malowanie zderzaka...

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

CLINK_PL
Bywalec

malowanie zderzaka...

Post autor: CLINK_PL »

Witam;

Mam takie pytanie odnośnie zderzaka przedniego. Pewne jego części są w kolorze nadwozia. Czy malował ktos zderzak z innej bawarki pod swój kolor ?? Jesli tak czy to wogóle sie da zrobic i ile by to kosztowało??

Pozdro 600
payonc
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

oczywiscie ze sie da. jezeli nie ma rzadnych brakow i uszkodzen to sama zmiana koloru powinna kosztowac okolo 250-300zl. u mnie w warsztacie tyle kosztuje ale wiem ze mozna taniej jak i drozej to zalezy od warsztatu...
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ostatnio zmieniałem kolor zderzaka tylnego.Gościu wziął 300zł.Materiały jego.
Nie jestem jednak zbyt zadowolony,bo facet nie umył(nie wypłukał) dokładnie zderzaka i przy malowaniu wydmuchiwało kurz i piasek.Czuć pod palcami drobinki piasku.Są widoczne nierówności.Lakier położony jak "skórka cytryny" .Mało tego,to dolna część zderzaka została potraktowana po macoszemu.W niektórych miejscach troszkę matowy.Pewnie uznał,że na dół nikt nie zagląda. :sad:
Ze względu na okoliczności musiało tak zostać.Może kiedyś nadarzy się okazja(jest jeszcze nie jedno do pomalowania),to wtedy będzie poprawiony. :wink:
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, 22:00 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
CLINK_PL
Bywalec

Post autor: CLINK_PL »

Nowłasnie, hmm mam zamiar kupic zderzak o wersji 4.0 ten z wlotami do chlodzenia tarcz ale jest w innym kolorku. Widze ze cała impreza wyszła by z 600 zł :(. A moze ma ktos do sprzedania taki w kolorze diamentshwartzmetalic :D ??
payonc
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

rexman pisze:"skórka cytryny
zawsze jest jak skorka cytryny poniewaz pozniej trzeba to spolerowac papierem sciernym na mokro i pasta polerska. skorka sie troche wyrownuje ale nie moze byc idealnie gladko bo fabrycznie polozony lakier tez ma delikatna fale...
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Nie jestem lakiernikiem, ale co do tej cytrynki to dość prosto ją można było zlikwidować i uzyskać połysk bez bezbarwnego i polerowania. Malowałem już kilka kabin od samochodów ciężarowych i zawsze po zakończeniu malowania robie tak że z większej odległości za pomocą pistoletu natryskuje na naniesioną powierzchnie rozcieńczalnik w małej ilości. Wyschnie i jest pełen połysk i gładkie :smile: no oczywiście wszystko jest ważne, cytrynka zazwyczaj zdarza się gdy temp jest wysoka lakier schnie już gdy jest w fazie lotnej efekt malowania żaden- powierzchnia wygląda jakbyśmy barankiem malowali lub wałkiem :???:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Wszystko się zgadza koledzy.Dzięki za konstruktywne porady! :smile: