524TD Problem z odpalaniem na ciepłym .

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

Post autor: rafal100o »

Witam otóż mam problem ze swoim BMW
A więc tak :

Rano autko odpala dobrze -10 trochę pomęczy i łapie ( wina aku. ponieważ chyba jest za słaby tylko 60ah )
Gdy wracam z pracy stawiam samochód koło sklepu idę na zakupy wracam próbuję odpalić a on kręci ok tylko że nie łapie dopiero potrzymam go i odpala . Pompę wtryskową wymieniałem nie dawno , jak robiłem ogólny przegląd silnika to zauważyłem że jest jakby wyciek koło wtryskiwacza sterującego . Czy ten problem wynika z tego czy coś innego ?
Może aku za słaby bo jednak ciężko kręci .

Proszę o odpowiedź .

Jest to mój pierwszy post . Także witam wszystkich na forum .
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

Witamy kolege :)

uwazam ze akumulator powinienes odrazu wywalic i kupic nowy... co do wtryskow to nie pomoge bo nie znam sie na tym a teraz sam przerabiam wycieki z wtryskow :twisted:

jesli masz pompe dobra to moze swiece zarowe.... :?:
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

zapomniałem dodać świece również są ok . nie wiem jak one się dokładnie nazywają ( długo grzejące czy coś ) a firmy są Beru
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

jak beru to wpozadku, najpierw wymien ten aku bo moze jest stary i za slaby...
napisales ze rano przy -10 pali dobrze "troche pomeczy ale pali" takie cos to nie jest dobre palenie... powinien zapalic od strzala...
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Mowiac ze pompe wymieniles masz na mysli regeneracje czy zakup używanej? Co do cieknacego wtrysku to u mnie objawia sie to dlugim kreceniem na zimnym (po kilku h postoju uklad sie zapowietrza) ale u mnie to cieknie tak konkretnie, ze czuje paliwo w kabinie. Polecam wyslac do pana z allegro, objechalem kilku pompiarzy i nie maja o tym pojecia a on dysponuje wszystkimi czesciami. Aku wymien tak jak poleca kolega i jesli dalej bedzie leniwie krecil to warto rozrusznik zregenerowac. To istotna sprawa w dieslu. Warto sprawdzic jeszcze pompke w baku, uszkodzona sprawia klopoty przy zapalaniu na zimnym.
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

Daro280 pisze:jak beru to wpozadku, najpierw wymien ten aku bo moze jest stary i za slaby...
napisales ze rano przy -10 pali dobrze "troche pomeczy ale pali" takie cos to nie jest dobre palenie... powinien zapalic od strzala...
"trochę pomęczy ale pali " chodziło mi o to że przytrzymam go to słychać wyraźnie że aku słabo ładuje bo tak to wygląda że powoli powoli się rozrusza i potem już załapuję i oczywiście puści dymka i już jest ok. zawsze zostawiam go na jakiś czas żeby się rozgrzał i dopiero jadę . Najgorszym problemem jest palenie na ciepłym silniku .
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

ded pisze:Mowiac ze pompe wymieniles masz na mysli regeneracje czy zakup używanej? Co do cieknacego wtrysku to u mnie objawia sie to dlugim kreceniem na zimnym (po kilku h postoju uklad sie zapowietrza) ale u mnie to cieknie tak konkretnie, ze czuje paliwo w kabinie. Polecam wyslac do pana z allegro, objechalem kilku pompiarzy i nie maja o tym pojecia a on dysponuje wszystkimi czesciami. Aku wymien tak jak poleca kolega i jesli dalej bedzie leniwie krecil to warto rozrusznik zregenerowac. To istotna sprawa w dieslu. Warto sprawdzic jeszcze pompke w baku, uszkodzona sprawia klopoty przy zapalaniu na zimnym.
pompę regenerowałem u znajomego który zna się na dieslach ale on wyjechał z granice i dlatego mam problem bo nie znam nikogo kto by się za to wziął ale byle komu nie dam w ręce czarnulki :) . Teraz na dworze jest -12 poszedłem do kumpla wziąłem porządny aku 93ah i pali od szczała . Teraz tylko mam problem z tym że ciężko pali na ciepłym . Myślę jeszcze nad faktem żeby zrobić mały swap . Włożyć pompę wtryskową mechaniczną od rekina . Jak myślicie poszło by to bo myślę że to by naprawiło wiele problemów . :lol:

Regulamin zabrania pisania postów jednego pod drugim (jak w tym przypadku). Na przyszłość używaj funkcji "EDYTUJ", żeby łączyć posty.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Odlacz czujnik temp cieczy i zobacz czy tez bezie zle palil na cieplym. Jesli sie poprawi to niestety ale kolega zregenerowal Ci pompe poprzez czyszczenie i zmiane uszczelek. Porzadna regeneracja w Bosch kosztuje 2-3 tys (w przypadku TDS) ale na to nie ma mocnych- musi tyle kosztowac i basta.
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

i się wyjaśniło pompę robiłem rok temu . regenerowałem a okazuję się że jest rozszczelniona ;/ i dlatego nie mogłem go odpalić na ciepłym silniku . Dobrze tylko że całkowicie nie do wymiany bo cieknie tylko ropa a nie faluje itp.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jak po roku cieknie to moze warto zmienic pompiarza.
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

ogólnie pomyślałem nad całkiem innym wyjściem z sytuacji . Albo zrobienie swapa że wsadzę pompę wtryskową mechaniczną tą co występowała w e28. Tylko nie wiem jak się za to zabrać . Lub zmiana silnika na benzynę mam do kupienia anglika za 1000 zł z całym kompletem itp . i nie wiem co robić . Pomożecie mi w decyzji bo głowię się z tym cały czas a nie chce zmieniać bmw bo jest za śliczna :))
azzurek
Bywalec

Post autor: azzurek »

A bajurke jaką tankujesz? Ja Ci powiem, że zauważyłem pewną prawidłowość. Też mam TD co prawda 2,5 ale objaw podobny.
Jak zalałem ropke na orlenie.. autko było rozgrzane i zostawiłem go na 10 min.. wracałem.. kreciłem.. kręciłem z dobre 4-5 sek, pedał gazu do końca i dopiero łapał. Pochodził 10 sek i gasło. Drugi raz po 2 sek zaskakiwał i było ok.
Ostatnio zaczełem zalewać shella .. ciach i pali.. ciepły czy zimny.
Zrobiłem z chłopakami w warsztacie próbę.. shellowska ropka i ropka z orlenu. Postawiliśmy na piecyku, rozgrzały się troszkę, i na raz w śnieg na 10 min..
W orlenowskiej parafiny wytrąciło się w cholere.. w shellowskiej też trochę było ale duuuuużo mniej.
Może twój problem to kwestia ropki którą lejesz?
Inna sprawa to moja cicha skryta teoria którą będę w weekend sprawdzał.. - ja mam autko po 3 letnim przestoju co prawda ale może coś Tobie też podpasuje :P
Biorąc pod uwagę właściwości fizyczne różnych materiałów z których wykonane są podzespoły naszych silników i innych elementów.. pod wpływem temperatury wiele z nich zmienia swoje właściwości np. średnicę, giętkość itd itp. - do czego dążę? może pod wpływem temperatury masz gdzieś "przebicia" i łapie lewe powietrze?
No i ostatnia sprawa.. sprawdzałeś czy paliwo Ci się nie cofa?
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

dzięki kolego za obszerny opis :) Ja często leje ropę od kolegi śmiga na tirach .... ale jakiej marki jest to nawet nie zwracałem uwagi . Spróbuję mu zalać Diesla Gold . Zobaczymy co będzie . Zdaję mi się że to może być właśnie lewe powietrze które się dostaję . Sprawdzałem paliwo się nie cofa . Zatem mam pytanie co do tego swap-a . Czy da się coś takiego zrobić bo czytałem gdzieś na innym forum o takiej modyfikacji . I ponoć gość śmiga 5lat bez większych problemów z autem .
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

oczywiscie ze sie da zmienic pompe od e28, z mechaniczna jest duzo mniej problemow, pasuje wszystko na sruby bez zbednych przerobek, tylko linke od gazu musisz pociagnac do kabiny i chyba cos z komputerem zaczarowac, zeby wszystko chodzilo (z komputerem nie wiem bo kompletnie sie na tym nie znam, ale jak mialem 2,4 td tez chcialem taka podmianke zrobic)
Awatar użytkownika
rafal100o
Bywalec

o i dzięki bardzo kolego . i chyba tak zrobię i będzie najlepszy wybór :)) Teraz tylko poszukać dobrej pompy . I kogoś kto to zrobi .
ODPOWIEDZ