chyba tez zmierze swoje "baso-potwory"... bedzie ze 2kW
BMW E34 mocniejszy alternator
Moderator: Moderatorzy
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
P.O.M.P.O.- pomiar jaka moc moga przyjac glosniki na cewke w czasie jednej sekundy (jest to pojedynczy sygnal, takie piiiik)- dobrze mowie??
-
dj cross
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Mazowieckie
kableki +/- 70mm2
wrzycę zdjęcia na forum w najbliższych dniach...
Do nowej anstalacji będą kable spawalnicze 100mm2(zwykłe audio niedostępne w tym przekroju)
Ermce,a może ustawimy się gdzieś na pomiar db i zobaczymy jak do czego się ma te twoje 2kw z moim skromnym 1,3kw?
Na zawodach bez przygotowań skrzynia na sztukę wynik 133,6Db mierzone przyrządem term lab...
Bezpieczniki na wzmaku 80A na plusowym 80a bezpiecznik strzelał jak szalony przy mocniejszym bicie...dopiro 120A wytrzymują....
wrzycę zdjęcia na forum w najbliższych dniach...
Do nowej anstalacji będą kable spawalnicze 100mm2(zwykłe audio niedostępne w tym przekroju)
Ermce,a może ustawimy się gdzieś na pomiar db i zobaczymy jak do czego się ma te twoje 2kw z moim skromnym 1,3kw?
Na zawodach bez przygotowań skrzynia na sztukę wynik 133,6Db mierzone przyrządem term lab...
Bezpieczniki na wzmaku 80A na plusowym 80a bezpiecznik strzelał jak szalony przy mocniejszym bicie...dopiro 120A wytrzymują....
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dj cross pisze: Ermce,a może ustawimy się gdzieś na pomiar db i zobaczymy jak do czego się ma te twoje 2kw z moim skromnym 1,3kw?
chetnie bym zobaczyl cos naprawde mocnego, dla mnie moja skrzynka jest zbyt glosna, powoli wyrastam z tego
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 18:36 przez Ermce, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
DJ Cross - tj. chcesz powiedzieć, że paliło bezpiecznik przy akumulatorze ale taki sam bezpiecznik przy wzmacniaczu był nie ruszony?
magia
I tak dla formalności... nie mam pojęcia jak uzyskujesz swoje moce skoro wzmacniacz jest na bezpieczniku ograniczony do 960W a sprawność wzmacniacza na ogół jest dość odległa od ideału... ponownie magia?
Chyba, że masz na myśli 2x 80A na wzmacniaczu... co dla jednokanałowego wzmacniacza jest dość interesującym rozwiązaniem...
magia
I tak dla formalności... nie mam pojęcia jak uzyskujesz swoje moce skoro wzmacniacz jest na bezpieczniku ograniczony do 960W a sprawność wzmacniacza na ogół jest dość odległa od ideału... ponownie magia?
Chyba, że masz na myśli 2x 80A na wzmacniaczu... co dla jednokanałowego wzmacniacza jest dość interesującym rozwiązaniem...
-
dj cross
- Bywalec
Kolego Siudek a orientujesz się czy od bmw e60 2.0td 180A też będzie pasować?
P.S.Oto sposób w jaki w Niemczech dokonuje się pomiaru mocy wzmacniacza podczas zawodów DB-Drag...
do wyjścia wzmacniacza podłączamy woltomierz równolegle i mierzymy,ale musi być analogowy
a więc napięcie które zmieżymy podnosimy do kwadratu i dzielimy przez impedancję głośnika... najlepiej żeby woltomierz mógł zmierzyć wartość skuteczną...
impedancję przyjmujemy za stałą podaną z katalogu...
Mając wzmacniacz w klasie A/B przetwornik jest stosunkowo duży ale nie wielkości dna butelki 2l(przynajmniej ja na butelkach się nie znam) ponadto sprawność klasy A/B (pamiętajmy o starej serii z podziałem na bipolarne i nowsze już mosfet) wynosi ok 60% i dobrze zasilone są stabilne do 2ohm...
Natomiast w przypadku oriona mówimy o klasie D(cyfrowe) których sprawność zawiera się w granicach 90%
P.S.Oto sposób w jaki w Niemczech dokonuje się pomiaru mocy wzmacniacza podczas zawodów DB-Drag...
do wyjścia wzmacniacza podłączamy woltomierz równolegle i mierzymy,ale musi być analogowy
a więc napięcie które zmieżymy podnosimy do kwadratu i dzielimy przez impedancję głośnika... najlepiej żeby woltomierz mógł zmierzyć wartość skuteczną...
Mając wzmacniacz w klasie A/B przetwornik jest stosunkowo duży ale nie wielkości dna butelki 2l(przynajmniej ja na butelkach się nie znam) ponadto sprawność klasy A/B (pamiętajmy o starej serii z podziałem na bipolarne i nowsze już mosfet) wynosi ok 60% i dobrze zasilone są stabilne do 2ohm...
Natomiast w przypadku oriona mówimy o klasie D(cyfrowe) których sprawność zawiera się w granicach 90%
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
W e60 520d montowane są 150 i 170A, trzeba by było pomierzyć odległość od mocowań, bo tam łapy są tak samo, ale same mocowania korpusu są grube i inny wymiar mają i wtyczka w innym miejscu przychodzi. :] Najlepiej na jakimś spocie znaleźć autko i pomierzyć sobie, bo tak to nie wiem czy podejdzie i co by trzeba zmienić (w e34 525tds jest dość dużo miejsca na alternator, więc to trzeba pokombinować). Tym niemniej pamiętaj o solidnym chłodzeniu takiej prądnicy i najlepiej zmienić kable instalacji na nowe, odpowiedni przekrój. Generalnie trzeba by było też sprawdzić co z regulatorem napięcia, czy wszystkie wartości są takie same jak w e34, żebyś sobie nie narobił biedy z instalacją. Ale generalnie jeśli już to ja bym montował 140A z E39 plus chłodzenie (prawie plug&play) i porządna instalacja.dj cross pisze:Kolego Siudek a orientujesz się czy od bmw e60 2.0td 180A też będzie pasować?
Yyyy...no w sumie.dj cross pisze:P.S.Oto sposób w jaki w Niemczech dokonuje się pomiaru mocy wzmacniacza podczas zawodów DB-Drag...
Tak czy siak nie zapominaj o jednej sprawie - maksymalny prąd w zasadzie NIE IDZIE przez instalację, od skoków masz przecież kondensator i dodatkowy akumulator, całość zabezpieczona bezpiecznikami odpowiednio dużymi do pików, ale to nie oznacza że musisz mieć alternator który daje Ci prąd maksymalny, to bzdura! Chłodzenie prądnicy i zdrowa instalacja o dobrym przekroju i izolacji to podstawa.
...bo to wzmacniacz impulsowy, jak w prawie każdym aktywnym subie i generalnie car-audio ze względu na możliwość mniejszych rozmiarów dzięki mniejszym stratom. Przy dużej mocy gorzej ze zniekształceniami. Nie rozumiem tylko sformułowania "dobrze zasilone są stabilne do 2ohm..."? Poza tym porządny wzmak większej mocy w klasie AB czy czystej A będzie miał przetwornicę wielkości dna butelki 2l bez problemu a nawet większą. =]dj cross pisze:Mając wzmacniacz w klasie A/B przetwornik jest stosunkowo duży ale nie wielkości dna butelki 2l(przynajmniej ja na butelkach się nie znam) ponadto sprawność klasy A/B (pamiętajmy o starej serii z podziałem na bipolarne i nowsze już mosfet) wynosi ok 60% i dobrze zasilone są stabilne do 2ohm...
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dj cross wrzuc fotki swojego sprzetu a przeprosze pierwszy 
-
dj cross
- Bywalec
Bardzo proszę Ermce...
oto Fotka części sprzętu
Po prawej widać mębrane która została po spalonym reconie...
Zrobie zdj całości jak będę już chodzić...
http://strefacaraudio.pl/forum/download.htm?id=6010
Dodano: 15 Maj 2010 23:08
P.S narazie auto wzbogaciło się o felgi 17" RH wzór MTB z polerowanym rantem...(Ranty do polerki i malowania)
oto Fotka części sprzętu
Po prawej widać mębrane która została po spalonym reconie...
Zrobie zdj całości jak będę już chodzić...
http://strefacaraudio.pl/forum/download.htm?id=6010
Dodano: 15 Maj 2010 23:08
P.S narazie auto wzbogaciło się o felgi 17" RH wzór MTB z polerowanym rantem...(Ranty do polerki i malowania)
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
wiedze glosnik ale nie mam odniesienia do wymiarow np karty kredytowej obok glosnika...
na zdjeciu glosnik wyglada jam moja jedna 25cm (to nie zlosliwosc, tylko mowie to co widze)
dla przykladu tutaj moje glosniki (ktorych nie ma jak porownac, a po wygladzie nic powiedziec nie mozna, np moge powidziec ze maja 1kW kazdy...):
na zdjeciu glosnik wyglada jam moja jedna 25cm (to nie zlosliwosc, tylko mowie to co widze)
dla przykladu tutaj moje glosniki (ktorych nie ma jak porownac, a po wygladzie nic powiedziec nie mozna, np moge powidziec ze maja 1kW kazdy...):
- raven_1983
- Ekspert

Ja chyba z innej bajki jestem... bo na przedstawionym zdjęciu nie widzę nic szczególnego... ale może po prostu stary marudny dziadek ze mnie i się nie znam...
Szczerze spodziewałem się zdjęcia instalacji w aucie i przewodów grubości ręki... było by przynajmniej na co popatrzeć...
Swoją drogą pogratulować zniszczenia głośnika
był by to dla mnie bardzo mocny sygnał aby wątpić w jego moc...
Szczerze spodziewałem się zdjęcia instalacji w aucie i przewodów grubości ręki... było by przynajmniej na co popatrzeć...
Swoją drogą pogratulować zniszczenia głośnika
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
najprostrzy sposob spalenia cewki glosnika= podlaczyc do biegunow cewki prad staly i mamy pieknie upalony drucik na cewce w finale zegnamy sie z glosnikiem, bo wymiana cewki nie przywroci fabrycznych parametrow glosnika, chyba ze bedzie to nowa cewka z tej samej fabryki z ktorej wyszedl glosnik
-
dj cross
- Bywalec
erce...
wielość głośnika na zdjęciu możesz sobie porównać z wymiarami oriona 2500D (poszukaj na Forach a poznasz wymiary
)
A to że głośnik się spalił można zawdzięczać takim osobą którym nie pasuje cena...
jego koszt przed ok 2l to ok 4000zł na polskim rynku w wersji full loaded ale dla niektórych to za drogo nie schodziły i producęt obniżył cene... obecnie pewnie składają je chińczycy i mała różnica karkas wykonany z kaptonu co znacznie obniża wartość temperatury do jakiej może nagrzać się cewka....
obecnie nowy głośnik kosztuje 2099zł z kaptonowym karkasem (A wiadomo z g**** bata nie ukręcisz...)
Dlatego zamówiłem u producenta z niemiec recon kit full loaded z aluminiowym karkasem .koszt to 950zł za sam recon.... (po prawej na zdjęciu masz starą mebane z pl lipy)
raven_1983
jak by była gotowa instalacja to bym nie pytał o alternator...
Dodano: 17 Maj 2010 22:15
Ermce... A wypowiedz się na temat takiego wzoru którym określam moc głośnika...
średnica cewki (podana w calach") x8 pi x x-max głośnika(podany w mm ((tylko w jedną stronę)) +/- 30%
Powiedz co o tym myślisz?
wielość głośnika na zdjęciu możesz sobie porównać z wymiarami oriona 2500D (poszukaj na Forach a poznasz wymiary
A to że głośnik się spalił można zawdzięczać takim osobą którym nie pasuje cena...
jego koszt przed ok 2l to ok 4000zł na polskim rynku w wersji full loaded ale dla niektórych to za drogo nie schodziły i producęt obniżył cene... obecnie pewnie składają je chińczycy i mała różnica karkas wykonany z kaptonu co znacznie obniża wartość temperatury do jakiej może nagrzać się cewka....
obecnie nowy głośnik kosztuje 2099zł z kaptonowym karkasem (A wiadomo z g**** bata nie ukręcisz...)
Dlatego zamówiłem u producenta z niemiec recon kit full loaded z aluminiowym karkasem .koszt to 950zł za sam recon.... (po prawej na zdjęciu masz starą mebane z pl lipy)
raven_1983
jak by była gotowa instalacja to bym nie pytał o alternator...
Dodano: 17 Maj 2010 22:15
Ermce... A wypowiedz się na temat takiego wzoru którym określam moc głośnika...
średnica cewki (podana w calach") x8 pi x x-max głośnika(podany w mm ((tylko w jedną stronę)) +/- 30%
Powiedz co o tym myślisz?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
dj cross ja mysle ze powinienes to wszystko zlozyc do kupy i wrzucic tutaj filmik ze swoja instalacja, wtedy wszystkie watpliwosci zostana rozwiane 
co od cewki to
"mocne" parametry
co od cewki to
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
ja mam clariona sw3013b i do tego wzmaka helix dark blue, jak mam wszystko rozkręcone to nie idzie usiedzieć w zamkniętym aucie, ja wyznaję jedną zasadę audio w samochodzie mam dla siebie nie dla otoczenia i liczy się jakość dźwięku a nie łupanie bez opamiętania
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d52f0.html
http://www.youtube.com/watch?v=lRBOEsli8dU
http://www.youtube.com/watch?v=JATaEEEY ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uWvKhxCu ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5qe-z8yh ... re=related
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d52f0.html
http://www.youtube.com/watch?v=lRBOEsli8dU
http://www.youtube.com/watch?v=JATaEEEY ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uWvKhxCu ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=5qe-z8yh ... re=related
- raven_1983
- Ekspert

Za chwilę będzie, że robię śmietnik... ale nie mogę się powstrzymać.
A: do tej pory dysponowałem mocą 1,3kw rms i większość czasu w długich trasach słucham muzy na maxa (no ok 70%mocy)
B: ze tak zapytam... masz jeszcze bebenki w uszach??
A: "B" mam i to w dobrym stanie...
Zazdroszczę optymizmu i wiary w swój słuch... przypuszczam zarazem, że 100% laryngologów absolutnie nie zgodzi się z tezą o dobrym słuchu...
Z jakiegoś powodu przeciętnie słyszący człowiek nie jest w stanie wytrzymać dźwięku wydobywającego się z głośnika tej mocy...
Chyba, że jest on zamknięty w szczelnym bagażniku... to fakt... trudno wtedy nagłośnić... znacznie lepiej sprawdzają się głośniczki nawet 13cm w przedziale pasażerskim...
Alternatywnie ja stary dziadek dinozaur cechuję się dużo słabszym słuchem... i nie jestem w stanie wytrzymać na dłuższej trasie więcej niż połowy skali na radiu... podpiętym do wzmacniacza (podobno marny blaupunkt) 4x80 skręconego na około 30%, pod którym wiszą sobie (zdaniem wielu tragiczne) głośniki BM Boschmann...
Chociażby Jeta może potwierdzić, że gra to wręcz żałośnie i tak cicho, że trzeba mieć tak słaby słuch jak ja aby cokolwiek usłyszeć
DJ Cross - jesteś absolutnie pewny, że masz dobry słuch?
A: do tej pory dysponowałem mocą 1,3kw rms i większość czasu w długich trasach słucham muzy na maxa (no ok 70%mocy)
B: ze tak zapytam... masz jeszcze bebenki w uszach??
A: "B" mam i to w dobrym stanie...
Zazdroszczę optymizmu i wiary w swój słuch... przypuszczam zarazem, że 100% laryngologów absolutnie nie zgodzi się z tezą o dobrym słuchu...
Z jakiegoś powodu przeciętnie słyszący człowiek nie jest w stanie wytrzymać dźwięku wydobywającego się z głośnika tej mocy...
Chyba, że jest on zamknięty w szczelnym bagażniku... to fakt... trudno wtedy nagłośnić... znacznie lepiej sprawdzają się głośniczki nawet 13cm w przedziale pasażerskim...
Alternatywnie ja stary dziadek dinozaur cechuję się dużo słabszym słuchem... i nie jestem w stanie wytrzymać na dłuższej trasie więcej niż połowy skali na radiu... podpiętym do wzmacniacza (podobno marny blaupunkt) 4x80 skręconego na około 30%, pod którym wiszą sobie (zdaniem wielu tragiczne) głośniki BM Boschmann...
Chociażby Jeta może potwierdzić, że gra to wręcz żałośnie i tak cicho, że trzeba mieć tak słaby słuch jak ja aby cokolwiek usłyszeć
DJ Cross - jesteś absolutnie pewny, że masz dobry słuch?
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
może zabrzmi to obraźliwie ale czy ten projekt nie jest przerostem formy nad treścią. po co montować coś co na dobrą sprawę jest całkowicie bezużyteczne, chyba że naprawdę lubisz być zgnieciony ciśnieniem akustycznym, a może po prostu db draga budujesz a to co innego
-
dj cross
- Bywalec
adam-bmw
No wreszcie trafne spostrzeżenie... ktoś kto nie interesuje się Db-dragiem nie kupił by takiego zestawu...
Wychodzę z założenia że mimo iż to bmw i to jeszcze sedan(limuzyna czyli nieotwierana tylna kanapa do bagażnika)
To też można pokazać że da się zrobić w tym aucie ciśnienie....
Bo czy ktoś z was pochwali się swoim bmw E34 sedan w którym przekroczył 140DB?
raven_1983
"Zazdroszczę optymizmu i wiary w swój słuch... przypuszczam zarazem, że 100% laryngologów absolutnie nie zgodzi się z tezą o dobrym słuchu..."
100% laryngologów powie ci że słuch psuje się od wysokich częstotliwości...
czyli głośnik popularnie nazwany tweeter - Bardzo popularnie montowany w słupkach przednich lub środkowych(na wysokości uszu)
uzasadnienie: jeśli głośniki basowe maja ok500w rms to dlaczego montujemy do nich tweetery tylko 100lub50 wat rms?(ponadto rozmawiałem o tym na forum z lekarzem)
test dla "kozaków" na uczy: podłącz głośnik basowy pod wzmacniacz ok 50w rms nastaw utwór i odtwórz go trzymając głowę jak najbliżej głośnika po czym podłącz w miejsce basówki sam tweeter i dokonaj ponownego odsłuchu aby się przekonać co bardziej szkodzi zmierz czas po jakim odsuniesz głowę od głośnika...
Ermce
Brak mi słów do takich jak twoja osoba...
Jak jest napisane że szukam altelnatora,to znaczy że instalacji niema i tak też pisałem że dopiero ją składam(jak by była gotowa instalacja to nie pytał bym o altek) Tobie to trzeba to narysować żebyś zrozumiał?
P.S Ermce jestem pełen podziwu dla twojego BMW i nawet powiem że zachwyca mnie jego stan ze zdjęć...
Ale nie pisz że jest jak z fabryki bo to totalna kaszana...
Jak byś trochę poczytał o bmw a w dodatku na temat o e34 to wiedział byś że na każdej pierdułce jaką wymieniłeś (zderzaki lampy itd)jest nr win zgodny z karoserią... Niemożliwe? cała seria e34 do 96r była składana ręcznie...(Artykuł o tym znajduje się w BMW trends)
A żebym też był trochę wredny to pozbieraj to co wymieniłeś,potłukłeś w worek i zobacz ile ci brakuje do fabryki
I pomyśl że już nigdy nie będzie jak z fabryki....he he he
No wreszcie trafne spostrzeżenie... ktoś kto nie interesuje się Db-dragiem nie kupił by takiego zestawu...
Wychodzę z założenia że mimo iż to bmw i to jeszcze sedan(limuzyna czyli nieotwierana tylna kanapa do bagażnika)
To też można pokazać że da się zrobić w tym aucie ciśnienie....
Bo czy ktoś z was pochwali się swoim bmw E34 sedan w którym przekroczył 140DB?
raven_1983
"Zazdroszczę optymizmu i wiary w swój słuch... przypuszczam zarazem, że 100% laryngologów absolutnie nie zgodzi się z tezą o dobrym słuchu..."
100% laryngologów powie ci że słuch psuje się od wysokich częstotliwości...
czyli głośnik popularnie nazwany tweeter - Bardzo popularnie montowany w słupkach przednich lub środkowych(na wysokości uszu)
uzasadnienie: jeśli głośniki basowe maja ok500w rms to dlaczego montujemy do nich tweetery tylko 100lub50 wat rms?(ponadto rozmawiałem o tym na forum z lekarzem)
test dla "kozaków" na uczy: podłącz głośnik basowy pod wzmacniacz ok 50w rms nastaw utwór i odtwórz go trzymając głowę jak najbliżej głośnika po czym podłącz w miejsce basówki sam tweeter i dokonaj ponownego odsłuchu aby się przekonać co bardziej szkodzi zmierz czas po jakim odsuniesz głowę od głośnika...
Ermce
Jak jest napisane że szukam altelnatora,to znaczy że instalacji niema i tak też pisałem że dopiero ją składam(jak by była gotowa instalacja to nie pytał bym o altek) Tobie to trzeba to narysować żebyś zrozumiał?
P.S Ermce jestem pełen podziwu dla twojego BMW i nawet powiem że zachwyca mnie jego stan ze zdjęć...
Jak byś trochę poczytał o bmw a w dodatku na temat o e34 to wiedział byś że na każdej pierdułce jaką wymieniłeś (zderzaki lampy itd)jest nr win zgodny z karoserią... Niemożliwe? cała seria e34 do 96r była składana ręcznie...(Artykuł o tym znajduje się w BMW trends)
A żebym też był trochę wredny to pozbieraj to co wymieniłeś,potłukłeś w worek i zobacz ile ci brakuje do fabryki
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
niestety tak, jestem czlowiekiem ktory lubi widziec to o czym sie mowi,dj cross pisze:Ermce
A żebym też był trochę wredny to pozbieraj to co wymieniłeś,potłukłeś w worek i zobacz ile ci brakuje do fabryki![]()
![]()
![]()
![]()
I pomyśl że już nigdy nie będzie jak z fabryki....he he he
co do mojej e34... Zobaczysz, wtedy sie wypowiadaj, bo trudno rozprawiac o czyms o czym nie ma sie zielonego pojecia, jak jest w twoim przypadku o moim aucie. Z takimi stwierdzeniami mozesz probowac dostac sie na posade brukowca, ktory robi sensacje z czegos o czym wogole NIC nie wie
co do chwalenia sie cisnieniem w samochodzie to moze znalazlbys wspolny temat z chlopakami z pod remizy ze wsi "X" ktorzy siedzac w swoich ortalionowych dresach w rozpadajacych sie wspomnieniami aut, rajcuja sie cisnieniem z glosnika, zamiast fabryczna wartoscia cisnienia doladowania turbiny,
muzyka jest po to by jej slucha, do masazy sluza masarzysci, badz fotele do tego celu stworzone,
z tym sluchem pewnie ze wszystkimi musisz komunikowac sie po przez pisanie, bo chyba pojecia nie masz jak taka moc uszkadza sluch...
to co ty robisz to dla mnie idotyzm, ale i tacy lusdzie musza byc na swiecie, by miec punkt odniesienia dla tych normalnych
jak juz dowiesz sie o czym piszesz (o tej niebywalej elektrowni) i zobaczysz ze sie osmieszasz mozesz ladnie przeprosic wszystkich na forum
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
ja też mam sedana i jak pewnie większość z nas wie że pomiędzy bagażnikiem a kabiną są kratki wentylacyjne, sprzęt który mam zamontowany w moim przypadku zadowala mnie w 100%, bo tak jak pisałem ja mam sprzęt zestrojony na jakość a nie na moc
wracając do tematu alternatora szukaj od tds-a e39 od najbogatszej wersji wyposażenia czyt. ta co ma najwięcej odbiorników. co do samej instalacji zawsze możesz zastosować dwa aku tak jak to miało miejsce e bmw dla policji niemieckiej, dodatkowo kondensator tak z 2F i można to porządnie obciążyć. co do systemów C-A i w ogóle systemów nagłośnienia traktuję to jako moje hobby dlatego temat znam dość dobrze, niedobór mocy zasilania zawsze wyrównuje się kondensatorem, najprościej tłumacząc kiedy mamy wielkie buuum to moc nie idzie z aku czy prądnicy tylko właśnie z kondensatora, właśnie to zjawisko jest obecnie stosowane w systemach hi-end, wzmacniacz jest zasilany niepozornym zasilaczem a resztę załatwiają kondensatory, dzięki temu wzmacniacz sam w sobie jest lżejszy. najprostszy przykład mam starą polską wieżę (kiedyś to potrafili robić a nie ten chiński plastik) zasilasz zajmuje 1/4 całego wzmacniacza a waży prawie tonę
, mam też sprzęt harman- cardon i zasilacz jest jak do drukarki ale kondensatory jak puszka coli, wniosek mają tą samą moc tylko jeden wykorzystuje moc zasilacza a druki pojemność kondensatora.
po tej wypowiedzi temat uważam za wyjaśniony i dalsze dywagacje i sprzeczki są bezcelowe chyba że chcecie się pokłócić i dostać jakieś minusy
wracając do tematu alternatora szukaj od tds-a e39 od najbogatszej wersji wyposażenia czyt. ta co ma najwięcej odbiorników. co do samej instalacji zawsze możesz zastosować dwa aku tak jak to miało miejsce e bmw dla policji niemieckiej, dodatkowo kondensator tak z 2F i można to porządnie obciążyć. co do systemów C-A i w ogóle systemów nagłośnienia traktuję to jako moje hobby dlatego temat znam dość dobrze, niedobór mocy zasilania zawsze wyrównuje się kondensatorem, najprościej tłumacząc kiedy mamy wielkie buuum to moc nie idzie z aku czy prądnicy tylko właśnie z kondensatora, właśnie to zjawisko jest obecnie stosowane w systemach hi-end, wzmacniacz jest zasilany niepozornym zasilaczem a resztę załatwiają kondensatory, dzięki temu wzmacniacz sam w sobie jest lżejszy. najprostszy przykład mam starą polską wieżę (kiedyś to potrafili robić a nie ten chiński plastik) zasilasz zajmuje 1/4 całego wzmacniacza a waży prawie tonę
po tej wypowiedzi temat uważam za wyjaśniony i dalsze dywagacje i sprzeczki są bezcelowe chyba że chcecie się pokłócić i dostać jakieś minusy
-
dj cross
- Bywalec
adam-bmw
Zgadzam się z tobą kolego...Kiedyś mieli łby do tego wszystkiego... niejeden PL sprzęt audio z przed lat mógł by konkurować z obecnymi markowym sprzętami(Stoją u mnie 2kolumny Tonsil Unitra z 68r Na tamte lata to chyba estradowe 100cm x 50cm x 35cm 2x12")
Dzięki za informacje i pomoc...
Gdy zrobię instalkę to się pochwalę...
TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY...
ermce:
co do swojej wypowiedzi to powiem tyle że wnioskowałem się twoim postem w którym opisałeś jak zarobiłeś strzała w du.....
P.S turbo podkręcone mam do 1.1bar pompa regenerowana i nastawnik nowy gwarancja na kolejne 200.000 tys km (na piśmie i nie od jakiegoś druciaża...) Jedyne co mam do roboty to końcówka 4wtrysku.....
A jeśli mowa o tym tych starych autach to masz rację.W garażu mam e30 z 88r czekającą na swap(nigdy nie bita ok rok temu z niemiec przyfruneła)
A kolega w dresach rozrabia swoją E21 2.7 eta
hm ciekawe z kąd jesteś że tak wieś oczerniasz...? na moje oko to jakiś drelich nosisz i strasznie słomą z butów sypiesz na forum...
A jak nie masz nic ciekawego w temacie altka do powiedzenia to się zam... wreszcie....
Db-drag nie jest dla takich wrarzliwych uszu jak twoje...
Zresztą temat zamknięty już...
Altek będzie z e38 full opcji lub 180a z e46
Zgadzam się z tobą kolego...Kiedyś mieli łby do tego wszystkiego... niejeden PL sprzęt audio z przed lat mógł by konkurować z obecnymi markowym sprzętami(Stoją u mnie 2kolumny Tonsil Unitra z 68r Na tamte lata to chyba estradowe 100cm x 50cm x 35cm 2x12")
Dzięki za informacje i pomoc...
Gdy zrobię instalkę to się pochwalę...
TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY...
ermce:
co do swojej wypowiedzi to powiem tyle że wnioskowałem się twoim postem w którym opisałeś jak zarobiłeś strzała w du.....
P.S turbo podkręcone mam do 1.1bar pompa regenerowana i nastawnik nowy gwarancja na kolejne 200.000 tys km (na piśmie i nie od jakiegoś druciaża...) Jedyne co mam do roboty to końcówka 4wtrysku.....
A jeśli mowa o tym tych starych autach to masz rację.W garażu mam e30 z 88r czekającą na swap(nigdy nie bita ok rok temu z niemiec przyfruneła)
A kolega w dresach rozrabia swoją E21 2.7 eta
hm ciekawe z kąd jesteś że tak wieś oczerniasz...? na moje oko to jakiś drelich nosisz i strasznie słomą z butów sypiesz na forum...
A jak nie masz nic ciekawego w temacie altka do powiedzenia to się zam... wreszcie....
Db-drag nie jest dla takich wrarzliwych uszu jak twoje...
Zresztą temat zamknięty już...
Altek będzie z e38 full opcji lub 180a z e46
Powód edycji: skoro sprawa się wyjaśniła i wszyscy powiedzieli co mieli do powiedzenia, na prośbę autora temat zamykam, czekamy oczywiście na konkrety w postaci fotorelacji z budowy- mod