8 minut normalnej jazdy i temperatura na czerwonym

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

wlosiu9
Świeżak
Świeżak

8 minut normalnej jazdy i temperatura na czerwonym

Post autor: wlosiu9 »

Otóz pomózcie. Kurde wyjechalem wczoraj z warsztatu po jakichs drobnych kosmetycznych poprawkach i kasowaniu zoltej i czerwonej lampki po zmianie oleju. Po doslownie kilku kilometrach temperatura drastycznie podskoczyla az zaczelo mi odcinac.. Zgasilem poczekalem az ostygnie i wrocilem do warsztatu, a teraz glowkuje co jest. Majstry chca mi dziewczynke na kawalki rozebrac. Pomocy
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

jakie poprawki co było robione ?? Możliwe że coś schrzanili albo zbieg okoliczności. Stawiałbym na pompę wody po twoim opisie
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

ja tez obstawiam pompe... zreszta niewidzeinnej przyczyny:D chyba ze nie masz płynu w ukladzie chłodniczym...
CWL 525tds
Bywalec
Model: 525tds
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: CWL 525tds »

ja tez uważam że to pompa też tak miałem chodził normalnie a pózniej przejechałem 1 kilometr i temperatura na czerwone pole okazało się że pękł wirnik od pompy.
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

Te twoje majstry to chyba więcej zepsuly niz naprawiły :D a tak na serjo ja tak jak obstawiaja koledzy pompa pozdro :)
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
xxx99
Świeżak
Świeżak

Post autor: xxx99 »

moze płyn wymieniali i nie odpowietrzyli dobrze??!!
Moja Bema;)
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

Z tego co wiem to samo sie powiło odpowietrzyc ale nie jestem pewny na sto procent pozdro :)
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

xxx99 pisze:moze płyn wymieniali i nie odpowietrzyli dobrze??!!
TDSa sie nie odpowietrza
andrzejpaluch2
Bywalec

Post autor: andrzejpaluch2 »

Po pierwsze kolego to jesli wskazówka wchodzi na czerwone to w żadnym wypadku nie powinieneś gasić silnika. Wyłącza sie wtedy wentylator i silnik dopiero łapie temperaturę a tu już do przegrzania niedaleko. a co za tym idzie nie musze Ci mówić. W przyszłości kiedy będziesz widział że wskazówka zbliża się do czerwonego stajesz i dajesz autku obroty bo wtedy wentylator pracuje na dużo wyższych obrotach a co za tym idzie lepiej schładza. Wracając do Twojego pytania:
sprawdż czy turbina napewno nie działa,
czy jest olej,
czy jest sprawny termostat.
ja w swojej buni zmieniałem płyn i zlapała bombel powietrza. Męczyłem się i męczyłem. Pojechałem do znajomka. Spuścił płyn, odpalił maszynę i wlał koło dwóch litrow płynu od razu. Potem powoli dolewal i samo wypchnęło powietrze.
jeśli robiłeś kosmetykę auta i dotyczyło to silnika to sprawdż czy nie masz gdzieś wycieków, zagniecionego przewodu wodnego no i w pierwszej kolejności czy masz płyn w układzie chlodzenia. Może zapchal się kanal chlodzący silnik?Spuść płyn, wymontuj chłodnicę, wypłucz ją , posprawdzaj przewody wodne, zaciski, termostat.
Może pomoże?

[ Dodano: Nie Sty 25, 2009 1:45 pm ]
pisząc o turbinie - mala pomyłka. miałeś na myśli sprawdzenie pompy wody tak jak wskazywali poprzedni przedmówcy.
Jędrek- uzalezniony od żony i beci
CWL 525tds
Bywalec

Kolego andrzejpaluch2 jesli temperatura dojdzie do czerwonego pola to trzeba wyłaczyc silnik jak masz uszkodzoną pompę wody to chłodnica jest zimna a silnik gorący i wieksze obroty tylko przyspieszą złapanie większej temperatury.U mnie jak temperatura weszła na czerwone pole to silnik sam zgasł i mrygała czerwona kontrolka na wskazniku silnik był gorący a chłodnica zimna.
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Post autor: cart00n »

dokładnie, jak nie ma obiegu to w chłodnicy zimno a w silniku wrzenie, także wentylator i jego szybsze obroty nic nie dadzą, ja na początku sprawdziłbym pasek, jak nie on to pompkę wody :razz:
andrzejpaluch2
Bywalec

Szanowny kolego.
Wrzucający temat napisał, że wszystko przed naprawą było ok więc pisząc swoją uwagę założyłem, że układ chłodzenia był sprawny. zaznaczyłem, że gdy temperatura dochodzi do czerwonego a nie kiedy odcina już pracę silnika. Myślę, że byłoby warto dobrze najpierw przeczytać. Kiedy wina nie lezy po stronie chłodnicy i jest ona gorąca to co napisałem sparwdza się w 100 %. Żaden kierowca nie powinien czekać aż temperatura wejdzie ne czerwone pole. Po to masz wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej abyś mógł na bieżąco kontrolować ją. Umieszczono go tam po to abyś widział go cały czas przed sobą a nie po to że mieli wolne miejsce na desce rozdzielczej. Niemcy kilka lat temu wydali publikację, że w momencie gdy woda zaczyna być bliska temperaury wrzenia przy założeniu poprawnie działajacego układu chłodzenia wyłączenie silnika powoduje jej wzrost o 20-30 stopni Celsjusza.
Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Sty 25, 2009 6:54 pm ]
Natomiast gdy chłodnica jest zimna to stawiam także jak przedmówca na pompę wody chociaż się zastanawiam nad tym ponieważ bez działającej wody chłodznie jako takie działa grawitacyjnie. Chyba, że termostat jest zamknięty i jest tylko maly obieg czyli tylko w silniku. A tak na marginesie to zastanawiam się czy ta woda w układzie chłodzenia wogóle była?
CWL 525tds
Bywalec

Kolego andrzejpaluch2 napisałes że żaden kierowca nie powinien czekać aż temperatura wejdzie na czerwone pole.Zgadza się ale podam Ci przykład. Jedziesz drogą 90km/h temperatura zaczyna rosnąć zatrzymujesz się nie gasisz silnika otwierasz maske pasek cały wentylator chodzi i co wtedy według Ciebi podnosisz obroty żeby schłodzić silnik. A skąd możesz wiedziec że to nie pompa i w koncu i tak silnik grzeje się dalej bo mimo większych obrotów i tak pompa nie pompuje płynu do chłodnicy aż musisz go zgasić i dopiero wtedy masz gorący silnik.
andrzejpaluch2
Bywalec

Kolego andrzejpaluch2 napisałes że żaden kierowca nie powinien czekać aż temperatura wejdzie na czerwone pole.Zgadza się ale podam Ci przykład. Jedziesz drogą 90km/h temperatura zaczyna rosnąć zatrzymujesz się nie gasisz silnika otwierasz maske pasek cały wentylator chodzi i co wtedy według Ciebi podnosisz obroty żeby schłodzić silnik. A skąd możesz wiedziec że to nie pompa i w koncu i tak silnik grzeje się dalej bo mimo większych obrotów i tak pompa nie pompuje płynu do chłodnicy aż musisz go zgasić i dopiero wtedy masz gorący silnik."
Kiedy jedziesz drogą 90 km/h to żadne podnoszenie obrotów Ci nic nie da. Przy takiej szybkości jeśli pęd powietrza nie wychładza chłodnicy to ewidentnie świadczy, że z układem coś jest nie tak. Wtedy nie czekając aż temperatura wejdzie na maxa unieruchamiam silnik i sprawdzam co może być tego przyczyną.
Wątek o którym pisałem pierwotnie powyżej przeżyłem sam gdy stojąc w korku temperatura poszła na maxa i wyłączyłem silnik a dla mnie zakończyło się to wydatkiem prawie 1500 zł. Byłem u trzech speców od beemek. każdy mnie wyśmiał.Powiedzieli : "jak miałeś płyn w układzie i ciepłą chłodnicę trzeba było walić jej obrotami i sama zeszlaby z temperatury" Wrzucający temat nie zaznaczył, że chłodnica była zimna więc zakładam że to jakiś inny element układu chłodzenia
lukas82
Bywalec

Post autor: lukas82 »

W przypadku gdy pompa siadła dawanie po obrotach raczej nic nie zdziała w momencie gdy temperatura idzie w prawo dałbym ogrzewanie na fula jeśli by to spowolniło wzrost to bym gazował bo wiem że występuje obieg, jeśli ogrzewanie by nic nie pomogło wyłączyłbym silnik wcześniej aby a nie zdążyć zagotować wody
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
andrzejpaluch2
Bywalec

Zgadzam się z Tobą kolego. Nie ukrywam że masz rację jak najbardziej
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Jednak najczęściej bywa tak,że zanim wskazówka "wskoczy" na czerwone pole,wcześniej pojawia się wszechobecna para... :twisted:
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Panowie, jak temperatura zacznie wchodzić na czerwone pole to wystarczy otworzyć ogrzewanie na maxa i zgasić silnik. W upalny dzień w 15 minut spadnie do niebieskiego pola, zimą 3-4 minuty. I nikt mi nie powie że jest inaczej bo kilkakrotnie robiłem tak z różnymi samochodami i zawsze zdawało egzamin.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Pawel1984
Świeżak
Świeżak

Post autor: Pawel1984 »

Witam! Jestem nowy więc najpierw chciałbym się przywitać "Cześć".
Chciałbym się zapytać o podobny problem a mianowicie: Jechałem swoim BMW i wszystko ok w pewnym momencie temperatura drastycznie poszła w górę, ogrzewanie przestało grzać. Zgasiłem silnik i poczekałem chwile aż temperatura trochę spadnie-miałem do domu 200m. Po dojechaniu do domu sprawdziłem termostat i termostat jest ok. zmieniłem płyn w chłodnicy. temperatura silnika jest na niebieskim polu-odpalam-jadę 2km i temperatura skacze z połowy zakresu prosto na czerwone pole. Ogrzewanie w samochodzie tylko daje zimnym powietrzem. Chłodnica przy termostacie zimna 2/3chłodnicy, przy pompie paliwa chłodnica gorąca-1/3 chłodnicy.
Przewody które prowadzą do nagrzewnicy ledwo letnie-raczej zimne.
Czy to POMPA? Czy raczej coś z głowicą?
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Nie powiedziałeś(nie sprawdziłeś)czy węże od chłodnicy są twarde jak kamienie,czy jak napompowane koło od roweru. :cool:
Jeśli to ten pierwszy objaw,to głowica albo uszczelka pod nią do "roboty".
Ps.Było o tym w pokrewnych tematach. :wink:
ODPOWIEDZ