[EXX] Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

[EXX] Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Post autor: ded »

Dzis dzwonil do mnie Pan z allegro ktory regeneruje wtryski i mowil ze w moim sterujacym jest spalona koncowka. Oczywiscie wszystko naprawi ale wspomial ze zwykle koncowki padaja rownoczesnie i jest spora szansa ze wszystkie beda do wymiany. Za koncowke do wtrysku sterujacego (ponoc nowka oryginal) policzyl 100zl. Zmiana pozostalych 5 szt + regulacja bylaby dla mnie nieco przykra ale z pewnoscia bym to zrobil. I teraz takie pytanko, czy ktos z was wymienial koncowki? Jaka byla cena? Rozumiem ze musi sie tym zajac pompiarz wiec pewnie i on zajmie sie zakupem czesci. Ile moze kosztowac sama koncowka- chcialbym miec jakis punkt odniesienia. W IC znalazlem DELPHI za 80zl po znizkach ale sa niedostepne. Czy do wymiany tych podkladek musi byc jakis specjalistyczny serwis (uszczelnienia sterujacego nikt sie nie podjal) czy wystarczy renomowany zaklad z okolicy?

I na koniec czy uszkodzone koncowki moga wplywac na spadek mocy? Silniczek jest w super stanie (pompa po regeneracji, full syntetyk, turbo regenerowane, zero kopcenia i zadnych bledow na kompie) ale na hamowni pokazal tylko 120km (wykres gladki). Czy powodem spadku mocy moga byc wtryski, Pan z allegro w rozmowie telefonicznej sugerowal ze raczej nie.

Edyta:
Podjechalem do pompiarza i sprawdzi mi wtryski za 3zl/szt. Mowil cos o koncowkach produkcji polskiej ale cene poda mi dopiero we wtorek. Autem planuje jezdzic jeszcze 3-4 lata robiac przebieg 20 tys w roku. Co o tym myslicie?

Edyta2: Nastepujace info dostalem od Pana z allegro: Koszt regulacji to 25zl + koncowka.
Końcówki z allegro firmy Frids wytrzymują do max do 20 tyś km ich cena mówi
sama za siebie 28 pln
Końcówki WUZEM Polskiej prod. Dobra jakość porównywalna z Boschem cena
niewiele mniejsza od Bosch około 80 pln
Końcówki THM słaba jakość cena około 50 pln powinny wytrzymać jakieś 50 tyś
km ale czasami musiałem je reklamować po miesiącu
Końcówki Bosch dobra jakość cena od 100 do 130 pln

Mam nadzieje ze przyda sie to komus. Ja prawdopodobnie zdecyduje sie na WUZEM, chociaz Boscha znalazlem na alledrogo za 75 wiec jesli tylko bedzie pasowal to je wlasnie kupie. Mam nadzieje ze nie wszystkie beda do wymiany bo najchetniej zrobilbym to teraz.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Post autor: lucasdj »

Ja wymieniałem u siebie na razie 2 sztuki, Nie pamiętam ile dokładnie wyszło, ale ok 90 za sztukę (na pewno mniej niż 100). Robota po znajomości, więc jeszcze dobrą flaszkę. Miałem założonego Boscha (zniżki tego co robił - ale sam odbierałem towar) i jak na razie zrobiłem niecałe 20tys km. Więc nie wiem jak długo wytrzymają. Ale już mi się kłania kolejny wtrysk do roboty.
Osobiście podjąłem decyzję o wyminie po dwie sztuki, tak jest lżej dla portwela :) Może też tak spróbuj. Nawet jeżeli wymieniałbyś po 2 co 10tys to i tak po dwie (średnio) stówki do wymiany oleju i filtrów, a w rok wymienisz wszystkie. Oczywiście to tylko propozycja do przemyślenia.
krzysiekm13
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Podkarpackie

Post autor: krzysiekm13 »

u mnie nowa 50 a regenerowana 25 czy 30 juz nie pamietam
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

A ta nowa to jakiej firmy? Jesli bosch lub wuzetem to chetnie bym kupil w takiej cenie:) Co do robienia "na raty" to odpada. Jak juz to wszystkie. Czy wydam ta kase przez rok czy przez 1 dzien to skutek i tak taki sam a naprawa niekompletna. Mam jednak nadzieje ze masakry nie bedzie bo autko dobrze odpalalo i ani grama nie kopcilo. Problemem byla tylko moc 120km (silnik i pompa i turbo po kpl remoncie).

Jaka roznice odczuliscie po naprawie wtryskow?
bredek
Bywalec

Post autor: bredek »

witam ja robiłem wszystkie wtryski chociaz do roboty byłu tylko 3
koncówki bosch-105zł-szt
podkładki -10zł-szt
robota-100zł(po znajomosci)
moje auto ma najechane 320kkm poprzedni włascicieł (kolega który miał to auto od 98roku)robił wtryski przy 180kkm wiec koncówki wytrzymały 140kkm,wiec jesli chcesz jezdzic 3-4 lata łatwo policzyc czy opłaca sie zakładac te "niby" tansze niewiadomego pochodzenia i robic je co rok.
Z drógiej strony skad bedziesz wiedział co ktos Ci włozy boscha czy jakies firdy.
A odczucia:
-zero czernego dymu
-autko wydaje mi sie zywsze
-nie boi sie mrozow :D (bo ma podane odpowiednio paliwo rozpylone,oczywiscie do tego jeszcze odpowiednia dawka poliwa i kąt wtrysku jest potrzebna nie wspominając o swiecach)

ps:tych końcówek sie nie regeneruje
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Dzieki, Twoja wypowiedz jest bardzo pomocna i daje mi jakis punkt doniesienia :) Co do tego jakie koncowki mi wcisna to zauwaz ze jak kupie je z allegro to obejrze, moze dam komus do weryfikacji czy to ori. Oczywiscie kupuje od serwisu diesla a nie od osoby prywatnej i bede chcial fakture bo to zawsze latwiej dojsc swego. A co do pompiarza ktory bedzie mi to robil to nie mam zadnej gwarancji ze on zalozy mi bosch. Jakbym chcial najtansze to bym wiedzial ze nic gorszego mi nie zamontuje a tak zawsze on moze mnie oszukac :P

Mysle ze masz racje co do wyboru producenta. Bosch bedzie drozszy o 10-15zl od tych polskich zamiennikow (ponoc tez sa niezle) wiec warto dolozyc bo wtryski to juz "kosmiczna" technologia.

Co do podkladek to czy musze je wymieniac czy nie koniecznie? Sklaniam sie ku oszczednosciom ale tylko wtedy jesli nie prowadza one do wydatkow :P

BTW, czy ktos wie jak sa oznaczone koncowki Boscha? Na stronie Wuzetem czytalem ze ich produkty sa oznaczone bo jest sporo podrobek wiec mysle ze boscha tym bardziej.

Edyta: Nie moge odkrecic wtryskow. Na klucz metrowa rurke zalozylem ale boje sie ze cos urwe. Zaraz ide nagrzac w garazu ale jesli to nie pomoze to co mam zrobic? Plyn hamulcowy?
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

ded ja wymieniałem 2 sztuki, bo przez nie silnik nie równo pracował, reszta była dobra. Wtedy miałem dylemat finansowy: czy wymienić wszystkie i założyć tańsze, czy robić tylko te, które tego wymagają i założyć bosch'a. Uważam, że rozsądnie wtedy postąpiłem.
Ja wtryski wykręcałem na ciepłym silniku, tylko wcześniej zalałem je oliwą do maszyn, wypiłem kawę i dopiero odkręcałem. Na zimnym silniku myślałem, że silnik przekręcę :D , albo klucz złamię.

Edit:
Podkładek nie wymieniałem, tylko nagrzałem je na kuchence i do zimnej wody, żeby się miedź rozhartowała.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Do mnie sterujacy jeszcze nie wrocil wiec nie zapale auta. Dzis wlaczylem grzejnik na noc a jutro popracuje nad silnikiem troche suszarka. Mam nadzieje ze pomoze bo sprawe wtryskow chcialem zalatwic puki sterujacy jeszcze do mnie nie dotarl.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Tak mi teraz przyszło do głowy... A gdyby tak żelazko owinąć folią alu (żeby się nie ubrudziło) i przyłożyć w okolicy miejsca gdzie są wtryski?? Nie próbowałem nigdy, ale sam pewnie tak bym kombinował, bo teoretycznie powinno się zagrzać po jakimś czasie. Byle tylko dobrze dotykało metalu silnika.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Mysle ze jak suszarka nie pomoze to po prostu poczekam az sterujacy wroci. Diagnoze i tak robia od reki a urwac cos to nie sztuka...
bredek
Bywalec

Tez polecam na goracym silniku i prubowac go poluzowac i wrucic troche kilka razu tam i z powrotem bo jak nie daj Bog uszkodzisz gwint to roboty ze chocho no i co z tym idzie-KOSZTY
podkładki to koszt 60 zł a jak sie ma to grzanie na kuchence to nie mam pojęcia

oczywiscie na końcowkach jest znaczek boscha i numer DNOSD 300
nr katalogowy tej końcówki-0434250161
tutaj takie znalazłem
http://www.leja.com.pl/inkontrahent.php ... 50161&qq=1
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Ja znalazlem zamiennik wuzetem do tego modelu za 58zl brutto w detalu wiec mysle ze jednak na takie sie zdecyduje. Ponoc jakosc nie odbiega znaczaco od boscha a jednak oszczednosc spora.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

bredek pisze:podkładki to koszt 60 zł a jak sie ma to grzanie na kuchence to nie mam pojęcia
Żarzenie podkładek miedzianych i szybkie ochładzanie ich w zimnej wodzie to dobra stara i sprawdzona metoda. Miedź robi się przez to miękka, "pulchniejsza" i po zgnieceniu takiej podkładki dobrze uszczelnia.

Zawieś podkładki na druciku, drucik złap kombinerkami i wsadź w płomień, aż się podkładki rozgrzeją do czerwoności. Wtedy szybko schłodź je pod strumieniem zimnej wody i gotowe.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Czy te podkladki normalnie zdejme z wtryskiwaczy bo odnioslem wrazenie, ze sa niezdejmowalne.
bredek
Bywalec

mi nie chodziło o podkładki pod wtrysk ale podkładki które są wewnątrz pod końcówką
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Rozumiem, jak pytalem to pompiarze nazywali je przekladkami, dlatego nie skojarzylem.
Dawit000
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

Zdejmiesz. Jest z tym mały kłopot ale zdejmiesz. Jak nie będzie chciało zejść to poprostu zagrzej w okolicy podkładki na kuchence lub palniku wtedy spróbuj
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Wtrysk juz dostalem, niestety za slabo dokrecilem przewod wysokiego cisnienia i zapaskudzil mi ropa cala komore silnika :/ Polecam na cieplo poprawic dokrecenie. Na razie sprawdzilem to po 3h postoju zapalil od strzala ale test zrobie jutro rano bo w tak krotkim czasie to bywalo ze jeszcze sie nie zapowietrzal. Zgubilem tylko zawleczke ktora blokuje wtyczke wtyrysku sterujacego. Na razie sie nie wypiela ale musze jakos zabezpieczyc.

Pozostalych wtryskiwaczy nie udalo mi sie wykrecic na zimnym wiec pewnie zabiore sie za to jutro. Terazm musze troche buma pojezdzic bo fiat panda na spolke z matka mnie dobija :/
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Tak z ciekawości. Ile w sumie miałeś unieruchomione autko jak wysyłałeś ten wtrysk do regeneracji?

OT: Mam nadzieję, że Fiat Panda to chociaż diesel :lol:
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Mialem swietny plan zeby wtrysk wyslac w poniedzialek to najszybciej bedzie z powrotem. Niestety nie moglem dostac klucza do wtrysku sterujacego ale w koncu znajomy dal mi dluga rurke (wyglada jak klucz do swiec) i wtyczke mozna spokojnie wsunac do srodka. Wtrysk wyslalem w srode rano na wiejskiej poczcie, w piatek dostalem info ze naprawa zostala wykonana a wtrysk wyslalny. Paczka doszla we wtorek wiec z uwagi na trudne warunki atmosferyczne i moje miejsce zamieszkania przyzwoity wynik- takiego sie spodziewalem. W komplecie dostalem ori pudeleczko po nowej koncowce boscha ze stara w srodku oraz na kartce napisane co dokladnie zostalo zmienione.
60 uszczelnienie
25 regulacja
100 koncowka
2,5 za podkladke
i wyszczegolnione kto z poprzednich majstrow co sknocil :P

Co do fiata pandy to niestety 1.1 benzyna i nawet bym to zniosl ale komfort dramatyczny. Mam 180cm i nie moge zajac wygodnej pozycji za kierownica. O braku wpomagania i ABS nie wpomne, no ale od nowosci mamuska smiga i tylko olej zmienia ale dopiero 60 tys na budziku.
ODPOWIEDZ