e34 - dmuchawa tylko cieple na nogi i szybe, na kabine zimne

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: e34 - dmuchawa tylko cieple na nogi i szybe, na kabine z

Post autor: raven_1983 »

Siudek - fabrycznie nie wychodziło w E34 mechaniczne sterowanie rozdziałem i klimatronik.

Mechaniczne kółko rozdziału ciepło/zimno nie jest podświetlane i występuje tylko i wyłącznie przy braku klimy i/lub klimie automatycznej (nie pamiętam daty granicznej).
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

W takim razie 10/1994 i klimatyzacja automatyczna - pokrętło mechaniczne, brak podświetlenia. Ale faktycznie, w klimatroniku ma to podstawy - w końcu mechanicznym by komputerek klimy nie dał rady sterować. ;] Cóż, wygląda na to, że będę musiał pomyśleć o zmianie na klimatronik. :twisted:

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Wreszcie znalazłem części do naprawy mojej nagrzewnicy :
Obrazek
:D :D :D
baza
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: baza »

witam jestem nowy natym forum mam takie pytanie posiadam e34 525tds wersja z klimatyzacją i leci mi ciepło na nogi i szybe nie moge tego zmienić a i klimatyzacji też nie da rady wł dodam tylko tyle ze jestem posiadaczem tego modelu nie cały tydzien czy jeśli elektrozawory puszczaą cały czas ciepło to klima się nie wł poprzedni wł mówił ze latem klima działała wydaje mi sie ze elektrozawory umnie czały czas puszczają cieplo bo w schowku znalazłem takie cos http://images50.fotosik.pl/1350/beb78577368bf002med.jpg
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: gummiss11 »

To ze zdjęcia, to są elementy zaworków elektrozaworów, i jak ich nie będzie to będziesz miał ciągle ciepłe powietrze na nogi i szybę. Najlepiej sprawdź czy działają Ci cewki, jeśli tak to kup gdzieś na szrocie elektrozawory, tak na prawdę to pasują od każdego BMW- różnią się tylko ilością elektrozaworów(może być pojedynczy, albo podwójny) i wtyczką. Niektóre mają jeszcze dodatkową pompkę pod spodem. Natomiast same zaworki są wszędzie takie same. Jeśli znajdziesz gdzieś po okazyjnej cenie to nie patrz na to od jakiego modelu są, bo jeśli będą podwójne to będziesz miał dwa zaworki i tyle Ci potrzeba, wtedy możesz przełożyć do swoich całe środki i będzie prawidłowo działało. Ja kupiłem :wink: za 40PLN od e38 podobno, zamieniłem środki i działa jak trzeba :D

Klima się włączy dopiero jak temperatura będzie na plusie, bo spadło ciśnienie czynnika i czujnik daje sygnał pustości w układzie. Jak chcesz sprawdzić czy działa to wstaw samochód na noc do ogrzewanego garażu, wtedy czynnik się ogrzeje i klima zadziała jeśli jest nabita i sprawna. :)
Bo Możemy Więcej...Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Mała archeologia, ale może komuś się przyda:

Auto z 1994 roku, klima automatyczna (nie klimatronik). Ostatnio moje auto napadła seria bolączek wieku dojrzałego i wszystko na raz się psuje. Między innymi przestała mi działać regulacja temperatury - jak bym pokręteł na panelu nie ustawił, to i tak wszędzie wieje gorące powietrze (początkowo czasami regulacja działała, czasami działał pasażer a kierowca tylko ciepłe, na końcu padło całkiem i tylko sauna). Problem, bo nie dość że gorąco to jeszcze jak deszcz padał, czy teraz zima, wszystkie okna od tego gorąca parują.

O dziwo (przynajmniej dla mnie) nie była to wina elektrozaworów czy jakichkolwiek klapek. Uświadomił mi to elektryk - winny był sam panel (podpiął drugi i zaczęło działać, z tym że jedna strona, bo druga zapewne też uszkodzona). Prawdopodobnie potencjometry w pokrętłach przestały działać lub inna elektronika (z braku czasu nie wnikałem za bardzo). Tym niemniej było to dla mnie odkrycie - tydzień temu udało mi się w końcu wymontować stary panel (zjechana śrubka radia skutecznie utrudniła operację) i po zamontowaniu nowego regulacja wróciła do normy. Z ciekawostek dodam, że samych paneli było kilka typów (również elektryk mi ten fakt uświadomił), zatem zanim ktoś kupi dany panel, niech wpierw przyjrzy się mu z tyłu, czy jest taki sam jak ten, który posiada (szeroka wtyczka w innym miejscu).

Na długo się nie nacieszyłem moim odkryciem, bo wczoraj zauważyłem, że owszem, regulacja działa... ale na szyby i tak tylko gorące leci. :D Walka z wiatrakami...

Pzdr.
siudek siudkowski

N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Pocieszę/zmartwię Cię - szyby nie parują od tego gorąca, tylko od wilgoci w aucie lub w nawiewie(choćby mokry filtr przeciwpyłkowy o ile taki jest).
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Hehe, dzięki za oświecenie. :lol: Wiem, że szyby parują od wilgoci, w końcu para wodna kiedyś musiała być wodą - fizyka. Ale jak już napisałem, nawiew był tylko gorący (maksymalnie), co skutkuje dość sporym problemem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu tej wilgoci - również fizyka. ;] Tak, filtr kabinowy jest - wymieniony jakieś 2 miesiące temu, MANN. Wyjaśnię co miałem na myśli:

DESZCZ
Przy mocnym deszczu i zamkniętych oknach w aucie robiło się gorąco. Naturalnym odruchem było wtedy wyłączenie tego gorącego jak diabli nawiewu - niestety to powodowało brak wentylacji, co w połączeniu z chociażby tylko moim chuchem i wilgocią z zewnątrz powodowało bardzo szybkie zaparowanie szyb. W ratunku otwierałem tylne szyby, co pomagało trochę, ale przy okazji wpuszczało wraz z deszczem więcej wilgoci do środka, która to po zetknięciu się z wysoką temperaturą zaczęła znowu się skraplać. I tak w kółko. Miałem trasę na mazury - średnia prędkość 90-130km/h i całą drogę praktycznie otwarty szyber i/lub któraś z tylnych szyb... męczarnia. :/

MRÓZ
Ta sama sytuacja przy zewnętrznej temperaturze -12 zwyczajnie skutkowało parowaniem wszystkiego ze względu na dużą różnicę temperatur, a ciepło ogrzewania wcale tu nie pomagało. Para wodna z ust ledwo dolatywała do szyb, a już osadzał się szron. W tym wypadku lepiej działało wietrzenie auta przy otwartych oknach (bo na dworze sucho), ale ile można jechać z otwartymi oknami w trasie przy -12. ;] Na dodatek na koniec trasy nie miałem jak ochłodzić wnętrza i zostawiając taki nagrzany samochód wieczorem, rano czekało mnie odgrzewanie BMW. Tak samo niezbyt wygodne.

Obecnie wróciło do normy - ogrzewanie nie mam ustawione na maksymalnie ciepło, tylko tak jak lubię. Szyby mam suche, oprócz kierowcy (ale ona jest w jakimś tłustym g**** z marketu wysmarowana, co to niby miało pomóc na parowanie - nie polecam). Niestety cały ten bałagan skutkuje jednak zgromadzeniem się większej ilości wilgoci w aucie, a nie mam obecnie jak porządnie umyć i wysuszyć auta w środku (zapewne dopiero na lato to zrobię). Tym niemniej anomalie z parowaniem wszystkiego zniknęły jak ręką odjął. Teraz szyby mam zaparowane jedynie jak mam wyłączony nawiew i pada deszcz (no, plus tłusta szyba kierowcy :D ). Zatem chciałem zwrócić uwagę, że warto sprawdzić czasami sam panel - tak jak napisałem, spotkałem się z czymś takim pierwszy raz, jak widać nie każdy problem z nawiewem w e34 to "albo elektrozawory albo klapki".

Jak na złość niedawno przestała grzać tylna szyba, czyli przy mrozie zazwyczaj jest "przyciemniona". ;] Ale to już odrębna historia.

Pzdr.
siudek siudkowski

playman
Bywalec
Model: 524d/td
Rocznik: 1989

Post autor: playman »

Odświeżam :roll:

Nie działa mi nawiew na nogi kierowcy, jaka może być tego przyczyna?
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

playman pisze:Odświeżam :roll:

Nie działa mi nawiew na nogi kierowcy, jaka może być tego przyczyna?
Sam termotronik, czy klimatronik? Bo jest różnica w sterowaniu, Jeśli masz regulację nawiewów przesuwkami to mogła się urwać linka, Jeśli jest klimatronik to mógł paść silniczek od klapy na zamkniętym.....
playman
Bywalec

Mam sterowanie przesuwkami.
Żeby dobrać się do linki muszę wyjąć przedni panel, tak?
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

Już nie pamiętam jak się go wyszarpywało :mrgreen: ale chyba trzeba wyjąć radio i wypchać go od tyłu ;) Ewentualnie po bokach są zaślepki i trzeba je wyjąć ;) Pewnie linka się wyhaczyła, ale jak wszystko będzie siedziało to trzeba dobrać się do nagrzewnicy ale nie wiem jak to zrobić ;)
playman
Bywalec

Dzięki za pomoc, może się za to zabiorę.
Awatar użytkownika
gummiss11
Bywalec Gadulec

playman pisze:Dzięki za pomoc, może się za to zabiorę.
Fajne podejście do sprawy :mrgreen: :mrgreen:
playman
Bywalec

:D
E34 stoi prawie cały czas w garażu i zyskuje na wartości :P Dlatego nie mam ciśnienia żeby się za to od razu zabierać, ważne, że wiem gdzie szukać.
Na co dzień jeżdżę innym autem ;)
ODPOWIEDZ