[E36] zimna lub ciepła nie odpala
Moderator: Moderatorzy
[E36] zimna lub ciepła nie odpala
koledzy mam problem z bmw 2,5 tds z 95roku,za nic w świecie nie chce odpalić,zakładałem inną pompę,zmieniałem akumulator i nic,jak użyje samostartu to próbuje się odezwać,nie odpalałem jej na linkę bo jest w automacie,mechaniory grzebały i niby wszystko jest ok a autko dalej nie gada,stoi już od trzech miesięcy i aż żal patrzeć,już chyba wszystko sprawdzałem i nic.BŁAGAM POMOCY.MOŻE KTOŚ Z WAS MIAŁ TAKI PROBLEM.Co to może być?
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
mialem to samo, zregenerowalem pompe bo i tak wymagala regneracji i nie odpalała za zadne skarby... inny akumlator i nic, na linke odpalala momentalnie.... wymienilem swiece i po problemie... ale jesli na cieplo tez Ci nie odpala to raczje nie swiece... tylko tez mnie zastanawia skad wiesz ze nie odpala na cieplym
?
rozrusznik kręci jak szalony,zmieniałem świece,sprawdzałem wtryski i nic nie dało wszystko jest ok tak przynajmniej twierdzą mechanicy a co do ciepłej to raz udało mi się ją odpalić ale po bardzo długim kręceniu i stąd to moje twierdzenie że ciepły też nie pali,nie mam już pojęcia gdzie może być przyczyna tej usterki bo to się stało nagle gdzieś tak na jesień,a cha i założyłem dla sprawdzenia pompę od Omegi 2,5tds która w oplu działa i też nic to nie działa.mam zagadkę jak ch...ra a najgorsze że nie wiem gdzie szukać usterki,to forum jest moją ostatnią deską ratunku,obiecuje że jak mi ktoś pomoże to napisze co to była za wada aby może ktoś inny pozbył się tego kłopotu szybciej ode mnie
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Podlaskie
Miałem taki przypadek w clio 1,9d padł elektrozawór w pompie który zamyka dopływ paliwa jak gasimy silnik,i nie dało rady odpalić za żadne skarby.Nie wiem jak w beci ta sprawa jest rozwiązana przy gaszeniu silnika może podobnie, sprawdź czy dopływa paliwo do pompy wtryskowej a potem czy z niej wychodzi dalej.Pozdrawiam
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Województwo: Małopolskie
Nie rozumie co ma ciśnienie w garach do elektrozaworu w pompie,bes_pieczniq pisze:czyli to raczej nie to co piszesz lukas82,luzak564 pisze:...ciśnienie ma w granicach 25 na wszystkich garach i paliwo podaje...
ma tyle co piernik do wiatraka
Ciśnienie w garach, a ciśnienie otwarcia wtryskiwaczy to dwie różne rzeczy, wtryskiwacze mogą lać ale powinien odpalić,przy takim stopniu sprężania. Chyba, że pompa miesza między sekcjami i ciśnienie jest za małe na otwarcie wtryskiwacza.
Pompe próbowałeś inną, i nic - na moje to jest usterka związana z elektroniką szukał bym w kablach ECU
dobrze sprawdź czy ścieżki nie upalone, albo od razu załatw taki sam jak masz w aucie na podmiane. Ewentualnie może być inny, ale od silnika z takim samym jak Twój nastawnikiem pompy wtryskowej.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 lut 2009, 19:01 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 2 razy.
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
w moim cytacie chodzilo raczej o fragment "i paliwo podaje"... nie czepiaj sie szczegółów... jakbys przeczytal poprzedniego posta kolegi lukas82, to bys widzial o jaki piernik chodzi
no ale niewazne... wydaje mi sie ze jezeli jakis "mechanik" niemoze stwierdzic usterki to nasze gdybanie raczej tez nic nie da... chociaz mi tez mowili ze mi spartolili pompe jak nie chcial odpalac po regeneracji a okazalo sie ze tylko swieczki... a moze masz kąt wtrysku źle ustawiony?
witam koledzy,jak juz wspomnialem to sie stalo nagle wczoraj ok. a dzisiaj ni ch...ry,po odpaleniu to od razu autko kopcilo czarnym dymem ale po chwili ladnie równiutko pracuje i nie kopci,wydaje mi sie ze to wina elektroniki bo skoro paliwo dochodzi do i z pompy,swiece sa nowe kupione chyba w grudniu,silnik ok. to gdzie wiecej moze byc przyczyna jak nie w elektronice?zastanawia mnie tylko jedno jak próbuje ja odpalic to sie zachowuje tak jak by miala zaskoczyc juz dyme sie pokazuje z tylu i nic,aha mam pytanko-ten bezpiecznik 80A to on sie znajduje w tablicy bezpiecznikow? i w jaki sposób moge samemu ustawic kat wtrysku,czy to da rade samemu ustawic....
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Województwo: Małopolskie
Bezpiecznik i przekażnik od świec w e34 jest pod pokrywą tam gdzie komp. kont wtrysku ciężko ustawić bez doświadczenia, polecam na kąpie to zrobić. z tego co napisałeś kąt wtrysku wygląda mi na za późny.
[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 11:12 am ]
Przyszedł mi jeszcze do głowy uszkodzony czujnik położenia wału korbowego ten nad rozrusznikiem-może on psuje całą robote.
[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 11:12 am ]
Przyszedł mi jeszcze do głowy uszkodzony czujnik położenia wału korbowego ten nad rozrusznikiem-może on psuje całą robote.
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec