, osiągi, niskie spalanie, wysoka trwałość, MOMENT OBROTOWY- to on Cię wciska w fotel
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
ZA 18 koła to nic dobrego nie zanjdziesz a kupic zameczonego TDS to studnia bez dna poczekaj dozbieraj kasy i wtedy rozgladnij sie za 2.5 albo 3.0 d common rail . Ale jak chcesz kupic tadka to musisz uwarzac na pompe i chłodzenie czy silnik nie był przegrzany . Ja na swojego tdska nie narzekam osobiscie polecam ale zadbane modele , powodzenia w poszukiwaniach morze trafisz na rodzynka w dobrym stanie
pozdro
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
-
szmalu
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Śląskie
a 3.0 d w jakich cenach się wachają???
dużo o nich słyszałem i chyba dozbieram kaski
chyba że trafie na coś godnego
dzięki za info
tak jak pisałem dużo nie jeżdże renią przez 6 lat zrobiłem 45tyś
naczytałem się tyle artykułów na temat BMW ze już sam nie wiem
dużo osób chwali i dużo nażeka
jeszcze raz dzięki za info
dużo o nich słyszałem i chyba dozbieram kaski
chyba że trafie na coś godnego
dzięki za info
tak jak pisałem dużo nie jeżdże renią przez 6 lat zrobiłem 45tyś
naczytałem się tyle artykułów na temat BMW ze już sam nie wiem
dużo osób chwali i dużo nażeka
jeszcze raz dzięki za info
- wojtek_blekitny
- Moderator

Haket> pamiętaj, że TDS ze starszych roczników (96'-98' vs 98->w przypadku 3.0d) są ZNACZNIE tańsze niż 3.0d/2.5d.
Tak czy inaczej, jeżeli "kulasz" ok 7-8k rocznie, to nie masz co się bać benzyniaka- może 528i?
Tak czy inaczej, jeżeli "kulasz" ok 7-8k rocznie, to nie masz co się bać benzyniaka- może 528i?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2008, 0:26 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
szmalu ja mam tdsa w dobrym stanie na sprzedaz tu byłą wystawiona aukcja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=502541663 i na forum w dziale sprzedaz
bumas 525 to jest tds a nie td !!
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 10:56 am ]
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1040 tu tez sie mylili
[ Dodano: Sob Gru 27, 2008 10:56 am ]
http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1040 tu tez sie mylili
- wojtek_blekitny
- Moderator

Żeby nie było wątpliwości:
KLIK
Dla porównania TD.
TDS E39 ma inny intercooler niż E34, inaczej umiejscowiony i różnica między TD a TDS na zdjęciach takich jak z aukcji Hicka nie jest widoczna <i w zasadzie to 2 rurki i IC, oprócz programu oczywiście>.
Z tańszym paliwem bym uważał w przypadku silników z Common Rail- tam precyzja i ogromne ciśnienia w układzie wtryskowym zmuszają do dbania o wysoką jakość oleju napędowego.
Natomiast TDS da sobie radę i z "czerwonką"
Pomyśl o tym.
KLIK
Dla porównania TD.
TDS E39 ma inny intercooler niż E34, inaczej umiejscowiony i różnica między TD a TDS na zdjęciach takich jak z aukcji Hicka nie jest widoczna <i w zasadzie to 2 rurki i IC, oprócz programu oczywiście>.
Z tańszym paliwem bym uważał w przypadku silników z Common Rail- tam precyzja i ogromne ciśnienia w układzie wtryskowym zmuszają do dbania o wysoką jakość oleju napędowego.
Natomiast TDS da sobie radę i z "czerwonką"
Ostatnio zmieniony 27 gru 2008, 11:24 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak sie nie myle to ta piatka juz jest długo wystawiana chyba drugi raz na allegro i dalej sie nie sprzedała a pozatym bardzo goła wersja wyposarzenie a jak ci to nie przeszkadza to trzeba by jej sie blizej przyjrzec i ocenic ale na zywo pozdro 
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
A może taka sztuka
http://moto.gratka.pl/tresc/bmw-525-tds ... 679d6286,1
http://moto.gratka.pl/tresc/bmw-525-tds ... 28315f4e,1
http://moto.gratka.pl/tresc/bmw-525-tds ... 679d6286,1
http://moto.gratka.pl/tresc/bmw-525-tds ... 28315f4e,1
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 12:18 przez Tymbark, łącznie zmieniany 2 razy.