e36/e34 2,5 tds - wymiana świec żarowych

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Przejeździłem zeszłą zimę na różnych paliwach i nigdy nie było żadnego problemu.

Tylko przed zimą kontrolnie spuściłem trochę płynu z filtra paliwa - w odstojniku zebrało się sporo płynu nijak nie podobnego do paliwa... jakieś szary syf wyleciał... i nie było potem żadnych problemów :)

Jeżeli filtr bez odstojnika to wymiana filtra profilaktycznie przed zimą.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki :)
morsik20ncdldz pisze: [..] fabi albo fabio [..]
Febi :)
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

Deacon pisze:ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki :)
morsik20ncdldz pisze: [..] fabi albo fabio [..]
Febi :)
no dokładnie:) ale rabish ładny:P jak jedną wyciągnąłem to myślałem że sie rozleci, tak sie kruszyła:)
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

Prawdziński pisze:Co do pytania drugiego to nie odpowiem, gdyż niestety mam założone "cudo" z allegro i moje auto grzeje świece na ciepłym, tak jak w przypadku zimnego silnika.
No więc właśnie chyba też to mam :roll: dzis wieczorem rozkręciłem z ciekawości obudowe kompa (powoli lecze i poznaje o co kaman w tym aucie ;) ) pod macha i taka puszeczka jest tam podpięta - podobna do tych z allegro :lol: więc i pewnie tez ktoś to wszczepił :cool:

Po wymiena świec tych NGK na BERU - niebo,a ziemia :grin: kosztowały mnie sporo ale chyba warto było - no cóz przyjda mrozy to zweryfikujemy :twisted:

No i ponownie zapytam czy ktos wiec co to za 4 czujniki w głowicy pomiędzy świecami żarowymi ? :roll: sa na nie powpinane dwu pinowe kostki - pytam,bo ja mam tylko 3,a na 4 jest zaślepka wkręcona i wolna kostka więc raczej tak nie jest fabrycznie :roll:

Deacon pisze:ja dzisiaj wymienilem swieczki - kupilem komplecik Beru, mam nadzieje, ze to oryginalne a nie podrobki
A to zależy gdzie kupiłes ;)

Pozdro.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

2Ya pisze:No i ponownie zapytam czy ktos wiec co to za 4 czujniki w głowicy pomiędzy świecami żarowymi ? :roll: sa na nie powpinane dwu pinowe kostki - pytam,bo ja mam tylko 3,a na 4 jest zaślepka wkręcona i wolna kostka więc raczej tak nie jest fabrycznie :roll:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG71&mospid=47396&btnr=11_1329&hg=11&fg=15
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 7:56 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
raven_1983
Ekspert
Ekspert

którego nie masz?

idąc od chłodnicy są to następujące czujniki:
1. czujnik do sterowania roletą
2. czujnik temperatury dla wskaźnika w zegarach
3. czujnik temperatury dla sterownika silnika
4. czujnik przegrzania silnika do załączenia wentylatora elektrycznego (dla aut z klimą i/lub hakiem)

Jeżeli nie masz pierwszego od chłodnicy to pewnie nie masz też rolety zamykającej dopływ powietrza z zewnątrz.
Jeżeli nie masz czwartego to pewnie nie masz klimy ani haku.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

2Ya pisze: A to zależy gdzie kupiłes ;)
Pozdro.
na allegro :)
http://www.allegro.pl/item766302313_swi ... d_tds.html
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

raven_1983 pisze:którego nie masz?
raven_1983 pisze:4. czujnik przegrzania silnika do załączenia wentylatora elektrycznego (dla aut z klimą i/lub hakiem)
Dzieki Panowie :grin:Bo juz sie bałem ,że to jakaś inwencja Pana Zenka mistrza kowalstwa druciarskiego ;)

To wypada,że nie mam 4 w takim razie i by sie zgadzało,że jest niepotrzebny z tym,że hak mam :roll: - dokładany w dojczlandzie.
Hmm zdaje się ,że mam takie same (później zerkną na symbole na opoakowaniu) tylko,że sa całe srebrne i płaciłem za nie jak za zboże.. :neutral: 300zet dałem za komplet..miały być tańsze ale były droższe i nie miałem czasu ich oddawać i wymieniać itd.
Aha kupowałem w Intercarsie i póki co w porównaniu do NGK co były ( nie starsze niz 1-2lat w czym 1 szt nie fungowała) jak już wspomniałem różnica na korzyść BERU :)

Pozdro.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

no wlasnie moje Beru tez sa cale srebrne. koles mi napisal, ze ta fotka na aukcji jest ze starej serii.
btw: Intercars jest drogi w ciorta - nic tam nie kupie :)
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Aha no chyba,że :) Nie jest taki drogi (jak sie ma jakies tam rabaty) tylko ,że nie zawsze ci ludzie co tam pracuja wiedzą co mówią,bo nie raz tak było,że zamawiałem cos i miało kosztować 50zł,a kosztowało np.30 :lol: Teraz te świece miały kosztowac 31 lub 38 zł /szt z nowej dostawy ale widac przed zima każdy chce zarobić :smile:

Normalnie bym olał i kupił tez może na allegro ale chciałem juz to wymienić i miec za soba ,bo ostatnio czasu nie mam za dużo ,a i tak siedziałem z tym do 2 w nocy i teraz czekam na mrozy :lol: :twisted:

Pozdro.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Skoro masz dołożony hak to wypadało by też założyć ten włącznik temperaturowy...

Fabryka je montowała, a ktoś nie założył.
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Owszem może i .. tylko,że nie wiem jaki tam czujnik włazi?
Haka w sumie póki co nie używam ale nie mówię,iż nie będzie wykorzystywany ale rozumiem,iż powinienem posiadać dodatkowy elektryczny wentylator w tym przypadku - tak ? sprawdzę czy takowy mam wink:

Pozdro i dzięki za pomoc :idea: :!:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

No to kolejny element łamigłówki... fabrycznie montują takowy ;) Chyba, że jest klima to wtedy ten od klimy pełni funkcję "awaryjnego" na wypadek przegrzania.
Adasko
Bywalec
Rocznik: 1996
Województwo: Pomorskie

Post autor: Adasko »

Deacon pisze:no wlasnie moje Beru tez sa cale srebrne. koles mi napisal, ze ta fotka na aukcji jest ze starej serii.
btw: Intercars jest drogi w ciorta - nic tam nie kupie :)
BERU oferuje dwa rodzaje świec do TDSów, GV 719(te tańsze) oraz GN 013(te droższe), więc pewnie za te GN 2ya zapłacił tak drogo, w IC są po 70zł/sztuka ale może lepsze, tego nie wiem, a z chęcią bym się dowiedział jaka jest różnica między nimi.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 11:46 przez Adasko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

70zl za swiece? jakiekolwiek by nie byly, to musialoby mnie powalic, zeby tyle dac :)
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

Adasko pisze:BERU oferuje dwa rodzaje świec do TDSów, GV 719(te tańsze) oraz GN 013(te droższe), więc pewnie za te GN 2ya zapłacił tak drogo, w IC są po 70zł/sztuka ale może lepsze, tego nie wiem, a z chęcią bym się dowiedział jaka jest różnica między nimi.

Dokładnie mam takie:

BERU GN 013

0 100 226 366

Made in Ireland

Czyli masz rację,dali mi droższe (bo czy lepsze to nie wiem),wbrew mojemu zamówieniu :wink:

Deacon pisze:70zl za swiece? jakiekolwiek by nie byly, to musialoby mnie powalic, zeby tyle dac
Widocznie Intercars ,intercarsowi nierówny i do tego wchodza rabaty lub nie ;)

Czekam na mrozy :cool: Jak mnie zawiodą te najdroższe świece :smile: to podpale to moja kobyłke :wink:

Pozdro.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

Intercars to nie jest sklep dla zwyklych ludzi. to sklep, dla warsztatow, ktore kupuja u nich masowo i nabijaja sobie znizki. dzieki temu maja taniej, chociaz z tego co zauwazylem to w 90% ceny po znizce sa takie same jak w innych sklepach bez znizki. zdazaja sie wyjatki ale to sporadycznie.
ja dalem za te "tansze" Beru 39zl/szt. u nich sa po 54zl/szt. roznica kolosalna jak dla mnie.
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec

No racja ale często wychodzi taniej ;)
Tak jak pisałem wcześniej ,nie kupiłbym ich gdybym miał czas oddawać do zwrotu,więc tez przepłaciłem suma sumarum 60zł ale chciałem tylko BERU,a były tylko te ,więc juz po ptokach :twisted:

Pozdro.
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

2Ya pisze:To wypada,że nie mam 4 w takim razie i by sie zgadzało,że jest niepotrzebny z tym,że hak mam :roll: - dokładany w dojczlandzie.
Raven, kolega pisał, że hak był dołożony więc wszystko się zgadza, fabrycznie haka nie było i dlatego nie dali czujnika
2Ya
Bywalec

raven_1983 pisze:No to kolejny element łamigłówki... fabrycznie montują takowy
bart74 pisze:kolega pisał, że hak był dołożony więc wszystko się zgadza, fabrycznie haka nie było i dlatego nie dali czujnika
Panowie,więc jest - tak ,wentylatora elektr. ni mom :lol: chyba,żem ślepy jest :cool:
To by się zgadzało,iż zaślepka w głowicy jest ori :smile:
A swoja droga hak mnie wkurza,bo nie moge go zdemontować :neutral: tzn.mogę ale kikut wystaje ech..

Żeby nie było,że off to napisze ,że przy uwalonej pompie w zbiorniku i dzisiejszej temp. wieczorem zapalił mi w pół sekundy na tych świeczkach :wink:

Pozdro :!:
ODPOWIEDZ