e39 535 tds nie odpala na zimno po dłuższym postoju ;/

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

robertukf
Bywalec

e39 535 tds nie odpala na zimno po dłuższym postoju ;/

Post autor: robertukf »

Witam. Jestem nowy na forum i od razu pytam o radę, wybaczcie...

Mam 5 -tkę z 2.5 litrowym tds-em. od mniej więcej tygodnia mam problem z odpalaniem zimnego silnika.
Jak zostawię auto na noc albo na 8 godzin pod pracą to jak chcę go potem odpalić to kaplica :cry:
Akumulator ma 2 miesiące, rozrusznik kręci (ciekawe tylko ile jeszcze pokręci przy takim odpalaniu), kręcę tak ponad minutę i autko w końcu odpala i chodzi całkiem normalnie. Dodam że s tyłu z rury wydechowej wydobywa się bardzo duża ilość dymu nie jest on czarny tylko taki siwy..

Już nie wiem co robić. dziwne jest to że jak go tak odpalam na "hama" to jak go zgaszę za chwileczkę, przekręcę stacyjkę, świece na desce zgasną to zapali od strzała na dotyk.
A jak postoi kilka godz. problem zaczyna się od nowa :cry:

dziś tak siedzę i czytam fora i znalazłem jeden ciekawy post gdzie użytkownik mówi o zaworku powrotnym (jedno kierunkowym) jak myślicie czy to może być przyczyną.
Ja choć laik uważam że to sensowna przyczyna mojego problemu, paliwko mi ucieka i trzeba go napompować z powrotem..
Tak jak powiedziałem jestem laikiem i nie wiem czy dobrze gadam :smile:
co mi powiecie na ten temat ?? ile za takie coś zapłacę. chętnie przyjmę pomoc od mechanika z Wa-wy lub okolic.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

witam, sam znalazłeś odpowiedz !!! prawdopodobnie cofa ci sie paliwo. Najlepiej po paru godzinach sprawdz czy masz palwo w weżyku paliwowym miedzy filtrem a pompa wtryskowa ,czy sa jakies bąble powietrza , lub zatankuj powyżej 30litrow , ściągnij wężyk od filtra i przekręć kluczyk powinno lecieć paliwo ktore pompuje pompka w zbiorniku może ona padła ,a tak na marginesie poszukaj dobrze na forum bo ten temat to rzeka i sobie poczytaj :wink:
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

robertukf, kupujesz nowa pompe paliwa za okolo 200 zl (zamiennik) lub za 500 (orginal) i pasi :P ja kupilem we wrzesniu za 170 w sklepie i chodzi do dzis ....
Obrazek
robertukf
Bywalec

Dopatrzyłem się wycieku z pod pompy dokładnie to sama pompa jest sucha ale pod nią jest wilgotno. Chyba na łączeniu pompy z silnikiem jest nieszczelność- może tak być :?:

Jest sens wymieniać pompę w baku jak za drugim razem odpala od strzała :?:

Trzeba będzie uszczelnić tę nieszczelność orientujcie się jakie to koszta :?:
CWL 525tds
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: CWL 525tds »

Miałem to samo po ośmiu godzinach postoju ciężko palił ale już zrobiłem.Najpierw pompka w baku chodził ale nie podawała paliwa okazało się że pod pompką jest taka siatka ale ona ma duże oczka i puszczała jakieś paprochy takie mamy paliwo i pompka nie pompowała paliwa założyłem w jej miejsce na pompce filterek od pompki bęzynowej ma gęstą siateczkę dopasowałem w sklepie i do dziś po przekręceniu zapłonu pompka pompuje paliwo ale to jeszcze nie pomogło okazało się że mam rozrusznik do remontu bo przy zapalaniu brał duzo prądu i brakowało na zasilanie pompy wtryskowej.Jak to zrobiłem to jeszcze doszły dwie swiece żarowe bo przez to kręcenie i podgrzewanie po kilka razy się przepaliły. A teraz nawet jak stoi dobe to pali od strzała.Pompe wtryskową też uszczelniałem w kwietniu 250zł plus byłem u gościa od BMW na ustawieniu 150zł.
robertukf
Bywalec

Temat można zakończyć. Autko wróciło do formy po 2 dniach stania na dworze zapala od strzała. Winowajcą całego problemu były świece. kupiłem 6 nowych NGK i po kłopocie.
ODPOWIEDZ