Wiecej koni w 2.5 TD i w 2.5 TDS ??

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Zibi01, to teraz dodaj te swoje "funciaki", pomnóż x4 i zobacz ile wyszło Ci pieniędzy w PLN, a nie dotknąłeś ani silnika ani przeniesienia napędu i wydałeś to wszystko na przysłowiowe "pierdoły". Czym tu się chwalić?

1. Temat był o tuningu SILNIKA!
2. Zobacz na DATĘ tematu!
3. Żeby osiągnąć taką moc jak chciał autor tematu, musisz zmienić sprzęgło, dwumas, zrobić kapitalkę silnika, zmienić IC, turbo, dolot, popracować nad programem i strojeniem plus parę innych modyfikacji i oczywiście mieć sprawne przeniesienie (olbrzymi moment, trzeba pomyśleć). Tutaj dopiero zaczynają się pieniądze, a w Anglii uwierz, że dopiero byś za to popłynął, bo robocizna w tych sprawach jest o wiele droższa, a i same części pewnie byś kombinował w Polsce, bo tam by się nie bawili (albo za sporą kasę). Nie tylko Ty "siedzisz w Anglii". :D

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Wogle to ten temat mnie przygnebia. 2 tunerow juz sie wypowiedzialo. Jeden ma problemy z ortografia, drugi chce zrobic beemke w dresstyle. Powala mnie jak ktos pisze o tuningu TDS. Na forum latwo znalezc co sie oplaca- chip od bagora. Potem mozna przerobic dolot ale wydatek wiekszy niz chip a przyrost o wiele mniejszy. Do tego ja bym sie bal o przeplywke (jak bym mnial) i pewnie strata momentu jest. Wolne wydechy i duzy IC nic nie da i bylo to walkowane wielokrotnie. Do tego zrobienie tego profesjonalnie jest na prawde kosztowne. 170-180km mozna osiagnac chipem, pewnie z 5km dobrze zrobionym dolotem ale wg mnie nie warto. Kolejne konie juz kosztuje znacznie wiecej, do tego TDS do oszczednych nie nalezy wiec tutaj moznaby polecac od razu zakup 2.8 (jak ktos chce taniej jezdzic to z LPG). Jesli myslimy o mocy powyzej 200km to ja bym sie nie czail i kupowal piatke z silnikiem v8. Bedzie taniej i mniejszy klopot. Serek juz podsumowal ze za ta kase co utopil w e36 juz moglby spokojnie kupic m3. Fakt ze tuning to tez zabawa ale unieruchomienie auta na miesiac to trzeba kalkulowac i to moze nawet kilka razy w roku. No i jaka jest zbywalnosc takiego auta? Jak by serek chcial wziasc polowe tego co wlozyl w auto to nie sadze zeby ktos kupil. Co innego takie m3, zawsze sie znajdzie chetny.

Mysle ze temat nalezy zamknac bo wysluchiwanie 19-latka ktory zanim kupi sobie e36 juz wie jaka blende zalozy na tylna szybe, przyprawia mnie o gesia skorke. I masz racje, wszyscy sie beda ogladac :oops:
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Zibi01 pisze:Niewiem,ceny panowie ktore podajecie tu na forum za przerobke glupiej BM-ki sa z kosmosu...w Polsce to takie drogie??? Mieszkam w Anglii od niepamietnych czasow,wiem ze na dlugo przed otwarciem Unijnych Granic ale nieistotne moja E36 325TD rocznik 1994 kupilem w idealnym stanie od kobiety co autem jezdzila tylko do kosciola a reszte czasu woz grzecznie odpoczywal w garazu.Kupilem za grosze dalem 800 Funtow??? Stan ze lac i jezdzic ale mi zachcialo sie TUNINGU,jednak nie tuningu silnika-tego narazie dotykali niebedziemy wymieniam jedynie komplet hamulcow tarcze+klocki Firmy Brembo na cztery kola koszt 70 funciakow,sportowe sprezyny-70 Funciakow i amortyzatory-okolo 120 Funciakow,kapcie na alu felgach 19 cali-620 Funtow Felgi+120 kazda guma,lampy przod-szklo firmy Hella-360 Funtow,tyl to samo-70 Funtow,i jakis tam dobry Tlumik,moze byc z deka sportowy-70 Funtow.Na to wszystko musze tu pracowac miesiac???? i to bedzie gotowe,no dobra,a ktos powie co z Silnikiem?? No nic olewamy w koncu bardziej nam szlo o zawieszonko,hamulce i kosmetyle zewnetrzna,mysle tez o zderzakach bardziej czaderskich i listwach bocznych,moze drobne zmiany przedniej maski w stylu rekin i przyciemnione szyby???... Wszystko tym razem dzieje sie w Angli w malej cichej miescinie-ale woz ten juz w Marcu wjedzie do Polski,bede sie usmiechal widzac tych co sie za nim beda ogladac...wzbudzi sensacje bez szczegolnych moderenizacji silnika...Pozdrawiam z Greenwich.
Heheheh, tak, 99 letnia angielska dziewica, niepaląca, kupująca diesla, żeby jeździć nim do kościoła i z powrotem, bo przecież każdy praktykujący protestant uwielbia klekot spod maski i kupuje diesla, a nie benzynę.
Zejdź na ziemię....

Co do modyfikacji - ot, kilka wodotrysków, nic szczególnego. Furory felunkiem czy zderzakami nie zrobisz, co najwyżej pod remizą, ale opinia "podremizowa"... hmm... No comments.

Co do tuningu silnika - z kolegą zaczynamy w przyszłym roku (w wakacje, jak już jego garaż będzie gotowy) budowę SuperTurboDiesla na bazie silnika M51. Będzie to konstrukcja oparta albo o turbinę Holset VTG albo Holset HX40 (w zależności czy uda nam się zmontować elektronicznego waste). Oczywiście pompa Myna, jestem już po wstępnych rozmowach z Finami w kwestii nastawów pompy. Silnik też już jest - M51 z 1995 roku. Korby, tłoki, korby seryjne, tylko pierścienie HD, miska olejowa większa i dorobiony natrysk oleju na denka tłoków (po przeliczeniu około 11 litrów oleju ma wchodzić w układ), standalone pompa oleju dla turbo.

Oczywiście to plany, liczymu na uzyskanie mocy rzędu 350 - 400 km przy około 550 - 600 Nm (ale to już założenie, bo nikt nie potrafi nam określić jaki moment wytrzymają fabryczne skrzynia, most i wał, zakładamy, że skoro po chipsie 400 niutków nie rozwala fabrycznego sprzęgła, to 500 niutków powinno hulać na spieku).

I teraz co najciekawsze:
1: Budżet jakim operujemy zawiera się w 4 cyferkach, i jest to do wykonania w sensie takim, że będzie silnik, ale nie będzie już siana na budę w którą można go zamontować.
2: Auto z tym silnikiem niestety nie ma szans na dopuszczenie do ruchu - pomijam lewy przegląd, ale pompa Myna = kopcenie porównywalne z odpaleniem racy dymnej.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Zibi01
Świeżak
Świeżak

Post autor: Zibi01 »

nie pytalem czmu owa Angielka kupila sobie diesla i to mnie w sumie nieinteresuje,grunt ze go miala wiec wzialem,niemysle o powaznym tuningu E36 bo za 10000-20000 funtow moge tu miec lepszy woz,wiec zabawa w Tuning dla mnie skonczy sie kosmetyka wygladu i zmiana zawieszenia,bawi ze od razu wszyscy na mnie wsiedli a szczegolnie typ porownujacy 50-cio letnia Angielke i to katoliczke do babci lat 99 z TD w tle malo tego protestantki,skad ta zawisc???? A i powiedzcie mi jedno??? Wladujecie cale swoje serce i kupe kasy w profesjonalny Tuning-operacja konczy sie niesamowitym sukcesem i co dalej???Tym autem juz do smierci??A jesli sprzedaz to za ile za polowe???? Gdzie sens tej zabawy???? Niepowiem te auta sa ladne ale pytam co po skonczonym Tuningu???? Szpan we wsi czyli BM-ka i dres czy jest jeszcze jakis inny plan??? :D

Dodano: 09 Gru 2010 22:06

i gdzie wt ta moc chcecie wykorzystac??? ja mam w Anglii problem poleciec 120km/h a gdzie reszta??? To niewykorzystana moc w tym aucie ja chce zmienic na nowa z salonu ale 320d i znow drobnakosmetyka zewnetrzna i tyle,natomiast nie przeliczam tego na zlotowki,tu inaczej sie zarabia ,swoja droga pozdrowienia z TIR-a z A 63 w okolicach Hull :)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Kolego, z tymi dresami to powstrzymaj się proszę, bo nie rozumiem celu takiego wytykania. To Twój drugi post na forum, miałeś na celu pochwalić się dobrymi zarobkami w Anglii czy brakiem chęci tuningu silnika ze swojej strony? Jeśli tak, nie zabraniam - załóż temat w dziale "Off topic", podyskutujemy, powymieniamy poglądy. Ja na Ciebie nie "wsiadłem" i takiego zamiaru nie miałem, tylko podałem Ci 3 zasadnicze powody, dlaczego Twój post był nietrafiony. Nie usunąłem go, więc świadczy to chyba o podejściu, prawda? :D
Zibi01 pisze:niemysle o powaznym tuningu E36 bo za 10000-20000 funtow moge tu miec lepszy woz,wiec zabawa w Tuning dla mnie skonczy sie kosmetyka wygladu i zmiana zawieszenia,
No właśnie, a więc po co w ogóle ta dyskusja? W Polsce też za te pieniądze można mieć lepszy wóz. Kupiłeś felgi, zderzak - nic nadzwyczajnego, my w Polsce też to robimy, tyle że zazwyczaj taniej. :D Temat był właśnie o poważnym tuningu silnika na który potrzebna jest spora kwota, na co Ty byłeś zdziwiony czy w Polsce tak drogo, a naprawdę "u Ciebie w Anglii" to jest kilkukrotnie droższe. :] Co człowiek to inne potrzeby i zainteresowania. Dla mnie estetyka jest bardzo ważna, ale stoi na samym końcu w mojej hierarchii pracy nad autem. Cały czas pakuję w nie pieniądze i nie widać wcale tego na zewnątrz, nie potrzebuję, żeby się za nim na ulicy oglądali. Jakbym tak chciał, kupiłbym Rolls-Royce'a.
Zibi01 pisze:bawi ze od razu wszyscy na mnie wsiedli a szczegolnie typ porownujacy 50-cio letnia Angielke i to katoliczke do babci lat 99 z TD w tle malo tego protestantki,skad ta zawisc????
Nie "typ", a forumowicz i to zapewniam Cię, że posiada on sporą wiedzę na temat na jaki się wypowiada. A widzisz tu gdzieś jakąś zawiść? Zawiść w stosunku do czego, tego że Ty nie chcesz robić tuningu silnika, czy tego że Ty dobrze zarabiasz? Jak widzisz, koledzy nie mają z tym żadnego problemu, rozwijają swoją pasję niezależnie od tego co się dzieje w Anglii i wychodzi im to nieźle. Bo jeśli ktoś tu ma na tym punkcie kompleksy, to zapewne ten, kto cały czas na ten temat pisze...
Zibi01 pisze:A i powiedzcie mi jedno??? Wladujecie cale swoje serce i kupe kasy w profesjonalny Tuning-operacja konczy sie niesamowitym sukcesem i co dalej???Tym autem juz do smierci??A jesli sprzedaz to za ile za polowe???? Gdzie sens tej zabawy???? Niepowiem te auta sa ladne ale pytam co po skonczonym Tuningu????
O sens zabawy się nie pyta - sens jest w zabawie i radości jaką ona sprawia. Zawody, spoty, opisy w magazynach, własna radość z jazdy. Czasami wcale nie chcą sprzedać swojego dzieła. Jest taki człowiek w polskim klubie, który ma na koncie już kilka BMW profesjonalnie doprowadzonych do świetnego stanu - z każą robi sobie galerię, po czym sprzedaje w dobre ręce. Co z tego ma? Hobby. A jak kupisz auto nowe z salonu to ubolewasz nad faktem, że już za rok będzie warte 30% mniej, a za parę lat już nie odzyskasz swoich pieniędzy? Chyba nie...
Zibi01 pisze:Szpan we wsi czyli BM-ka i dres czy jest jeszcze jakis inny plan??? :D
Jeśli już sięgać po złośliwości - a może po prostu STAĆ ich zbudować coś takiego i postawić w swoim garażu "dla zabawy"? :D Nie pomyślałeś?
Zibi01 pisze:i gdzie wt ta moc chcecie wykorzystac??? ja mam w Anglii problem poleciec 120km/h a gdzie reszta???
Kolego "światowy", a byłeś kiedyś w Niemczech? :] Ja swoim starym rupieciem jechałem 200km/h nie raz po europie, a Ty nie możesz pojechać szybciej w Anglii? W takim razie trochę szkoda i faktycznie masz problem. Przeprowadź się z powrotem do kraju - pojeździsz sobie! :D
Zibi01 pisze:To niewykorzystana moc w tym aucie ja chce zmienic na nowa z salonu ale 320d i znow drobnakosmetyka zewnetrzna i tyle,natomiast nie przeliczam tego na zlotowki,tu inaczej sie zarabia
No ale wartość nowych aut z salonu również szybko spada i co wtedy? I odpowiedz mi na jedno pytanie - czemu we wszystkich (dwóch :D) postach tak podkreślasz pieczołowicie, że w Anglii się inaczej zarabia i że Ty też dobrze zarabiasz? Cieszymy się z tego powodu, nie mamy żalu, ale jakoś średnio nas to interesuje - naprawdę, uwierz. To nie jest forum samochwałów.
Zibi01 pisze: ,swoja droga pozdrowienia z TIR-a z A 63 w okolicach Hull :)
Pozdrawiam z pięknego starego miasta nad Bałtykiem. :]
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

ja Ci powiem gdzie i do czego wykorzystam tę moc. Zapnę silnik do hamowni silnikowej i będę przeżywał orgazm sutkowy na stojąco za każdym ryknięciem potężnej turbiny.

A jak dobry los pozwoli, to wpakuję to M51 w wyprutą budę po E30 i zrobię z niej maszynkę do jazdy po torze, u WAS W ANGLII to się chyba mówi "trackday".

Widzisz różnica między nami polega na tym, że ja robię projekt dla siebie, bo mogę, a ty robisz projekt, żeby szpanować.

Ja mogę bez żalu projekt zarzucić i olać ciepłym moczem, albo skatować już gotowy silnik olewając ile włożyłem w niego kasy i serca, ciebie natomiast najwyraźniej bolą "funty" które wydałeś, bo tak naprawdę nic jeszcze nie zrobiłeś, a już płaczesz, że tej kasy nie odzyskasz.

To po co w ogóle się zabierać? Widzisz, dla mnie odpowiedź jest zawsze taka sama - bo mogę. Nie, że chcę, że muszę. Mogę.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
witboy
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: witboy »

panowie jakis ..... pisze ze niby z angli itd... panowie byl ktos w angli? za 1000-2000 funtow mozna kupic piekna 635 csi pieknego klasyka z moca ok 220 koni chyba ze na sie farta to trafi sie m635csi a nie diesel za kilkaset funciakow

ja tez bede sie na wiosne bawil w lekki tjun...wydech na 3cale potem albo 2,5 badz 2,25 reszta wolny wydech koncowy wydech z koncowkami 77 mm bartha, ew wiekszy fmic i chip od bagora ew jakis dolot w postaci jakiejs simoty ... i wsio i mysle ze te 180 kuca bedzie moze i lepiej i to juz do sprawnego poruszania sie powinno wystarczyc,

a plany... kolegi jak mowcie ze z zawiecha ma plan na 2010-2011 to ja bym juz zakonczyl dyskusje
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Tak profilaktycznie zapodam, żeby do niniejszego tematu podchodzić z większym dystansem i się nie spinać, bo dzieją się tu ciekawe rzeczy. Dużo się można dowiedzieć i w przyszłości uniknąć niietrafionych decyzji i wydatków.

Może mało kogo obchodzi to, że kiedyś byłem wielkim przeciwnikiem tuningu silnika, ale od kiedy zacząłem jeżdzić zachipowanym samochodem, diametralnie zmieniłem zdanie.
Jeszcze zostało mi trochę niechęci do skrajnie posuniętego tuningu s-ka TDSa, ale zachowam to dla siebie.
Ze wzgledu na ożywioną dyskusję, postaram sie pilniej śledzić ten temat. :wink:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

carl0s, Ciebie również trochę poniosło widzę - swoją seksualność związaną z TDSem możesz opisać w "Off topic", myślę, że może wywołać spore poruszenie, sam się chętnie wypowiem. :D

Co do tuningu również chętnie śledzę tuningowe tematy, bo mam plany zająć się moim silniczkiem. Nie chcę cudów, chcę osiągnąć porządne i stabilne 180-190KM, myślę o dobrym programie, regeneracji i podkręceniu turbo oraz zmodyfikowanym wydechu. Moje wątpliwości to czy brać się za przeróbki IC czy zostawić ten jedynie porządnie wyczyścić (nie wiem czy podoła wychłodzić mocniej dmuchające turbo), czy zmieniać wirnik w turbo czy iść na regenerowanej serii, czy modyfikować w jakiś sposób dolot oraz czy zmieniać sprzęgło i dwumas na większy z e39/e38 czy wymienić na nową serię. Ale póki co to odległe plany, a pracy w moim autku ciągle sporo jeszcze i mam nieco inne plany teraz. Jak widać, każdy ma inne potrzeby, oczekiwania i pieniądze. ;]

Pozdrawiam!
siudek siudkowski

witboy
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: witboy »

ja tez za bardzo w aucie nie grzebalem bo przez prawie 2 mc bylem bez pracy ;/ a to wiadomo co sie dzieje... widze ostatnio ze swiece juz chyba bedzie wymienic bo mrozki byly i juz zaczlol sie krzsztusic ale jeszcze nie mocno... czy zajac sie szpera bo przestaje lapac czasem na wstecznym, lecz do wiosny kiedy juz w aucie bedzie mozna smialo dzialac w normalnych temp chce ogarniac wszystko bez zastanawiania sie zbednego co i jak robic tylko juz miec plan gotowy

w moim planie jest... zmiana wtrysku sterujacego na nowy... bo ten moj widac ze juz byl robiony i ma przeciete kabelki itd i czasem blad sie wyskoczy chodz juz bylo dobrze... wiec to na 1 ogien
potem wydech koncowy przelotowy na 2 koncoweczkach 77mm od barth exhaus z lodzi z kwasiaka, downpine 3cale reszta od 2.25 ,moze do 2,5 cala bez kata i srodkowego
egr juz mam zaslepiony, pompe mam po regeneracji i uszczelnieniu pali od strzala na cieplym itd
zamontowac chipa od wiadomego zrodelka
oraz zamontowac wskaznik cis doladowania... to tak na poczatek
przed latem moze zrobic fmic... bo jednak ja czulem mimo iz w lato nie jezdzilem ze jak bylo jeszcze cieplo na dworzu to czasem spuchl po jezdzie w korku

mam nadzieje ze osiagne tez tak ok 170-180 a moze i wiecej kuni... lecz niestety mam automat wiec wiecej raczej nie chce ale zeby do jazdy a codzien cos juz tam bylo ;]
tl
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Kontakt:

Post autor: tl »

Ja mysle, ze ten temat jest wogole nie potrzebny... Ten kto chce sie dowiedziec co i jak zmienic w aucie to wystarczy, ze wejdzie w galerie Serka - tam jest wszystko opisane odnosnie mocy rzedu: ~250KM/500nm, tzn. bylo, bo teraz jest kolejny projekt: biturbo :)
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

tl pisze:Ja mysle, ze ten temat jest wogole nie potrzebny... Ten kto chce sie dowiedziec co i jak zmienic w aucie to wystarczy, ze wejdzie w galerie Serka - tam jest wszystko opisane odnosnie mocy rzedu: ~250KM/500nm, tzn. bylo, bo teraz jest kolejny projekt: biturbo :)
Temat raczej potrzebny, bo kolega tdserek założył wątek poświęcony swoim poczynaniom. Na pewno przyzna, że nie jest w tym temacie guru, bo sam korzysta z wiedzy bardziej doświadczonych. Nikt też nie musi toczka w toczkę go naśladować.
W "swoim" temacie jakieś założenia sobie narzuca, a w tutejszym może tylko doradzić. :wink:
ODPOWIEDZ