[e34] Klepią zawory po regeneracji głowicy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

wspolczuje.....
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Żaden opiłek nie jest w stanie przejśc przez wtryskiwacz.Albo połamał pierścienie przy wkładaniu albo odpalał silnik na próbę bez cieczy chłodzącej i póżniej zalał ;takich asów już spotkałem.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Tak, tak, jeszcze niech obciąży Cię kosztami dodatkowej roboty bo przecież to Twoja wina że masz opiłki w pompie.

carl0s ma rację, postąp z nim radykalnie bo kto ma miękkie serce ten ma....
Jeśli jesteś pewien swojej pompy, to niech ją zdemontuje przy Tobie i rozbierze i pokaże te opiłki, potem niech zademonstruje w jaki sposób opiłek przedostaje sie przez wtryskiwacz.
I jakim cudem opiłki dostały się dopiero teraz i tylko przez jeden wtryskiwacz?

IMHO Twój mechanik nie wie co spartolił ale chce Cię obciążyć kosztami swojej niewiedzy.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

hahahaha, dobry patenciarz bajkopisarz, nie powiem. Wiesz ile musiałoby być tych opiłków, żeby zatrzeć tłok w cylindrze? i jakim cudem opiłki przelazły przez końcówkę wtrysku? Owszem, opiłki w tulei cylindra mogą być jak patałach szlifował blok z resztek uszczelki i zapomniał zasłonić cylinder, albo nie wyczyścił i nie przedmuchał porządnie po czyszczeniu. W takim wypadku jak najbardziej pył stalowy resztki starej uszczelki mogły spowodować zatarcie tłoka.

byłeś u niego w warsztacie? Oprócz niego pracuje tam może jakiś młody / uczeń / praktykant / stażysta?
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
darek44ch
Bywalec
Rocznik: 1992
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: darek44ch »

Pracuje on sam. Jutro biorę od niego furę i gdzieś indziej zrobię swap całego silnika. Nie ma sensu żebym się z nim targował. Chce tylko żeby przy mnie odkręci głowicę i pokazał że zawory są na miejscu. Jak zobaczę że zawory są pogięte to dopiero się wqqquur.. i go opierdole i powiem żeby mi chociaż cześć hajsu zwrócił. Dużo roboty na szybko zdjąć głowicę? Pytam bo pewno będzie się wypierał że nagle nie ma czasu i że to dużo roboty. Może sam przy nim zdejmę? Dam rade?
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

kolego - twoje podejscie zdradza totalny brak wiary. To ON spartolil, to ON musi sie z tym szarpac. Bron Cie Allahu odbierac teraz furke. odbior zrob tylko w sytuacji kiedy silnik bedzie sprawny, albo kiedy po pismie od prawnika odmowi na pismie naprawy. Tylko i wylacznie. jesli teraz juz mu odpuscisz, zostaniesz z reka po lokiec w szambie - z niezrobiona glowica, niesprawnym silnikiem i swapem na glowie, gdzie pewnosci co to za silnik miec nie mozesz.

Idz do niego i twardo - ma byc na chodzie. koniec kropka. Przed "remontem" glowicy chodzil? to i teraz tym bardziej musi.

W ogole nie bierz innej opcji pod rozwage.
Informuj o postepach.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

darek44ch, koledzy dobrze Ci radzą - jeśli przedstawiasz takie stanowisko jak teraz, to niestety jesteś "Frajer" i tak też zostaniesz potraktowany. To Twoje auto, Twoje pieniądze i Twój czas - a to jest Polska, niech się ludzie zaczną uczyć w końcu, że za swoje poczynania trzeba brać odpowiedzialność, bo inaczej jak wszyscy - będziesz siedzieć i narzekać jak to jest źle.

Poczytaj porządnie na forum, jak masz konkretne pytania - pytaj. Z odpowiednią wiedzą i PEWNOŚCIĄ SIEBIE idź do niego kulturalnie, ale zdecydowanie...albo po prostu "z ryjem" :D bo niestety u nas czasami inaczej nie działa po prostu. ;]

P.S. Wpisz w profilu skąd jesteś - czasami może się okazać, że ktoś z nas może Ci pomóc, bo jest z Twoich okolic!

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Witam ponownie,
jeżeli chodzi o zdjęcie głowicy to nie zajmuje to tak dużo czasu... Jeżeli masz komplet kluczy i troszkę już kręciłeś przy autach to 2-3godzinki i masz głowicę kolo auta...
darek44ch
Bywalec

Faktyczne z dołu tuleja drugiego tłoka jest niżej jak pozostałe. Czy możliwe żeby sama się oberwała? Teraz to lepiej drugi silnik kombinować jak ten robić. Głowicy nie zdejmował mechanik. Na obecną chwilę jestem w kropce. Zależy mi żeby mieć szybko auto bo bez niego to pozostają tylko "auto-nogi":( Nie mam argumentów żeby udowodnić że to jest wina mechanika. Chociaż dziwny zbieg okoliczności że zaraz po robieniu remontu tuleja tłoka oberwała się...
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

No to trochę masz problem. :/ Ciężko, żeby tuleja się sypnęła sama z siebie - albo był przegrzany silnik (tuleja nie wytrzymała), albo brak oleju/mało (zatarło się, tłok urwał), albo przy dużym ubytku płynu chłodzącego do gorącego wlewał zimny (hartowanie elementów nie pierwszej świeżości, łączenia nie wytrzymały), a więc możliwości niedoświadczonego lub rozkojarzonego mechanika są spore. Chyba, że ten silnik naprawdę miał pokaźny przebieg i nie był zadbany, to zmęczenie materiału zrobiło swoje. Ciężko w tym wypadku udowodnić mechanikowi winę (jeśli taka jest), zależy jak bardzo mu ufasz i go cenisz - albo zaczniesz z nim wojnę albo poprosisz go o pomoc, poszukasz silnika i poskładacie to może taniej, ze względów na dobre praktyki handlowe. ;] A tuleja jest pęknięta?

Generalnie jeśli tuleja jest cała tylko delikatnie obruszona, może i warto to zrobić (długo się kręcił na tym, próbowaliście odpalać kilka razy?). Ale jeśli pęknięta albo cokolwiek więcej się stało, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że wydasz na remont kupę pieniędzy, a silnik i tak już nie będzie chodził jak trzeba. :/

Powodzenia w szukaniu dawcy myślę.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

skoro uszkodzony jest blok to zakup samego bloku to około 200pln, pewnie tłok trzeba bedzie też wywalic i kupić jeszcze komplet pierścieni na ten jeden...tłok 100, pierścienie 50, uszczelka pod głowice i zakladasz ze starego do nowego i jeździsz... napisz co tam dalej w temacie, pozdrawiam i powodzenia
darek44ch
Bywalec

Silnik nie miał dużego przebiegu (240tys.), płyny i filtry były zmieniane zawsze na czas. Ogóle to nie petowałem auta. Teraz mam na oku jeden silnik z opla omegi i zrobię swap ale u innego mechanika. Tamten zawsze się wykpi a mi nie chodzi żeby tułać się po sądach czy prawnikach (gra nie warta świeczki, bo sama wycena rzeczoznawcy sądowego kosztuje 500pln) porostu okolica jest mała i każdy się dowie co i jak składa.
ODPOWIEDZ