jaki olej do e34 525 TDS?

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Wcześniej również o takiej akcji nie słyszałem... być może zetknięto się już z typowym "polactwem" (nazwa zaciągnięta z literatury) i nie stosuje się tej promocji ;)

Bagor - teoretycznie można by np. maznąć korek spustowy farbą w celu swoistego "zaplombowania".
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Pierwszy link
http://www.zacznijoszczedzac.pl/f-816.html

z jakiegos forum
"Z tymi dolewkami to różnie bywa Camel Ja na przykład kupuję Valvoline MaxLife Synthetic 5W40 i mam przez kolejne 15 tysiecy dolewki za friko w serwisie Valvoline w Malborku (dzieki Bogu nie byly potrzebne na razie, odpukac ) Chociaz fakt faktem, ze w Twoim mini rankingu jest najdroższy, to jak widac nie zawsze trzeba placic za dolewki "

Wystarczy podpytac w serwisie/u mechanika, ktory wspolpracuje z valvoline.
Zawsze to chocby ten 1 litr a to sporo. z 20 PLN ;D
Tym, ktorym wcina olej temat warty do zainteresowania
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

A ja właśnie wczoraj wymieniłem olej i przeszedłem z MOBILA na MOTUL 6100 , i powiem , że nie moge nic jeszcze powiedzieć ale wydaje m się ,że silnik pracuje bardzo miekko i chyba jest Ok
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Kontakt:

Post autor: ded »

Ja mam jeszcze 4 tys do wymiany ale zaleje Valvoline 5w40. Widze ze to olej raczej zadko spotykany. W mojej miejscowosci na 5 sklepow jeden zadeklarowal ze moze sprowadzic w ciagu tygodnia. Cena ok 200zl za 8l, pelen syntetyk, mam nadzieje ze warto doplacic te pare groszy bo podobno to najwyzsza polka a cena dosc rozsadna.
Piereslegin
Świeżak
Świeżak

Re: jaki olej do e34 525 TDS?

Post autor: Piereslegin »

Nie wiem czy było już wcześniej ale dziś w poszukiwaniu oleju dla siebie odnalazłem poniższy konfigurator.

http://www.valvolineeurope.com/english/ ... _right_oil

Gdyby kogoś interesowało w Szczecinie dobranie dla siebie oleju polecam

http://www.v-t.pl/kontakt.php

Można zasięgnąć opinii. Ja akurat jeżdże tam z resztą aut i dobrane oleje zdają się być w porządku. Jedyny mankament to smarowidła jedynie z gamy Valvoline. Nie każdemu może przypaść do gustu :). W razie gdyby podobny post znalazł się tu gdzieś wcześniej proszę o usunięcie.
PawelBMW
Świeżak
Świeżak

Post autor: PawelBMW »

ja tez leje mobila i chodzi jak igiełka również dodać ze wczoraj byłem w holandii tam i spowrotem czyli 2700 km i be zadnego problemu niestety jechałem z przyczepką więc nie było okazji do ujarzmienia 'bestii' ;] w pierwszą stronę byłem załadowany więc jechałem max 140 ale spowrtem juz około 15-160 bez żadnych problemów - naprawdzę sprzęt godny polecenia ;) mysle o zamianie na e39 525tds ale nie wiem czy pompowtryskiwacze nie są wadliwe ;/

p.s wiem że to to pytanie z innej beczki ale moze ktoś mi powiedzieć jaką karę bym dostał na przyłapaniu na przemycie 100 wagonów papierosów w niemczech?
Od Kołyski Aż Po grób Jedna Marka BMW !
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

PawelBMW pisze:mysle o zamianie na e39 525tds ale nie wiem czy pompowtryskiwacze nie są wadliwe ;/
Yyy, jakie pompowtryskiwacze???
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Maro »

No ja po zakupie swojej Beci też miałem łamigłowkę, gdyż nie wiedziałem jaki olej był lany. Zacząłem od
Mobil1 10w40 (półsyntetyk)- jak dla mnie totalna porażka. Po 2 zalaniach przeszedłem na:
Castrola Magnatec 5w40:). Poprawa odczuwalna była dopiero po 2 zalaniu, gdyż większość nagaru jaki był w silniku (domniemam, że po Mobilu) została wypłukana.
Teraz z ciekawość jest: Valvoline dura-blend 5w40. Spodziewałem się po nim czegoś lepszego - praca silnika podobna jak na Castrolu, choć spodziewałem się bardziej miękkiej (może mam za duże wymagania).
Przy następnej wymianie chciałbym wlać MaxLife z tym, że 5w40. Co o tym myślicie?? Chyba mało osób go stosuje...
Znalazłem też olej ELF EXCELLIUM LDX 5w40. Bardzo mnie zainteresował, gdyż na stronie producenta opisywany jest jako, cytuję: zaleca się szczególnie do silników z hydraulicznym sterowaniem zaworów, bowiem wycisza on głośną pracę układu rozrządu..
Czyli do tds-a jak najbardziej by pasował, zgadza się??
Proszę również o opinie olejów elf (jeśli była z nim(i) styczność) i o poradę (MaxLife-Castrol-Elf??)

P.S. Tak sobie przypomniałem, że widziałem kiedyś w jednym z magazynów motoryzacyjnych poradnik eksploatacyjny do bmw i podano olej jako zalecany 10w40. Ktoś wie czemu?? Ze względu na wiek i niepewny przebieg??
Czarter jachtów - Mazury - Fortuna 23/27
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Ja bede jutro zmienial i zdecydowalem sie na Valvoline SynPower MST 5W-30. Na stronie valvoline zalecaja go do naszych silnikow. Jesli liczysz jezdzic na 5w40 to fajnie zeby to byl pelen syntetyk. Durablend w katalogach widnieje jako polsyntetyk. Sam chcialem go zalac ale mysle ze MST bedzie lepszy. Niedlugo sie przekonam i na pewno napisze.
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec

A no faktycznie. Kilka razy zaglądałem na ich stronę i tego nie zauważyłem :shock:. Ale już zdecydowałem. Następny będzie MaxLife... Tylko pełen czy półsyntetyk :?:
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

ja jezdze na castrolu bo od poczatku na tym oleju auto lata i tak czytam o tych olejach i mysle na co zmienic?

no ale po co?
czy zmiana na mobil czy vavoline pomoze w czyms mojemu silnikowi przeciez on nie czyta etykiety on ma byc smarowany!!! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marciino
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: _
Model: Nie mam
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Nie mam

Post autor: Marciino »

Maro pisze:(...)Ale już zdecydowałem. Następny będzie MaxLife... Tylko pełen czy półsyntetyk :?:
Mam już u siebie ten olej MaxLife Diesel Oil 10W-40 (półsyntetyczny), no i zobaczymy, najpóźniej w weekend będę olej wymieniał, pojeżdżę, i ewentualnie z czasem napisze co nieco.

pozdr.
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec

bredek pisze:... przeciez on nie czyta etykiety on ma byc smarowany!!! :mrgreen:

Przetestowałem już kilku producentów olejów (co widać w poprzednim poście) i na własnej skórze odczułem, że nie każdy z nich definiuje "smarowanie silnika" tak samo.
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec

Mam łamigłówkę!!! Otóż sprawdziłem ostatnio poziom, i był do połowy. Tak sobie myślę, że wypadałoby uzupełnić braki. Teraz pytanie, co wybrać??? Mam wlany Valvo Durablend 5w40. Jak już kolega ded mnie uświadomił jest on półsyntetyczny ale "Olej stworzony w oparciu o syntetyczną bazę olejową". Stanie się coś jak doleje syntetyk?? Na chłopski rozum to i pół i synt. mógłby być dobry, zgadza się??
Proszę o podpowiedzi:)
rononM1
Bywalec

Post autor: rononM1 »

Wg tego, co czytałem, to podobno syntetyków nie można mieszać ze względu na różne rodzaje chemicznych dodatków - w różnych olejach są różne i niektóre potrafią wejść w jakieś reakcje i wytrącają się cząsteczki itp. itd.: nie jestem fachowcem, przytaczam to, co przeczytałem :)))
Natomiast NA PEWNO do każdego rodzaju oleju /syntetyk, półsyntetyk/ można dodać olej mineralny, który ze wszystkimi sie miesza.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Oleje można mieszać. Nic się nie stanie.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec

Doczytałem się wczoraj, że w takim przypadku najważniejsze jest aby dolewany olej miał taką samą klasyfikację lepkości (tu 5w40). Tak więc doleje syntetyku.
Dzięki:)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Durablend dostaniesz na litry w intercars. Mysle ze dolewka tego samego oleju bedzie najlepszym rozwiazanie ale nie wiem czy jest taka potrzeba. Gdzies czytalem ze jesli po zmianie oleju zalewasz na max a przy nastepnej zmianie masz na minimum to jest wszystko ok. Nie ma sie czym przejmowac. Jesli zmiane masz niedlugo to moze wstrzymaj sie, po co wydawac kase bez potrzeby.

Edyta: Jak bedziesz zmienial to zastanow sie nad kupnem Valvoline MST 5w30. Na stronie zalecaja go do naszych silnikow a jest to pelen syntetyk. Za banke 4l zaplacilem chyba 160zl czyli dramatu nie ma w porownaniu do durablend a zawsze to pelen syntetyk :)
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec

Dolałem EDGE-a, i tak leżała w garażu więc nie kupowałem... Ded a na allegro nie wyszło by taniej?
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Na alledrogo kosztuje 155zl a z przesylka 170zl wiec nie warto kombinowac. W IC kupujac ze znizkami mam czesci w cenach odrobine wyzszych niz w necie ale wliczajac przesylke wychodzi taniej. Do tego ekspresowa dostawa i raczej mniejsze prawdopodobienstwo kupienia podrobki. Zakupilem od razu wszystkie filtry boscha (takze w dobrych cenach), latwo poruszac sie po internetowym katalogu, spisuje nr czesci i zamawiam przez telefon, odbieram przygotowany towar zwykle tego samego dnia.

Dla mnie to przede wszystkim wygoda no i wspolpraca z hurtowniami w branzy IT przyzwyczaila mnie do tego ze warto kupowac u sprawdzonych dostawcow. Sam sporo handluje na allegro ale do kupowanie na allegro nie mam przekonania :P
ODPOWIEDZ