potrzebna jest solidna elektrownia...
jaki można dać inny mocniejszy alternator i czy zmieszczą się 2alternatory(auto z klimą).
Może już ktoś przerabiał podobny temat?
Dodano: 19 Kwi 2010 11:36
dodam tylko że minimalny pobór prądu to ok 250A
Moderator: Moderatorzy

Heh...no tak, konkretnie. W E34 masz 95A alternator, nie każde auto ma taką 'prądnicę', kolega przerabiał alternator u siebie, gdyż miał "tylko" 65A a audio miał konkretne. To naprawdę dużo i z dobrą instalacją, dobrym dodatkowym i dobrym głównym akumulatorem i dobrym kondensatorem stabilizującym to wystarczający prąd do wykorzystania - wpierw policz ile Ci instalacja podczas jazdy ciągnie i zobacz jaką masz rezerwę do ładowania. Nie ma co teoretyzować - jak policzysz 'normalne' zapotrzebowanie na prąd Twojego audio i sprawdzisz jaką masz rezerwę to dopiero możesz coś myśleć (ten alternator ładuje aku 95Ah+dodatkowy 45Ah u kolegi z audio, w E34 540i). Porady? Dobra instalacja - porządna, najlepiej dodatkowa masa aku, czopy posmarowane wazeliną techniczną, sprawdź kable alternator-akumulator, zrób odpowiednią instalację do dodatkowego akumulatora i kondziora, pomierz jak się sprawuje Twój alternator w stresie. Jeśli policzysz prąd i z wyliczeń alternator powinien dać radę - zainwestuj 250zł w regenerowany/oddaj swój do regeneracji (nowe pierścienie komutatora, nowe szczotki/regulator/mostek/sprawdzenie uzwojeń). W tym miesiącu wymieniałem u siebie - różnica naprawdę spora w stabilności zasilania w aucie, a niby mój też "mieścił się w normie". No i licz porządnie, moc DIN a nie jakieś kosmiczne wartości, zmierzoną nie odczytaną. Ja bym napisał też do ludzi od tych filmików z pytaniem jaki mają alternator i jaki akumulator - próbowałeś?dj cross pisze:Hm proszę tylko o poradę co do altka...
A film z youtubto był dal mnie weną twórczą co do tego projektu...
(polecam film z fi btl18 oraz rft40001db)to samo auto...
W sprzęcie muzycznym nigdy nie będziesz miał mocy sinusoidy, logika? :] Jak mierzyłeś, co mierzyłeś i CZYM mierzyłeś, konkretnie. A co do alternatora, 95A to kupa prądu (chociaż to tylko 12V), masz taki amperomierz? To sprawdź ile daje alternator z włączonymi odbiornikami. ;] Moc jest ograniczana przez 12V i instalację w aucie (rozumiem że te 100W to wywnioskowałeś z obserwacji sprzętu car-audio? no i nie rozumiem co znaczy 'względem miernika'??).dj cross pisze:P.S te 1.3kw zostało zmierzone na miernikach 1,3kw(w amplitudzie) a tak naprawdę jeśli mówimy o ciągłej mocy to żaden wzmacniacz niema więcej niż ok 100w(względem miernika)