e39 2,5 tds - jaka jest prawidłowa dawka paliwa
Moderator: Moderatorzy
-
mr.extreme
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
e39 2,5 tds - jaka jest prawidłowa dawka paliwa
ja juz tez po regulacji, bylem dzis u swojego medyka, dawka na poczatku jak sprawdzil wachala sie miedzy 2,9 a 3 zmienil na 4 bo powiedzial ze to najbardziej optymalne ustawienie, przy 4,5 albo 5 juz slabnie auto,posprawdzal co trzeba i wszytsko ok, auto faktycznie zrobilo sie troszke rzwawsze
teraz tylko pozostaly do wymiany koncowki wtryskiwaczy 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: e39 2,5 tds - jaka jest prawidłowa dawka paliwa
Zatem można sobie tak powtarzać w kółko a i tak ktoś wyskoczy z rewelacją - zgodnie z tym wszystkim co do znudzenia jest napisane na forum, jeśli interfejs będzie poprawnie działał z DDE poniżej 2.2 to również poproszę namiar na sprzedawcę. ;] Poza tym INPA w starszych sterownikach nie jest dobrym narzędziem.
To nie jest jakaś bajka ani nie kwestia interfejsu, to kwestia komunikacji sprzętowej - do obsługi potrzeba fizycznego portu COM. Nie jest to możliwe do uzyskania poprzez magistralę USB, prostym przykładem jest chociażby brak obsługi USB spod DOSa. :] Taki port nie istnieje dla programu, pozostaje symulacja portu, która nie działa tak samo (izolowane środowisko?). Stąd DIS nie skomunikuje się jak należy - jeśli ktoś napisze nową wersję oprogramowania z emulacją widoczną jak należy, to będzie dopiero krok we właściwym kierunku. Tylko po co...
Pozdrawiam i czekam na konkretne, merytoryczne i sprawdzone rewelacje.
To nie jest jakaś bajka ani nie kwestia interfejsu, to kwestia komunikacji sprzętowej - do obsługi potrzeba fizycznego portu COM. Nie jest to możliwe do uzyskania poprzez magistralę USB, prostym przykładem jest chociażby brak obsługi USB spod DOSa. :] Taki port nie istnieje dla programu, pozostaje symulacja portu, która nie działa tak samo (izolowane środowisko?). Stąd DIS nie skomunikuje się jak należy - jeśli ktoś napisze nową wersję oprogramowania z emulacją widoczną jak należy, to będzie dopiero krok we właściwym kierunku. Tylko po co...
Pozdrawiam i czekam na konkretne, merytoryczne i sprawdzone rewelacje.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
kacperwww
- Świeżak

- Seria: E39
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
Sorki za poruszenie tematu ale mam problemik. Najpierw screeny prze czyszczeniem nastwnika. BMW e39 2,5tds 143km 1997r
Silnik rozgrzany odpalony:

Silnik rozgrzany na zapłonie:

Proszę o pomoc jak to teraz poustawiać ładnie po wyczyszczeniu. Przed czyszczeniem dużo paliła. Potrzebował bym teraz jakieś parametry co jak ustawić profesjonanie
Które parametry ustwaić jak były a które skorygować. Wiem żeby dawke ustawić na 4mg. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Silnik rozgrzany odpalony:

Silnik rozgrzany na zapłonie:

Proszę o pomoc jak to teraz poustawiać ładnie po wyczyszczeniu. Przed czyszczeniem dużo paliła. Potrzebował bym teraz jakieś parametry co jak ustawić profesjonanie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6846siudek pisze:Fabryczne m51:
- kąt wtrysku: 0,95 (+-0,03), 0,9 przy większym przebiegu (+-0,03) (DIS: 2,51 stopnia)
- dawka paliwa: 3,5-4,5mg (wskazanie komputera, niektórzy podają nawet do 6mg)
- obroty jałowe: 727rpm
Aha, dawkę paliwa podajesz w mg/Hub... czyli po polsku w miligramach na suw (z EN 'stroke' a z DE 'hub'). :] No i NIE "Mg" - bo z wielkiej to jest MEGA gram i 4mln gramów to trochę za dużo .
Pzdr.
siudek siudkowski
-
NegroEG
- Świeżak

- Seria: E34
- Rocznik: 1992
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
czyli wedlog mnie (laika) spritz begin (poczatek rozpryskiwania) powinno fabryczni wynosic 2.51 stopnia czyli masz zaduzo o 0.31 stopnia wedlog dis(+-0.03)