pompa wtryskowa z tds do td nr. seryjny 995.
Moderator: Moderatorzy
witam.. moze sie przedstawie.. Mam na imie Michal.. w mojej kolekcji sa 3 bmw. to znaczy e36 318, e34 252 tds i e36 252td..
jestem zarejstrowany na innym forum gdzie mi nie potrafia pomoc.. wogule ludzie sie nie wypowiadaja na temat pomp wtryskowych i pojecia o nich nie maja.. przynajmniej na tamtym forum.
a wiec.. padla mi pompa wtryskowa w e36 325 td. pompa wtryskowa o numerze seryjnym 0 460 406 995. zamowilem dokladnie z takim numerem seryjnym lecz z silnika tds..
mam pytanie czy moga byc jakies roznice miedzy tymi dwoma pompami o takich samych numerach seryjnych z aut o tym samym roczniku lecz z ruznica w td a tds??
i czy moze byc roznica w srednicy obsadzenia pomy z tymi samymi numerami??
opadaja mi rece bo nikt mi nie potrafi odpowiedziec na ten temat.. byl bym bardzo wdzieczny za jakie kolwiek wypowiedzi..
jestem zarejstrowany na innym forum gdzie mi nie potrafia pomoc.. wogule ludzie sie nie wypowiadaja na temat pomp wtryskowych i pojecia o nich nie maja.. przynajmniej na tamtym forum.
a wiec.. padla mi pompa wtryskowa w e36 325 td. pompa wtryskowa o numerze seryjnym 0 460 406 995. zamowilem dokladnie z takim numerem seryjnym lecz z silnika tds..
mam pytanie czy moga byc jakies roznice miedzy tymi dwoma pompami o takich samych numerach seryjnych z aut o tym samym roczniku lecz z ruznica w td a tds??
i czy moze byc roznica w srednicy obsadzenia pomy z tymi samymi numerami??
opadaja mi rece bo nikt mi nie potrafi odpowiedziec na ten temat.. byl bym bardzo wdzieczny za jakie kolwiek wypowiedzi..
uważam, że powinno hulać wszystko
PS...

PS...
bmw nie produkowało takich modelibigining pisze:e34 252 tds i e36 252td..
jak to przeczytałem to wreszcie mi sie humor poprawił, a co do modeli to oczywiscie moj błąd trójka to 325 td a e34 to jak kazdy wie 525 tds... i dzieki za szybka odpowiedz.
mam jeszcze takie pytanie co do ustawienia katow wtrysku czy zwykly mechanik sobie z tym poradzi czy trzeba jechac do specjalisty i czy bede musial auto podpinac pod komputer...
mam jeszcze takie pytanie co do ustawienia katow wtrysku czy zwykly mechanik sobie z tym poradzi czy trzeba jechac do specjalisty i czy bede musial auto podpinac pod komputer...
hmmmmmmmmm... ja tak średnio ogarniam temat pompy... koledzy lepiej się na tym znają bo już coś robili i znają temat ale z tego co ja wiem to... raz słyszałem, że kąt można na kompie ustawić... ale słyszałem też że kąt ustawia się na nastawniku recznie... ale napewno musisz podjechac do gościa który zajmuje się pompami wtryskowymi.
znajdz kolego temat pompy wtryskowe tam wsio jest, nie chce Ci głupot jakiś nagadać...
znajdz kolego temat pompy wtryskowe tam wsio jest, nie chce Ci głupot jakiś nagadać...
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Ogólnie to było... było... było... było... i było... :/
Wystarczy zapytać szukacza.
Jak pompy mają ten sam numer seryjny to są to te same pompy. Silniki czy TD czy TDS tez takie same tylko różnią się osprzętem...
Kąt wtrysku reguluje się obracając pompę, a dawkę przesuwając nastawnik.
Wystarczy zapytać szukacza.
Jak pompy mają ten sam numer seryjny to są to te same pompy. Silniki czy TD czy TDS tez takie same tylko różnią się osprzętem...
Kąt wtrysku reguluje się obracając pompę, a dawkę przesuwając nastawnik.
daro280 kat na nastawniku
co Ty pleciesz
kolego bigining oczywiscie po zamontowaniu pompy musisz ustawic kat wyprzedzenia zaplonu(pot. kat wtrysku)albo na kompie albo na zegar i oczywiscie dawke paliwa ktora ustawie sie nastawnikiem
kolego bigining oczywiscie po zamontowaniu pompy musisz ustawic kat wyprzedzenia zaplonu(pot. kat wtrysku)albo na kompie albo na zegar i oczywiscie dawke paliwa ktora ustawie sie nastawnikiem
aha.. no wlasnie... glownie to ja to bede robil z takim mechanikiem ze szkoda gadac... ale on to juz robil jakis czas temu... potem jak uda nam sie uruchomic auto to pojade do pompiaza... narazie nie mam mozliwosci... a jakie uszczelki bede potrzebowal do wymiany pompy?? moj znajomu uzywal jakichs uszczelek i do tego jeszcze poksipolu.. to smieszne ale podobno dobre. az sie boje ze nie odpalimy tego wogule..
Dodano: Sob Mar 06, 2010 12:49 am
sory ze tak pytam jak popazony hehe ale rano zaczynamy grzebanie.. moje ostatnie pytanie to czy pompa o tych samych numerach z modelu e34tds bedzie padowala do e36td
juz wiem ze w tym przypadku nie m,a znaczenia czy to tds czy td.. ale czy ma znaczenie czy e34 a e36?? wydaje mi sie ze nie.. ale wole zapytac ludzi znajacych temat..
Dodano: Sob Mar 06, 2010 12:49 am
sory ze tak pytam jak popazony hehe ale rano zaczynamy grzebanie.. moje ostatnie pytanie to czy pompa o tych samych numerach z modelu e34tds bedzie padowala do e36td
juz wiem ze w tym przypadku nie m,a znaczenia czy to tds czy td.. ale czy ma znaczenie czy e34 a e36?? wydaje mi sie ze nie.. ale wole zapytac ludzi znajacych temat..
- raven_1983
- Ekspert

Jak już napisałem w poście wyżej... 2.5 TD lub TDS to te same silniki różniące się osprzętem. 325 i 525 td/tds to nadal te same silniki tylko w różnych nadwoziach...
Szczerze to mam nadzieję, że do pompiarza nie macie zbyt daleko... i raczej unikał bym poxiliny. Może być potrzebny oring uszczelniający między pompą a blokiem.
A jeśli mechanik używa do tego poxiliny... to zmień mechanika...
Swoją drogą bez kompa na warsztacie ciężko będzie mu ustawić dawkę i kąt wtrysku - nawet zgrubnie.
Skoro robicie całą czarną robotę to nie rozumiem po co wam pompiarz - do zrobienia najłatwiejszej części w której przy odrobinie zdrowego rozsądku nie można nic zepsuć?
Szczerze to mam nadzieję, że do pompiarza nie macie zbyt daleko... i raczej unikał bym poxiliny. Może być potrzebny oring uszczelniający między pompą a blokiem.
A jeśli mechanik używa do tego poxiliny... to zmień mechanika...
Swoją drogą bez kompa na warsztacie ciężko będzie mu ustawić dawkę i kąt wtrysku - nawet zgrubnie.
Skoro robicie całą czarną robotę to nie rozumiem po co wam pompiarz - do zrobienia najłatwiejszej części w której przy odrobinie zdrowego rozsądku nie można nic zepsuć?
no wlasnie.. ja tego jeszcze nigdy nie robilem.. gosc mowi ze poradzi sobie nawet bez blokowania rozzadu.. takze nie wiem co mam o tym myslec..
przedchwila dzwonilem do zakladu w mielcu i powiedzieli mi ze za demontaz i montaz popmy i ustawienie dawki na stole probierczym wezma w granicach 800 zl.. to narmalna cena?? wydaje mi sie ze grubo za duzo..
przedchwila dzwonilem do zakladu w mielcu i powiedzieli mi ze za demontaz i montaz popmy i ustawienie dawki na stole probierczym wezma w granicach 800 zl.. to narmalna cena?? wydaje mi sie ze grubo za duzo..
- raven_1983
- Ekspert

odsyłam ponownie do wyszukiwarki... nie jesteś pierwszą... ani dziesiątą osobą która pyta o koszta - jest nawet cały wątek poświęcony temu tematowi...
juz znalazlem.. czyli sobie bardzo duzo policzyli.. popytam gdzies indziej... a mam jeszcze takie pytanie czy odpale autko po wymianie pompy jezeli gosc ktory mi pompe sprzedal mowi ze trzeba w niej wyregulowac dawke na stole probierczym... jezeli nie bede tego regulowal na tym stole probierczym to czy odpale auto?? wiem tylko ze nastawnik tam byl zciagany i zakladany spowrotem ale na sto procent jest sprawna.. gosc daje na to gwarancje. autko na niej jeszcze dwa tygodnie chodzilo.. czy konieczne jest ustawianie tego na stole probierczym??????? zeby uruchomic silnik?
auto odpali nawet na grubo pomylonej dawce i na dobrej pompie nawet na minimum auto pojedzie bez zadnego szarpania ale moc i przyspieszenie bedzie duzo nizej niz zadawalajace ale wystarczy zeby dojechac na regulacje