Chiptuning w M51

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

mam nadzieje ze nie dostane znowu ostrzezenia...

BlacKSmitH, kolego... podjedz na hamownie i bedziesz wiedzial ile masz mocy a nie upierasz sie firmami jakimis zachodnimi i ze box jest super hiper power i ze masz 200km podjedz sprawdz a potem mow...
tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

Witam tu serko:D wiec sprawa wyglada tak

Wzmocnione sprzegla mialy seryjnie bmki ktore byly wyposarzone w seryjny hak ktory widnial w konfiguracji autka czyli nr vin
Przewaznie byly to wersje kombi ktore byly dodatkowo ciezsze
dodatkowo po albo od roku 96 w modelach e38 i e39 w tdsach zostaly montowane sprzegla i dwumasy oraz dociski o srednicy ciernej nie 228 mm tylko 240 mm ktore mogly przeniesc wieksza moc w e34 i e36 nie bylo takich opcji i mogles miec tylko 228mm

do co samego boxa to powiem ci tak... jezeli box posiada regulacje niby plynna to napewno nie ty powinienes maczac w tym palce tylko firma ktora ci go sprzedala lub ma o tym pojecie do tego wiekszosc boxow (sprawdzone w naturze jak i zdiagnozowane w firme dynosoft ) ma wartosci zawyzone do granic krytycznych krzwye momentu sa bardzo zawyzone u dolu (autko dostaje duzo paliwa -efekt mega przeciazenia na uklad korbowo tlokowy jak i przeniesienie napedu w tym sprzeglo)nie da sie ukryc ze jest to bardzo odczuwalne przy montazu takiego boxa gdyz auto naprawde od dolu wspaniale ciagnie... lecz jest spowodowane kosztem szybszej eksploatacji wielu podsespolow.

co do mocy to max z tego co wiem da sie ogarnac s serii programem w granicach 180-190 km bez ingerencji w silnik jest to jednak juz bardzo duzy przyrost i o momencie sie nie wypowiem gdyz widzialem cuda na wianku i rozne dziwne wykresy z hamowni wiec nie bede sie na ten temat rozpisywal ogolnie uznajmy ze przyrost 60-80 nm jest w miare rozsadny

zeby przekroczc bariere 200km nie da sie zrobic tego programem gdyz autko bedzie bardzo mocno wyzylowane i bez wydechu dolotu innego ic oraz kilku drobnych p****** jak sprzeglo nie jest sie w stanie tego wykonac aby autko w miare bez awaryjnie sie poruszalo i robilo jakies duze ilosc km.
Pozatym ciezko znalesc tdsa z jakims mega niskim przebiegiem a wiadomo ze przy 200tys km duzo podzespolow juz jest zurzytych dosc fest wiec zalecam wrecz sprawdzic stan jednostki i takich podzespolow
jak wtryski -z duzym przebiegiem zatykaja sie nie rozpylaja prawidolow i leja na powierznie scianki po ktorej 2 stronie lezy kanal chlodzacy glowice - roznica temp powoduje mikro pekniecia -podczas prawidlowego rozpylania temp w komorze spalania jest wszedzie podobna (najczestrza przyczyna pekajacej glowicy po przegrzaniu)
sprzeglo
pompa
turbo
ic
katalizator
egr
itp itd:D

pozdrawiam
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Dzięki Serek za treściwą, fachową i kulturalną odpowiedź o którą co raz trudniej na forum.
Niektórym chyba krawat albo pończocha odcięła dopływ tlenu do mózgu :)
Wrzuć mi tela na PW jak będę w pobliżu to się może spikniemy i przejedziesz się i wypowiesz.
Mam hamownię 3 km od siebie, ale 'ołner' to taki filozof, że rozmawia z tobą przez płot jakbyś po jałmużnę przyszedł.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdro.
Obrazek
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

no nieźle:D teraz jezeli ktos cos pokusi sie o jakąkolwiek krytyke jest nazywany kims komu "krawat lub pończocha odcieła dopływ krwi do mózgu"... troche pokory drogi panie bo widze że nos juz powyżej czoła uniesiony...

a wracajac do tematu z tego co napisal Serek 200km po samym boxie nie masz czyli Ci sprzegło siada skoro sie sliska :/
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Takie małe ostatnie upomnienie inaczej posypia sie bonusy i temat zostanie zamkniety.Jesli macie jakies problemy to prosze sobie to wyjasnić na PW.

BlacKSmitH odpuść troche z tym cisnieniem.
Proszę się trzymać tematu

Pozdrawiam
Obrazek
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Przepraszam, że dałem się sprowokować, ale niestety trudno mi odpuścić jak ktoś drze ze mnie łacha
hehe :mrgreen: nie brakuje ....... na świecie :mrgreen:

"moment przenoszony przez to sprzęgło " to jest tez dobre :mrgreen:
Pozdrawiam.
Obrazek
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

BlacKSmitH, on cisnie mi i innym ale ja dostalem ostrzezenie.... chyba jest tu cos troche nie wpożądku Panie Adminie.... :shock:

[ Dodano: Sro Mar 11, 2009 11:24 pm ]
ooo :mrgreen: niemam ostrzezenia :) dziekuje :)
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Chcialbym dodac iz moja bmka wyposarzona jest w most zeszperowany (spiecie 25%) z seryjnym przelozeniem 2.56 czyli najdluzszym montowanym w tdsie . dzieki temu nie mam tak duzych problemow z trakcja i zawsze autko pali 2 laki a nie jedno stad tez trudno mi sie wypowiedziec jakie moga byc utraty przyczepnosci na poszczegolnych biegach w autach po programie gdyz jako tako na suchym max na 2 trace przyczepnosc a potem autko idealnie klei i ciagnie do przodu.. Zaskakujace jednak sa dla mnie przyspieszenia a raczej czasy na rozpedzenie sie miedzy 80-120km/h na IV i V biegu gdyz ja przy masie 1500 kg ze mna w srodku oscyluja w granicach 6 s na IV i 9 s V .. autko ma 200km i powiedzmy 380nm mozliwe ze spodowane to jest wiekszym turbo ktore wolniej sie napedza w dolnej parti za to duzej utrzymuje moment w gornej partii obrotow.

P.S. Czekam na wykres za wszelka cene :D
oraz
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Znalazłem chwile, a że byłem w kraku to zajechałem na hamownie w v-techu
Wynik pomiarów:
174KM i 320NM
Jak na mod jednej mapy to całkiem sporo :smile:
Wynik satysfakcjonujący i w miare bezpieczny
-----------------------------
Pozdrawiam
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Tomek 85 pisze:Znalazłem chwile, a że byłem w kraku to zajechałem na hamownie w v-techu
Wynik pomiarów:
174KM i 320NM
Jak na mod jednej mapy to całkiem sporo :smile:
Wynik satysfakcjonujący i w miare bezpieczny
-----------------------------
Pozdrawiam
Siemka dawaj wykres chcialbym zobaczyc jak to wyglada:D
przyrost 30km i 60nm:D nice pozdro jestem tylko ciekaw jak wyglada krzywa momentu i mocy...
oraz
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

Tomek 85, ile kosztuje taka hamowania?
Tomek 85
Bywalec Gadulec

tdserek pisze:Siemka dawaj wykres chcialbym zobaczyc jak to wyglada:D
przyrost 30km i 60nm:D nice pozdro jestem tylko ciekaw jak wyglada krzywa momentu i mocy...
Wykresu nie zabrałem - największy moment kształtował się w granicach 1980rmp i to była wartość szczytowa-320Nm, a 174hp/4590rmp
Deacon pisze:Tomek 85, ile kosztuje taka hamowania?
Za jeden pomiar bo robiłem tylko po zawirusowaniu zapłaciłem 150PLN
Serek proponował mi 100 z 2 pomiarami ale daleko mam do wrocka, może się z Nim jakoś dogadasz i Ci załatwi :wink:
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 14:36 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

To jest niemożliwe, żeby z takiego badziewnego pliku był taki przyrost. Zresztą brak wykresu o tym świadczy...
Obrazek
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995

Post autor: kifiu »

kolego Bagor przedstaw porównanie twoich modyfikacji z tym "badziewnym plikiem" - najlepiej zrob screeny z obu plików żeby było widać różnice. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrobić to nie krytykuj tego co inni mają.

Nie zawsze to co ty masz jest najlepsze.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Kifiu,Bagor już pokazywał screeny z moich softów, i wyszło tak jak pisał. nie ma się to nijak do efektu końcowego.

Jak na "badziewny plik"-to hamownia mówi za siebie niedługo wykres będzie heh...
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

kifiu pisze:kolego Bagor przedstaw porównanie twoich modyfikacji z tym "badziewnym plikiem" - najlepiej zrob screeny z obu plików żeby było widać różnice. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrobić to nie krytykuj tego co inni mają.

Nie zawsze to co ty masz jest najlepsze.
Jeśli nie masz o tym pojęcia, to po prostu nie komentuj. Widzę, że masz jakiś kompleks, bo popsułem Ci zabawę :) Może wyjaśnię o co chodzi. Obaj zakupiliście od kogoś chipy i obaj zaczęliście je kopiować z zamiarem dalszej sprzedaży :!: Przecież to kopiowanie czyjejś pracy i przywłaszczanie jako własnej :!: Ponadto chcieliście wciskać jeden soft do wszystkich TDS-ów. Myśleliście o tego konsekwencjach? Czy liczyliście na łatwy zarobek? Jakoś bym zrozumiał, gdybyście skopiowali porządnie wykonany program i chcieli sprzedać pod ten sam nr ECU i soft. Ale Ty chciałeś sprzedawać do każdego ECU (Twoje słowa: "mozliwe ze bede w stanie wgrac ten program do innych komputerow tylko potrzebny jest wtedy symbol kosci ktora macie w komputerze.")... Chcieliście wciskać ludziom syf.
Boli Was, że ktoś ma o tym pojęcie, robi to profesjonalnie i nie wciska ludziom kitu?

Co do screenów - myślisz, że to jakiś problem dla mnie? Jeśli tak myślisz, to jesteś śmieszny.

Oto zmiana w pliku Tomka85:

Obrazek

Zmieniona jest tylko JEDNA mapa :lol:

================================================

A oto zmiany w moim pliku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komentarz chyba zbędny.
Tomek 85 pisze:Kifiu,Bagor już pokazywał screeny z moich softów, i wyszło tak jak pisał. nie ma się to nijak do efektu końcowego.

Jak na "badziewny plik"-to hamownia mówi za siebie niedługo wykres będzie heh...
Ja wiem jak jest. Taka zmiana da mały przyrost.
Zresztą widać po filmiku, który zamieściłeś. Ten samochód nie ma 170KM i 320Nm. To jest nierealne, a jeśli tyle faktycznie pokazała hamownia, to na chipie ode mnie miałbyś przyrost 190KM i 350Nm...
Weź na logikę. U Ciebie jest tylko zmieniona mapa pump voltage, nawet nie masz zwiększonej dawki paliwa. Z czego więc przyrost +30KM i 60Nm? To jest nierealne. Czysta fikcja.
Więcej dobrze zmienionych map=więcej mocy=profesjonalna robota.
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Bagor pisze:Ponadto chcieliście wciskać jeden soft do wszystkich TDS-ów
Napisałem do którego sterownika jest i z jakim numerem kości więc nie masz się o co spinać heh...
Kifiu przysłał mi swój soft całkiem za free, kase miałem mu wpłacić jak wszystko spasi ale był klops-bo tadek był więcej mułowaty niż przed zmianą i ekonomizer wariował, więc nic Mu nie płaciłem.
Więc nie pisz, że ktoś komuś chce lub chcemy wcisnąć kit-są na tym forum ludzie uczciwi a pomawianie publiczne jest w Polsce karalne..., nie masz pewności co chcemy sprzedać-to nie zabieraj głosu zresztą to nie jest dział Giełda tylko Elektronika/Elektryka :lol:
Bagor pisze:na chipie ode mnie miałbyś przyrost 190KM i 350Nm...
Ciekawe
czyli 333KM, 610Nm
Boger ciekawe rzeczy piszesz hehehe....
Bagor pisze:Oto zmiana w pliku Tomka85:
Obrazek
Soft był jeszcze modyfikowany, do sprawdzenia Ci nie wyśle niestety.... bo prawa autorskie itp.
Bagor pisze:Weź na logikę
Na logikę -tak to wygląda jak opisałem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Napisałem do którego sterownika jest i z jakim numerem kości więc nie masz się o co spinać heh...
Najpierw chciałeś wciskać ludziom pod sterownik, o sofcie NIC nie wspominałeś. Dopiero po mojej "interwencji" temat EDYTOWAŁEŚ, cwaniaczku...
Tomek 85 pisze:Kifiu przysłał mi swój soft całkiem za free, kase miałem mu wpłacić jak wszystko spasi ale był klops-bo tadek był więcej mułowaty niż przed zmianą i ekonomizer wariował, więc nic Mu nie płaciłem.
I to doskonale uwiarygadnia to, co o nim napisałem. Oferowanie ludziom syfu, a nuż podpasuje. A myślał o konsekwencjach? Jeśli by komuś zniszczył sterownik? I to moderator? Jednak moderatora powinna cechować uczciwość.
Tomek 85 pisze:Więc nie pisz, że ktoś komuś chce lub chcemy wcisnąć kit-są na tym forum ludzie uczciwi a pomawianie publiczne jest w Polsce karalne..., nie masz pewności co chcemy sprzedać
Jak to nie wiem? Przecież oferowaliście w dziale "Części" sprzedaż kradzionych plików.
Kopiowanie przez ciebie czyjejś pracy jest złodziejstwem, i jest karalne. Ciągnie cię do cudzego?
Tomek 85 pisze:Ciekawe czyli 333KM, 610Nm Bagor ciekawe rzeczy piszesz hehehe....
Chodzi o końcowy wynik. Ale, jak widać, nie każdy ma dane rozumieć pewne rzeczy.
Tomek 85 pisze:Soft był jeszcze modyfikowany, do sprawdzenia Ci nie wyśle niestety.... bo prawa autorskie itp.
Nie ośmieszaj się :lol: Teraz to mówisz? Przecież z daleka widać, że wymyśliłeś to na poczekaniu. Dlaczego wcześniej mi tego nie napisałeś? Wysłałeś mi plik i napisałeś, że to jest ten zmodyfikowany program. Często zmieniasz zdanie? Widać lubisz bajki pisać.
Skoro nie wyślesz, to zrób screena. A wysłać możesz, nie można tego używać (kopiować, sprzedawać), a wgląd można mieć. Ty po prostu nie rozumiesz/nie wiesz na czym polegają prawa autorskie... Dokształć się.
Swoją drogą, skoro według Ciebie na tym polegają prawa autorskie, to dlaczego wcześniej wysłałeś mi plik, a teraz zasłaniasz się prawami? Pogubiłeś się i nie wiesz nawet czego masz się trzymać.
Tomek 85 pisze:Na logikę -tak to wygląda jak opisałem.
To nie bardzo logicznie to wygląda. Gdzie wykres? Gdzie dowodowy? Tylko twoje puste słowa.

Po tym co teraz napisałeś, widać że cały czas kłamiesz. Dla mnie jesteś mitomanem. Czekam na wykres.
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Bagor pisze:Teraz to mówisz? Przecież z daleka widać, że wymyśliłeś to na poczekaniu. Dlaczego wcześniej mi tego nie napisałeś?
Może załóż temat pt: spowiedź u Bagora-będziesz na bieżąco i nauczysz sie kultury...

Przestał-byś obrażać, szydzić i udowadniać jak obrosłeś w piórka, dzięki koledze co Ci softy pisze!
Mimo wszystko
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

Tomek 85 pisze:Może załóż temat pt: spowiedź u Bagora-będziesz na bieżąco
Cholera, wydało się. Zawsze chciałem być księdzem :lol:

Też pozdrawiam.

[ Dodano: Czw Mar 12, 2009 10:08 pm ]
Tomek 85 pisze:Przestał-byś obrażać, szydzić
Wskaż choć jeden cytat, gdzie z kogoś szydzę, czy obrażam.
ODPOWIEDZ