Wiecej koni w 2.5 TD i w 2.5 TDS ??

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
dypek
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: dypek »

Witam wszystkich posiadam 2.5 TDS a mój dobry znajomy 2.5 TD , ja u siebie chciał bym zwiększyć moc do 250 Hp. A mój znajomy ma dylemat czy da rade założyć IC do 2.5 TD (nie chce robić swap-a) i czy zaowocuje to paroma dodatkowymi koniami ??
Jesteśmy laikami w dziedzinie tuningu wiec za wszystkie pomyłki przepraszam.
wiec te 2 pytania kieruje do wszystkich szczęśliwych posiadaczy BMW.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

IC da radę dołożyć.

250hp? Ambitnie... "jedynie" 2/3 więcej niż fabryka...

Bez bardzo dużej ilości przeróbek nie osiągalne (inna turbina, inna pompa, obowiązkowo chip zrobiony pod auto z modyfikacjami).

Poczytaj temat użytkownika TDSerek.
Awatar użytkownika
dypek
Bywalec

Ok poczytam . Z tym Ic będzie jakiś problem i czy da to jakieś konie pod maskę ?? Oczywiście są to 2-ie e36
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Z IC nie będzie większych problemów, przyrost mocy nie będzie znaczny, bo TD ma inne mapy, ale będzie.
Dodam jeszcze, że bez dokładania intercoolera, a po przeprogramowaniu map bez problemu osiągniesz moment i moc jak w seryjnym TDSie, a nawet i więcej.

250KM to bardzo ambitnie :twisted:
Tak, z czystej ciekawości zapytam (w żadnym wypadku złośliwości):
-jakie turbo planujesz zamontować?
-z jakiej grubości rur i jakiej średnicy zamierzasz spawać kolektor wydechowy [w domyśle pod nowe turbo] (albo inne plany dotyczące kolektora)?
-czy będziesz robił nowy kolektor dolotowy, czy pozostawisz obecny i będziesz robił konfuzoryczne przejście z IC na kolektor?
[od razu zakładam, że zamontujesz większy intercooler (a te 'customowe' z reguły mają większy wlot i wylot niż standardowy IC w TDS. Chyba, że zamierzasz zamontować coś z seryjnego auta), przy standardowym IC silnik na pewno przy ostrej jeździe będzie puchnął (bo do 250KM potrzebujesz sporego ciśnienia doładowania)- szczególnie latem]
-czy masz już na oku jakieś sprzęgło które udźwignie >~500Nm?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
dypek
Bywalec

TD ma mój znajomy a ja mam TDS
Powiem to w ten sposób wzoruje się na temacie TDSerka wiec będę chciał zakupić wszystko tak jak on (jego działa) wiec nie muszę myśleć nad średnicami rur zbytnio i turbo zostanie to co jest tylko je rozwierce. A jak by założył IC i wgrał mapy od TDS to działało by to ?? I jeszcze pytanko czy IC od TDS biedzie dobre do TD ??
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

IC od TDS będzie jak najbardziej dobre, ale jak już wspomniałem osiągniesz [kolega konkretnie] parametry TDSa w TD po prostu zmieniając mapy (mam na myśli '''zwykły'' chip' bądź strojenie)nawet bez dokładania IC (choć oczywiście warto).
Na seryjnej turbosprężarce [oczywiście z większym(i) wirnikiem (wirnikami) i dopasowanymi pod to korpusami] ciężko będzie Ci dobrnąć do 250KM, ale może Ty udowodnisz, że nie jest to nieosiągalne :wink:
Trzymam kciuki za projekt, droga będzie długa i wyboista, ale na końcu jest światełko :wink:
Pozdrawiam :P
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Do takiej mocy to większy problem jest z pompa wtryskową niż z turbiną która to uciągnie. Na seryjnej pompie max to mniej-więcej 200KM.
Po założeniu LPG 250KM może być całkiem realne, tylko nie wiadomo na jak długo.
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
dypek
Bywalec

Teraz zarazie zbieram informacje (jestem zwykłym człowiekiem) a jak będę już wiedział większość to zaczną się modyfikacje , liczę na to ze będzie to jak w naj szybszym czasie . LPG nigdy jestem przeciwny gazowaniu silnika (dla mnie to jak by go młotkiem tłuc) Pompa będzie wymieniana na pewno ponieważ będą większe wtryski ale to jeszcze muszę się poduczyć i dopiero wtedy. TURBO hmmm to jest cięższy temat dla mnie bo jakie turbo żeby nie wysadzić silnika i żeby działało :twisted: . Mam nadzieje ze się obejdzie bez zmiany TURBO.

A ile może kosztować nowe IC od TDS z orurowaniem ??
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

Nowy Intercooler ~500:
http://www.allegro.pl/item992721955_chl ... _nowa.html

Używka Intercooler 150-200zł + orurowanie kolejne tyle :wink:
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Post autor: ded »

Wez sie kolego ogarnij. Fajnie ze macie z kumplem dwie beemki ale projekt serka jest przede wszystkim pienieznochlonny. Musisz miec auto w idealnym stanie, pewnie jakies 10 tys na poczatek, dobry warsztat ktory sie tym zajmie (bo miedzy zbieraniem info o tuningu a zrobieniem tego samemu to dluga droga) i drugi samochod bo Twoj pewnie czesto bedzie w warsztacie goscil. Po Twoich pytaniach i tonie wypowiedzi domniemam ze jestes zwyklym swierzakiem ktory zaczyna przygode z motoryzacja z dyszka w kieszeni. Koledzy potraktowali Cie w tym topicu i tak dosc lagodnie ale posluchaj dobrej rady i odpusc sobie ten pomysl. Jak chcesz mocy za pare groszy to kup chip u bagora ale najpierw jedz na hamownie bo pewnie sie okaze ze kilka konikow ubylo ze stada i z chipa nici a co dopiero mowic o ambitnych modach.
Awatar użytkownika
dypek
Bywalec

ded jak ci nie pasuje to nie pisz . Moja 3er nie wiesz w jakim jest stanie i nie wiesz ile mam kasy . A jak mój Tadek będzie stal co dzień na warsztacie to moja sprawa a nie twój bul portfela . Informacje zbieram po to zęby czegoś dokonać i nie ważne będzie czy wydam 30 tys czy 100 !!! chce mieć wyróżniające się auto i do tego doprowadzę .

wojtek_blekitny myślałem ze bardziej te ic skasuje mojego kolegę ale się myliłem .
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

A jednak wiem, bo skoro kupiles e36 to pewnie na utrzymanie auta przeznaczasz podobne kwoty co ja :) Co do stanu technicznego to moge sie tylko domyslac w jakim stanie jest auto ktore kupiles z niedzialajaca turbina. Serek pisal kiedys ze chce sprzedac swojego TDSa i cena byla atrakcyjna z uwagi na koszt i czas ktory trzeba wlozyc w taki projekt, jesli serio masz stosowne pieniadze to moze warto poruszyc z nim ten temat.

PS. Pilnuj ortografii, szczegolnie gdy piszesz wielkimi literami bo to razi nie tylko mnie.
Jeta
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi

Post autor: Jeta »

to i ja również się wypowiem... Jako,że jestem obeznany w temacie (remont kompletny silnika 2.0 8v 2e + przygotowanie pod turbo,oraz remont kompletny silnika już z turbo 4g63T zabawa z map sensorem i nie tylko) to zastanów się dwa razy czy gra warta świeczki. Osobiście uważam,że mija się to z celem jeżeli chodzi o TDS-a, nie jest on dobrą bazą do tuningu,ale wiadomo są fanatycy i takie rzeczy robią. Widzę,że jesteś kolego z Warszawy,więc zapraszam na spota zobaczysz jak jeździ chociażby TDS'ik Trojana lub Papwila po chipie- myślę,że zmienisz zdanie po tym co zobaczysz i wyleczysz się z dalszych modernizacji.Jak sam napisałeś,jesteś laikiem jeżeli chodzi o tuning a to niestety wiąże się z bardzo dużymi kosztami cześci + robocizna. Do tego musisz znaleźć kogoś kto na co dzień się tym zajmuje,bo taki zwykły Henio mechanik od 1950r za wiele Ci nie pomoże.Jak już się ingeruje w mechanikę to niestety trzeba wszystko wymieniać i z seryjnego tds'a pozostanie ci tylko blok i jakaś część z osprzętu. Pozdrawiam !
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Dypek - jest takie powiedzenie... uderz w stół a nożyce się odezwą... zwłaszcza gdy walniesz wielokrotnie.

Niestety na twoją niekorzyść inne twoje posty jasno mówią, że nie stać cię na tuning silnika.

Osoba która nie ma problemu z wydaniem 30 lub 100 tysięcy złotych na tuning auta nie ma żadnego problemu z wymianą zawieszenia na MTechnik... a Ty odkładasz to na za pół roku lub jeszcze dalej "bo to kosztuje".

Żeby nie było, że z palca wyciągam to twój post z tematu o zawieszeniu, z dnia 21 października 2009:
to jest myśl na lato 2010 lub 2011 bo takie zawieszenie troszkę kosztuje .
Może zatem nie unoś się tak bardzo... w szczególności, że podane przez Ciebie kwoty wydają się duże, jednak 30 tysięcy nie musi być jakoś strasznie wygórowane w stosunku do tego co chciał byś osiągnąć.

Silnik to jedno, układ przeniesienia napędu to drugie, zawieszenie to trzecie, układ hamulcowy to czwarte.

Nie da się tak po prostu zwiększyć mocy i już - aha bez wymiany na szerokie kapcie też raczej się nie obejdzie.

Chociaż już problemem będzie etap pierwszy prac - czyli doprowadzenie silnika (wraz z osprzętem) do stanu zapewniającego bezpieczne i trwałe działanie przy 250hp.

Na dzień dobry:
-wymiana rozrządu
-głowica
-blok
-tłoki
-pompa

Zrobisz to w kwocie 5 tysięcy? szczerze wątpię...
Jeta
Bywalec Gadulec

raven_1983 pisze:Zrobisz to w kwocie 5 tysięcy? szczerze wątpię...

ani w 10 ani w 15 tyś też nie 8)
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Za 15 to juz by mogl podzialac tylko po co. Jak bym chcial miec 250km w dieslu bmw to bralbym sie za poliftowy 3.0d. Ponoc wieksze turbo + dobry program potrafia duzo zdzialac a koszt stosunkowo niski i trwalosc silnika tak nie ucierpi jak w tds. No i latwiej znalezc zdrowy egzemplarz jako baze pod tuning. Nie bez znaczenia jest tez to, ze silnik siedzial zarowno w w e46, e39, e38 i pozniejszych czyli wybieram sobie bude jaka mi najbardziej odpowiada. Najtaniej pewnie by wyszlo e39 igielka za 30-40 tys + turbo i strojenie 5-10 tys. Jakby dobrze pokombinowac to mozna sie w tej kasie wyrobic ale to niestety nie moja liga. Moja liga to chip od bagora z dusza na ramieniu :P
Jeta
Bywalec Gadulec

przy kompletnym braku wiedzy 15 tys to też mało :D
Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Poczyta troche forum to i wiedze zdobedzie :) Ostatnio poznalem pewnego mechanika ktory jest raczej slabym specjalista. Moze nie poczatkujacym co w pewnej chwili uznal ze mozna przestac sie doskonalic. Z teorii o bmw miazdzę go calkowicie gdy mamy mozliwosc porozmawiac. Z praktyki to oczywiscie nie ale jak dyskutowalismy przez 15 min czy mozna wbijac sworznie mlotkiem, to chyba nie zalezy mi na tym :P A tak serio to jak widze ile moge teraz zrobic przy aucie a ile robilem rok temu to roznica jest na prawde spora. Powoli zaczynam sie zaopatrywac w bardziej specjalistyczne narzedzia bo widze ze warto no i lubie to po prostu :)
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

dypek samym coolerem bez zmiany Ecu i wiązki na TDS-ową nic nie zdziałasz
powiększysz tylko turbo dziurę :wink:
chcesz znać cenę IC i całej reszty potrzebnej do przebudowy :?:
jest taka stronka jak np:
http://www.realoem.com/bmw/select.do
tam sobie znajdujesz numer OE BMW
i wklejasz go do:
http://www.mototec.pl/etk.php
P.S zacznij od szukania,szlifowania wiedzy i remontu silnika

Plany Ambitne czekam na realizacje projektu i zdjęcia :roll:
pzdr
Zibi01
Świeżak
Świeżak

Post autor: Zibi01 »

Niewiem,ceny panowie ktore podajecie tu na forum za przerobke glupiej BM-ki sa z kosmosu...w Polsce to takie drogie??? Mieszkam w Anglii od niepamietnych czasow,wiem ze na dlugo przed otwarciem Unijnych Granic ale nieistotne moja E36 325TD rocznik 1994 kupilem w idealnym stanie od kobiety co autem jezdzila tylko do kosciola a reszte czasu woz grzecznie odpoczywal w garazu.Kupilem za grosze dalem 800 Funtow??? Stan ze lac i jezdzic ale mi zachcialo sie TUNINGU,jednak nie tuningu silnika-tego narazie dotykali niebedziemy wymieniam jedynie komplet hamulcow tarcze+klocki Firmy Brembo na cztery kola koszt 70 funciakow,sportowe sprezyny-70 Funciakow i amortyzatory-okolo 120 Funciakow,kapcie na alu felgach 19 cali-620 Funtow Felgi+120 kazda guma,lampy przod-szklo firmy Hella-360 Funtow,tyl to samo-70 Funtow,i jakis tam dobry Tlumik,moze byc z deka sportowy-70 Funtow.Na to wszystko musze tu pracowac miesiac???? i to bedzie gotowe,no dobra,a ktos powie co z Silnikiem?? No nic olewamy w koncu bardziej nam szlo o zawieszonko,hamulce i kosmetyle zewnetrzna,mysle tez o zderzakach bardziej czaderskich i listwach bocznych,moze drobne zmiany przedniej maski w stylu rekin i przyciemnione szyby???... Wszystko tym razem dzieje sie w Angli w malej cichej miescinie-ale woz ten juz w Marcu wjedzie do Polski,bede sie usmiechal widzac tych co sie za nim beda ogladac...wzbudzi sensacje bez szczegolnych moderenizacji silnika...Pozdrawiam z Greenwich.
ODPOWIEDZ