Wymieniałem łącznik wału w związku z czym przód auta stał ok 10-15 wyżej. Zaraz po wymianie na jeździe próbnej wskazówka zaczęła bardzo szybko wędrować na czerwone pole, gdy była minimalnie przed czerwonym to włączyłem ogrzewanie na max, na chwile weszła na czerwone i wróciła prawie na środek (minimalnie w stronę czerwonego), pod domem już wyłączyłem ogrzewanie i zaczęła wędrować w stronę czerwonego. W zbiorniczku nie ma strumyczka więc to pompa wody?
Temp zew. była 22C i zastanawiam się czy to termostat czy pompa bo grawitacyjne krążenie jest w stanie przepchnąć przez nagrzewnicę tyle wody żeby zrobić w środku saunę i zbić temp. na środek?
e34 525tds - przegrzewanie się silnika, brak powrotu wody
Moderator: Moderatorzy
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Termostat na pewno możesz wykluczyć bo jak się zatnie to w TDSach zawsze w pozycji otwartej czyli silnik powinien być niedogrzany a u Ciebie jest wręcz odwrotnie. Powodem będzie raczej pompa wody nie ma wymuszonego obiegu tylko grawitacyjny.Prawdopodobnie wirnik Ci się rozsypał- nie kupuj pompy z plastikowym wirnikiem.
-
rudesmen
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Lubuskie
- Kontakt:
Tak to była pompa i niestety ma wrażenie że stukanie ok którym pisałem http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1597 nasiliło się, szczególnie na cieplym silniku jest juz bez problemu slyszalne
Witam miałem podobnie Dziś jechałem chcąc dodać gazu poczułem ze nie przyspiesza tylko tak jak by sie dusił albo odcinał zapłon coś podobnie odruchowo spojrzałam na wskaźniki a temperatura była przed czerwonym kawałek Otworzyłem maskę silnik trochę zachlapany płynem
Moje pytanie co to morze być Strumyczka w zbiorniczku nie ma i czemu takie dziwne zachowanie jak by miał zie zadusić (odcinał zapłon)po dodaniu gazu
Po ostygnięciu sprawdzałem poziom oleju był bez zmian
Kawałek się przejechałem przyspieszenie takie same jak przedtem ale brak strumyczka i temperatura rośnie Pozdrawiam,
Moje pytanie co to morze być Strumyczka w zbiorniczku nie ma i czemu takie dziwne zachowanie jak by miał zie zadusić (odcinał zapłon)po dodaniu gazu
Po ostygnięciu sprawdzałem poziom oleju był bez zmian
Kawałek się przejechałem przyspieszenie takie same jak przedtem ale brak strumyczka i temperatura rośnie Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 19:23 przez pokwis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
fafik_881
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Łódzkie
Pokwis mialem bardzo podobny problem.
Niestety nie moge jednoznacznie pomoc gdyz u mnei byl to problem zlozony. Ogolnie uklad chlodzenia nie domagal, wymiana termostatu plus nowe visco(nie wlaczal sie drugi bieg) plus odpowietrzanie ukladu chlodzenia pomoglo. Aczkolwiek nie do konca gdyz przy normalnej jezdzie wszyustko jest jak najbardziej w porzadku ale ostatnio jadac autostrada chcuialem sprawdzic jak poleci moja Bunia i do 130 bylo ok ale wiecej nie chciala .Temperatura skoczyla pod prawa biala kreske a auto nie reagowala na gaz na 5 biegu.. ale do 130 wszystko ok.. nie wiem w czym tkwi problem
Niestety nie moge jednoznacznie pomoc gdyz u mnei byl to problem zlozony. Ogolnie uklad chlodzenia nie domagal, wymiana termostatu plus nowe visco(nie wlaczal sie drugi bieg) plus odpowietrzanie ukladu chlodzenia pomoglo. Aczkolwiek nie do konca gdyz przy normalnej jezdzie wszyustko jest jak najbardziej w porzadku ale ostatnio jadac autostrada chcuialem sprawdzic jak poleci moja Bunia i do 130 bylo ok ale wiecej nie chciala .Temperatura skoczyla pod prawa biala kreske a auto nie reagowala na gaz na 5 biegu.. ale do 130 wszystko ok.. nie wiem w czym tkwi problem