Wiecej koni w 2.5 TD i w 2.5 TDS ??
Moderator: Moderatorzy
- dypek
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Witam wszystkich posiadam 2.5 TDS a mój dobry znajomy 2.5 TD , ja u siebie chciał bym zwiększyć moc do 250 Hp. A mój znajomy ma dylemat czy da rade założyć IC do 2.5 TD (nie chce robić swap-a) i czy zaowocuje to paroma dodatkowymi koniami ??
Jesteśmy laikami w dziedzinie tuningu wiec za wszystkie pomyłki przepraszam.
wiec te 2 pytania kieruje do wszystkich szczęśliwych posiadaczy BMW.
pozdrawiam
Jesteśmy laikami w dziedzinie tuningu wiec za wszystkie pomyłki przepraszam.
wiec te 2 pytania kieruje do wszystkich szczęśliwych posiadaczy BMW.
pozdrawiam
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
IC da radę dołożyć.
250hp? Ambitnie... "jedynie" 2/3 więcej niż fabryka...
Bez bardzo dużej ilości przeróbek nie osiągalne (inna turbina, inna pompa, obowiązkowo chip zrobiony pod auto z modyfikacjami).
Poczytaj temat użytkownika TDSerek.
250hp? Ambitnie... "jedynie" 2/3 więcej niż fabryka...
Bez bardzo dużej ilości przeróbek nie osiągalne (inna turbina, inna pompa, obowiązkowo chip zrobiony pod auto z modyfikacjami).
Poczytaj temat użytkownika TDSerek.
- dypek
- Bywalec
Ok poczytam . Z tym Ic będzie jakiś problem i czy da to jakieś konie pod maskę ?? Oczywiście są to 2-ie e36
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Z IC nie będzie większych problemów, przyrost mocy nie będzie znaczny, bo TD ma inne mapy, ale będzie.
Dodam jeszcze, że bez dokładania intercoolera, a po przeprogramowaniu map bez problemu osiągniesz moment i moc jak w seryjnym TDSie, a nawet i więcej.
250KM to bardzo ambitnie
Tak, z czystej ciekawości zapytam (w żadnym wypadku złośliwości):
-jakie turbo planujesz zamontować?
-z jakiej grubości rur i jakiej średnicy zamierzasz spawać kolektor wydechowy [w domyśle pod nowe turbo] (albo inne plany dotyczące kolektora)?
-czy będziesz robił nowy kolektor dolotowy, czy pozostawisz obecny i będziesz robił konfuzoryczne przejście z IC na kolektor?
[od razu zakładam, że zamontujesz większy intercooler (a te 'customowe' z reguły mają większy wlot i wylot niż standardowy IC w TDS. Chyba, że zamierzasz zamontować coś z seryjnego auta), przy standardowym IC silnik na pewno przy ostrej jeździe będzie puchnął (bo do 250KM potrzebujesz sporego ciśnienia doładowania)- szczególnie latem]
-czy masz już na oku jakieś sprzęgło które udźwignie >~500Nm?
Dodam jeszcze, że bez dokładania intercoolera, a po przeprogramowaniu map bez problemu osiągniesz moment i moc jak w seryjnym TDSie, a nawet i więcej.
250KM to bardzo ambitnie
Tak, z czystej ciekawości zapytam (w żadnym wypadku złośliwości):
-jakie turbo planujesz zamontować?
-z jakiej grubości rur i jakiej średnicy zamierzasz spawać kolektor wydechowy [w domyśle pod nowe turbo] (albo inne plany dotyczące kolektora)?
-czy będziesz robił nowy kolektor dolotowy, czy pozostawisz obecny i będziesz robił konfuzoryczne przejście z IC na kolektor?
[od razu zakładam, że zamontujesz większy intercooler (a te 'customowe' z reguły mają większy wlot i wylot niż standardowy IC w TDS. Chyba, że zamierzasz zamontować coś z seryjnego auta), przy standardowym IC silnik na pewno przy ostrej jeździe będzie puchnął (bo do 250KM potrzebujesz sporego ciśnienia doładowania)- szczególnie latem]
-czy masz już na oku jakieś sprzęgło które udźwignie >~500Nm?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- dypek
- Bywalec
TD ma mój znajomy a ja mam TDS
Powiem to w ten sposób wzoruje się na temacie TDSerka wiec będę chciał zakupić wszystko tak jak on (jego działa) wiec nie muszę myśleć nad średnicami rur zbytnio i turbo zostanie to co jest tylko je rozwierce. A jak by założył IC i wgrał mapy od TDS to działało by to ?? I jeszcze pytanko czy IC od TDS biedzie dobre do TD ??
Powiem to w ten sposób wzoruje się na temacie TDSerka wiec będę chciał zakupić wszystko tak jak on (jego działa) wiec nie muszę myśleć nad średnicami rur zbytnio i turbo zostanie to co jest tylko je rozwierce. A jak by założył IC i wgrał mapy od TDS to działało by to ?? I jeszcze pytanko czy IC od TDS biedzie dobre do TD ??
- wojtek_blekitny
- Moderator

IC od TDS będzie jak najbardziej dobre, ale jak już wspomniałem osiągniesz [kolega konkretnie] parametry TDSa w TD po prostu zmieniając mapy (mam na myśli '''zwykły'' chip' bądź strojenie)nawet bez dokładania IC (choć oczywiście warto).
Na seryjnej turbosprężarce [oczywiście z większym(i) wirnikiem (wirnikami) i dopasowanymi pod to korpusami] ciężko będzie Ci dobrnąć do 250KM, ale może Ty udowodnisz, że nie jest to nieosiągalne
Trzymam kciuki za projekt, droga będzie długa i wyboista, ale na końcu jest światełko
Pozdrawiam
Na seryjnej turbosprężarce [oczywiście z większym(i) wirnikiem (wirnikami) i dopasowanymi pod to korpusami] ciężko będzie Ci dobrnąć do 250KM, ale może Ty udowodnisz, że nie jest to nieosiągalne
Trzymam kciuki za projekt, droga będzie długa i wyboista, ale na końcu jest światełko
Pozdrawiam
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Do takiej mocy to większy problem jest z pompa wtryskową niż z turbiną która to uciągnie. Na seryjnej pompie max to mniej-więcej 200KM.
Po założeniu LPG 250KM może być całkiem realne, tylko nie wiadomo na jak długo.

Po założeniu LPG 250KM może być całkiem realne, tylko nie wiadomo na jak długo.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- dypek
- Bywalec
Teraz zarazie zbieram informacje (jestem zwykłym człowiekiem) a jak będę już wiedział większość to zaczną się modyfikacje , liczę na to ze będzie to jak w naj szybszym czasie . LPG nigdy jestem przeciwny gazowaniu silnika (dla mnie to jak by go młotkiem tłuc) Pompa będzie wymieniana na pewno ponieważ będą większe wtryski ale to jeszcze muszę się poduczyć i dopiero wtedy. TURBO hmmm to jest cięższy temat dla mnie bo jakie turbo żeby nie wysadzić silnika i żeby działało
. Mam nadzieje ze się obejdzie bez zmiany TURBO.
A ile może kosztować nowe IC od TDS z orurowaniem ??
A ile może kosztować nowe IC od TDS z orurowaniem ??
- wojtek_blekitny
- Moderator

Nowy Intercooler ~500:
http://www.allegro.pl/item992721955_chl ... _nowa.html
Używka Intercooler 150-200zł + orurowanie kolejne tyle
http://www.allegro.pl/item992721955_chl ... _nowa.html
Używka Intercooler 150-200zł + orurowanie kolejne tyle
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Wez sie kolego ogarnij. Fajnie ze macie z kumplem dwie beemki ale projekt serka jest przede wszystkim pienieznochlonny. Musisz miec auto w idealnym stanie, pewnie jakies 10 tys na poczatek, dobry warsztat ktory sie tym zajmie (bo miedzy zbieraniem info o tuningu a zrobieniem tego samemu to dluga droga) i drugi samochod bo Twoj pewnie czesto bedzie w warsztacie goscil. Po Twoich pytaniach i tonie wypowiedzi domniemam ze jestes zwyklym swierzakiem ktory zaczyna przygode z motoryzacja z dyszka w kieszeni. Koledzy potraktowali Cie w tym topicu i tak dosc lagodnie ale posluchaj dobrej rady i odpusc sobie ten pomysl. Jak chcesz mocy za pare groszy to kup chip u bagora ale najpierw jedz na hamownie bo pewnie sie okaze ze kilka konikow ubylo ze stada i z chipa nici a co dopiero mowic o ambitnych modach.
- dypek
- Bywalec
ded jak ci nie pasuje to nie pisz . Moja 3er nie wiesz w jakim jest stanie i nie wiesz ile mam kasy . A jak mój Tadek będzie stal co dzień na warsztacie to moja sprawa a nie twój bul portfela . Informacje zbieram po to zęby czegoś dokonać i nie ważne będzie czy wydam 30 tys czy 100 !!! chce mieć wyróżniające się auto i do tego doprowadzę .
wojtek_blekitny myślałem ze bardziej te ic skasuje mojego kolegę ale się myliłem .
wojtek_blekitny myślałem ze bardziej te ic skasuje mojego kolegę ale się myliłem .
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
A jednak wiem, bo skoro kupiles e36 to pewnie na utrzymanie auta przeznaczasz podobne kwoty co ja
Co do stanu technicznego to moge sie tylko domyslac w jakim stanie jest auto ktore kupiles z niedzialajaca turbina. Serek pisal kiedys ze chce sprzedac swojego TDSa i cena byla atrakcyjna z uwagi na koszt i czas ktory trzeba wlozyc w taki projekt, jesli serio masz stosowne pieniadze to moze warto poruszyc z nim ten temat.
PS. Pilnuj ortografii, szczegolnie gdy piszesz wielkimi literami bo to razi nie tylko mnie.
PS. Pilnuj ortografii, szczegolnie gdy piszesz wielkimi literami bo to razi nie tylko mnie.
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
to i ja również się wypowiem... Jako,że jestem obeznany w temacie (remont kompletny silnika 2.0 8v 2e + przygotowanie pod turbo,oraz remont kompletny silnika już z turbo 4g63T zabawa z map sensorem i nie tylko) to zastanów się dwa razy czy gra warta świeczki. Osobiście uważam,że mija się to z celem jeżeli chodzi o TDS-a, nie jest on dobrą bazą do tuningu,ale wiadomo są fanatycy i takie rzeczy robią. Widzę,że jesteś kolego z Warszawy,więc zapraszam na spota zobaczysz jak jeździ chociażby TDS'ik Trojana lub Papwila po chipie- myślę,że zmienisz zdanie po tym co zobaczysz i wyleczysz się z dalszych modernizacji.Jak sam napisałeś,jesteś laikiem jeżeli chodzi o tuning a to niestety wiąże się z bardzo dużymi kosztami cześci + robocizna. Do tego musisz znaleźć kogoś kto na co dzień się tym zajmuje,bo taki zwykły Henio mechanik od 1950r za wiele Ci nie pomoże.Jak już się ingeruje w mechanikę to niestety trzeba wszystko wymieniać i z seryjnego tds'a pozostanie ci tylko blok i jakaś część z osprzętu. Pozdrawiam !
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
Dypek - jest takie powiedzenie... uderz w stół a nożyce się odezwą... zwłaszcza gdy walniesz wielokrotnie.
Niestety na twoją niekorzyść inne twoje posty jasno mówią, że nie stać cię na tuning silnika.
Osoba która nie ma problemu z wydaniem 30 lub 100 tysięcy złotych na tuning auta nie ma żadnego problemu z wymianą zawieszenia na MTechnik... a Ty odkładasz to na za pół roku lub jeszcze dalej "bo to kosztuje".
Żeby nie było, że z palca wyciągam to twój post z tematu o zawieszeniu, z dnia 21 października 2009:
Silnik to jedno, układ przeniesienia napędu to drugie, zawieszenie to trzecie, układ hamulcowy to czwarte.
Nie da się tak po prostu zwiększyć mocy i już - aha bez wymiany na szerokie kapcie też raczej się nie obejdzie.
Chociaż już problemem będzie etap pierwszy prac - czyli doprowadzenie silnika (wraz z osprzętem) do stanu zapewniającego bezpieczne i trwałe działanie przy 250hp.
Na dzień dobry:
-wymiana rozrządu
-głowica
-blok
-tłoki
-pompa
Zrobisz to w kwocie 5 tysięcy? szczerze wątpię...
Niestety na twoją niekorzyść inne twoje posty jasno mówią, że nie stać cię na tuning silnika.
Osoba która nie ma problemu z wydaniem 30 lub 100 tysięcy złotych na tuning auta nie ma żadnego problemu z wymianą zawieszenia na MTechnik... a Ty odkładasz to na za pół roku lub jeszcze dalej "bo to kosztuje".
Żeby nie było, że z palca wyciągam to twój post z tematu o zawieszeniu, z dnia 21 października 2009:
Może zatem nie unoś się tak bardzo... w szczególności, że podane przez Ciebie kwoty wydają się duże, jednak 30 tysięcy nie musi być jakoś strasznie wygórowane w stosunku do tego co chciał byś osiągnąć.to jest myśl na lato 2010 lub 2011 bo takie zawieszenie troszkę kosztuje .
Silnik to jedno, układ przeniesienia napędu to drugie, zawieszenie to trzecie, układ hamulcowy to czwarte.
Nie da się tak po prostu zwiększyć mocy i już - aha bez wymiany na szerokie kapcie też raczej się nie obejdzie.
Chociaż już problemem będzie etap pierwszy prac - czyli doprowadzenie silnika (wraz z osprzętem) do stanu zapewniającego bezpieczne i trwałe działanie przy 250hp.
Na dzień dobry:
-wymiana rozrządu
-głowica
-blok
-tłoki
-pompa
Zrobisz to w kwocie 5 tysięcy? szczerze wątpię...
-
Jeta
- Bywalec Gadulec
raven_1983 pisze:Zrobisz to w kwocie 5 tysięcy? szczerze wątpię...
ani w 10 ani w 15 tyś też nie
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Za 15 to juz by mogl podzialac tylko po co. Jak bym chcial miec 250km w dieslu bmw to bralbym sie za poliftowy 3.0d. Ponoc wieksze turbo + dobry program potrafia duzo zdzialac a koszt stosunkowo niski i trwalosc silnika tak nie ucierpi jak w tds. No i latwiej znalezc zdrowy egzemplarz jako baze pod tuning. Nie bez znaczenia jest tez to, ze silnik siedzial zarowno w w e46, e39, e38 i pozniejszych czyli wybieram sobie bude jaka mi najbardziej odpowiada. Najtaniej pewnie by wyszlo e39 igielka za 30-40 tys + turbo i strojenie 5-10 tys. Jakby dobrze pokombinowac to mozna sie w tej kasie wyrobic ale to niestety nie moja liga. Moja liga to chip od bagora z dusza na ramieniu 
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Poczyta troche forum to i wiedze zdobedzie
Ostatnio poznalem pewnego mechanika ktory jest raczej slabym specjalista. Moze nie poczatkujacym co w pewnej chwili uznal ze mozna przestac sie doskonalic. Z teorii o bmw miazdzę go calkowicie gdy mamy mozliwosc porozmawiac. Z praktyki to oczywiscie nie ale jak dyskutowalismy przez 15 min czy mozna wbijac sworznie mlotkiem, to chyba nie zalezy mi na tym
A tak serio to jak widze ile moge teraz zrobic przy aucie a ile robilem rok temu to roznica jest na prawde spora. Powoli zaczynam sie zaopatrywac w bardziej specjalistyczne narzedzia bo widze ze warto no i lubie to po prostu 
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
dypek samym coolerem bez zmiany Ecu i wiązki na TDS-ową nic nie zdziałasz
powiększysz tylko turbo dziurę
chcesz znać cenę IC i całej reszty potrzebnej do przebudowy
jest taka stronka jak np:
http://www.realoem.com/bmw/select.do
tam sobie znajdujesz numer OE BMW
i wklejasz go do:
http://www.mototec.pl/etk.php
P.S zacznij od szukania,szlifowania wiedzy i remontu silnika
Plany Ambitne czekam na realizacje projektu i zdjęcia
pzdr
powiększysz tylko turbo dziurę
chcesz znać cenę IC i całej reszty potrzebnej do przebudowy
jest taka stronka jak np:
http://www.realoem.com/bmw/select.do
tam sobie znajdujesz numer OE BMW
i wklejasz go do:
http://www.mototec.pl/etk.php
P.S zacznij od szukania,szlifowania wiedzy i remontu silnika
Plany Ambitne czekam na realizacje projektu i zdjęcia
pzdr
Niewiem,ceny panowie ktore podajecie tu na forum za przerobke glupiej BM-ki sa z kosmosu...w Polsce to takie drogie??? Mieszkam w Anglii od niepamietnych czasow,wiem ze na dlugo przed otwarciem Unijnych Granic ale nieistotne moja E36 325TD rocznik 1994 kupilem w idealnym stanie od kobiety co autem jezdzila tylko do kosciola a reszte czasu woz grzecznie odpoczywal w garazu.Kupilem za grosze dalem 800 Funtow??? Stan ze lac i jezdzic ale mi zachcialo sie TUNINGU,jednak nie tuningu silnika-tego narazie dotykali niebedziemy wymieniam jedynie komplet hamulcow tarcze+klocki Firmy Brembo na cztery kola koszt 70 funciakow,sportowe sprezyny-70 Funciakow i amortyzatory-okolo 120 Funciakow,kapcie na alu felgach 19 cali-620 Funtow Felgi+120 kazda guma,lampy przod-szklo firmy Hella-360 Funtow,tyl to samo-70 Funtow,i jakis tam dobry Tlumik,moze byc z deka sportowy-70 Funtow.Na to wszystko musze tu pracowac miesiac???? i to bedzie gotowe,no dobra,a ktos powie co z Silnikiem?? No nic olewamy w koncu bardziej nam szlo o zawieszonko,hamulce i kosmetyle zewnetrzna,mysle tez o zderzakach bardziej czaderskich i listwach bocznych,moze drobne zmiany przedniej maski w stylu rekin i przyciemnione szyby???... Wszystko tym razem dzieje sie w Angli w malej cichej miescinie-ale woz ten juz w Marcu wjedzie do Polski,bede sie usmiechal widzac tych co sie za nim beda ogladac...wzbudzi sensacje bez szczegolnych moderenizacji silnika...Pozdrawiam z Greenwich.