[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1091: Undefined array key 0 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1091: Trying to access array offset on null [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1098: Undefined array key 0 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1098: Trying to access array offset on null [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1098: Undefined array key 0 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 1098: Trying to access array offset on null [ filtry] Tanszy filtr paliwa do TDS-a - Strona 4 - Forum BMW-Diesel.pl
Ja tam jestem zdania że na tych częściach się nie oszczędza bo takie pseudo oszczędności potem przeradzają się w wydatki ... zawsze daje do swojego oryginalne filtry i najlepsze oleje koszt idzie przełknąć.
to że filtr jest mniejszy może mieć negatywne skutki ale do konca pewien nie jestem wole nie eksperymentować ale gratulację za dostrzeżenie podobieństwa
ps. od omegi pasuje pełno części do bmw koszt też tańszy ale jak kogoś stać na bmw to powinnobyć go stać na jego serwis
dj_tygrys pisze:Ja tam jestem zdania że na tych częściach się nie oszczędza bo takie pseudo oszczędności potem przeradzają się w wydatki ... zawsze daje do swojego oryginalne filtry i najlepsze oleje koszt idzie przełknąć.
to że filtr jest mniejszy może mieć negatywne skutki ale do konca pewien nie jestem wole nie eksperymentować ale gratulację za dostrzeżenie podobieństwa
ps. od omegi pasuje pełno części do bmw koszt też tańszy ale jak kogoś stać na bmw to powinnobyć go stać na jego serwis
Rozumiem, ze serwisujesz tylko w ASO i wszelkie czesci masz oryginalne. Tylko pozazdroscic. Naprawde.
nie trzeba od razu w aso serwisować po prostu zamiast kupować tanie zamienniki jakichś nieznanych firm lepiej dołożyć trochę monety i kupić lepsze jakościowo i trwalsze części markowe lub tak jak mówisz w aso tam nigdy nie ma problemu z montażem czegoś czy spasowaniem ...
Więc jeśli w ASO założyli by Ci filtr "spasowany" od Opla bo akurat nie mieli by do Bmw to by już było OK-bo to ASO?
Ja nie widzę żadnego problemu kupuje jaki mają grunt żeby był wymieniony na czas i nie sprawiał kłopotów, filtr jak sama nazwa wskazuje ma filtrować a jeśli pasuje i jest tańszy to można sobie pozwolić na częstszą wymiane (słuszne rozwiązanie przy jakości naszych paliw)
niż jeździć na tym samym przez 2-3 lata bo to oryginał. W pewnych sprawach można pozwolić sobie na odstępstwa a w niektórych się to po prostu nie opłaca.
ja zmieniam filtr 2 razy w roku i to nie z powodu tego że jest tani tylko po prostu robie 8-10 tys i zmiana a co do tego aso to wcale nie powiedziałem że ja jestem jakiś "kozak" czy cos i że aso to najlepsze co może być bo tam też wały kręcą dlatego auto serwisuje mi szwagier mechanik na częściach takich jakie "ustawa przewiduje" a nie na podmiankach z allegro ... zaczynam sam coś tam sobie też kręcić w aucie bo wiem że jak zrobie sobie sam to zrobie to z "sercem" co prawda doświadczenia jako mechanik nei mam ale co tam to też robią ludzie a jak nie zaczne coś motać sam to się nie nauczę tak czy nie ?
dj_tygrys pisze:nie trzeba od razu w aso serwisować po prostu zamiast kupować tanie zamienniki jakichś nieznanych firm lepiej dołożyć trochę monety i kupić lepsze jakościowo i trwalsze części markowe lub tak jak mówisz w aso tam nigdy nie ma problemu z montażem czegoś czy spasowaniem ...
ja zakupiłem filtr dedykowany do Opla a produkowany przez firmę Mann kiepska marka wg. Ciebie?? Co w ogóle ma marka samochodu do producenta filtrów ??
Filtr jest nieco mniejszy jednak filtruje paliwo dokładnie tak samo jak ori. Wymiana co 20tkm i spokój wolisz wydawać więcej siana na ori spoko ja wole na <piwo> to wydać
oczywiście mowie tutaj o częściach typu filtr, wycieraczki itp
Ostatnio zmieniony 12 sty 2009, 22:32 przez OpTo, łącznie zmieniany 1 raz.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz
dj_tygrys pisze:nie trzeba od razu w aso serwisować po prostu zamiast kupować tanie zamienniki jakichś nieznanych firm lepiej dołożyć trochę monety i kupić lepsze jakościowo i trwalsze części markowe lub tak jak mówisz w aso tam nigdy nie ma problemu z montażem czegoś czy spasowaniem ...
Najtańszy no-name... a TANI ZAMIENNIK to 2 rozne sprawy.
Tak jak pisalem wolnosc Tomku w swoim domku. Kazdy laduje co chce, gdzie chce, za ile chce i co ile chce ;D U mnie filterek oplowski spisuje sie bezbłędnie.
witam skorzystałem z doświadczeń forumowiczów i również założyłem tańszy filtr od omegi filterek manna spisuje sie równie dobrze jak orginalny do bmw i moim skromnym zdaniem poco przepłacać jak niema takiej potrzeby pozdrawiam
A ja kupiłem najdroższy filtr jaki występuje do TaDeuSza, a mianowicie amerykański K&N. Wchodzi tam gdzie zwykły - w komorę. Cena... ponad 300 zł, ale zwracając uwagę na żywotność (1mln600kkm)i częstotliwość czyszczenia (co 40 kkm) w końcu się przełamałem.
Dobry filtr powietrza do TDSa kosztuje ok 70 zł, tak że zwróci mi się po 3-4 wymianach oleju ;o))).
Zalety zauważalne to lepsze reagowanie auta na pedał gazu, praktycznie brak turbo dziury - turbina wkręca się natychmiast i fajnie ją słychać )). Filtr ten ma o ok 30% lepszą przepustowość w porównaniu do zwykłych papierowych, co wpływa na mniejsze opory ssania powietrza. Ponoć sprawdzone w śmigłowcach na pustyni podczas Dessert Storm.
co prawda my tu mowimy o filtrze paliwa a nie powietrza ale spoko kurde 300zl za filtr, hmm, mi by bylo zal tyle dac ale z drugiej strony... zwykly fitr kosztuje 30zl (nie widze sensu placic wiecej) i zmieniam go co zmiane oleju czyli co 10tys km czyli za 300zl mam 10 zmian/100tys km. skoro ten K&N wytrzymuje 1,6mln km to sie oplaca. ale wlasnie czyszczenie - zestaw do czyszczenie kosztuje ok 60zl i starcza na kilka czyszczen. zalozmy, ze 4. czyli jesli czyscisz filtr co 40tys km tj. co 16 zmian oleju musisz dac 60zl. spoko ale wierze, ze filtr wytrzyma te 40tys. pewnie trzeba go bedzie czyscic co zmiane oleju a wtedy to juz przestaje sie oplacac.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, 2:20 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też montuję filtr od Omegi , większość ludzi tu piszących sprzeciw nie widziała chyba jak niewielka jest różnica w tych filtrach
Ludzie którzy mają takie zasady że kupują droższe "bo coś tam, coś tam" to przecież Ci którzy napędzają gospodarkę , dajmy im to robić za nas
Ja kupuje filtry manna bo akurat w sklepie gdzie sie zaopatruje tej firmy filtry sprzedaja. Wydaje mi sie ze marka nie gra wiekszej roli i ja tez nie przywiazuje do tego wagi , wazne jest to zeby takie zeczy na czas wymienic. Pozdrawiam
dlaczego BMW? bez szczegolnego powodu. szukalem Paska TDI ale w tej wersji co ja chcialem kosztowal kupe kasy a ze obok stal BMW z fajnym wyposazeniem w zasiegu mojej kieszeni wzialem jego. nie szukalem BMW.
Widac kolego... To pierwsze zdanie strasznie mnie kłuje w oczy. Mysle ze na tym forum znalazloby sie jeszcze pare osob o podobnych odczuciach.
Ale co do tematu to az sam sprawdze co mam u siebie zalozone ale pewnie jakis ori Manna czy cus.
papwil, a uwazasz ze BMW to statek kosmiczny ?? to tylko samochod, tak samo jak VW, jak Opel, jak Mercedes i wiele innych marek .... dlatego nie rozumiem ludzi ktorzy mysla ze jak maja BMW to poskradali wszystkie zmysly .... owszem, zeby to by jakis fajny model na indywidulane zamowienie ... ale nie 10 - 15 letnie auto ktore swoje juz przezylo, i blizej mu na szrot ...... a tak BMW to BMW .. tak jak VW to VW .... mysle ze takie myslenie, ze jak mam BMW to jestem extra fajny, to maja tylko mlodziki co dorobili sie czegos dosc szybko i mysle ze jak siedza w 15 letnim BMW to jest sie bozkiem na drogach .... na szczescie, z czasem to mija - kompleks nizszosc w koncu trzeba czyms zabic - kazdy ma jakis sposob, ale zeby od razu BMW sie wyslugiwac ...