318TDS

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

trash
Świeżak
Świeżak

318TDS

Post autor: trash »

cześć!
jestem tu nowy, czytam cały czas forum i zbieram informacje i cały czas szukam BMW. Intryguje mnie jedna rzecz, czytam wszędzie, że silnik 1,8 TDS w E36 to muł, powolniak i takie tam. Jak się takim autem wyprzedza? interesuje mnie ten model, głównie chodzi mi o ekonomię i spalanie ale nie chciałbym przeżywać stresów podczas wyprzedzania gdzieś na trasie ;)
pozdrawiam!
bogacki-ant
Bywalec

Post autor: bogacki-ant »

1.7tds do 120km/h nie jest źle, dynamika do przyzwyczajenia, spalanie w zakorkowanym mieście 9litrów! na trasie 5-5.5. Ale raczej musisz pamiętać że jedziesz jednym z wolniejszych aut na drodze. Jeśli chcesz coś mocniejszego to polecam 325tds, jest duża różnica w mocy. Model e36 z silnikiem 2.5tds jest bardzo godny uwagi ! Miałem e36 z silnikami 1.7tds 1.8i 1.8is 2.5i i stwierdzam że 2.5tds jest zarąbisty, to czego szukałem polecam:twisted:
Ostatnio zmieniony 07 sie 2009, 22:57 przez bogacki-ant, łącznie zmieniany 1 raz.
trash
Świeżak
Świeżak

trzeba tylko znaleźć zadbany model... ale nic to szukam dalej ;)
bobo
Bywalec

Post autor: bobo »

ja mam od 2 tygodnie 318tds, seryjnie był dość spoko, nie miał za duzo mocy, ale na pewno wystarczająco, żeby bez stresów jezdzić. pare dni temu zapodałem do niego chipa, i teraz jest super, jest bardzo elastyczny, na 4 biegu od 80-120 mam około 7-8 sekund (seryjnie 12-13) więc jest super.

w mieszanym stylu jazdy (trasa +miasto, lubie wcisnąć) robie na 25 litrach ropy jakieś 350 km, co daje około 7l/100. myśle ze w trasie bez problemu można zejsc do 5-6 litrów.

po zamontowaniu chipa nie zanotowałem wiekszego spalania, co mnie bardzo cieszy :)
trash
Świeżak
Świeżak

bobo mógłbyś zdradzić ile taka przyjemność założenia chipa kosztuje?
ja prawdę mówiąc nie miałem jeszcze przyjemności jeździć 318 TDS także nie mam punktu odniesienia..
payonc
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

ja sprzedaje swoja becie zajzyj do mojej galerii
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
bobo
Bywalec

Post autor: bobo »

trash zależy gdzie, na forum kolega Bagor robi chipy do TDS'ow, powinienes z nim pogadać
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998

Post autor: marcellchen »

bogacki-ant pisze:Ale raczej musisz pamiętać że jedziesz jednym z wolniejszych aut na drodze.
co za glupota ..... a co Ty myslisz ze kazdy uzywa auta do tego co Ty ?? nie kazdemu sie liczy wyrwanie ze switel z piskiem, spalenie laczka i przez to myslenie ze jest sie cool ...
Obrazek
bogacki-ant
Bywalec

marcellchen pisze:
bogacki-ant pisze:Ale raczej musisz pamiętać że jedziesz jednym z wolniejszych aut na drodze.
co za glupota ..... a co Ty myslisz ze kazdy uzywa auta do tego co Ty ?? nie kazdemu sie liczy wyrwanie ze switel z piskiem, spalenie laczka i przez to myslenie ze jest sie cool ...

Nie rób się głupim, autor tematu wyraźnie pyta o dynamike auta! a więc niech wie że jest to auto do spacerowej jazdy, po co ma załować po zakupie.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Co do mocy to nie wychodzila slabsza e36 niz wlasnie 318tds wiec to powinno wystarczyc za punkt odniesienia. W moim 325tds robie 80-120 w 10,5s a mam shamowane 120km wiec nie bardzo wierze w Twoje wyniki. Jesli bym kupowal drugi raz to albo zadbany 325tds + chips bo nie ma co, jest szybki ale szalu nie ma, albo dolozyc na 530d ale to juz spory wydatek. Jesli bardzo zalezy Ci na ekonomii to moze warto przemyslec 1,9tdi bo mi ponizej 9 litrow nie udalo sie zejsc przy przecietnej jezdzie w ruchu mieszanym z przewaga trasy.
trash
Świeżak
Świeżak

no tak, 1,9 TDI jest oszczędny ale to nie BMW (chodzi Ci o silnik VW tak?)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

tak, ale patrzac z perspektywy 325 tds to wybor najwolniejszego auta ze stosunkowo ciezka buda i tylnym napedem ktory mimo ze daje swietne wlasciwosci jezdne to na osiagi wplywa negatywnie, zastanowilbym sie nad innym autem. Moja trojeczka jest autem dosyc bogato wyposazonym i trafia idelanie w moj gust ale gdy przejade sie co jakis czas podlubanym 1.9tdi to nachodzi mnie taka refleksja... Autko swietnie sie zbiera, pali mniej, komfort i prowadzenie nie takie jak BMW ale koszty utrzymania duzo mniejsze. Jesli komus zalezy na ekonomii to powinien brac pod uwage takze pozostale koszty.
BMW moze okazac sie przykra niespodzianka. Pol biedy gdy jeszcze koszty napraw woz rekompensuje Ci osiagami i komfortem ale 318tds zwykle bedzie golutki. Do tego jak sie zepsuje to droge czesci i robocizne pal licho ale nie kazdy POTRAFI zrobic BMW a grupe VW juz kazdy.
Przemysl sprawe bo ja mysle ze BMW to przede wszystkim 6 garkow (4 gary w dieslu nie beda juz mialy tej kultury pracy i dzwieku), tylny naped (tyle ze przy jakiej mocy daje fun a kiedy spowlania auto), wygoda (bez klimy, skory, sportowych foteli i kierownicy to juz nie byloby to).
trash
Świeżak
Świeżak

dzięki ded za wyjaśnienie sprawy, ja cały czas mam dylemat, bo jakby nie było BMW od zawsze mi się marzył, ale z drugiej strony głos rozsądku mówi, żeby wziąć coś tańszego w utrzymaniu. nie sztuka kupic Beemkę ino ją później utrzymać ;)
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998

Post autor: marcellchen »

ded, nie gadaj ze 318 TDS sa zazwyczaj gole bo tak nie jest !! jest wiele fajnych modeli ktore sa super wyposazone ! i nie popadaj w zachwyt swoim TDSem twierdzac ze BMW nie kazdy umie naprawic !! akurat TDS to silnik stary i prosty jak swiat. wez bo takie wypowiedzi tylko psuja nastroj ... i e36 nie jest ciezka i wielka dla jasnosci ... chyba nigdy nie prowadziles ciezkiego i wielkiego samochodu .... no i chyba masz pierwszy raz stycznosc z tylnim napedem ....

trash, ja uwazam ze skoro Ci sie podoba BMW to szukaj BMW, trafisz na dobra zadbana i bedzie mial to o czym marzyles ... 318 TDS nie jest zle, mam wielu znajomych ktorzy sobie chwala i sa mile zaskoczeni co ten maly silniczek potrafi, najlepiej byloby jakbys pojechal ogladac takie auto i sie przejechal :D wtedy bys sam realnie ocenil czy Ci wystarczy ... a to co tu mowia na forum to olej, wiekszosc sama nie wie co pisze, no i co najwazniejsze, wypowiedzi ludzi z forum malo maja wspolnego z realnym zyciem .... tu kazdy chce pokazac co potrafi co ma ... a tak najlatwiej, bo nie widac kto pisze .....
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

e36 jest raczej ciezka jak na swoja klase/rozmiar. Co do naprawy BMW to jest to oczywiscie nie mowie o wymianach ale jak ktos na forum powiedzial TDS=trudno dociec sedna. Jak cos nie gra to czasem jest trudno znalezc przyczyne, a raczej ludzie ktorzy kupuja auto za ok 10 tys to nie beda go serwisowac w aso tylko szukac oszczednosci. Tylny naped jest zarowno zaleta i wada jak kazde rozwiazanie.

Zgadzam sie z Toba ze Trash powinien sie przejechac i tylko to da mu odpowiedz czy 318tds mu pasuje ale polecam tez przejazdzke mocniejszymi modelami. Tak to juz jest ze silnik ktory po pierwszej przejazdzce zdaje sie troche na wyrost to z czasem przestaje wystarczac.

Z mechanikami warto porozmawiac ale ich slowa brac z dystansem bo do nich to ludzie tylko z problemami przychodza. Na pewno da to pojecie o cenach napraw i czestosci ich wystepowania. Ja wachalem sie miedzy Audi a6 c4 2,5 tdi r5 140km. Podobno jedna z bardziej udanych jednostek ale tak sie sklada ze podobnie jak Trash zawsze chodzilo za mna BMW a po to sie zarabia pieniadze zeby spelniac swoje marzenia. W dalszym ciagu uwazam ze jesli zamierzasz kupowac BMW to raczej bez kompromisow czyli albo 325tds albo 328. Tyle ze zaden z tych silnikow nie jest oszczedny ale ja kupujac auto ktore spelnialo moje oczekiwania mam lekki niedosyt.
trash
Świeżak
Świeżak

marcellchen dzieki za opinię ;) forum jest wszakże do wyrażania opinii i jest pomocne w wyborze. Ja jestem zdecydowany na BMW w 99% ;) cały czas przeglądam ogłoszenia na wszystkich dostepnych portalach internetowych. Jeśli chodzi o silnik to biorę pod uwagę 1,8 i 2,5 TDS, ale też hybryda benzynowo - gazowa chodzi mi po głowie ;)
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Ja zdecydowalem sie na diesla bo mam dostep do taniej ropy. W innym przypadku bralbym 325 albo 328 z dobra instalacja gazowa. Spalanie pewnie ok 15l ale wciaz to taniej niz 9l ropy. Gaz jest stabilniejszy w cenie a benzyna i ropa to czasem potrafia niezle podrozec. Benzynka bedzie miala lepsza kulture pracy, wieksza moc i mysle ze naprawy beda nieco tansze. TDS nie jest zla konstrukcja ale po przeszlo 10 latach po prostu zaczynaja sie odzywac newralgiczne elementy. Jesli do tego byl naprawiany "po kosztach" to zrobienie turbiny, pompy, rozrzadu i wtrysku sterujacego potrafi kosztowac tyle co pol auta. Trzeba szukac zadbanego auta ale to czasem nie latwa sprawa.
zacher
Świeżak
Świeżak

Post autor: zacher »

bobo pisze:, na 4 biegu od 80-120 mam około 7-8 sekund (seryjnie 12-13) więc jest super.
jestes pewny swoich wznikow bo chyba sa zawyzone,tez 3 tyg.temu kupilem 318 tds,jezdzilem piecioma innymi dla porownania i wybralem moja bo najlepiej chodzila a mialem 80 do 100 na 4 biegu ok 16 sek na seryjnym chipe,teraz niecale 11,jezdzilem tez 325 tds, 525 tds i twoje wyniki bardziej podchodza pod 2.5tds a przynajmniej mi sie tak wydaje, czy pochwali sie ktos jeszcze swoimi osiagami dla porwnania_ :wink:
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 13:36 przez zacher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Ja mierzylem programem ktory korzysta z GPS i dokladnosc wg autora to 0.01s ale nawet jesli jest sporo mniej dokladny to i tak mysle ze lepiej niz stoper. W wyniki kolegi nie wierze- bez roznicy czy swiadomie zawyza czy zle zmierzyl. Na pewno znaczenie przy takich pomiarach ma szerokosc opon i cisnienie, dodatkowy balast, otwarty szyberdach itp. ale to pogorszaloby wynik.
bogacki-ant
Bywalec

A co myślicie że kupując TDI za parę tysięcy, to tam wszystko będzie super ładnie i bez wkładu finansowego?? Grubo w to wątpię, Już sama wymiana rozrządu w komplecie kosztuje sporo. W zadbanym TDS w najgorszym wypadku natniesz się na pompe, po za tym na nic więcej nie wydasz innego jak w TDI. A i w TDI tez możesz bez problemu trafić na padnięty silnik. turbinę, pompe. W ogóle nie ma pównania w jeździe. Liderem jest BMW bez dyskusji.
Jeśli ktos z was szuka 525tds, podaje link do ładnej i taniej piątki, jest godna uwagi, widziałem ja i macałem. Jedna z lepszych e34.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8974650
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 14:47 przez bogacki-ant, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ