Brak wtrysku sterującego?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

rudesmen
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie
Kontakt:

Post autor: rudesmen »

W E36 znajomego zauważyłem, że brakuje wtrysku sterującego, zamiast niego ma zwykły. Ogólnie z autem nie ma żadnych problemów i nie wydaje sie być potrzebnym, czy tak jest w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Są dwa wyjścia,albo spojrzałeś nie na ten wtrysk co trzeba,albo padł i zastąpiono go zwykłym podpinając urządzenie,które symuluje jego pracę o ile takowe istnieje,lecz w tym kraju wszystko da się zrealizować.
Awatar użytkownika
mic
Bywalec

Post autor: mic »

Gdy ja odlaczylem wtrysk sterujacy to chodzil niby normalnie, ale nie mial mocy silnik
Awatar użytkownika
lyssek
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: lyssek »

Mój też chodził normalnie ale nie mial mocy, tylko kontrolka sie swiecila, mowili tez ze pali wiecej ale to bujda,
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Cos mi swita sze w miejsce wtyczki od sterujacego montowalo sie stosowny kondensator i blad znikal. Jak to wplywa na prace silnika trudno powiedziec, na pewno lepiej nie jest.
kubus81
Bywalec
Seria: E30
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Województwo: Łódzkie

Post autor: kubus81 »

Hmm, a może panowie wiecie co zrobić z moim problemem? Kiedy odpalam silnik po paru godzinach postoju muszę kręcić jakieś 2 (dwie) sekundy, więc ciut dłużej niż przysłowiowe "pół obrotu rozrusznika". Poza tym jak silnik jest zimny to WOGÓLE nie ma mocy. Pedał w podłodze, a on się toczy jakbym ciągnął wagon towarowy. Kiedy się nagrzeje moc wraca do normy i odpalić można go też szybciutko. Kontrolka od wtrysku nie świeci się. (Ostatnio sprawdziłem nawet żarówkę od kontrolki, ale jest na miejscu i działa).
I teraz moje pytanie: Czy taka sytuacja (mało mocy) jest normalna i tylko jestem przewrażliwiony, czy jednak czas pogrzebać przy wtryskach? Z góry dzięki. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Zimny TDS + pedał w podłodze... cudowny sposób na zarżnięcie silnika...
krzysiekm13
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Podkarpackie

Post autor: krzysiekm13 »

raven_1983 pisze:Zimny TDS + pedał w podłodze... cudowny sposób na zarżnięcie silnika...
skąd wiesz raven ze on tak jeździ cały czas?? może tylko raz czy 2 spróbował, a Ty od razu jakieś mądrości podsuwasz zbędne zresztą
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Autor się pewnie wypowie... skoro określił, że ma dwa problemy z autem a jednym z nich jest to, że pomimo gazu w podłodze jedzie jak z wagonem węgla to chyba nie jest to jednorazowe ;)
pietrek525
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Krzysiekm13 obawiam sie ze raven ma CAŁKOWITĄ RACJE.
kubus81
Bywalec

Otóż wypowiada się autor: Z tym pedałem w podłodze to w zasadzie była przenośnia, choć raz wcisnąłem go do odłogi na krótką chwilę, ale nie miało to najmniejszego wpływu na to czy silnik zostałby "zarżnięty", bo było to w okolicach 1700 obrotów i auto zupełnie nie reagowało na to czy pedał był wciśnięty, wyciśniety, czy wleczony na lince cholowniczej. Powtarzam - brak reakcji. To raz, a dwa możecie panowie być spokojni o moje traktowanie silnika, bo od kilku lat jeżdżę Diesel'em i jakoś żadnego nie "zarżnąłem". I doskonale wiem jak się z nim obchodzić, co lubi, a czego nie. I życzę wszystkim silnikom wysokoprężnym, żeby ich właściciele tak o nie dbali, jak ja o swój. A poza tym, to nie mam TDS'a, tylko zwykły wolnossący D. Czytajcie panowie "opisy", bo po coś one są.
A wracając do meritum, bo troche odbiegliśmy od tematu: Przyczyną braku mocy był oczywiście wtrysk sterujący, a konkretnie mała usterka "żółtej" wtyczki. Teraz jest niby dobrze, choć prawdopodobnie i tak czeka mnie poważniejszy zabieg. Przewody, które wchodzą do tego wtrysku są jakoś dziwnie podłączone. Nie są zaizolowane i na dodatek wchodzą nie w tym miejscu co powinny. To chyba dzieło poprzedniego właściciela :( Poza tym co jakiś czas auto dziwnie się zachowuje. Czasem na ułamek sekundy się zadławi, a wczoraj musiałem go znowu dłużej kręcić. I teraz pytanie do szanownych kolegów: Jaki jest koszt renowacji wtrysku sterującego? Oczywiście większą satysfakcję dałoby mi własnoręczne naprawienie, ale nie jestem pewien czy podołam. Kiedys znalazłem tu instrukcje zabaw z wtryskiem (zdjęcia), a teraz za ch...rę nie moge tego zlokalizować :( Pozdrawiam!

Dodano: Czw Kwi 29, 2010 8:19 am

Awatar użytkownika
bejcman
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: bejcman »

Musiałem wymienic bo dawał paliwio na zewnatrz. Na f-re koszt jaki poniosłem ( z robocizną ) 1000 pln bez " dychy".Przy okazji kasowanie błedów.
Nie wim czy to dużo czy mało. Staram, sie robic to co wyskoczy w jednym miejscu. Wtrysk jest od Boscha.
Stary byl czymś klejony , przejeżdziłem na nim 2 lata w końcu zrobiło sie mokro i trzeba było działać.
Na Allegro widziałe regenerowane od 350 do 600 pln.
Pzdr
Groß einer Schönheit silberne Hexe.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

kubus81 - upraszczając różnica między TD a TDS to intercooler... reakcja na walnięcie pedału w podłogę będzie taka sama - jeszcze 300rpm i uzyskał byś przy tym manewrze maksymalne ciśnienie doładowania.
kubus81
Bywalec

O Chryste, mówię przecież, że mam silnik WOLNOSSĄCY, czyli bez turbo, bez intercooler'a i co za tym idzie bez "doładowania"!!! Czy naprawdę muszę tłumaczyć czym się różni D od TD? I zdaję sobie doskonale sprawę z tego czym się różni TD od TDS hehe...
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

No tak :oops: ... jak teraz przyjrzałem się uważnie twojemu profilowi to jak wół pisze... 324 D tylko D przerzuca do drugiego wiersza i wcześniej odczytałem to jako 324 TD :D
kubus81
Bywalec

A, no chyba że tak... W sumie to się nie gniewam :D

P.S. Nadal borykam się jednak z problemem "kaszlu" silnika - tak jakby na ułamek ułameczek sekundy pompa wtryskowa traciła zasilanie. Wcześniej już pisałem o małej regeneracji pinów w skręcanej wtyczce od przewodu zasilającego pompę - niestety objawy nie ustąpiły. Gdyby ktoś, ktokolwiek nawet przypadkiem miał jakiś pomysł gdzie w instalacji mógłbym znaleźć przyczynę mojego problemu, to będę ogromnie wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ