Spada i rosnie tem. Wody

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

radziomil
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Spada i rosnie tem. Wody

Post autor: radziomil »

witam jest mały problem z tego co sie orientuje to wskazanie temp. powinno czy mac caly czas na tym samym poziomie u mnie jest jednak inaczej- temp dobnija do polowy czyli stoi w pionie i tak sie nieraz trzyma całą drogę natomiast innym razem spada troche za pierwszą prze działkę i tam stoi jakis czas później znowu rośnie do pionu, czego to może być przyczyna- TERMOSTAT?
majdan1986
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Województwo: Pomorskie

Post autor: majdan1986 »

witam
kolego najprawdopodnieb termostat sie zacina , czas najwyzszy go wymienic nie jest to duzy koszt a warto , w intercarsie od 30 zl w gore , z wymiana jak troszke sie znasz poradzisz sobie sam , mi mechanik wzial za to 30 zl
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

a jak wlaczysz ogrzewanie to temp. tez spada? ja tak mam wlansie - jade bez ogrzewania to tem w pionie, wlacze ogrzewanie to spadfa, potem rosnie, znowu spada. termostat do wymiany :)
termostat polecam Wahlera - kosztuje co prawda 80zl ale jest lepszy i trwalszy od Verneta za 40zl.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 15:18 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
radziomil
Bywalec
Seria: E39
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: radziomil »

Dzięki za potwierdzenie mojego podejrzenia nawet nie zwracałem uwagi czy spada jak wlaczam ogrzewanie jutro sorawdze i napisze co i jak.
Awatar użytkownika
Akebono
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Akebono »

Witam!

Tak naprawdę to należy wykluczyć każdy z elementów po przez odpowiednią kontrole, są 3 takie newralgiczne miejsca w układzie chłodzenia:

1. Pompa wody (przeważnie, gdy są z nią problemy to ma to wpływ na ogrzewanie wnętrza, będzie słabe lub brak ciepłego powietrza z nawiewów,)
2. Visco (grzanie w jeździe miejskiej - korki ,)
3. Termostat (Jeżeli przy obciążeniu silnika obrotami z zakresu 2000 - 3000 Obr. dół chłodnicy jest zimny to może być winny termostat, jak otwiera i cała chłodnica "pracuje" i dolny wąż się nagrzewa to termostat jest Ok,)

Tak poza tym to kontrola stanu płynu chłodzącego, jeżeli wskaźnik temp. cieczy wskazuje raz tak a za chwile inaczej to radziłbym też go sprawdzić, może być to tak naprawdę jedyny winowajca "głupich" wskazań.

Pozdrawiam Akebono.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Do punktu 3 można dodać jeszcze jeden test - korzystając z tego, że jest chłodno...

Dojeżdżając np. na parking gdzie parkujemy czy do pracy wyłączyć przed dojechaniem na miejsce ogrzewanie. Tak aby wychłodziły się wymienniki ciepła w nagrzewnicy (równie dobrze można zrobić już stojąc nie trwa to długo).

Gdy będzie dmuchało już zimnym powietrzem dajemy dmuchawę na max i grzanie na max.

Przy sprawnym termostacie temperatura nie ma prawa się ruszyć od pionu - jeżeli dmuchnie ciepłym powietrzem a wskazówka spłynie w lewo to termos do wymiany.
ODPOWIEDZ