Chiptuning w M51

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

DaBlaz
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: DaBlaz »

No Panowie powiem wam że aż mnie wciągło czytanie waszych wypowiedzi... Jest tu wiele interesujacych mnie spraw :grin:
Sam mam ochotę zaszczepić mojego tdsa i właśnie się zastanawiam, jak to z tymi chipami jest??
Czy warto wydawać po 800zł i więcej czy kupić za 200zł i też się cieszyć. Rozmawiałem z jednym człowiekiem z mojej okolicy odnośnie chipu i stwierdził że 2,5tds do 170koni można bezpiecznie zaszczepić bo potem już kopci i turbina wysiada... :cry:
Panowie jak któryś z was chciałby pomóc mi w zaszczepieniu mojego wozika to czekam na priv. :wink:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 16:21 przez DaBlaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1990
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

DaBlaz pisze:Czy warto wydawać po 800zł i więcej czy kupić za 200zł i też się cieszyć.
To zależy. Można wydać i 1000zł, a mieć zrobione byle jak. To zależy od firmy i jej wiedzy/doświadczenia. Tak samo z chipami za 200-300zł. Można kupić syf (np. na Allegro), który da mniejszy przyrost lub ze zmianami szkodliwymi dla silnika oraz dodatkową zasłoną dymną, a można kupić chip z profesjonalnie zrobionymi mapami.
DaBlaz pisze:Panowie jak któryś z was chciałby pomóc mi w zaszczepieniu mojego wozika to czekam na priv. :wink:
Jakiej pomocy oczekujesz?
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 0:55 przez Bagor, łącznie zmieniany 1 raz.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

No wiec tak, chip juz siedzi, samochod lepiej ciagnie na wyzszych obrotach (od 2000+), kreci sie do 5000 obrotow ciagle przyspieszajac, na trasie na 4tym biegu przy 150km/h ciagle przyspieszenie bylo niezle tylko strach bylo jechac bo hamulcow niemam prawie, jakos w tygodniu odwiedze hamownie pewnie, wiec bedzie wykres, ogolnie wszystko na tak, nie kopci, odpala szybko, niema zadnych niepokojacych objawow, czuc wzrost mocy.
;>
DaBlaz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1999
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: DaBlaz »

Bagor potrzebuje pomocy w zakresie dobrania chipa - nie znam sie na tym a z tego co czytałem można moderować kilka rzeczy w chipie i sam jak pisałeś chip może okazać się szkodliwy dla silnika :roll:

Wiem że przy chiptuningu nie płaci się za chip, tylko za to co w nim jest :mrgreen: I powiedzcie mi tu jak coś wybrać skoro jest tyle substytutów :?: Kostki tak samo wyglądaja a mogą się tak różnić.... :twisted:

Tak nawiasem mówiąc rozmawiałem z "chipowcami" z mojego regionu i zapronowali chip za 700zł robiony na hamowni ale oni hamowni nie mają :mrgreen: Czyste wyłudzenie czy mi się zdaje :?: :!:
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

DaBlaz pisze:Bagor potrzebuje pomocy w zakresie dobrania chipa - nie znam sie na tym a z tego co czytałem można moderować kilka rzeczy w chipie i sam jak pisałeś chip może okazać się szkodliwy dla silnika :roll:

Wiem że przy chiptuningu nie płaci się za chip, tylko za to co w nim jest :mrgreen: I powiedzcie mi tu jak coś wybrać skoro jest tyle substytutów :?: Kostki tak samo wyglądaja a mogą się tak różnić.... :twisted:
Musisz spytać jakie mapy zmienili. Najlepiej niech zrobią screeny z WinOLS i pokażą zmiany. Można spytać czy dają możliwość zrobienia programu według indywidualnych potrzeb (czy przyrost może być dostosowany do potrzeb kupującego).
DaBlaz pisze:Tak nawiasem mówiąc rozmawiałem z "chipowcami" z mojego regionu i zapronowali chip za 700zł robiony na hamowni ale oni hamowni nie mają :mrgreen: Czyste wyłudzenie czy mi się zdaje :?: :!:
Ściema. Przecież sterowników było bardzo dużo, a jeszcze więcej softów. I co, mają niby wszystkie softy testowane na hamowni? Jest to zwyczajnie niemożliwe. Po prostu chcą Ci wepchnąć gotowca za dużą kasę. Za 700zł to powinni zrobić z pomiarami na hamowni - przed chipem i po. Jeśli montuje się samodzielnie, to cena jest odpowiednio niższa.
Hamownia służy weryfikacji. Nie ma czegoś takiego, jak "chip robiony na hamowni". To zwykła bujda.

Najlepiej będzie, jak kupisz ode mnie :mrgreen: Jeśli będziesz zainteresowany, to napisz do mnie PW.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 3:42 przez Bagor, łącznie zmieniany 1 raz.
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Hej!
Ja założyłem niemieckiego chipboxa. Cena sklep 560 EUR. Można go regulować podczas jazdy i na dyno.
Auto zmieniło się nie do poznania. Przy pierwszej regulacji ślizgało się sprzęgło na V biegu i byłem zmuszony do obcięcia mocy. Jak mylicie ile kucy ma teraz i jaki moment? Dodam, że sprzęgło mam nowe od e39. Czy macie jakie dane na temat momentu, które może przenieść to sprzęgło? Załączę fotki urządzenia i filmik z przyspieszenia 80-120 @ V bieg później.
Jaki czas nominalny ma 80-120 na V biegu?
Pozdrawiam!
Obrazek
tomek
Bywalec
Seria: E34

Post autor: tomek »

u mnie seryjnie na IV biegu 11s
po chipie 7s :razz:
BlacKSmitH
Bywalec

No na IV też mi wychodzi pomiędzy 6 a 7 sekund (touring, ok 70 kg w bagażniku i pełen bak).
Chyba w normie, nie?? :D
Obrazek
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

jak myslicie jaki ma moment i moc?? :mrgreen: dobre :mrgreen:

pojedz na hamownie to bedziesz wiedzial....
BlacKSmitH
Bywalec

Daro280 pisze:jak myslicie jaki ma moment i moc?? :mrgreen: dobre :mrgreen:

pojedz na hamownie to bedziesz wiedzial....
Panie Alfa i Omega jak o coś zapytasz na forum tez ci tak odpowiemy - "Jedź do mechanika i się dowiedz".
Pytałem tych, którzy mogą znać moment przenoszony przez to sprzęgło jeśli nie wiesz to siedź cicho i nie offtopicuj.
Dzięki za fachową radę, myślałem, że moc i moment mierzą w mleczarni...
Tak akurat się składa, że nie chcę zarzynać silnika na hamowni tylko po to, żeby się po nocach onanizować że mam 10 km więcej...
Obrazek
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

BlacKSmitH pisze:Pytałem tych, którzy mogą znać moment przenoszony przez to sprzęgło
A nie wiesz, że jest różnica pomiędzy sprzęgłem zajeżdżonym, w średnim stanie, a nowym? Myślisz, że każde sprzęgło przenosi taki sam moment? Przecież to logiczne, że materiał ulega zużyciu. Skąd mamy wiedzieć, w jakim stanie jest Twoje sprzęgło? Skoro się ślizga, to jest już do wymiany. Twoje pytanie i gdybanie nie mają sensu. Jedź na hamownię, to się dowiesz ile masz KM i Nm.
BlacKSmitH
Bywalec

Sprzęgło jest nowe Sachs i ma przejechane góra 6 tys km, więc przestań tworzyć teorie do swojej niewiedzy...
Obrazek
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Póki co, to Ty żyjesz w niewiedzy i pytasz ile koni ma Twój TDS.

Chętnie bym zobaczył ten filmik...
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 17:28 przez Bagor, łącznie zmieniany 1 raz.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

Panowie koniec przepychanek słownych bo polecą warny!!!! grzecznie prosze.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Daro280
Bywalec Wyjadacz

pisze grzecznie :mrgreen:

po 1) to mnie nie obrazaj bo kim ty niby jestes?
po 2) pytanie jaki wybrac warsztat a "ile ma koni moj tds" jest dla mnie zenada :mrgreen:
po 3) od kiedy zarzniesz sobie silnik jak pojedziesz na hamownie raz albo dwa ??

hehe :mrgreen: nie brakuje ....... na świecie :mrgreen:

"moment przenoszony przez to sprzęgło " to jest tez dobre :mrgreen:

odpowidam na pytanie: yyyy... myśle iż masz około 199KM i 529NM (te nowe sprzegło tak zadzialałó i BOX zapewne)

pozdro... heh.. :razz:
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

Hmm tdserka sprzeglo seria wytrzymywalo chyba do 190km? czy 200? tyle po boxie na pewno nie miales :)
;>
BlacKSmitH
Bywalec

tomek_olecko pisze:Hmm tdserka sprzeglo seria wytrzymywalo chyba do 190km? czy 200? tyle po boxie na pewno nie miales :)
Dzięki za odp. Widzisz tak się składa, że to jest box, który się reguluje. Mam do niego terminal, którym można regulować 3 wielkości. Producent określa je jako: TURBO, SAUG, i TURBO BEREICH więc kto wie... :))
Chętnie usłyszę opinie TDSerka - jest pocykany w temacie.
Obrazek
Daro280
Bywalec Wyjadacz

aha... czyli ktoś mnie moze obrazac a jak ja sie bronie to dostaje ostrzezenie... :shock:
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

wydaje mi sie ze raczej ciężko samym boxem zrobic ze 143 koni okolo 200 :/ a nawet jesli da jakims cudem to ciekaw jestem jaka jest zywotnosc takiego silnika :/ tak mowisz ze nie chcesz zarzynac silnika na hamowni ale przesilać go 200hp samym oprogramowaniem to cos innego tak? :D
ODPOWIEDZ