problem z termostatem ?? 325 TD

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

problem z termostatem ?? 325 TD

Post autor: marcellchen »

witaj, kompletnie zglupilalem,mam pytnie odnosnie wezy chlodnicy - u mnie jest jeden ten na dole zimny a drugi ten gorny goracy, chlodnica jest na pol ciepla .... temperatura na bacznosc po 3-4 km nawet w zime przy -20 po 5-6 km sie rozgrzal na bacznosc przy spokojnej jezdzie .... w srodku super cieplo .... i juz nie wiem co mam zrobic ?? czy tak powinno byc ?? w lato pamietam trasa 1000 km z bialegostoku do wiednia, z wiednia do bialegostku non stop silnik wlaczony a tepmeratura na bacznosc .... nic nie rozumiem ... hmm moze jeszcze napisze ze weze sa takie twardowate, mozna je zdusic troche, jak odkrece korek to slychac syk i wtedy oba weze robia sie miekie jak "falki"
Ostatnio zmieniony 18 sty 2009, 10:19 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

zmien termostat i po sprawie - koszt niewielki a dostaniesz odpowiedz.po tych objawach wyglada to na termostat
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
arturos49
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubelskie

Post autor: arturos49 »

według mnie to tak powinno być... na górze gorący na dole zimny.... a pion w bmw to podstawa... jak będzie inaczej to wtedy zacznij się martwić... pozdrawiam :lol:
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

kifiu pisze:zmien termostat i po sprawie - koszt niewielki a dostaniesz odpowiedz.po tych objawach wyglada to na termostat
Z tym nie mogę się zgodzić, to normalna sprawa, termostat OK, no dla wszelkiego jak chcesz to zmień na nowy ale nic się nie zmieni.
Na prostym przykładzie Ci to wytłumaczę:
Domowe centralne ogrzewanie jak zamkniesz zawór na wyjściu z pieca CO lub wyłączysz pompkę (termostat zamknięty)to ciepła woda musi gdzieś popłynąć jeśli jest to ogrzewanie grawitacyjne to popłynie odwrotnie niż jakby zawór był otwarty pompka włączona i ciepłe będą wpierw grzejniki najwyżej położone względem pieca czyli w twoim przypadku góra chłodnicy.
Troche skomplikowane ale wszystko wedle praw fizyki!
Twarde węże- sprawdź stan płynu jak jest go za dużo to nie jest dobrze, a i jeszcze odpowietrzenie zbiorniczka musi być drożne, w konsekwencji dużego ciśnienia w układzie chłodzenia może w najlepszym przypadku doprowadzić do pękania węży. Korek tez z umiarem bo ten kanał zaraz pod nim w zbiorniczku to odpowietrzenie i za razem nadmiar.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ze swej strony dodam tylko, że węże po rozgrzaniu silnika powinny być nie twardsze niż opona rowerowa.

Natomiast korek od zbiorniczka wyrównawczego...? Ma być dokręcony do oporu z "czuciem".
Ma on w sobie zaworek bezpieczeństwa, by upuszczać nadmiar ciśnienia w układzie chłodzenia.
Jeśli tak nie jest, należy go wymienić na sprawny. :cool:
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

myslalem ze te weze powinny byc miekie jak "flaki"
Obrazek
bartsimson
Bywalec

Post autor: bartsimson »

Masz wszystko w porządku nie kombinuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HISTORIA;
BMW e36 325i COUPE
BMW e39 535i v8
OBECNIE;
BMW e36 325 TDS TOURING
ODPOWIEDZ