Zimny e36 318 TDS nie odpala i strasznie dymi

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

bmw328i
Świeżak
Świeżak

Zimny e36 318 TDS nie odpala i strasznie dymi

Post autor: bmw328i »

Przeszukałem wszystkie tematy i to co jest opisane nie wyleczyło mojej BUNI.
Na zimnym silniku po nagrzaniu świec nie odpala, a kręcąc rozrusznikiem strasznie śmierdzi ropa i z rury wydobywa się chmura czarnego dymu. Po kilku minutach takiej akcji odpala, za autem robi się na moment czarno i wszystko wraca do normy. Pomimo, że silnik nie jest wystarczająco nagrzany, gaszę go i ponownie odpalam bez żadnych problemów. Proszę o rady
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

miałem identyczne obawy chociaz raz paliła idealnie a raz chmura dymu wina > walnięty oring na pompie wtryskowej pod nastawnikiem , dlatego smierdziało ropa :) 3 zł za oring 150 zł za regulacje pompy i pali od strzała :)
bmw328i
Świeżak
Świeżak

Post autor: bmw328i »

Całkiem możliwe, tymbardziej że przy nagrzanym silniku czuć w aucie ropę przez ogrzewanie. Teraz przy tych mrozach nic nie zrobię, bo nie mam na to warunków. Kupiłem na Allegro filtr paliwa, ktoś mi powiedział, że to może być powodem kłopotów z odpalaniem.
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

wez sobie dobra latarke i wieczorem poswiec na pompe wtryski ogólnie cały silnik , wyciekająca ropa bedzie odbijac swiatło jak lusterko wiec powinienes szybko zlokalizowac wyciek a co do filtra , wymiana niezaszkodzi wręcz odwrotnie pomoze
czarzak
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: czarzak »

he he wymiana filtra nie zaszkodzi ??!! zależy jacy fachowcy to wymieniają... ja oddałem samochód do warsztatu na wymianę termostatu i filtra paliwa bo sam nie mam czasu nawet takich pierduł zrobić. i to był błąd!!! Przed wymianą smigał jak trzeba nawet przy -20 odpalał na tyk.... a teraz kręcę na zimnym silniku po 4 razy żeby załapał no i oczywiście czarna chmura z tyłu.... dzisiaj to chyba każdy może być mechanikiem a my musimy potem dopłacać do interesu...
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

czarzak, pewnie filtr źle wkręcony i się zapowietrza.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
czarzak
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: czarzak »

filtr był źle dokręcony - to raz, a dwa - oberwało się mechanikowi za zbieg okoliczności bo zaraz po wymianie filtra padły dwie świece. Filtr założony poprawnie, 4 nowe świeczki i wszystko wróciło do normy ---> pali od strzała :)
ODPOWIEDZ