[E34] nagły spadek mocy przy predkosci w mojej becie?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

barti540
Świeżak
Świeżak

[E34] nagły spadek mocy przy predkosci w mojej becie?

Post autor: barti540 »

witam jestem posiadaczem bmw 524td e34 auto jest w stanie b.dobrym a mam problem z jednostka napedową gdy bujam auto stopniowo na 4 biegu auto rozpedza sie ładnie a gdy rozpedzam go z 1 biegu do 4/5 tyś. obrotów 2 tak samo i 3 do 120km/h gdy wrzuce 4 auto dochodzi do 130/145km/h i nagle odcina mu moc jakby kotś odciol mi paliwo i auto nierozpedza sie jusz a wczesniej rozpedzałem je bez problemu do 180km/h pompa daje cisnienie jak trzeba turbo tesz swiszcze poza ty silnik ma przejechane 320tys.niebierze oleju.filtr palowa i oleju zmieniony na czysty spalanie jest okoł 10l/100km przypuszczam ze wtruski do regeneracji bo gdy go odpale rano to musze pokręcić chwile i jak zalapie to nim trzesie przez chwilę z ruru niebieski dym a po około 0.5 minuty auto ładnie pracuje a swiece żarowe mam nowe okolo 2 tygodne niewie co jest z tym spadkiem mocy morze ktos doradzi ?
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

witam. nie wiem do końca ale sprawdz na samym początku wężyk od podciśnienia , wchodzi on od dołu kolektora , sprawdz to bo to jest częsta przyczyna braku mocy w 2,4td i 2,5 tds mi np. dziś spadł , wcześniej mialem 2,4 td i to samo miałem i tak jezdziłem 2 lata bo od samego początku tak bylo więc myslalem ,że tak jest ,a sie okakzalo że węzyk spadł .
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: krzysztoftds »

miałem podobne objawy jak pompa w zbiorniku przestała pompować paliwko , może sprawdź to
pluskwa9
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Podlaskie

Post autor: pluskwa9 »

hej.
a moglibyscie wrzucic zdjecie gdzie ten wezyk dokladnie idzie??bo u mnie przy EGR z dolu nie ma wezyka tylko miejsce na wlasnie wezyk, nawet nie jest zaslepione!
mam 2.5tds, ale badajac na hamowni wyszlo tylko 115KM.czy ten wezyk moze byc przyczyna takiego spadku mocy??
arturos49
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubelskie

Post autor: arturos49 »

witam... jak spadek mocy albo faluję na obrotach to od razu pompka paliwa w zbiorniku... ja sprawdził bym na początku podciśnienia a później pompę paliwową lub główny wtryskiwacz a od tego powinna zaświecić się kontrolka... pozdrawiam :wink:
barti540
Świeżak
Świeżak

Post autor: barti540 »

tylko jak się tam dostać do bej pompki w zbiorniku ktos wie?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

barti540, było, poszukaj.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
krzysztoftds
Bywalec
Seria: E39
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: krzysztoftds »

kolego arturos49 nie to że od razu pompa , zwyczajnie łatwiej sprawdzić pompę w baku choćby na czuja niż pchać się pod maskę i ładować się w poważne koszta , ale to tylko podpowiedź dla kolegi który zgłasza problem
dbajcie o swoje maleństwa i niech Wam śmigają jak ta lala :)
ODPOWIEDZ