cieżko odpala jak dłużej postoi
Moderator: Moderatorzy
witan miałem taki sam problen na zimnym silniku nie chciał odrazu odpolić i na ciepłym terz miała nie raz probłemy jak odpoliła to buchneła czarnym dymem z tyłu .szukałem przyczyn terz w pompkch paliwowych w zbiorniku a okazała sie walnięta pompa wtryskowa na zimnym silniku pokapywało przez około 5-10 min. pod pompom a na ciepłym silniku nie kapało koszt naprawy ok.650zł z wymontowaniem pompy teraz nie mam problemów z odpalaniem .
pozdro
-
arcabuz
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: cieżko odpala jak dłużej postoi
Ja bym stawiał na pompe wtryskową.kamilo83 pisze:witam was mam taki oto problem i postaram sie go opisać dokładnie moze ktoś pomoże otóż jak samochód stoi długo tzn.ok7 godzin to ne moge go odpalić musze kręcić ze 2 min jak już odpali to chodzi normalnie idzie jak burza:) jak go zgasze zanim sie silnik nagrzeje i tak po 2 nim chcem go odpalić to musze go pokrecić ok 15 sek i pojawiwia sie chmura dymu i tak sam sytuacja jak ciepły a jak go zaostawie na 2 godzinki to znowu musze sie meczyć ok 1min zzeby odpalić ja mam podejżenie że ciągle się zapowietrza ale moge sie mylić. Jak ktoś wie o co tu chodzi to będe bardzo wdzięczny/
-
kanalia23
- Świeżak

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1991
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
jesli nie pali na zimnym a na cieplym pali normalnie to ktos mi mowil o zaworze zwrotnym w pompie bo jesli mam ponad 40 litrow paliwa albo stoje na górce przodem do dolu to wtedy pali na dotyk tak jakby wtedy paliwo nie spływało z układu co to moze byc czy to zeczywiscie ten zawor zwrotny czy tez czasem moze to byc wina wtryskiwacza sterujacego i reszty??? jesli tak to jaki koszt???
-
kanalia23
- Świeżak

sprawdzalem ja na krutko to chodzi ale po przekreceniu zapłonu nie słysze zeby buczala z reszta nigdy nie słyszalem a palił do tej pory normalnie nie wiem juz sam co robic a te wszystkie mechaniki tak samo
co steruje ta pompka czy jest jakis uklad za to odpowiedzialny czy przekaznik jesli tak to ktury gdzie szukac przyczyny takiego zachowania ???
co steruje ta pompka czy jest jakis uklad za to odpowiedzialny czy przekaznik jesli tak to ktury gdzie szukac przyczyny takiego zachowania ???
Nie słychac jej z bez wyjęcia bo podaje nędzne ciśnienie... Nawet zatopioną w baku (w pełni sprawną) usłyszysz w komorze dzwiękoszczelnejkanalia23 pisze:sprawdzalem ja na krutko to chodzi ale po przekreceniu zapłonu nie słysze zeby buczala z reszta nigdy nie słyszalem a palił do tej pory normalnie nie wiem juz sam co robic
Samam pompka podaje paliwo przez chwilę (10s?) i stoi. Faktycznie musi być jakiś przekaznik jednak... w moim przypadku przyczyna była prozaiczna - pompa się ZAWIESZAŁA, wyjąłem, nie działa, wsadziłem - działą, wyjkałem nie działą... zastosowałem starą melmacką sztuczkę - po prostu ją ostukałem i zaczeła trybić... Niestety już po kupnie nowej. Zamontowałem nabytą a starą trzymam na zapas.
W moim przypadku też cięzko palił po dłuższym postoju ale winna była:
- cieknąca pompa
- cieknący wtryskiwacz sterujący
- chumorzasta pompa w zbiorniku.
Powyższe wycieki powodowały, że pompa wtryskowa musiała zassać brakujące paliwo i stąd dłuższe kręcenie.
Sprawdz czy nigdzie nie podcieka, czy filtr paliwa jest dobrze dokręcony, czy nie pocą się przewody pod autem, czy paliwo wraca do zbiornika jak powinno.
W domu sprawdzę schemat i postaram się znależć układy odpowiadające za pracę pompy.
Pozdrawiam
Q.
Q.
-
kanalia23
- Świeżak

wtrysk sterujacy jest troszke spocony w miejscu z kturego wychodza przewody moze to byc przyczyna i jaki by byl koszt i czy trzeba wymienic go czy mozna zregenerowac a co z pozostałymi wtryskiwaczami czy je tez trzeba wymieniac(regenerowac) w komplecie wszystkie i jakie koszty sa z tym zwiazane a w ten schemacik moglbys zerknac bo ciekawi mnie ten przekaznik od pompki nie ukrywam ze autko strasznie kopci po nacisnieciu gazu w podloge
Nie mam pojęcia gdzie jest przekaznik pompy
Nie mam schematu dedykowanego do TDSa jedynie do benzyn...
Wtrysku sterującego niestety nie regenerują koszt nowego ~600-700PLN nie opłaca się wstawiać uzywanego. Być może nieszczelny jest przelew lub przewód ciśnieniowy (lubią pękać pod nakrętką w przypadku złego ułożenia lub zle dokręcone)
Wtryskiwacze są takie same jak np do Volvo, VW (silniki D24) taniocha... regenerowalne końcówki, oprócz tego ustrojstwa z czujnikiem.
Dymi po wdepnięciu gazu... pod obciążeniem czy/i "na luzie"? jeżeli wyelimiunujemy nieszczelności dolotu, ffiltr powietrza, olej i paliwo zostają -
Dawka na pompie, lejące wtryskiwacze (nie trzymają parametrów lub zbyt duża dawka) przestawiony rozrząd... brak mocy przy+2k obr/min - pada turbina lub np zapchany IC ewentualnie kat. (jeśli są).
Pocenia wyeliminować, ustawić pompę jak trzeba i pytać dalej
Wtrysku sterującego niestety nie regenerują koszt nowego ~600-700PLN nie opłaca się wstawiać uzywanego. Być może nieszczelny jest przelew lub przewód ciśnieniowy (lubią pękać pod nakrętką w przypadku złego ułożenia lub zle dokręcone)
Wtryskiwacze są takie same jak np do Volvo, VW (silniki D24) taniocha... regenerowalne końcówki, oprócz tego ustrojstwa z czujnikiem.
Dymi po wdepnięciu gazu... pod obciążeniem czy/i "na luzie"? jeżeli wyelimiunujemy nieszczelności dolotu, ffiltr powietrza, olej i paliwo zostają -
Dawka na pompie, lejące wtryskiwacze (nie trzymają parametrów lub zbyt duża dawka) przestawiony rozrząd... brak mocy przy+2k obr/min - pada turbina lub np zapchany IC ewentualnie kat. (jeśli są).
Pocenia wyeliminować, ustawić pompę jak trzeba i pytać dalej
Pozdrawiam
Q.
Q.
-
kanalia23
- Świeżak

dzieki za pomoc widze ze sporo pracy przede mna
[ Dodano: Nie Wrz 28, 2008 3:05 pm ]
wreszcie po pół roku mordowania się rozwiązałem problem z odpalaniem, a mianowicie w moim przypadku niedokrecona była ta rurka z gwintem przy pompie do kturej przykrecony jest przewod od wtryskiwacza wystarczylo wziosc klucz 14 i dokrecic nastepnie przewod o wtryskiwacza dokrecic kluczem 17 i po klopocie. nie dośc że pali na dotyk to chodzi dużo dużo lepiej.widocznie gdy robilem uszczelnienie pompy wtryskowej "fachowcy" slabo dokrecili to wszystko i po jakims czasie powstał luz. pozdro
[ Dodano: Nie Wrz 28, 2008 3:05 pm ]
wreszcie po pół roku mordowania się rozwiązałem problem z odpalaniem, a mianowicie w moim przypadku niedokrecona była ta rurka z gwintem przy pompie do kturej przykrecony jest przewod od wtryskiwacza wystarczylo wziosc klucz 14 i dokrecic nastepnie przewod o wtryskiwacza dokrecic kluczem 17 i po klopocie. nie dośc że pali na dotyk to chodzi dużo dużo lepiej.widocznie gdy robilem uszczelnienie pompy wtryskowej "fachowcy" slabo dokrecili to wszystko i po jakims czasie powstał luz. pozdro