[E34] BMW 2,5 TDS automat - błąd 100 - carsoft

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Tkaczu
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie

[E34] BMW 2,5 TDS automat - błąd 100 - carsoft

Post autor: Tkaczu »

Cześć

Mam problem z automatyczną skrzynką biegów. Zalałem silnik wodą i teraz mi skrzynia głupieje. Na postoju "D" zmienia biegi, niekiedy nie działa "R", podczas jazdy potrafi włączyć bieg "1" i po pewnym czasie przechodzi w tryb awaryjny. Kiedyś miałem identyczny problem po myciu silnika ale po pewnym czasie mu przeszło a teraz jakoś nie chce. Po podłączeniu i sczytaniu błędów programem Carsoft 6.1.4 wychodzi błąd nr 100 - speed monitoring. Wynika z tego, że jakiś czujnik daje błędne info odnośnie prędkości auta. Na liczniku wskazania OK.

Mam pytanie - gdzie znajduje się ten czujnik lub przewody od niego?
Doden
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Doden »

Czesc jesli sie nie myle to bedzie ten czujnik pod rozrusznikiem impulsowy co liczy obroty kola zamachowego,w benzyniakach jest ten czujnik na kole pasowym ale nie pamietam czy w dieslu tez wystepuje z przodu(chyba nie ) sprawdz wtyczke teo pod rozrusznikiem przeczyscic styki kostki i czujnika dobrze miec wd40,ewentualnie wiazka idaca do skrzynie okragla wtyczka sprawdzic i oczyscic dla pewnosci.
jak juz to zrobisz to mozna by zastosowac reset kompa.

Jesli sie w czyms myle to mnie poprawcie.

Pozdro
Bylo :)
e30 316i M40
e36 320i M50
e32 730i M30
e32 730i M30
e34 525tds touring automat
e34 525tds touring manual
e36 325i coupe
e36 325i touring automat
A obecnie :
E36 318 tds touring ..
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Tkaczu pisze:błąd nr 100 - speed monitoring. Wynika z tego, że jakiś czujnik daje błędne info odnośnie prędkości auta. Na liczniku wskazania OK.

Mam pytanie - gdzie znajduje się ten czujnik lub przewody od niego?
Jeśli na wyposażeniu Twojej e34 nie ma tempomatu (manetki) to nie szukaj dziury w całym, układ prędkości jazdy działa właściwie, Każde wpięcie e34 tds bez tempomatu pod kompa, owocuje właśnie tym błędem. Co do czujnika prędkości jazdy jest przykręcony do obudowy dyfra. Na rys nr.8
Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, 21:14 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ