[ E39] Wskazania temperatury silnika i parowanie z nadkoli

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Jarec
Bywalec

Post autor: Jarec »

mam kolegę który ma kombi spytam się gdzie ma 75, bo ja mam sedana więc może być inaczej. Pozdr.
Jarec
Bywalec

Post autor: Jarec »

Kolega powiedział żebyś szukał w schowkach w bagażniku tego bezpiecznika 75. Jeszcze sprawdzi w instrukcji jak wróci do domu i da mi dokładnie znać. Pozdr.
Pete
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: Pete »

ja bym narazie przekaznki i bezpieczniki zostawił w spokoju,z tego co wiem to u żadnego z nas nie będzie sie obracał wentylator(pora roku,temp.zew.)
mario_e39
Bywalec

dot. Parowania...

Post autor: mario_e39 »

witam wszystkich.
termostat w mojej buni jest nowy (ok. 2 tys. km) - wymieniony po pęknięciu uszczelki pod głowicą :cry: ale nie o tym teraz.
ja też zauważyłem raz w mokry dzień parowanie dość intensywne z okolicy lewego koła a dokładnie z kratek nadkola. było na prawdę mokro i dość spore kałuże, więc nie zwróciłem specjalnie na to uwagi i pomyślałem że wjechałem w głębszą kałuże, woda pewnie chlapnęła na coś gorącego.
aha, wskazówka temp. stoi pionowo niezależnie czy długa czy krótka jazda była, aby silnik się nagrzał, wentylatory działają oba
:wink:
pozdrawiam
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Hej, może moje doświadczenie coś tu pomoże.

Jeśłi ci paruje z okolic lewego nadkola to może być tak jak u mnie, tyle że u mnie ubywało płynu. Nad lewym kołem (kierowcy) są u mnie elektrozaworki i okazało się, że się rozszczelniły i płyn uciekał ale tylko po rozgrzaniu. Praktycznie wyciek niewidzialny bo wyciekający glikol zaraz parował. Wykręciłem je, rozkręciłem i wymieniłem oring dodając odrobinkę silikonu - problem ustał - płyn nie ucieka :)

Poza tym prośba do autora postu: robi się znowu syfilis w tematach postów. Jak wszyscy będziemy nazywać posty: "Coś dziwnego", "Dziwny przypadek" itp itd będą znowu dublowane tematy. Proponuję zmienić temat postu na jakiś bardziej związany z treścią...

Pozdrawiam!
Obrazek
sebos76
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: sebos76 »

BlacKSmitH pisze:Hej, może moje doświadczenie coś tu pomoże.

Jeśłi ci paruje z okolic lewego nadkola to może być tak jak u mnie, tyle że u mnie ubywało płynu. Nad lewym kołem (kierowcy) są u mnie elektrozaworki i okazało się, że się rozszczelniły i płyn uciekał ale tylko po rozgrzaniu. Praktycznie wyciek niewidzialny bo wyciekający glikol zaraz parował. Wykręciłem je, rozkręciłem i wymieniłem oring dodając odrobinkę silikonu - problem ustał - płyn nie ucieka :)

Poza tym prośba do autora postu: robi się znowu syfilis w tematach postów. Jak wszyscy będziemy nazywać posty: "Coś dziwnego", "Dziwny przypadek" itp itd będą znowu dublowane tematy. Proponuję zmienić temat postu na jakiś bardziej związany z treścią...

Pozdrawiam!
hmm.. warto to sprawdzić u mnie płyn własnie minimalnie, ale ubywa
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
bakcyl
Świeżak
Świeżak

Post autor: bakcyl »

Ad.1 ja też tak mam ale tylko jak po kałużach pojeżdże !!! :cool:
moja pasja BMW
hermix_18
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: hermix_18 »

W lewym nadkolu w e39 zamontowana jest chłodnica oleju i od tego ta para .

pzdr.
ODPOWIEDZ