[E34] auto ma mniej sily i stalo sie mulowate
Moderator: Moderatorzy
-
Czarek
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
[E34] auto ma mniej sily i stalo sie mulowate
witam, otoz dopadl mnie wczoraj taki problem ze zatankowalem pod korek, ruszylem po kilku godzinach w trase i auto stalo sie jakies zamulone, rozpedza sie tak jakby jechalo z kompletem ludzi i sporym bagazem na pokladzie, wczesniej rozpedzalo sie do 210km/h a teraz ciezko mu bylo 180 osiagnac, wogole ciezko mu przekroczyc 3,5tys obrotów na 4 i 5 biegu, ogolnie czuc ze jest slabsze i mniej zwawsze. wykluczam pompe wtryskowa bo jest po kompletnej regeneracji z serwisu BOSCHa. pomozcie koledzy bo ciezko teraz tym autkiem sie jezdzi.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, 0:19 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Chodzi o wężyk od kolektora dolotowego do czujnika na kielichu - to nie ten wężyk co idzie do EGR.
Pompka w baku podczas jazdy nie działa, ale jeżeli miała by zasyfione/zatkane/zalepione sitko na wlocie to efekt był by podobny do przytkanego filtra paliwa - mniej więcej taki jak opisujesz.
Ale z pompką jest trochę "brudnej" roboty.
Edit:
Wężyk o którym pisałem idzie spod kolektora (mniej więcej na środku) i idzie do czujnika który jest na dole "ramki" na której są elektrozawory sterujące EGR'em i żaluzją.
Pompka w baku podczas jazdy nie działa, ale jeżeli miała by zasyfione/zatkane/zalepione sitko na wlocie to efekt był by podobny do przytkanego filtra paliwa - mniej więcej taki jak opisujesz.
Ale z pompką jest trochę "brudnej" roboty.
Edit:
Wężyk o którym pisałem idzie spod kolektora (mniej więcej na środku) i idzie do czujnika który jest na dole "ramki" na której są elektrozawory sterujące EGR'em i żaluzją.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, 20:23 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czarek
- Bywalec
dzieki za info zaglebilem sie dzis bardziej i znalazlem przewodzik trudne to nie bylo ale pod kolektorem go schowali skubance. wiec tak zdjalem go z tego elektrozaworu przy kielichu dmuchnelem ustami i przelot ma ale bylo troche oleju i dalej jest, swoja droga ten oplot na nim byl przetarty okolo 1cm przed jego koncem i mozliwe ze guma tez choc nie bylo dobrze widac, odcielem ten kawalek i ledwo na styk wlaz (jest teraz za krotki) zrobilem probe i wyraznie lepiej ale sam juz niewiem czy jest dobrze czy to jeszcze nie to, a moze ja mam cos z czuciem nie tak i mocy mi malo, jutro powymieniam wszystkie na nowe
Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, 21:46 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdź czy pompa paliwa w baku jest sprawna i czy nie masz powietrza w wężu paliwowym u mnie był taki efekt jak padła pompa paliwa w baku
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
-
Czarek
- Bywalec
wlasnie na forum znalazlem twoj opis usterki ktory byl podobny do mojej. opisz mi jak to dokladnie sprawdzic i gdzie ta pompka siedzi.Bociek pisze:sprawdź czy pompa paliwa w baku jest sprawna i czy nie masz powietrza w wężu paliwowym u mnie był taki efekt jak padła pompa paliwa w baku
[ Dodano: Pon Lip 13, 2009 7:40 pm ]
no i powymienialem przewody podcisnienia i niby lepiej ale to nie to kurde. 1,2,3 zbiera sie ok, 4 juz nie tak ale w miare, na 5 jest tragedia jade 90 na piatce wciskam gaz i nic, podloga i auto zczyna sie zbierac jak zwykly diesel, dopiero powyzej 2,5tys zaczyna jakos jechac, ogolnie zauwazylem ze trzeba mocniej gaz wciskac na lekkie wcisniecie jak wczesniej teraz reagowac nie chce, macie jeszcze jakies pomysly?? piszcie cokolwiek
[ Dodano: Wto Lip 14, 2009 12:40 am ]
i co patrze nikt nie pomoze??
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, 22:02 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.