e36 325 tds. kupno nowego sprzęgła

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mrherod
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: mrherod »

Mam taki problem, że sprzęgło mi się ślizga powyżej 2000 obrotów i zaczęło łapać na samym końcu. pedal sprzegla też jakoś inaczej zaczął chodzić. do połowy lekko a od połowy troche twardo już. Jako że nie mam narazie takich funduszy by kupić sprzęgło za 1500 zł to na allegro wpadłem na sprzęgło firmy LUK za 499,99 zł ( http://www.allegro.pl/item847347201_spr ... 230mm.html ) gwarancja na 12 miesięcy. Co o tym sądzicie? Kupić czy nie? Bo naprawde nie mam funduszy a robie często trasy holandia - polska więc muszę mieć auto. I czy to co jest pokazane na allegro jest caly komplet ktory mam wymienic? bo slyszalem ze wymiana samych tarcz nic nie da a problem ze ślizganiem wróci po miesiącu jazdy.
M-Tech :)
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Osobiście jak bym miał wymianiać to komplet tarcza dociśk i łożysko za jednym razem tamat z banki.Bo już kiedyś trenowałem wymiane samej tarczy i po miesiącu wróciłem do tematu musialem wymienić docisk :twisted: Teraz to wymieniam odrazu komplet.

Pozdrawiam
Obrazek
mrherod
Bywalec

no ok ale jeszcze jedno.. czy moge ten komplet zamontowac u siebie? czy ta niska cena jest jakas podejrzana?
mrherod
Bywalec

a moze ktos mi powie co to jest ten dwumas? to jest coś w sprzęgle? czy jeżeli mam dwumasowe kolo zamachowe to musze te koło wymienić czzy wystarczy komplet tego sprzegla, tarcza, tarcza dociskowa i lozysko?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

Post autor: lucasdj »

Odświeżę trochę temat.
Czeka mnie zabawa ze sprzęgłem, zaczęło się ślizgać od 2tys obrotów (od 3tys ciągnie już normalnie). Jeżeli jest taki objaw: 4 bieg 2000obr. dodaję gazu, obroty idą na 3tys. po sekundzie zaczynają powoli opadać i samochód zaczyna lekko przyspieszać. Jak dojdzie do 3tys. jedzie już normalnie. To czy wystarczy wymienić tarczę, docisk i łożysko; czy jest też duża szansa, że dwumas się kończy i muszę się liczyć z wymianą??
Proszę o info, bo chcę kupić zestaw przed wjechaniem na kanał, a zamiast dwumasu wolałbym na ferie wyjechać, jeżeli nie jest konieczna jego wymiana:)

PS. Osobiście wydaje mi się, że to wina docisku, ale wymieniał będę i tak cały zestaw.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Kolego - jeżeli sprzęgło się ślizga, to do wymiany masz tarczę sprzęgła - po prostu się zużyła. Oczywiście dobrze jest wymienić komplet - czyli tarcza + docisk + łożysko oporowe.
Koło dwumasowe podlega kontroli i wymienia się je tylko jak wykazuje oznaki zużycia - czyli ma luz pomiędzy masami - można . Objawy tego uszkodzenia to zazwyczaj telepanie silnikiem i budą przy gaszeniu silnika, któremu towarzyszy tępe puknięcie z okolic lewarka zmiany biegów, telepanie silnikiem na biegu jałowym i postoju (choć oczywiście nie zawsze i nie tylko dwumasa może być winna!), prostym testem jest też otworzenie drzwi kierowcy na maksa i na jałowych obrotach obserwacja, czy mocno trzęsą się góra-dół. Jak latają - dwumasa prawdopodobnie padłą i wprowadza wibracje na całą budę. Oczywiście taka diagnostyka da tylko "wskazówki" a nie pewną diagnozę, ale jeżeli nic z tego co wymieniłem nie występuje, dwumasa może zostać.

Pamiętaj, że serwisówki mówią o wymianie jeszcze jednego elementu sprzęgła - wysprzęglika. Nikt o tym nie pamięta, a to najczęściej psujący się element układu włączania / wyłączania sprzęgła. Koszt niewielki, a nikomu nie życzę awarii wysprzęglika, bo to dość "upierdliwe".
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
Paweł Markiewic
Bywalec
Rocznik: 1997
Województwo: Śląskie

Post autor: PaweÅ‚ Markiewic »

To dodam coś od siebie. Jakiś miesiąc temu wymieniłem sprzęgło u siebie, więc kilka wskazówek po kolei:
- jak się ślizga to na bank sprzęgło do wymiany, nie ma co się bawić w wymianę samej tarczy. Komplet, czyli tarcza, docisk i łożysko obowiązkowo !
- u siebie wymieniłem dodatkowo zimer na wale, koszt niewielki, a po ściągnięciu dwumasu jest łatwy dostęp więc nie ma co się cackać ( jak puści i zaolei sprzęgło to znowu wymiana-koszty x2, robota x2)
- przy okazji ściągnięcia dwumasu można go dokładnie sprawdzić - kolejny plus
- wysprzęglik u siebie nie wymieniłem, ewentualna awaria moim zdaniem jest mało prawdopodobna pod warunkiem, że przy operacji wymiany nie puści płynu:)
Co warto jeszcze zrobić? Hmm zabielić dwumas grubym papierem, ewentualnie przetoczyć delikatnie jak ktoś ma dostęp do tokarki - oczywiście jeżeli są nierówności.
co do części polecam z czystym sumieniem sach czy jak się to pisze, do luka nie mam przekonania, ostatnio było kilka reklamacji, nie do bmw ale jednak.
PZDR
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Paweł Markiewic dobry pomysł z tym uszczelnieniem wałka pod dwumasem. nie pomyślałem wcześniej, a faktycznie warto to od razu zrobić i mieć spokój.

carlOs dzięki za podpowiedzi. Sprawdziłem i na zimnym silniku drzwi lekko drgają, przy ciepłym (odpadły :) - żartuję) jest ok. Nic nie drga, więc raczej to będzie kwestia dawki paliwa. Żadnych stuków itp. przy gaszeniu i odpalaniu. Jak ruszam to nic nie szarpie, przy hamowaniu biegami też jest ok.
Rok temu ściągałem skrzynię i tarcza miała 8,5mm, także podejrzewam docisk - ale jak już pisałem zamierzam wymienić komplet.
Wysprzęglik suchy i działa bez problemu, natomiast zauważyłem, że jak się zaprę to jestem w stanie ruszyć skrzynię (będąc pod autem). Czy to aby nie jest objaw zużytych poduszek? czy tak ma być?
Jaki to ma wpływ na działanie wysprzęglika, jeżeli skrzynia ma za duży luz??

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

hm, ja u siebie nie mam ruszającej się skrzyni - na kanale nie wyczułem luzu - sprawdzałem całość pod kątem zerwań w poduszkach mocujących silnik i skrzynkę - nic niepokojącego nie znalazłem, ale może u Ciebie któraś z poduch już ma dość i stąd luzy (o ile to w ogóle luzy, czy tylko się nie rozumiemy ;) ). Co do wpływu wibracji na wysprzęglik - nie znam, podejrzewam, że nie ma żadnego, bo przecież cały układ napędowy się przemieszcza względem nadwozia podczas jazdy, oraz non stop wibruje (mniej czy więcej).
Suchość wysprzęglika o niczym nie świadczy - to jest jedna z takich awarii, która nie daje wcześniej sygnałów - w BMW mojego Brata też było cycuś, aż do momentu aż wysprzęglik strzelił i sprzęgło przestało działać całkowicie. U siebie też jestem na etapie wymiany sprzęgła, i jako, że skrzynię i tak trzeba zrzucić, czyli wykręcić min. wysprzęglik. Nowy to koszt jakoś 100, więc przy ogólnym koszcie całej operacji to ułamek.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

carl0s pisze:... wysprzęglik. Nowy to koszt jakoś 100, więc przy ogólnym koszcie całej operacji to ułamek.
W sumie racja, tylko jak pewnie widzisz boję się trochę tego, że zaraz trzeba będzie wymienić poduchy, a to jakieś łączniki itp. i zrobi się z tego generalny remont :) Niestety ze względu na fundusze i wiek samochodu muszę takie rzeczy robić jakimiś etapami. Więc jeżeli da się wymienić wysprzęglik bez ściągania skrzyni to wolałbym rozłożyć takie wydatki. Dlaczego? Jeśli okaże się po zdjęciu skrzyni, że jeszcze coś jest do wymiany to wolę to zrobić przed jej ponownym założeniem i tam najpierw ulokować gotówkę. W następnej kolejności elementy dodatkowe jak właśnie wysprzęglik. Dla przykładu: wymieniałem zawieszenie przód. Pierwszy ogień to poduchy, amory i sprężyny. W planie były jeszcze łączniki i łożyska (na szczęście nie zdążyłem kupić), okazało się, że górny wahacz jest do wymiany. Wymieniłem i poskładałem, bo wiedziałem, że resztę zrobię bez rozbierania całego zawieszenia i zrobiłem kilka tygodni później. Sorry za ten nudny wywód, ale sam rozumiesz, że tak samo jest u mnie ze sprzęgłem:)
Twoje podpowiedzi są dla mnie bardzo cenne i będę powoli wymieniał podane przez Ciebie elementy, niestety muszę się liczyć z tym, że mam polskie zarobki:(

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

wysprzeglik to maly koszt ale mysle ze mozna go sobie darowac. Dostep do niego jest dobry i mozna go zmienic w pol godzinki jesli ktos juz to robil. Jak dziala to zostaw w spokoju. To nie jest simering na wale zeby zmieniac na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Jak wszystkie części do mnie dotrą to może w weekend zabiorę się za wymianę.
Mam tylko jeden mały problem. To uszczelnienie na wale...
Czy to chodzi o część nr 4 na rysunku?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=15
Czy mam tego szukać po drugiej stronie sprzęgła??

ODPOWIEDZ