[E36] Problem ze stukami i drganiem po lekkim naciśnięciu sp

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

bogusrichter
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Opolskie

[E36] Problem ze stukami i drganiem po lekkim naciśnięciu sp

Post autor: bogusrichter »

Witam,
mam problem dotyczący stuków i drgania pedału sprzęgła,
sporo się naczytałem i wymieniłem kompletnie sprzęgło z dwumasem, otóż objawy wcale nie ustąpiły nie jest to więc ani łożysko oporowe ani dwumas,
koledzy pisali również że może to być skrzynia i również tak myślałem bo 1-bieg wybijało z wielkim hukiem a 2-bieg czasem trzeba było 3 razy wrzucać, wymieniłem skrzynię na używaną i okazuje się że stuki są nadal,
jedynym elementem nie wymienionym w tym układzie to pompka pod pedałem i wysprzęglnik w skrzyni.
Powiedzcie czy moja teoria która zakłada że pompka nie cofa do końca płynu i wysprzęglnik ma przez to luz i stuka o blachę która wyciska łożysko może się sprawdzić bo jeśli tak to się chyba pochlastam.

Dodam że na tej starej blasze pojawiły się małe wytarcia w miejscu styku z łożyskiem oporowym, auto zachowuje się normalnie, obroty w normie żadnych metalicznych odgłosów przy gaszeniu i odpalaniu, po prostu te stuki mnie wykończą.
Stuki słychać tylko po lekkim naciśnięciu sprzęgła i bardzo nikle bez naciskania.

Proszę o radę bo ręce mi opadają, jedynym pocieszeniem jest fakt że wiele nie zostało do wymiany.

[ Dodano: Czw Wrz 24, 2009 4:56 pm ]
Odświeżam i ponawiam pytanie,czy wysprzęglnik (pompka sprzęgła) może powodować stuki po lekkim naciśnięciu pedału sprzęgła ?
ODPOWIEDZ