wyciek z pompy wtryskowej /uszczelnienie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Erwin
Świeżak
Świeżak

wyciek z pompy wtryskowej /uszczelnienie

Post autor: Erwin »

witam mam pytanie a mianowicie chodzi o wyciek z pompy wtryskowej dokładnie z łączenia nastawnika z pompa czy moze to miec zwiazek z tym ze auto od czasu do czasu tak jakby sie zapowietrzało i przy dodawaniu gazu szarpało tak jakby go cos blokowało zdarza sie to nieregularnie dodam ze po odjeciu gazu i ponownym wcisnieciu gazu juz jest normalnie co to moze byc?? a jeszcze mam pytanie czy mozna samemu wymieni ta uszczelke pod nastawnikiem???? z gory dziekuje za pomoc
E 39
kacper 525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: kacper 525 »

Najlepiej, uszczelnic cala pompe bo wymiana jednej uszczelki moze nic nie dac tzn. za chwile moze zaczac leciec w innym miejscu. Najlepiej oddaj auto do specow od diesli, bo te szarpania moga wlasnie miec zwiazek ze sterownikiem albo pompa.
Erwin
Świeżak
Świeżak

dałem już do gościa co zna sie na dieslach wyczyścił mi nastawnik i uszczelnił tzn wymienił dwie uszczelki już nie cieknie ale problem z szarpaniem nadal jest ale zauważyłem ze jak mam cały bak to nic sie nie dzieje a jak już jest tak na wskaźniku 50 litrów to szarpie częściej a jak jest poniżej 30 to nieraz go tak przydusi ze zgaśnie i później trudno odpalić. dziś odłączyłem wężyk od filtra paliwa ten co podaje ropę i przekręciłem kluczyk i nic nie podawało paliwa później też kręciłem i też nic może to być koledzy wina pompki w baku?? ze jest padnięta i dlatego auto się tak zapowietrza dodam jeszcze ze mam mnóstwo powietrza w wężykach paliwowych już naprawdę nie wiem co to może być bardzo proszę o pomoc może Wy coś mi podpowiecie??
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Erwin,po części sam już sobie odpowiedziałeś... :wink:
Pompka kosztuje przysłowiowe grosze.A resztę znajdziesz w archiwum. :cool:
kacper 525
Bywalec

wymien pompke paliwa, powinno byc ok, mozesz jeszcze zalozyc zawor zwrotny (montuje sie go zazwyczaj na przwodzie paliwowym przed filtrem paliwa) zapobiega cofaniu sie ropy.
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

dokładnie pompka paliwa do wymiany :)
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
Erwin
Świeżak
Świeżak

koledzy wymieniłem pompkę paliwa w baku juz podaje ON) i mam teraz około 15 litrów ropy w baku i dalej wystepuje szarpanie ( nie wiem czy to sie jeszcze nie odpowietrzyło?), i zauważyłem teraz wyciek z pod dekielka tego u dołu pompy wtryskowej tego pprzykręconego na 2 śruby juz naprawde nie mam pomysłu co to moze byc,
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Hmm, zapowietrza Ci się przez wyciek, jeśli dawałeś pompe do uszczelnienia to dziwi mnie to że mechanik nie wymienił Ci wszystkich usczelek. Tą uszczelkę o której mówisz można jeszcze wymienić bez ściagania pompy.
A czy może wlewałeś może jakieś środek do czyszczenia wtrysków w ostatnim czasie??
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, 11:16 przez Gadzio, łącznie zmieniany 1 raz.
kacper 525
Bywalec

Tak jak pisalem wczesniej, cala pompe trzeba uszczelnic i odrazu ja zdiagnozowac. Pozdro
Erwin
Świeżak
Świeżak

jakis miesiąc temu wlalem jedna butelke takiego środka??? a co moze on cos uszkodzić, rozszczelnic pompę???
Gadzio
Bywalec

Dokładnie, sam to przerabiałem 2 razy, stare uszczelki poprostu rozpuściło.
Erwin
Świeżak
Świeżak

aha dobrze wiedziec :cry: powiedzcie czy przyczyna szarpania moze leżeć po stronie elektryki a moze to przepływka taka robote robi lub jakis inny czujnik????
Gadzio
Bywalec

A czy dawkę paliwa masz właściwie ustawioną, po zdjęciu nastawnika trzeba było ją znowu wyregulować, czy mechanik to zrobił??, czy wyregulował na słuch, czy na kompie??
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, 22:24 przez Gadzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Erwin
Świeżak
Świeżak

Dawka paliwa jest ok wszystko ustawione do kompa
kacper 525
Bywalec

Oddaj auto najlepiej do jakis specow od diesli, niech sprawdza caly uklad paliwowy, pompe beda musieli wyciagnac zeby ja cala uszczelnic odrazu wrzuca ja na stol probierniczy i sprawdza, wtedy bedziesz wiedzial co jest przyczyna dolegliwosci. Ja jak kupilem swoje 525 to tez mi cieklo z pod tego dekielka pod ktorym mozna zmienic uszczelke bez sciagania pomy i tez tak zrobilem, zaraz zaczelo leciec z innej uszczelki, sciagneli pompe uszczelnili cala, sprawdzili, ustawili sterownik bo troche silnik falowal. Robilem to prawie dwa lata temu i jak narazie pompa jest cala sucha. Ja to robilem w poznaniu www.dieselserwis.com.pl Maja duze doswiadczenie bo naprawiaja diesle od czasu kiedy vw golf II byl na naszych drogach rarytasem a sa na pewno tansi niz bosch serwis
Ostatnio zmieniony 21 gru 2008, 14:53 przez kacper 525, łącznie zmieniany 1 raz.
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

ja mam taki problem... cieknie mi z pompy wtryskowej, i 3 wtryski przepuszczają, tez dolewalem srodka stp do czyszczenia wtryskow itd... jestem z łodzi, dzisiaj zatankowalem 26 litrow ropy, przejechalem jakies hmmm 4 przystanki i mialem na wskazniku 19 litrow czyli cieknie jak z cebra;p kto mi powie ile moze trwac uszczelnienie pompy i naprawa wtryskow 3? bo szkoda troche autka i kasy na rope jak tak cieknac bedzie;/ jakie koszta oraz czas?
kacper 525
Bywalec

Ja, zaplacilem za uszczelnienie pompy w poznaniu ok 700pln, ale wymienili mi jeszcze przewody przeplywowe. Jesli chodzi o czas to auto na drugi dzien mialem do odbioru. Robilem to prawie dwa lata temu.
DUCHU 77
Bywalec

Post autor: DUCHU 77 »

ja za uszczelnienie pompy i diagnostyki: ustawienie zapłonu kontów i dawek paliwa we Wrocławiu zapłaciłem 700zł
JEDYNA SŁUSZNA MARKA BMW

ZOBACZ MOJĄ BYŁĄ BUNIE

http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

ja myślałem żeby oddać do boscha, albo jakiegos specjalistycznego warsztatu co robia diesle itd, rozumiem czyli koszta nie są za niskie:(
kacper 525
Bywalec

Niestety nie sa niskie, ale wazne zeby robil to serwis ktory sie w tym specjalizuje np. bosch.
ODPOWIEDZ