[e36] problem z klimatyzacją

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Łukasz
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

[e36] problem z klimatyzacją

Post autor: Łukasz »

witam!
nie tak dawno bylem w serwisie w celu przygotowania klimy do sezonu. Zostal uzupelniony czynnik chlodzacy+ olej a takze odgrzybienie ozonem. Jednak po zakonczeniu wlaczylismy klime zeby ja sprawdzic i sie okazalo ze jest bardzo slabo wydajna (jeszcze gorzej niz przed uzupelnieniem). Mechanik zauwazyl ze cos nie gra z cisnieniem i na poczatku ze moze sprezarka padła. Jednak po chwili okazalo sie ze jest oki i zaleca zmienic osuszacz. Czy ktos mial podobny problem czy faktycznie ten osuszacz pomoze czy cos mi spierdzielili? W dodatku odgrzybienie nie pomoglo, smierdzi strasznie wiadomo czym.. i tu kolejne pytanie -rozwiązał ktos moze taki problem bo straszyli mnie mechanicznym czyszczeniem parownika =200zł w plecy..:| moze jakies dobre srodki w sprayu?
z gory dzieki za odp
gusto525
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Małopolskie

Post autor: gusto525 »

sprawdź czujnik ciśnienia czynnika w klimatyzacji, konektory
Ostatnio zmieniony 03 lip 2009, 23:52 przez gusto525, łącznie zmieniany 1 raz.
FWD & french cars is suck
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Łukasz, chyba mało lub wcale nie czytałeś tematów o klimie, bo ktoś właśnie wspominał tam o osuszaczu, a zwłaszcza o czujniku w nim. Ponoć jak z ciśnieniem nie halo, to czujnik "daje się we znaki", tzn. są problemy z chłodzeniem. Osuszacz warto wymienić profilaktycznie, ale TYLKO na nowy, bo używane już "naciągnęły" wilgoci z powietrza otaczającego. Jedyny pożytek z używanego osuszacza jest taki, że jeżeli jest w nim jeszcze czujnik, to na 99.9% dobry. :wink:
ODPOWIEDZ