[E39] Delikatne stuki przy hamowaniu.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

gumiÅ› gd
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[E39] Delikatne stuki przy hamowaniu.

Post autor: gumiÅ› gd »

Witam wszystkich,pojawił się mały problem.Przy hamowaniu pojawiają się delikatne wibracje,czuć je na pedale hamulca oraz na kierownicy.Słychać wtedy ciche cykanie gdzieś z przodu.Czuć i słychać to również przez krótką chwilę po puszczeniu hamulca Występuje to rzadko.Tarcze i klocki wymienione 8m-cy temu,zawieszenie wydaje się być bez luzów Od jakiegoś czasu pojawiły się wibracje na budzie od pracującego silnika(są one odczuwalne na wolnych obrotach oraz podczas jazdy).Obroty nie falują.Silnik M51D25. Dziękuję za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Wjedż na kanał,"breszkę" do ręki i posprawdzaj luzy na zawieszeniu.(wahacze ,drążki)Pojedż na sprawdzenie "amorków"...
Przy okazji sprawdż poduszki pod silnikiem.
Jeśli i to nic nie da,weż tarcze hamulcowe(przednie) sprawdż,a w razie potrzeby niech je tokarz "liżnie".
Z tarczami nigdy do końca nie wiadomo... :evil:
Aha,czujniki od ABS też sprawdż.(skoro coś cyka).
yogin500
Świeżak
Świeżak

Post autor: yogin500 »

Witam ja też mam taki silnik w swoim e39 i na wolnych obrotach to samo co u kolegi.
Cały samochód drży na wolnych obrotach poduszka jedna była wymieniana bo była całkiem sparciała. przy wymianie uległa urwaniu jedna sruba :evil: mocująca łape silnika i trzyma sie na 2 srubach narazie jest ok. ale niewiem czy to niebedzie mu mocno przeszkadzac w sumie zrobił juz ze 4 tysiącie z urwana i jest dobrze.
ODPOWIEDZ