Chiptuning w M51

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

Program Tomka sprawdzony. Zmieniona jest tylko JEDNA mapa - pump voltage. Czyli podobna zasada zwiększenia mocy, co zwykły BOX. Taką zmianę właśnie posiadają chipy kupione na Allegro.

Kto Ci to robił?
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Bagor pisze:Program Tomka sprawdzony. Zmieniona jest tylko JEDNA mapa - pump voltage. Czyli podobna zasada zwiększenia mocy, co zwykły BOX. Taką zmianę właśnie posiadają chipy kupione na Allegro.

Kto Ci to robił?
Kolego Bagor uzyskałem zamierzony cel, chip sprawuje się wspaniale.Ciekawe co byś napisał jakbym Ci do sprawdzenia podesłał soft kupiony od Ciebie przez kogoś innego?
Wydaje mi się że każdy trzyma swoją strone, wcale nie żałuje że kupiłem program ze zmienioną jedną mapą, wręcz przeciwnie :!:
Nie jeden użytkownik Tdsa kupił chip na allegro i sobie chwali :arrow: odsyłam do komentarzy na allegro
Ostatnio zmieniony 08 lut 2009, 19:32 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Kolego Bagor uzyskałem zamierzony cel, chip sprawuje się wspaniale.Ciekawe co byś napisał jakbym Ci do sprawdzenia podesłał soft kupiony od Ciebie przez kogoś innego?
Wydaje mi się że każdy trzyma swoją strone, wcale nie żałuje że kupiłem program ze zmienioną jedną mapą, wręcz przeciwnie :!:
Nie jeden użytkownik Tdsa kupił chip na allegro i sobie chwali :arrow: odsyłam do komentarzy na allegro
Sprawdź sobie w programie WinOLS. Jest tylko zmieniona jedna mapa. Ten plik da góra 30, ale Nm :!: Nie KM... To nie jest porządny tuning, to jest popis partactwa. Ciężko to nazwać tuningiem nawet. Jeśli zadowala Cię, że kupiłeś byle co, to Twoja sprawa, ale ja mówię jak jest.
Dla Ciebie sprawuje się wspaniale, bo nigdy nie jeździłeś, ani nie widziałeś, profesjonalnie wykonanego tuningu.

Możesz dać ten plik też do sprawdzenia takim ludziom, jak Mirass, Masters, to powiedzą Ci to samo.

Dlaczego nie podasz kto Ci to robił?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Panowie, wątek dotyczy wymiany turbo dlatego proszę się go trzymać. Wszelkie off-topici będą nagradzane ostrzeżeniem.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

to moze wydzielic i zrobic nowy temat bo akurat to mnie interesuje..
swoja droga turbo nie jest ciezko zdjac..:D jak cos to we wro sluze pomoca:D

P.S ustanowilem oficjalny swoj rekord:D heh

13.3 litra zatankowale vpowera po 3.75 czyli za 50 zl i zrobilem 160km czyli 8.3 litra jezdzac we wro po miescie:D dodam tylko ze tak anemicznie nigdy jeszcze nie jechalem czyl przepisowo bez agresywnych startow:D
Ostatnio zmieniony 08 lut 2009, 22:34 przez tdserek, łącznie zmieniany 1 raz.
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Bagor pisze:Program Tomka sprawdzony. Zmieniona jest tylko JEDNA mapa - pump voltage. Czyli podobna zasada zwiększenia mocy, co zwykły BOX. Taką zmianę właśnie posiadają chipy kupione na Allegro.

Kto Ci to robił?
Bagor sprzedajesz chipy, siedzisz w temacie podobnie jak ja więc nie ściemniaj że się na tym znasz- napisałeś sam jakiś program bądź zmieniłeś ori soft na soft podnoszący moc i moment?
Sądze że nie, jeśli tak to podaj mi sumy kontrolne, dzwoniłem do gościa i nie ma problemu w tych 200 PLN co zapłaciłem za soft stawia mi hamownie jeśli okaże się że przyrost mocy będzie mniejszy niż 30KM i momentu poniżej 50Nm. A ja proponuje coś takiego że jeśli okaże się że Ty nie masz racji to stawiasz 50% ceny za hamowanie? Co Ty na to?

Dodam tyle że czuć przyrost na 3 biegu z pełnym bakiem smażyłem wczoraj gume:cool:, na ori sofcie na 3 się nie dało bo nie było czym :cry:

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 3:50 pm ]
Gwarancja obejmuje właśnie cenę hamowni i zmianę programu jeśli okaże się że przyrost mocy i momentu jest mniejszy niż gwarantowany przez gościa- więc po samym tym twierdze że wie co robi. Zresztą znajomy zakładający mi chip cały czas od 5 lat bierze od niego programy i kilka autek było na hamowni i zawsze okazywało się że jest nie mniej niż prognozował.
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

dostales wykres? chcialbym zobaczyc skoro cena 200pln obejmuje hamownie to czemu nie masz wykresu... i na 3 smarzyc laka hmm dobre nawet m3 e46 ma problemy ze smarzeniem kapcia na 3:D
pozatym nie wiem co za hamownia:D chcialbym zobaczyc jej ustawienia bo normalnie hamowanie we wro kosztuje na hamowni stacjonarnej od 200 zl w gore wiec program masz gratis:D

i ciekaw jestem jak rozumiesz 50 % za hamowanie tzn ile?
jak mozesz to nagraj mi jak przyspiesza twoje autko bo az ciekaw jestem:D
oraz
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Tomek 85 pisze:Dodam tyle że czuć przyrost na 3 biegu z pełnym bakiem smażyłem wczoraj gume:cool:
.....tak przyznaje da sie smażyc...na lodzie :mrgreen:
Tomek 85
Bywalec Gadulec

miki100o pisze:.....tak przyznaje da sie smażyc...na lodzie :mrgreen:
Asfalt wilgotny,bez kałuż, temp na +, na tyle zimówki 15/195/65, 1 pasażer obok mnie
1ok 4000obr/min 2 i tak samo z 3, nie powiem że długo ale ok. 7s później złapał przyczepność

Jeszcze niech ktoś stwierdzi- że na nawierzchni pokrytej olejem silnikowym :lol:
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: kifiu »

Panowie proponuje zakonczyc te przepychanki slowne bo zamkne temat.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Tomek 85 pisze:
miki100o pisze:.....tak przyznaje da sie smażyc...na lodzie :mrgreen:
Asfalt wilgotny,bez kałuż, temp na +, na tyle zimówki 15/195/65, 1 pasażer obok mnie
1ok 4000obr/min 2 i tak samo z 3, nie powiem że długo ale ok. 7s później złapał przyczepność

Jeszcze niech ktoś stwierdzi- że na nawierzchni pokrytej olejem silnikowym :lol:

prosze cie nagraj filmik jestem ciekaw jak to wygladalo:Di kifilu prosze nie zamykaj tematu bo bardzo mnie ciekawi ta rozmowa:D

Asfalt wilgodny a moze byl szron albo cos innego:D
ja co prawda mam szpere ale na suchym to na 2 czuje utrate przyczepnosci na 1s moze i ciagnie do przodu :D wiec heh ja nie wiem jak to jest mozliwe przy duzo ciezszym aucie ze na 3 przez 7 s :D musialbys miec spokojnie na budziku powyzej 80 km/h i caly czas leciec bokiem:D normalnie mistrz:D
oraz
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Panowie sam jestem ciekaw i jak to naprawde jest z tymi chipami z allegro co przynosza takie mega cuda.Jedna kość do wszystkich tadkow do zajechanego i igielki zawsze efekt powalajacy i to bez hamowni :mrgreen: Wiec jako obyci w temacie prosze o wyjasnienie "nam" calego tematu.Oczywiscie prosze zachować odpowiednia forme .

P.S.Osobiscie nie kupiłbym chipa bez sprawdzenia na hamowni i dostrojenia programu do konkretnie mojego silnika

Podrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lut 2009, 19:03 przez Łosiowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Łosiowy pisze:Panowie sam jestem ciekaw i jak to naprawde jest z tymi chipami z allegro co przynosza takie mega cuda.Jedna kość do wszystkich tadkow do zajechanego i igielki zawsze efekt powalajacy i to bez hamowni :mrgreen: Wiec jako obyci w temacie prosze o wyjasnienie "nam" calego tematu.Oczywiscie prosze zachować odpowiednia forme .

P.S.Osobiscie nie kupiłbym chipa bez sprawdzenia na hamowni i dostrojenia programu do konkretnie mojego silnika

Podrawiam
Przedewszystkim to sprawdzilbym kilka elementow wogle przed zastanowieniem sie czy wogle mozna miec inny program chodzi tu o :
-turbo
-wtryski
-pompe wtryskowa
-czy wogle silnik nie ma wyciekow oleju i trzyma kompresje
-sprzeglo czy bedzie wstanie przeniesc wieksza moment

nastepnie gdy wszystko jest ok na hamownie i sprawdzic czy autko trzyma seryjne parametry.. dopiero wowczas strojenie pod dany silnik i znow pomiar w celu weryfikacji modyfikacji:D

osobiscie
sprawdzilem turbo i rowiercilem je bo wiedzialem co chce osiagnac ( ogolnie cale turbo bylo zregenerowane
- wtryski zostaly sprawdzone na cisnienie i rozpylanie
- pompa byla sprawdzona i dol pompy dawal rade nastawnik juz sie sypal ale nie mialem zbytnio mozliwosci zakupu nowego wiec przeczyscilem go i czuc bylo roznice
- sprzeglo - trzymalo ladnie i nie bylo uslizgow mimo to teraz nie daje rady:D trzeba zakladac cos wydatniejszego
-silnik trzymal kompresje a wszystkie wycieki - uszczelke po pokrywa zaworow simmering oraz kilka oringow zostalo wymienionych
- wtrysk sterujacy zostal wymieniony na nowy mimo iz stary byl sprawny:d tutaj nie chcialem oszczedzac a stary pogonilem jeszcze za 400 zl:D

Dopiero wowczas hamowanko autko wyplulo serie zrobiony zostal na nowo wydech i dolot oraz ic inne bo stare bylo uszkodzone pomiar na hamowni
mody dolotu i wydechu kilka modow z turbo pompa itp i 1 program potem korekta:D ale ogolnie droga z samym programem jest duzo latwiejsza:D wkoncu to nie przyrost 100km i 140nm a 30km i 60nm:D pozdrawiam
oraz
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Serek obiecałem i zamieszczam filmiki. Jakość nie bardzo (telefon) oświetlenie słabe i wogóle ale odzwierciedlają montaż chipa, miejscami widać droge żeby nie było,
że auto na windzie :smile:

http://www.youtube.com/watch?v=NCtPuSafXsE
http://www.youtube.com/watch?v=TY0lj-C2wgE&feature=channel

Pozdro!

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 8:47 pm ]
Telefon w ręce i wiadomo na 1 troche zawaliłem bo w 0-100km/h dość długo 10s
ale na drugim jest 6-7s i piątka mi nie weszła-słychać
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Bagor sprzedajesz chipy, siedzisz w temacie podobnie jak ja więc nie ściemniaj że się na tym znasz- napisałeś sam jakiś program bądź zmieniłeś ori soft na soft podnoszący moc i moment?
Sądze że nie, jeśli tak to podaj mi sumy kontrolne, dzwoniłem do gościa i nie ma problemu w tych 200 PLN co zapłaciłem za soft stawia mi hamownie jeśli okaże się że przyrost mocy będzie mniejszy niż 30KM i momentu poniżej 50Nm. A ja proponuje coś takiego że jeśli okaże się że Ty nie masz racji to stawiasz 50% ceny za hamowanie? Co Ty na to?

Dodam tyle że czuć przyrost na 3 biegu z pełnym bakiem smażyłem wczoraj gume:cool:, na ori sofcie na 3 się nie dało bo nie było czym :cry:

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 3:50 pm ]
Gwarancja obejmuje właśnie cenę hamowni i zmianę programu jeśli okaże się że przyrost mocy i momentu jest mniejszy niż gwarantowany przez gościa- więc po samym tym twierdze że wie co robi. Zresztą znajomy zakładający mi chip cały czas od 5 lat bierze od niego programy i kilka autek było na hamowni i zawsze okazywało się że jest nie mniej niż prognozował.
Dziwny jesteś. Jeszcze wczoraj pisałeś do mnie, że chcesz brać ode mnie pliki, ja odmówiłem, bo z "tunerami" z Allegro nie chcę mieć nic wspólnego.

Wynikami na hamowni można manipulować. Podjedź na hamownię do Mirassa, masz blisko. Będzie obiektywnie.

Jak będziesz posiadał choć 1/10 mojej wiedzy, to wtedy pogadamy. Sam napisałeś mi na PW, że umiesz tylko nagrać program na kość :lol:

I nie masz co się unosić. Ja Ci tylko tłumaczę, że zmiana tylko mapy pump voltage, to "tuning" ludzi z Allegro, to działa na podobnej zasadzie do BOX-ów. Tak nie wygląda profesjonalna robota. Gwarantuję Ci, że przyrost nie będzie na poziomie 30-40KM.

Ty oczywiście mi nie wierzysz, więc ustaliłem z tdserek, że celem sprawdzenia pokaże on Twoje pliki Mirassowi. Może wtedy przestaniesz negować moje słowa.
Możesz także zarejestrować się na forum Mastersa. Spytaj tam, co myślą o tuningu poprzez zmianę tylko mapy pump voltage...
Poza tym, skoro się znasz, tak jak ja, to czemu nie sprawdzisz sam w WinOLS, co zostało zmienione? Ten koleś robi z Ciebie idiotę. Żeruje na Twojej niewiedzy.

[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 3:53 am ]
Zresztą sam zobacz, jest nawet o tym na tym forum: http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?p ... ight=#5037
Duzo chipow na rynku to naprawde $hit. Kupiony mial tylko na maxa podkrecody pump tension... bardzo zle.
"Pump tension" to to samo, co "pump voltage", tyle że poprawną nazwą jest ta druga.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 3:53 przez Bagor, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek 85
Bywalec Gadulec

W tym programie sprawdzałem mapy przed wgraniem:D,
Pytać nie jest :arrow: jednoznaczne z kupić,
Masz troche mało argumentów,hamownie wybiore sam.

Bagor Dzięki za rady :idea:
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 6:14 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Tomek 85 pisze:Serek obiecałem i zamieszczam filmiki. Jakość nie bardzo (telefon) oświetlenie słabe i wogóle ale odzwierciedlają montaż chipa, miejscami widać droge żeby nie było,
że auto na windzie :smile:

http://www.youtube.com/watch?v=NCtPuSafXsE
http://www.youtube.com/watch?v=TY0lj-C2wgE&feature=channel

Pozdro!

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 8:47 pm ]
Telefon w ręce i wiadomo na 1 troche zawaliłem bo w 0-100km/h dość długo 10s
ale na drugim jest 6-7s i piątka mi nie weszła-słychać
]

Widac ze autko nie jedzie w rejonie 120-160 do setki mi tam wyszlo 8.5- 9 s do 160 ponad 23 s
pozatym wzgledem serii widac poprawe:D wiec i tak jest git.. sprawdze ocenie :D zapraszam do wrocka na hamowanie pozdro:D
oraz
tomek_olecko
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

Albo to mi sie wydaje ale jezdzilem wczoraj kolegi 525 td w automacie (bo swoje cudo rozbilem) i zdaje mi sie ze 0-100 podobnie przyspieszala, moze jeszcze dzis ja pozycze to sprawdze dokladniej.
;>
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Serek chodziło mi o rozpędzanie od 0-100 po 100 już zbastowałem szkoda że nie widać ekonomizera bo by było jasne, a 1 wkładałem jak na obrotomierzu było 1000obr bo wtedy turbo zaczyna robić przeciąg :smile:, więc myśle że uznałeś to za start i różnica 2s na minus dla mnie.
Ogólnie jest git ekonomizer nie wariuje na tym chipie i wszystko poza odejściem i zbieraniem się autka od 1000 obr jest jak seria- Na samym początku pisałem, że o to mi chodzi i tak mam, a kwestia czy zostałem oszukany czy nie- nie podlega dyskusji jak dla mnie, bo dokładnie wytłumaczyłem gościowi od softów co chce zmienić i trafił w 10 :smile:
Ile map jest zmienionych jest mało istotne, liczy się efekt końcowy, i dobrze o tym Wiesz.

Odcinka została tam gdzie była w serii :smile:
Ogólnie pali mniej, jest zrywniejszy i bardziej elastyczny:smile:

Może wpadne do wrocka, wcześniej Ci napisze na razie z czasem kiepsko.
P.S
Jesli ktoś jest zainteresowany tym softem i ma taki sam sterownik 0281001117 to pisać na PW- za darmo wyśle program :cool: Jak się wam spodoba to wpłacicie tyle na ile go oceniacie na rzecz serwisu bmw-tds.pl Niech się rozwija i coś się dzieje :lol:
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 17:40 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Ile map jest zmienionych jest mało istotne, liczy się efekt końcowy, i dobrze o tym Wiesz.
Przecież to jest herezja. Zmieniając więcej map uzyskasz większy przyrost mocy :!: Myślisz, że efekt końcowy, jaki uzyskałeś, jest zadowalający? Przecież chciałeś 30-40KM, a uzyskasz około 15-18KM i 30Nm :roll: Zmieniając resztę map uzyskasz prawie dwa razy większy przyrost i nadal bez dymienia.
Ile mam Ci tłumaczyć, że nie na tym polega tuning? Nie masz o tym zielonego pojęcia, a wypisujesz jakieś niestworzone teorie.
Tomek 85 pisze:bo dokładnie wytłumaczyłem gościowi od softów co chce zmienić i trafił w 10 :smile:
Wcale nie zrobił tego, co chciałeś, tylko poszedł najprostszą linią oporu. Mogę się założyć, że nic innego nie potrafił zmienić.
Tomek 85 pisze:Jesli ktoś jest zainteresowany tym softem i ma taki sam sterownik 0281001117 to pisać na PW- za darmo wyśle program :cool: Jak się wam spodoba to wpłacicie tyle na ile go oceniacie na rzecz serwisu bmw-tds.pl Niech się rozwija i coś się dzieje :lol:
Dlaczego nie napisałeś, że ten program jest TYLKO do softu 2 287 357 493?
Tak szczerze powiem, że ja bym tego za darmo nie chciał...

[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 6:02 pm ]
Tomek 85 pisze:W tym programie sprawdzałem mapy przed wgraniem:D
Przecież mówiłeś, że umiesz tylko nagrać kość, więc jak sprawdziłeś te mapy? Pokaż screen z tego programu, co zostało zmienione. Tylko nie wklejaj mojego screena, którego Ci wysłałem na PW :lol:
ODPOWIEDZ