[e36] Silnik przerywa- czyżby powietrze w paliwie?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Kolego, bo zauważyłem że się już dość długo borykasz z problemem i już w kilku wątkach. Sorki jeśli jestem nudny, ale zapytam:

- sprawdzałeś przewody paliwowe? Dochodzące do baku, czy się nie pocą, czy wszystko ok, w e34 lubią "puchnąć" z tyłu na odcinku od zagięcia w górę (koniec podłogi) do baku.
- czy te temat teraz występuje cały czas czy jak rozgrzejesz silnik na trasie dzieje się to samo?

A co do sprawdzania - czemu nie spróbujesz łopatologicznie? Ja bym wziął większe naczynie, zalał do pełna ON i podał z niego paliwo do filtra. Odpalisz i będziesz widzieć czy się krztusi. Jeśli będzie ok - wina przewodów. Jeśli nie będzie ok - wina filtra, podstawy filtra lub coś z silnikiem. Też bym to sprawdził podobnie - ten sam baniak podpiął za filtrem, bezpośrednio do silnika. Przez ten czas nie oszukujmy się, nic się nie stanie - a Ty będziesz miał pewność wykluczenia filtra i przewodów. Wtedy dopiero bym zaczął kminić z silnikiem. Bo tak szkoda czasu. Nie wiem, czy coś ważnego pominąłem w tych moich rozważaniach, ale chyba nie - kiedyś tak sprawdzałem w Oplu Kadecie 1,6D. :D Miałem popękaną obudowę filtra, ale nie było widać.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Przewodow nie sprawdzalem, powiedz mi ktoredy sa one poprowadzone? Zobacze je z kanalu czy musze polowe wnetrza wywalac? Do pompki dochodza zwykle gumowe przewody wiec najchetniej wymienilbym je w ciemno. Test o ktorym piszesz na pewno zrobie niebawem (potrzebuje drugiej osoby do ponocy).

Jak silnik sie rozgrzeje to problem tez wystepuje ale duzo rzadziej. Zwykle kiedy jade na niskich obrotach i nagle przydusze. Zanim wskazowka dojdzie do pionu przerywanie jest nagminne. Zastanawiam sie nad wymiana oringow w przewodach wchodzacym i wychodzacym z filtra, tak dla pewnosci.

Aha, ostanio jak wyciagnalem z obudowy filtra przewod ten ktory laczy sie z pompa to nie wylecialo z niego nic. Mysle ze to oznaka zapowietrzenia. Innym razem gdy wyjalem go zaraz po jezdzie to troche polecialo.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

A widziałeś kiedyś w jakimś aucie przewody paliwowe poprowadzone w kabinie? :D Przewody są pod autem, wzdłuż hamulcowych, idą do baku, na schemacie widzisz gdzie się zaginają - powyżej tego zagięcia w e34 nagminnie całe zardzewiałe (o dziwo poniżej wzdłuż podwozia, gdzie przecież bliżej ziemi są ok).

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=16&fg=15

Zrób taki test jak napisałem, będziesz miał przynajmniej możliwość wyeliminowania, żeby się nie kręcić w kółko tematu. A co do zapowietrzania - napisałeś, że nie kręci długo. Jeśli by faktycznie schodziło paliwo tak, że przewody są suche, to miałbyś problemy z odpaleniem. Jak rano zdejmiesz przewód od baku do filtra, jest w nim paliwo? No i musisz pamiętać, że jak zdejmiesz to wpuszczasz powietrze (podciśnienie puszcza i paliwo się cofnie, fizyka). Więc może jednak było paliwo?

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Nigdy nie zmienialem przewodow wiec zwyczajnie nie wiem :P

Jak wyjalem przewod z filtra po dlugim postoju to nic nie wylecialo, jak po krotkim to troche pocieklo. Co do rannego odpalania to zalapuje dobrze i od razu gasnie. Potem wyjezdzam z garazu i zamykam drzwi wiec przez chwile auto faluje na wolnych obrotach, zdarza sie ze zgasnie jeszcze raz. Potem podczas jazdy przerywa ale z czasem sie uspokaja. Nawet jak dlugo jade z niskimi borotami i przycisne gaz ze zbyt niskich obrotow to tez zdarza mu sie przerywac. Jak dojezdzam do celu i parkuje to zwykle manewruje bez naciskania gazu i tez bywa ze zgasnie (normalnie nie bylo tego).

Co do samego zapowietrzania to mialem problem z cieknacym sterujacym i faktycznie wtedy trzeba bylo krecic nawet pol minuty. Teraz to wyglada mi na minimalne zapowietrzanie, zadecydowanie przed pompa wtryskowa.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

No to nie ma co dalej produkować postów tylko sprawdzić to "metodą wiadra z paliwem". ;]

Co do tych objawów gaśnięcia i falowania to niestety, ale wygląda jak nastawnik jednak - chociaż piszesz, że nie jest to "typowe falowanie", więc może nagraj to i nam puść? Bo tak będziemy wróżyć z fusów jeszcze z pół roku. Co do przerywania i szarpania przy gazie - wygląda jak zawieszający się wtrysk i nadal podtrzymuję moją teorię, dopóki nie zrobisz testu na wiadro. Wtedy będziesz miał jasność bez gdybania. Proponuję wrócić do tematu jak już to zrobisz.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Zabralem sie za dokladne ogledziny. Okazalo sie ze wtryski (robilem je pol roku temu) sa mokre. 1 tak konkretnie, 3 lekko sie poca. Miedzy pompa wtryskowa a filtrem jest przewod, ktorego krociec montowany w filtrze ma 2 oringi uszczelniajace (13x1,5), sa one juz zuzyte. Oringi juz zakupilem, wtryski niedlugo przyjda. Mam nadzieje ze to rozwiaze sprawe- mysle ze po swietach napisze czy juz jest ok.

Sorry za bledne info, ktore pisalem wczesniej na forum ale nie myslalem ze wtryski tak szybko moga sie rozwalic :(
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

W takim razie czekamy na info, bo to by się zgadzało (łapie powietrze, nie dostaje paliwa). A z ciekawości, napisałeś że robiłeś wtryski, a co robiłeś? Całe wtryski czy końcówki, podkładki uszczelniające? Jeśli tak to jakie końcówki kupiłeś?

Pzdr.
siudek siudkowski

ODPOWIEDZ