E36 318 tds PROBLEMY PO WYMIANIE SILNIKA
Moderator: Moderatorzy
-
globus_318tds
- Bywalec
Re: E36 318 tds PROBLEMY PO WYMIANIE SILNIKA
no i moi drodzy znowu sie odzywam bo mam dziwny problem... po wymianie świec na nowe. 4 świece marki Bosch, było idealnie jakieś miesiąc. auto paliło fajnie i lekko.i wczoraj był dziwny dzień. cały dzien padało... rano do pracy czas jechac, wsiadam do auta i nie chce zapalić. za pierwszym strzałem nic... za drugim zapaliło bez problemu. pojechałem do pracy, w lekkim stresie odstawiłem auto na kilka godzin, odpalam o 16 bez problemu silnik sie uruchomił. dziś rano natomiast silnik na zimnych obrotach przez ok 5-10 sekund falował obrotami,w zakresie gdzies 600-1200 a pozniej juz sie ustabilizował i było oki. dodam ze wczoraj miałem wrazenie jak bym z nawiewu poczuł zapach ropy.
za wzelkie skojarzenia odnośnie przyczyn takiego zachowania auta bede wdzieczny.
za wzelkie skojarzenia odnośnie przyczyn takiego zachowania auta bede wdzieczny.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Czuć paliwo + objawy jak by się paliwo cofało... szukaj pękniętego przelewu lub wycieku z pompy.
-
globus_318tds
- Bywalec
oki. dzis nie pada to sie rozejrze.
jednak warto zapytać czasami. diagnoza w 100% trafna. wężyk przy pierwszym wtrysku był pęknięty.i to było żródlem wycieku. dziekuje:))
Dodano: 29 Paź 2012 09:04
no i zaczeło sie znowu.. troche mrozu sie pojawiło i znowu mam problemy. dzisiaj przy 7 stopniach mrozu znowu miałem problemy. wczesniej już pojawiały sie problemy z zapalaniem ale jakos dawał rade. szczerze to wydawało mi sie ze auto jest bardzo czułe na paliwo. pare razy zatankowałem na przypadkowej stacji i miałem problem. dodam ze mam świece nowe, paliwo mi raczej nie ucieka nigdzie, nie zauwazyłem przynajmniej, za wszelkie pomysły co moge zrobić bede bardzo wdzieczny.
jednak warto zapytać czasami. diagnoza w 100% trafna. wężyk przy pierwszym wtrysku był pęknięty.i to było żródlem wycieku. dziekuje:))
Dodano: 29 Paź 2012 09:04
no i zaczeło sie znowu.. troche mrozu sie pojawiło i znowu mam problemy. dzisiaj przy 7 stopniach mrozu znowu miałem problemy. wczesniej już pojawiały sie problemy z zapalaniem ale jakos dawał rade. szczerze to wydawało mi sie ze auto jest bardzo czułe na paliwo. pare razy zatankowałem na przypadkowej stacji i miałem problem. dodam ze mam świece nowe, paliwo mi raczej nie ucieka nigdzie, nie zauwazyłem przynajmniej, za wszelkie pomysły co moge zrobić bede bardzo wdzieczny.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Jeśli problemy są tylko na zimnym, to test butelki rano na zimnym silniku. I powiedz co wyszło.
Pzdr.
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
globus_318tds
- Bywalec
a co to jest test butelki??
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Minimum wysiłku wykaż kolego - wyszukiwarka forum nie gryzie.
siudek siudkowski
-
globus_318tds
- Bywalec
wiedziałem ze padnie taka odpowiedz. szczególnie chwile po tym jak z tej wyszukiwarki skorzystałem. dziękuje za zainteresowanie.
fakt, poczytałem trochę, i np zwróciłem uwagę ze może to być problem pompki w baku. jakoś nigdy nie miałem problemów z nią, nawet jak poziom w baku nie był zbyt wysoki. być może z uwagi na wiek auta (95 rok ) może sitko się zabrudziło.. w weekend będę sprawdzał. czytałem o problemie cofającego paliwa, wydaje mi się ze on mnie nie dotyczy.dlaczego. ano dlatego ze dzisiaj gdy mróz był nieco mniejszy, a w baku było ok 10 litrów ropy więcej (razem ok 18litrów) samochód zapalił bez problemu. Myślę też ze jak nawet zajrzę do baku to można by było wymienić wszystkie wężyki rozprowadzające paliwo. Może im wiek też nie służy już:))
Wie Ktoś może jakiej średnicy są wężyki paliwowe w tds-ach?? pytam bo nie chciał bym nakupować niepasujących.
Pozdrawiam
fakt, poczytałem trochę, i np zwróciłem uwagę ze może to być problem pompki w baku. jakoś nigdy nie miałem problemów z nią, nawet jak poziom w baku nie był zbyt wysoki. być może z uwagi na wiek auta (95 rok ) może sitko się zabrudziło.. w weekend będę sprawdzał. czytałem o problemie cofającego paliwa, wydaje mi się ze on mnie nie dotyczy.dlaczego. ano dlatego ze dzisiaj gdy mróz był nieco mniejszy, a w baku było ok 10 litrów ropy więcej (razem ok 18litrów) samochód zapalił bez problemu. Myślę też ze jak nawet zajrzę do baku to można by było wymienić wszystkie wężyki rozprowadzające paliwo. Może im wiek też nie służy już:))
Wie Ktoś może jakiej średnicy są wężyki paliwowe w tds-ach?? pytam bo nie chciał bym nakupować niepasujących.
Pozdrawiam
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Kolego, właśnie dlatego zaproponowałem "test butelki", aby Ci się nie musiało "wydawać","chybać" i abyś nie musiał rozbierać wszystkiego i wymieniać na ślepo. Taki test pomaga w ustaleniu gdzie jest problem - czy po stronie silnika czy po stronie układu paliwowego. Zwyczajnie uruchamiasz silnik wstawiając pomiędzy filtr paliwa a pompę wtryskową zbiornik paliwa, podając paliwo poza filtrem bezpośrednio do pompy, a nazwałem to sobie testem butelki, bo łatwo znaleźć (i bekowo brzmi
). Jeśli problem jest z syfem w baku czy nieszczelnością to zwyczajnie uruchomisz silnik bez problemu (wtedy szukamy problemu w układzie). Jeśli nadal nie będzie to poprawne uruchamianie silnika, to problem leży po stronie silnika (pompa, wtryski etc.). Dobrze powtórzyć taki test 2-3 razy jeśli się ma wątpliwość, za każdym razem na zimnym odstanym silniku (inaczej nie ma to sensu).
Pzdr.
No tak, dziś miałem sprawną żarówkę, jutro mam przepaloną. Rzeczy się psują, nie ma reguły i nie może "wydawać się", trzeba sprawdzić (to co jest łatwe do sprawdzenia w pierwszej kolejności).globus_318tds pisze:[...]np zwróciłem uwagę ze może to być problem pompki w baku. jakoś nigdy nie miałem problemów z nią, nawet jak poziom w baku nie był zbyt wysoki.
To ciekawe - czytałeś o problemach z pompką i nie wydaje Ci się to podobne? Dobrze zrozumiałem, jak masz więcej paliwa w baku to odpalił bez problemu, a jak mniej to ma problem? Test butelki rano, na następny dzień odpalanie na rezerwie i już wiesz czy pompka w baku daje radę dopompować paliwo do pompy przez filtr czy nie. Masz OE przewód filtr-pompa?globus_318tds pisze:czytałem o problemie cofającego paliwa, wydaje mi się ze on mnie nie dotyczy.dlaczego. ano dlatego ze dzisiaj gdy mróz był nieco mniejszy, a w baku było ok 10 litrów ropy więcej (razem ok 18litrów) samochód zapalił bez problemu.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
globus_318tds
- Bywalec
dziękuje za wszystkie uwagi, co masz na myśli przewód OE??
Powiem szczerze że pracuje trochę po omacku ponieważ nie mam garażu, i to znacząco utrudnia.
Powiem szczerze że pracuje trochę po omacku ponieważ nie mam garażu, i to znacząco utrudnia.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
OE = skrót od "original equipment" (en), po polsku "oryginalne wyposażenie" (po niemiecku "Erstausrüstung"). Powszechnie stosowany skrót w odniesieniu do oryginalnych części od producenta samochodu (kupionych w dystrybucji ASO lub z takiej pochodzących). Często stosuje się go również w kontekście zamienników producentów, którzy dane części produkowali na pierwszy montaż (np. Jurid produkował klocki hamulcowe do przodu dla BMW e34, zatem seria Jurid J-AS jest "prawie jak OE" (http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... =20#p39402)).
Pytałem więc czy masz oryginalny przewód. Oryginalnie jest przeźroczysty, zatem widać czy bąbelki powietrza występują w układzie (jeśli wszystko jest szczelne to nie powinno być żadnych, nawet najmniejszych).
Pzdr.
Pytałem więc czy masz oryginalny przewód. Oryginalnie jest przeźroczysty, zatem widać czy bąbelki powietrza występują w układzie (jeśli wszystko jest szczelne to nie powinno być żadnych, nawet najmniejszych).
Tym bardziej powinieneś sobie ułatwiać życie. Wpierw przetestuj - do takiego testu jedynie odpinasz przewód z filtra i wkładasz go do naczynia z olejem napędowym. To znacznie łatwiejsze niż rozbieranie baku na mrozie, a da Ci przynajmniej informację gdzie iść dalej. Jednak w 80% przypadków z TDSami, jak nie świece/akumulator to pompka w baku. W pozostałych przypadkach to dopiero inne powody.globus_318tds pisze:Powiem szczerze że pracuje trochę po omacku ponieważ nie mam garażu, i to znacząco utrudnia.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
globus_318tds
- Bywalec
no i przyszedł weekend i troche obserwacji, spostrzeżeń którymi się podzielę:
1. wężyk od filtra do pompy mam OE- Ładny przeźroczysty. Wszystko widać.
2. A co widać. po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu pompka paliwowa w baku ładnie pracuje, tłoczy paliwo.
3. w wężyku niestety w trakcie piątkowego porannego zapalania,tłoczenia paliwa do pompy wtryskowej, pojawiły się małe dwa bąbelki. samochód nie załapał od razu. Żona-mój pomocnik:)) procedure odpalenia przeprowadziła jeszcze raz i auto zapaliło bez problemu.
4. Dzisiaj znowu postanowiłem przyjrzeć się temu. W wężyku nie było paliwa, było powietrze.
Procedura podobnie, pierwszy raz, pompka z baku wypchnęła paliwo i powietrze do wtrysków, przy drugim kręceniu poszedł bez problemu.
Testu butelki nie mam póki co kiedy zrobić ale w tej sytuacji to co on mi może powiedzieć??Pewnie wizyta u pompiarza mnie czeka... albo jak mnie wkur... to założę starą pompę od dawnej jednostki, która to pompa była po wizycie u pompiarza:)
CO o tym myślicie??
1. wężyk od filtra do pompy mam OE- Ładny przeźroczysty. Wszystko widać.
2. A co widać. po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu pompka paliwowa w baku ładnie pracuje, tłoczy paliwo.
3. w wężyku niestety w trakcie piątkowego porannego zapalania,tłoczenia paliwa do pompy wtryskowej, pojawiły się małe dwa bąbelki. samochód nie załapał od razu. Żona-mój pomocnik:)) procedure odpalenia przeprowadziła jeszcze raz i auto zapaliło bez problemu.
4. Dzisiaj znowu postanowiłem przyjrzeć się temu. W wężyku nie było paliwa, było powietrze.
Procedura podobnie, pierwszy raz, pompka z baku wypchnęła paliwo i powietrze do wtrysków, przy drugim kręceniu poszedł bez problemu.
Testu butelki nie mam póki co kiedy zrobić ale w tej sytuacji to co on mi może powiedzieć??Pewnie wizyta u pompiarza mnie czeka... albo jak mnie wkur... to założę starą pompę od dawnej jednostki, która to pompa była po wizycie u pompiarza:)
CO o tym myślicie??
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Czy ja wiem czy od razu u pompiarza? Ewidentnie cofa Ci się paliwo, więc pierwsze co powinieneś zrobić, to poczytać o tej usterce, nomen - omen E36 jest z niej znana. Podpowiem tylko, że problem najczęściej leży w zbiorniku paliwa, a dokładniej w pompce wstępnej i jej "orurowaniu". Problemy cofającego się paliwa są tak szeroko opisane, że na pewno znajdziesz materiał.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Ręce opadają.globus_318tds pisze:Testu butelki nie mam póki co kiedy zrobić ale w tej sytuacji to co on mi może powiedzieć??
Czy kolega choć raz dokładnie przeczytał co ja napisałem i pomyślał? Ile czasu kosztuje odpięcie wężyka z filtra, włożenie go i zamocowanie w naczyniu z paliwem (tak aby był głęboko w paliwie zanurzony i nie łapał powietrza), odpalenie silnika (tak aby zaciągnął paliwo i nie było powietrza w przewodzie), zostawienie na noc i sprawdzenie rano czy w przewodzie jest paliwo czy powietrze i czy odpala bez większego problemu? A teraz ile pieniędzy i pracy kosztuje przekładanie na ślepo pomp, nastawników, regulacja tychże każdorazowo po montażu? Sam sobie oceń czy warto.
Układ zasilania paliwowego przebiega od baku po wtryski i cały powinien być szczelny. Jest tak skonstruowany, że mała nieszczelność powoduje, iż paliwo cofa się ponownie do zbiornika (najniższego punktu, stąd wszelkiego rodzaju wynalazki typu zaworki zwrotne w różnych miejscach). Nie musi to być nieszczelna pompa wtryskowa - fakt jest taki, że zarówno w e34 jak i w e36 powszechnie znaną usterką są nieszczelności tego układu, szeroko opisane na forum, co już Carlos napisał. Od krzywo założonych oringów, poprzez pękniętą obudowę filtra, źle wkręcony filtr, przegnite przewody aż do uszkodzeń pompki paliwowej w baku czy jej mocowań (w e34 kosza). Jest wiedza, są przykłady, są opisy i zdjęcia. Pytanie co kto i czy z nimi zrobi.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
globus_318tds
- Bywalec
W końcu znalazłem czas dla mojego ukochanego auta... bo leżę na L4 od poniedziałku:)) do tematu. samochodu pare dni nie użytkowałem. ze względu na pogodę i chorobę. popadało troche białym szaleństwem i pomyślałem że wypadało by odziać autko w nowe zimówki ( stare założyłem już z miesiąc temu ale były już delikatnie mówiąc zużyte). oprócz opon kupiłem filtr paliwa Filtron (myśląc że może to przez filtr paliwa mi się to powietrze dostaje do układu- miałem założony filtr od omegi- sprzedawca mówił że jest identyczny i połowę tańszy). opony wymienione, mechanik bierze się za filtr,i wtedy wpadłem w szał...poprzedni mechanik (jakiś partacz do którego pojechałem po przeprowadzce do nowego miasta) wogóle nie dokręcił filtra...
reasumując:
opony zmienione : Barum Polaris 3 185/65/15 szt 4
filtr paliwa: dokręcony Filtron:)
Problem chyba zgłowy bo dziś powietrza w wężyku nie było..
ps. i jak tu wierzyć tym mechaniką...
reasumując:
opony zmienione : Barum Polaris 3 185/65/15 szt 4
filtr paliwa: dokręcony Filtron:)
Problem chyba zgłowy bo dziś powietrza w wężyku nie było..
ps. i jak tu wierzyć tym mechaniką...
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
...a wypiąłbyś ten wężyk w 5min jak pisałem i dawno byś już wiedział (a przy operacji zapewne i zauważyłbyś niedokręcony filtr).
Dobrze że to kolejna pierdoła a nie coś poważnego (jak widać często tak jest, chociażby się rękoma i nogami zapierać że nie).
Pzdr.
...i połowę mniejszy. ;] Znana praktyka, jednak ja tego nie rozumiem - filtr KNECHT/MANN kosztuje coś koło 60-70zł. Nawet jeśli go raz na rok wymienimy - akurat na filtr paliwa w dieslu lepiej aż tak skrupulatnie nie oszczędzać.globus_318tds pisze:miałem założony filtr od omegi- sprzedawca mówił że jest identyczny i połowę tańszy).
Pzdr.
siudek siudkowski
-
globus_318tds
- Bywalec
no całkowicie się zgodzę. to była dopiero pierwsza okazja żeby sie zabrać za autko.i pewnie masz racje ze bym zauważył. co do filtra to wcześniej mnie nie interesowało jaki jest bo jak odstawiałem auto na wymianę płynów infuzyjnych mechanik wszystko miał na miejscu. a jak kupiłem ten to sprzedawca mi pokazał katalog i było że jest odpowiedni .
Po sezonie planuje zakup czegoś nowego. Ten będzie służyć jako auto służace do dojazdów na dworzec pkp. Już trzeci raz mi jakaś sierota obtarła bok.
Pozdrawiam serdecznie,
Dodano: 10 Sty 2013 15:07
Witam, mam znowu problem, tym razem skala jest znacznie mniejsza. Padł mi alternator. Okazało się że jak zwykle mechanik, który miał mi założyć cały osprzęt od oryginalnej jednostki zostawił ten który był w jednostce którą kupiłem... ale moze i teraz wyszło lepiej... wyjąłem alternator przed chwilą i elektryk sprawdził i powiedział ze jest do całkowitej regeneracji ( regulator i inne rzeczy padły, dokładnie nie pamiętam), pytanie moje jest takie.
Czy alternator ze starej, uszkodzonej jednostki mógł ulec uszkodzeniu na skutek zalania olejem... ( nie jestem wstanie powiedzieć jak bardzo, bo go aktualnie nie mam -jest w domu rodziców- 65 km ode mnie)??Czy to ma jakieś znaczenie jak dużo tego oleju poleciało??
pozdrawiam
Po sezonie planuje zakup czegoś nowego. Ten będzie służyć jako auto służace do dojazdów na dworzec pkp. Już trzeci raz mi jakaś sierota obtarła bok.
Pozdrawiam serdecznie,
Dodano: 10 Sty 2013 15:07
Witam, mam znowu problem, tym razem skala jest znacznie mniejsza. Padł mi alternator. Okazało się że jak zwykle mechanik, który miał mi założyć cały osprzęt od oryginalnej jednostki zostawił ten który był w jednostce którą kupiłem... ale moze i teraz wyszło lepiej... wyjąłem alternator przed chwilą i elektryk sprawdził i powiedział ze jest do całkowitej regeneracji ( regulator i inne rzeczy padły, dokładnie nie pamiętam), pytanie moje jest takie.
Czy alternator ze starej, uszkodzonej jednostki mógł ulec uszkodzeniu na skutek zalania olejem... ( nie jestem wstanie powiedzieć jak bardzo, bo go aktualnie nie mam -jest w domu rodziców- 65 km ode mnie)??Czy to ma jakieś znaczenie jak dużo tego oleju poleciało??
pozdrawiam
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
W TDSie często alternator nie działa prawidłowo, bo z zaworu AGR cieknie olej na niego - olej leje się na alternator, w końcu do środka, na komutator i szczotki. Efekt jest wiadomy - coraz gorsze lub brak ładowania. Natomiast fakt ten nie uszkodzi trwale sprawnego alternatora (olej nie przewodzi prądu, zatem nie zrobi zwarcia) - wystarczy go rozebrać, wyczyścić, przetrzeć drobnym papierem ściernym komutator i alternator dalej działa jak należy. Pytanie w jakim stanie był Twój stary alternator zanim przestał działać. Nie ma co się zastanawiać nad wpływem oleju czy innych okolicznych zjawisk na to, że nie wymieniliśmy alternatora na NOWY. Ile czasu tak działał i kiedy ostatnio ktoś sprawdzał szczotki, czyścił, mierzył?
Szczotki każde są takie same praktycznie - kosztują grosze, można kupić najdroższe jakie są (różnica 1-2zł/szt.). Regulator polecam markowy - lepiej wydać kilka złotych więcej niż za pół roku wymieniać znowu. Jeśli jest zwarcie na uzwojeniu lub komutator zniszczony - najlepiej oddać na wymianę do firmy która się zajmuje regeneracją takowych. Kilka lat temu kupiłem taki zregenerowany za mój stary + 250zł, gwarancja 6 m-cy i pracuje jak nowy z fabryki. Jeśli masz w okolicy porządny tego typu zakład to jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż kupowanie nowego chińskiego zamiennika.
Pzdr.
Szczotki się wycierają i zwyczajnie kończą - wystarczy je wymienić na nowe. Komutator zanim się wytrze to zgnije nam auto (zakładając normalną eksploatację i brak ingerencji mechanicznej). W przypadku regulatora faktycznie, najczęściej w wyniku starości + nie do końca idealnej instalacji elektrycznej. Co do zwarć na uzwojeniu cewki - rzadkie uszkodzenie w wypadku tego alternatora, zdarza się przy kłopotach z instalacją i zwarciami.globus_318tds pisze:regulator i inne rzeczy padły, dokładnie nie pamiętam
Szczotki każde są takie same praktycznie - kosztują grosze, można kupić najdroższe jakie są (różnica 1-2zł/szt.). Regulator polecam markowy - lepiej wydać kilka złotych więcej niż za pół roku wymieniać znowu. Jeśli jest zwarcie na uzwojeniu lub komutator zniszczony - najlepiej oddać na wymianę do firmy która się zajmuje regeneracją takowych. Kilka lat temu kupiłem taki zregenerowany za mój stary + 250zł, gwarancja 6 m-cy i pracuje jak nowy z fabryki. Jeśli masz w okolicy porządny tego typu zakład to jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż kupowanie nowego chińskiego zamiennika.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Po pierwsze to alternator nie ma komutatora, tylko pierścienie ślizgowe.
Po drugie alternator potrafi się spalić od oleju, ale to występuje głównie w alternatorach z pompą podciśnienia, gdy puści uszczelniacz na wałku.
Po drugie alternator potrafi się spalić od oleju, ale to występuje głównie w alternatorach z pompą podciśnienia, gdy puści uszczelniacz na wałku.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
globus_318tds
- Bywalec
Finał jest taki że oddałem alternator z oryginalnego silnika do sprawdzenia do zaufanego Pana elektryka, zajmującego się tymi sprawami (niestety 65 km od miejsca zamieszkania), Powiedział że alternator jest dobry, wymienił łożyska bo były głośne, mechanik założył, sprawdził miernikiem i na kompie, ładowanie na poziomie 14,3-14,6 V, kontrolka się nie świeci, i mam nadzieje że tak będzie jeszcze długo długo.
nie chce nikomu głowy już swoimi problemami głowy zawracać ale ostatecznie pozbyłem się bąbelków powietrza z układu, oprócz niedokręconego filtra paliwa, miałem uszkodzony wężyk od filtra do pompy, końcówka nachodząca na króciec od pompy była pęknięta i sączyła:) przy okazji wymiany alternatora wymieniłem erg (wyczyściłem ten oryginalny)...obecny był masakrycznie brudny.
ogólnie koszty to 100 wymiana łożysk i 150 zł mechanik (ogólnie przejrzał auto)
Pozdrawiam i dziękuje ze zainteresowanie.
PS. Alternator w trakcie zatarcia oryginalnej jednostki nie dostał prawie w ogóle olejem.
Myślę obecnie nad chipem od Bagora, warto spróbować??
nie chce nikomu głowy już swoimi problemami głowy zawracać ale ostatecznie pozbyłem się bąbelków powietrza z układu, oprócz niedokręconego filtra paliwa, miałem uszkodzony wężyk od filtra do pompy, końcówka nachodząca na króciec od pompy była pęknięta i sączyła:) przy okazji wymiany alternatora wymieniłem erg (wyczyściłem ten oryginalny)...obecny był masakrycznie brudny.
ogólnie koszty to 100 wymiana łożysk i 150 zł mechanik (ogólnie przejrzał auto)
Pozdrawiam i dziękuje ze zainteresowanie.
PS. Alternator w trakcie zatarcia oryginalnej jednostki nie dostał prawie w ogóle olejem.
Myślę obecnie nad chipem od Bagora, warto spróbować??
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Ups...N2O pisze:Po pierwsze to alternator nie ma komutatora, tylko pierścienie ślizgowe.
![]()
...z tym że takowy w TDSie nie występuje. Pytałem się w firmie która regenerowała mój alternator i również nie mieli takiego przypadku, zatem to raczej rzadkie zjawisko. Co innego uszkodzenie uzwojenia, a to też nie takie częste. Zazwyczaj w przypadku TDSa uszkodzenie alternatora to zwyczajne zużycie.N2O pisze:Po drugie alternator potrafi się spalić od oleju, ale to występuje głównie w alternatorach z pompą podciśnienia, gdy puści uszczelniacz na wałku.
Poczytaj, pogadaj z tymi co już mają i sam oceń - my Ci napiszemy że warto, ktoś to przeczyta i znowu zapyta.globus_318tds pisze:Myślę obecnie nad chipem od Bagora, warto spróbować??
Pzdr.
siudek siudkowski