[E39] zamarzlo paliwo
Moderator: Moderatorzy
-
kantowy
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
[E39] zamarzlo paliwo
czesc dzis w nocy bylo minus 25 wsiadam krece i nic nawet paliwa nie widac w przewodzie napewno parafina sie oddzielila i cos przytkalo poradzcie co zrobic 2.5 tds e 39 z gory dziekuje a wczoraj przy minus 15 normalnie bylo
- TONY
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
W takim przypadku jedynie ciepły garaż Cie ratuje,a następnie ściągniecie paliwa.
Jeżeli parafina przytkała filer to też trzeba go wymienić, bo zaczną się cyrki z prawidłową pracą silnika. No i na koniec zalanie świeżego paliwa (najlepiej takiego nie od chłopa)
Aby do wiosny...
Jeżeli parafina przytkała filer to też trzeba go wymienić, bo zaczną się cyrki z prawidłową pracą silnika. No i na koniec zalanie świeżego paliwa (najlepiej takiego nie od chłopa)
Aby do wiosny...
----------<<<ÅšMIGÅO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=928
- TONY
- Bywalec
- Seria: E34
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Denaturatu ? do diesla
hicek znam ten patent ale z zastosowania w iskrowych silnikach.
Denaturat mieszalny jest z woda, którą ewentualnie może zawierać benzyna (na skutek skraplania się w zbiorniku,bądź złej jakości paliwa).
Poprzez wymieszanie zapobiega zamarzaniu i ułatwia przepalenie tej wody.
No ale jak już woda zamarznie gdzieś w układzie to nawet takie dolanie denaturatu nie pomoże...
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, że można wlewać "dentke"do ON...
hicek znam ten patent ale z zastosowania w iskrowych silnikach.
Denaturat mieszalny jest z woda, którą ewentualnie może zawierać benzyna (na skutek skraplania się w zbiorniku,bądź złej jakości paliwa).
Poprzez wymieszanie zapobiega zamarzaniu i ułatwia przepalenie tej wody.
No ale jak już woda zamarznie gdzieś w układzie to nawet takie dolanie denaturatu nie pomoże...
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, że można wlewać "dentke"do ON...
----------<<<ÅšMIGÅO POTRAFI WKRĘCIĆ>>>-----------
-
morsik20ncdldz
- Bywalec
- Kontakt:
Panowie ,w instrukcji obsługi do e 38 TDS ,pisze,ze mozna dolewać benzyne w zaleznosci od temperatury ,nie trzeba stosować żadnych środków specjalnych ,szkoda kasy !!!! , jeśli kogos interesuje ile tej benzyny to moge jutro zerknąć bo instrukcje mam w aucie. Wtedy nie ma prawa nic zamarznąć ,sam mam dwa TDS-y e 38 i e 36 na dworze i nic nie zamarza ,nawet nie dolewałem niczego i tankuje na stacjach bliska ,albo neste i wszystko gra ,więc sie dziwie skąd te problemy macie,pozdrawiam 
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Do 20% o ile dobrze pamiętam.elvis pisze:jeśli kogos interesuje ile tej benzyny to moge jutro zerknąć
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Jakoś w dzisiejszych czasach mam mieszane uczucia co do kombinacji z paliwem. Oczywiście jeżeli lejemy pewne paliwo. Fakt w rejonach górskich może być kłopot bo tam lubi przycisnąć ale ulepszone paliwa wytrzymują -30 stopni Celsjusza a żeby w baku sie tak zrobiło to musi przycisnąć trochę więcej. Bak i komora silnika jest osłonięta od wiatru itd. wystarczy autko stawiać bliżej zabudowań a najlepiej chociaż w garażu nawet nie ogrzewanym to już daje nam przewagę kilku stopni 
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz 
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Województwo: Warmińsko-mazurskie