e34 - dmuchawa tylko cieple na nogi i szybe, na kabine zimne
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Dmuchawa dmucha tylko cieplym na nogi i szybe, na kabine chl
Dla maks grzania nie ma +12 na pinie zasilającym, dla pozostałych przypadków jest stałe +12 i sterowanie poprzez zamykanie obwodu masą.
Mam dziwne wrażenie, że już opisałem w tym temacie jak, co i gdzie sprawdzić po kolei - chyba, że to było w PW z Ermce... jeżeli to było PW to poproszę o wiadomość - przepiszę do tego tematu.
Mam dziwne wrażenie, że już opisałem w tym temacie jak, co i gdzie sprawdzić po kolei - chyba, że to było w PW z Ermce... jeżeli to było PW to poproszę o wiadomość - przepiszę do tego tematu.
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Tak zgadza się wszystko było opisane... i według tego opisu sprawdzałem. Nie mam zasilania na pinie nr 1 -co robić dalej? Znalazłem artykuł w którym piszą że te 12V idzie bezpośrednio z bezpiecznika nr 20, czyżby wystarczyło puścić nowy przewód i po sprawie? Boję się coś popsuć np. sterownik. I nie pasują mi kolory przewodów przy pinie jest żółty a przy bezpieczniku czerwony,skoro idzie bezpośrednio to dlaczego ta zmiana koloru? Proszę o pomoc...
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
- bieniek
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Tak czytam ten temat, i uwierzyć nie mogę. Hehehe
Czy naprawdę żaden z Was nie czytał podręcznika obsługi samochodu?
Słyszeliście o zasadzie "gorące nogi-zimna głowa"? Jak dla mnie to jeden z wielkich plusów, można ogrzewać samochód, szyby nie parują, a dalej leci chłodne powietrze na głowę - przydatne szczególnie w długich trasach zimą...
Słyszeliście o zasadzie "gorące nogi-zimna głowa"? Jak dla mnie to jeden z wielkich plusów, można ogrzewać samochód, szyby nie parują, a dalej leci chłodne powietrze na głowę - przydatne szczególnie w długich trasach zimą...
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
to zart??bieniek pisze:Tak czytam ten temat, i uwierzyć nie mogę. Hehehe![]()
nawiew musi byc sprawny i regulowac sie go powinno poprzez pokretla na panelu, w w/w opisanych przypadkach takowej mozliwosci nie ma, woec jest cos popsute
- raven_1983
- Ekspert

Niebo - przewód nie idzie bezpośrednio.
Co masz w aucie? bo inaczej będziemy z fusów wróżyć...
a) ogrzewanie automatyczne
b) klimę automatyczną
c) klimatronik
Co masz w aucie? bo inaczej będziemy z fusów wróżyć...
a) ogrzewanie automatyczne
b) klimę automatyczną
c) klimatronik
-
ZoolerMann
- Bywalec
- Województwo: Podkarpackie
Ermce na 99,9% walnięte masz elektrozawory sterujące . Po pierwsze : zimne powietrze leci z kratek dlatego ,że ta część układu działa w ten sposób że zimne powietrze dostaje się do samochodu pomijając nagrzewnicę pozostałe czyli "nogi i szyba " musi najpierw wychłodzić ją . Dzisiaj dla pewności sprawdziłem . Zagrzałem na maxa samochód i w momencie przekręcenia rolki na kratkach momentalnie leciało zimne powietrze a w przypadku "szyb i nóg" po przekręceniu sterowania jeszcze przez dobrą chwilę leciało gorące-ciepłe-letnie powietrze. Poza tym miałem kiedyś taką samą przypadłość. Więc sprawdź najpierw te nieszczęsne dla e34 zaworki bo za kilka postów każą sprawdzać uszczelkę pod głowicą
Ps. Jeśli okaże się , że jednak walnięte jest sterowanie na desce to masz u mnie je za free.
Ps. Jeśli okaże się , że jednak walnięte jest sterowanie na desce to masz u mnie je za free.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
ZoolerMan juz czekam wlasnie na paczke z elektrozaworami (powinna na dniach byc) jak bedzie cos nie tak to pozostanie sterowanie na panelu a wtedy zaraz zglosze sie do Ciebie 
Dodano: 07 Kwi 2010 13:28
niebo tu jest info co i jak sprawdzic po koleji od raven_1983
Opis dla IHKA (klimatronik) bo o ile pamiętam taki masz układ w aucie.
gniazdo przy elektrozaworach ma 3 piny, patrząc od góry, z "płaskim" ścięciem na dole, i występem po prawej na górze:
pin 1 - tu dochodzi + (na górze)
pin 2 - masa do sterowania lewym zaworem (dól lewo)
pin 3 - masa do sterowania prawym zaworem (dół prawo)
Elektrozawory działają w następujący sposób:
a) zamknięty obwód + -> zawór -> masa = zawór zamknięty
b) obwód otwarty (brak + lub masy) = zawór zamknięty
sterowanie ma miejsce w 2 miejscach:
1. panel sterowania nawiewem
2. komputer klimy znajdujący się za nagrzewnicą
Panel sterowania nawiewem:
Z tyłu panelu jest gniazdo na wtyczkę 3 pin na grube bolce, na pin 1 powinien dochodzić + pin 3 to wyjście tego samego + na elektrozawory.
Gdy dasz ogrzewanie na maksa obwód pomiędzy tymi dwoma pinami jest otwierany i elektrozawory są ciągle otwarte.
Do pin 1 dochodzi zasilanie z bezpiecznika 20.
pin 3 jest podłączony do pinu pierwszego przy elektrozaworach (za pośrednictwem wtyczki w nogach kierowcy... bodajże czarna z lewej na dole, pionowa, pin 6).
Przy włączonym grzaniu na lewym kółku na maks na wtyczce przy elektrozaworach, pin 1 nie powinno być +, dla dowolnego innego położenia powinien być tam +.
Tyle do sprawdzenia w tym miejscu.
Komputer sterowania klimą:
poprzez wtyczkę w nogach kierowcy (ta sama co w powyższym punkcie) idą przewody masy elektrozaworów do kompa klimy (do wtyczki na górze po stronie kierowcy, biała albo zielona... nie pamiętam).
Obwody idą następująco:
a) lewy zawór: pin 3 elektrozaworów -> wtyczka w nogach pin 7 -> pin 21 wtyczki sterownika klimy
a) prawy zawór: pin 2 elektrozaworów -> wtyczka w nogach pin 8 -> pin 23 wtyczki sterownika klimy
Zacznij od sprawdzenia czy zachowana jest ciągłość tych obwodów.
Jeżeli od strony elektrycznej w aucie wszystko działa, to trzeba zajrzeć do kompa klimy.
Najlepiej pożycz od kogoś z takim samym autem na podmiankę komp i zobacz czy działa prawidłowo.
Jeżeli na kompie z auta gdzie wszystko działa idealnie nadal nie będzie działało prawidłowo to winne są elektrozawory.
Jeśli komp z innego auta sprawi, że wszystko działa idealnie, to trzeba rozebrać kompa i w środku są 2 duże rezystory (nie przekaźniki) które czasem się przegrzewają.
Dwa zdjęcia na szybko znalezione na google:
górna strona płytki drukowanej: http://bmwe32.masscom.net/johan/ihka/control_unit_2.jpg
dolna strona: http://i29.photobucket.com/albums/c298/ ... F1098a.jpg
Żółtymi okręgami autor zaznaczył gdzie trzeba sprawdzić luty na rezystorach.
Właściwie nic więcej do sprawdzania nie ma.
Jeszcze można sprawdzić ścieżkę pomiędzy bolcami na płytce gdzie dochodzi + i odchodzi + na elektrozawory.
Najlepiej jak założysz wątek lub odnowisz poprzedni, to wkleję tą informację tam aby nie zginęło.
Dodano: 07 Kwi 2010 13:28
niebo tu jest info co i jak sprawdzic po koleji od raven_1983
Opis dla IHKA (klimatronik) bo o ile pamiętam taki masz układ w aucie.
gniazdo przy elektrozaworach ma 3 piny, patrząc od góry, z "płaskim" ścięciem na dole, i występem po prawej na górze:
pin 1 - tu dochodzi + (na górze)
pin 2 - masa do sterowania lewym zaworem (dól lewo)
pin 3 - masa do sterowania prawym zaworem (dół prawo)
Elektrozawory działają w następujący sposób:
a) zamknięty obwód + -> zawór -> masa = zawór zamknięty
b) obwód otwarty (brak + lub masy) = zawór zamknięty
sterowanie ma miejsce w 2 miejscach:
1. panel sterowania nawiewem
2. komputer klimy znajdujący się za nagrzewnicą
Panel sterowania nawiewem:
Z tyłu panelu jest gniazdo na wtyczkę 3 pin na grube bolce, na pin 1 powinien dochodzić + pin 3 to wyjście tego samego + na elektrozawory.
Gdy dasz ogrzewanie na maksa obwód pomiędzy tymi dwoma pinami jest otwierany i elektrozawory są ciągle otwarte.
Do pin 1 dochodzi zasilanie z bezpiecznika 20.
pin 3 jest podłączony do pinu pierwszego przy elektrozaworach (za pośrednictwem wtyczki w nogach kierowcy... bodajże czarna z lewej na dole, pionowa, pin 6).
Przy włączonym grzaniu na lewym kółku na maks na wtyczce przy elektrozaworach, pin 1 nie powinno być +, dla dowolnego innego położenia powinien być tam +.
Tyle do sprawdzenia w tym miejscu.
Komputer sterowania klimą:
poprzez wtyczkę w nogach kierowcy (ta sama co w powyższym punkcie) idą przewody masy elektrozaworów do kompa klimy (do wtyczki na górze po stronie kierowcy, biała albo zielona... nie pamiętam).
Obwody idą następująco:
a) lewy zawór: pin 3 elektrozaworów -> wtyczka w nogach pin 7 -> pin 21 wtyczki sterownika klimy
a) prawy zawór: pin 2 elektrozaworów -> wtyczka w nogach pin 8 -> pin 23 wtyczki sterownika klimy
Zacznij od sprawdzenia czy zachowana jest ciągłość tych obwodów.
Jeżeli od strony elektrycznej w aucie wszystko działa, to trzeba zajrzeć do kompa klimy.
Najlepiej pożycz od kogoś z takim samym autem na podmiankę komp i zobacz czy działa prawidłowo.
Jeżeli na kompie z auta gdzie wszystko działa idealnie nadal nie będzie działało prawidłowo to winne są elektrozawory.
Jeśli komp z innego auta sprawi, że wszystko działa idealnie, to trzeba rozebrać kompa i w środku są 2 duże rezystory (nie przekaźniki) które czasem się przegrzewają.
Dwa zdjęcia na szybko znalezione na google:
górna strona płytki drukowanej: http://bmwe32.masscom.net/johan/ihka/control_unit_2.jpg
dolna strona: http://i29.photobucket.com/albums/c298/ ... F1098a.jpg
Żółtymi okręgami autor zaznaczył gdzie trzeba sprawdzić luty na rezystorach.
Właściwie nic więcej do sprawdzania nie ma.
Jeszcze można sprawdzić ścieżkę pomiędzy bolcami na płytce gdzie dochodzi + i odchodzi + na elektrozawory.
Najlepiej jak założysz wątek lub odnowisz poprzedni, to wkleję tą informację tam aby nie zginęło.
-
ZoolerMann
- Bywalec
- Województwo: Podkarpackie
Tylko przed montażem sprawdź je . Najlepiej podłącz na sucho , przekręć sterowanie na zimne i spróbuj "przedmuchać rurę"

- raven_1983
- Ekspert

Tak dla uzupełnienia posta o nawiewach i temperaturze powietrza...
Jak napisał ZoolerMann - szyba i nogi przechodzi zawsze przez nagrzewnicę więc musi się wychłodzić.
Dodatkowo:
- nawiewy środkowe i boczne przechodzą w zależności od ustawienia przez parownik klimy i wymienniki ciepła lub tylko przez klimę (a gdy nie ma to bezpośrednio do wnętrza lub przez wymienniki ciepła)
- nawiew na tylną kanapę nie przechodzi przez wymienniki ciepła - jedynie przez parownik klimy (lub w przypadku jej braku jest to powietrze zewnętrzne).
Jeżeli w aucie jest klimatronik, dodatkowo ustawiony w tryb AUTO to w przypadku zmniejszenia temperatury automatycznie zostaną zamknięte nawiewy na stopy a z nawiewów środkowych poleci powietrze z pominięciem pełnym lub częściowym wymienników ciepła (dodatkowo tylnym nawiewem poleci chłodne powietrze).
Jak napisał ZoolerMann - szyba i nogi przechodzi zawsze przez nagrzewnicę więc musi się wychłodzić.
Dodatkowo:
- nawiewy środkowe i boczne przechodzą w zależności od ustawienia przez parownik klimy i wymienniki ciepła lub tylko przez klimę (a gdy nie ma to bezpośrednio do wnętrza lub przez wymienniki ciepła)
- nawiew na tylną kanapę nie przechodzi przez wymienniki ciepła - jedynie przez parownik klimy (lub w przypadku jej braku jest to powietrze zewnętrzne).
Jeżeli w aucie jest klimatronik, dodatkowo ustawiony w tryb AUTO to w przypadku zmniejszenia temperatury automatycznie zostaną zamknięte nawiewy na stopy a z nawiewów środkowych poleci powietrze z pominięciem pełnym lub częściowym wymienników ciepła (dodatkowo tylnym nawiewem poleci chłodne powietrze).
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
mi teraz (z walnietymi elektrozaworami) na lylna kanape leci zawsze chlodne powietrze, niezaleznie od ustawien na pokretle glownym i panelu sterowania klima
- raven_1983
- Ekspert

Na tylną kanapę NIGDY nie poleci ciepłe powietrze z tunelu środkowego.
Nawiew w tunelu środkowym pobiera powietrze zza parownika klimy - będzie co najwyżej ochłodzone, ogrzanie jest technicznie nie wykonalne.
Nawiew w tunelu środkowym pobiera powietrze zza parownika klimy - będzie co najwyżej ochłodzone, ogrzanie jest technicznie nie wykonalne.
- niebo
- Bywalec Gadulec
Sprawdziłem i wychodzi na to że elektrozawory mają chyba problem z zamykaniem się do końca. W przyszłym tygodniu rozbieram i naprawiam
. CDN...

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- bieniek
- Bywalec
A książkę czytałeś??Ermce pisze: to zart??![]()
Bo ja dzisiaj upewniłem się, specjalnie dla Ciebie znalazłem podręcznik i poczytałem...
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
bieniek pisze:A książkę czytałeś??Ermce pisze: to zart??![]()
Bo ja dzisiaj upewniłem się, specjalnie dla Ciebie znalazłem podręcznik i poczytałem...
ja mam instrukcje, tez ja czytalem i wiem ze elektrozawory powinny byc sprawne
- raven_1983
- Ekspert

Nie debatujcie nad tym jak ma być w aucie.
Ogólna zasada to ciepło w nogi, chłodno w głowę... ale jest jeszcze jedna zasada - jak kierowca chce to ma mieć chłodno też w stopy a nie piekarnik nie ważne co ustawi...
Ogólna zasada to ciepło w nogi, chłodno w głowę... ale jest jeszcze jedna zasada - jak kierowca chce to ma mieć chłodno też w stopy a nie piekarnik nie ważne co ustawi...
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
raven_1983 pisze:Nie debatujcie nad tym jak ma być w aucie.
o to wlasnie chodzi
- niebo
- Bywalec Gadulec
Wykręciłem zawory ogrzewania -tragedia. Metalowe stożki które opierają się o gniazda w plastikowym korpusie przepuszczają
a uszczelki które są po płaskiej stronie stożków znikły
Ogólnie nie mam pomysłu na naprawę i raczej będę szukał działającej używki -może z innego modelu lub całkiem innego auta... CDN...

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- bieniek
- Bywalec
Przepraszam, zamuliłem...raven_1983 pisze:to ma mieć chłodno też w stopy a nie piekarnik nie ważne co ustawi...
Jak przeczytałem początek jeszcze raz, dotarło do mnie, że kolegom nie chce wiać na nogi chłodem w ogóle. Niezależnie od ustawień.
Czy to może być wina tylko elektrozaworków?
Może teraz na lato możesz fizycznie domknąc przesłony na nogi, odłączyć prąd od tych małych sterowników Boscha? Jeśli przygrzewa na maksa, jakiś chwilowy drut to jest
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
napisz dokladnie jak to wykrecic, czy trzeba spuszczac plyn z chlodnicy itp. mi przyjda elektrozawory jutro, moze pojutrze i biore sie za wymianeniebo pisze:Wykręciłem zawory ogrzewania -tragedia. Metalowe stożki które opierają się o gniazda w plastikowym korpusie przepuszczająa uszczelki które są po płaskiej stronie stożków znikły
Ogólnie nie mam pomysłu na naprawę i raczej będę szukał działającej używki -może z innego modelu lub całkiem innego auta... CDN...
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Witajcie. A mam pytanko - skąd kupowałeś elektrozawory i jaki jest koszt? No i czy wystarczy tylko same elektrozawory kupić żeby je wymienić, czy jeszcze jakieś inne fanty (uszczelki, wężyki)? Bo od pewnego czasu mam podobny co do natury problem jak Wy - bardzo słabo mi wieje (ale to pewnie zapchany filtr kabinowy, jutro wymieniam) i na szyby cały czas gorące, nie ważne co ustawię, na dodatek czasami przywiesza się któraś strona (nie pamiętam która teraz) i z jednej ciepło z drugiej zimno. :/ Dmuchawa działa na wszystkich biegach.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!