[E39] zamarzlo paliwo
Moderator: Moderatorzy
podłączę się pod temat:
mój problem jest następujący:
Od kiedy przymroziło u mnie -20 nie mogę odpalić samochodu gdy silnik jest zimny, jak ciepły - pokręci z 3 sek i odpali, odczekam ok 2 godziny i nic, ratuje mnie tylko starter w sprayu. Akumulator mam dobry, kilkumiesięczny, nie wiem jak rozrusznik ale chyba OK skoro kręci jak opętany tyle, że nie może zaskoczyć oczywiście po kilku takich próbach jest gorzej bo aku słąbiej już ciągnie. Podam mu startera do układu chłodzenia, pokręci kilkanście sek i dopiero odpala z ogromną chmurą czarnego dymu z tłumika.
Dodam jeszcze, że wcześniej byłem w górach tem -10, -15 i palił jak latem, w górach zatankowałem paliwo na orlenie przyjechałem do domu, przyszedł mróz i koniec.
Wymieniłem filtr paliwa bo myślałem, że może parafina go przytkała ale nic niepomogło.
Jakieś pomysły?
mój problem jest następujący:
Od kiedy przymroziło u mnie -20 nie mogę odpalić samochodu gdy silnik jest zimny, jak ciepły - pokręci z 3 sek i odpali, odczekam ok 2 godziny i nic, ratuje mnie tylko starter w sprayu. Akumulator mam dobry, kilkumiesięczny, nie wiem jak rozrusznik ale chyba OK skoro kręci jak opętany tyle, że nie może zaskoczyć oczywiście po kilku takich próbach jest gorzej bo aku słąbiej już ciągnie. Podam mu startera do układu chłodzenia, pokręci kilkanście sek i dopiero odpala z ogromną chmurą czarnego dymu z tłumika.
Dodam jeszcze, że wcześniej byłem w górach tem -10, -15 i palił jak latem, w górach zatankowałem paliwo na orlenie przyjechałem do domu, przyszedł mróz i koniec.
Wymieniłem filtr paliwa bo myślałem, że może parafina go przytkała ale nic niepomogło.
Jakieś pomysły?
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
co do paliwa na orlenie to nalezy zwracac uwage pod jaki dystrybutor sie parkuje, maja tam bio diesla i cos tam diesla, ten pierwszys to mieszanka z elementami roslinnymi a ten drugi wzbogacony czyms tam, dlatego ja polecam shela lub bp jakos paliw lepsza i zadnych dodatkow, ja tankuje tylko tam od kiedy silnik po remoncie i zero problemu nawet jak -20 bylo, podstawa na zime to dobre swiece zarowe, akumulator, paliwo, no i filtr wymieniony zeby parafine odkladajaca sie w nim wyeliminowac