Głośne, nieregularne stuki w silniku 318 tds
Moderator: Moderatorzy
Witam,
Mam problem ze silnikiem w 318 tds. Mianowice z silnika słychać głośne i nieregularne stuki (strzelanie). Starałem się zlokalizować te stuki ale ustaliłem tylko tyle że prawdopodobnie dochodzą ze środka silnika. Na jałowych obrotach „strzeli” tak raz na 5 sekund, natomiast wraz ze wzrostem obrotów ilość tych strzelań strasznie rośnie. Przy 2000 obrotów i więcej - strzela kilka-kilkanaście razy przez te 5 sekund, i nie ma w tych stukach żadnej reguły. Występują one zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Nieraz wydaje mi się że trochę zależą one od zapalenia silnika bo czasem słychać je jakby cześciej a innym razem mniej. Nie ma znaczenia też czy auto stoi w miejscu i się przygazuje, czy jedzie na równych obrotach czy też ostro przyśpiesza – te stuki są zawsze i uzależnione jedynie od wysokości obrotów silnika.
Autem zrobiłem już 15tyś km i jak kupowałem to te stuki były ale chyba mniej słyszalne, ostatnio wydaje mi się że ich głośność się nasiliła. Sprawdzałem wtryski i to nie z nich dobiega to stukanie, sprawdzone są też visco i rolki alternatora, klimy, pompy wody, napinaczy. Łańcuch rozrządu nie ma luzu na zębatce pod korkiem wlewu oleju. Samochód ma raczej dobrą moc, nic nie przerywa, płynnie przyśpiesza, ładnie pali na ciepłym i zimnym silniku tylko jest to głośnie stukanie które strasznie denerwuje.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną tych stuków. Co mogę jeszcze sprawdzić we własnym zakresie? Czytałem coś o pryśniętym tłoku ale nie wiem jak to dokładnie sprawdzić.
Mam problem ze silnikiem w 318 tds. Mianowice z silnika słychać głośne i nieregularne stuki (strzelanie). Starałem się zlokalizować te stuki ale ustaliłem tylko tyle że prawdopodobnie dochodzą ze środka silnika. Na jałowych obrotach „strzeli” tak raz na 5 sekund, natomiast wraz ze wzrostem obrotów ilość tych strzelań strasznie rośnie. Przy 2000 obrotów i więcej - strzela kilka-kilkanaście razy przez te 5 sekund, i nie ma w tych stukach żadnej reguły. Występują one zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Nieraz wydaje mi się że trochę zależą one od zapalenia silnika bo czasem słychać je jakby cześciej a innym razem mniej. Nie ma znaczenia też czy auto stoi w miejscu i się przygazuje, czy jedzie na równych obrotach czy też ostro przyśpiesza – te stuki są zawsze i uzależnione jedynie od wysokości obrotów silnika.
Autem zrobiłem już 15tyś km i jak kupowałem to te stuki były ale chyba mniej słyszalne, ostatnio wydaje mi się że ich głośność się nasiliła. Sprawdzałem wtryski i to nie z nich dobiega to stukanie, sprawdzone są też visco i rolki alternatora, klimy, pompy wody, napinaczy. Łańcuch rozrządu nie ma luzu na zębatce pod korkiem wlewu oleju. Samochód ma raczej dobrą moc, nic nie przerywa, płynnie przyśpiesza, ładnie pali na ciepłym i zimnym silniku tylko jest to głośnie stukanie które strasznie denerwuje.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną tych stuków. Co mogę jeszcze sprawdzić we własnym zakresie? Czytałem coś o pryśniętym tłoku ale nie wiem jak to dokładnie sprawdzić.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Pewnie po wnikliwej analizie dowiesz się, że to szklanki.
Z ciekawości - kiedy ostatnio zmieniałeś olej? (nowy olej i będzie magicznie ciszej.... do tego jakiś "uszlachetniacz" i będzie cisza...)
Z ciekawości - kiedy ostatnio zmieniałeś olej? (nowy olej i będzie magicznie ciszej.... do tego jakiś "uszlachetniacz" i będzie cisza...)
Olej zmieniam co 8-10tyś. Aktualnie jest Castrol Magnatec Diesel 10W/40 wymieniony jakieś 3-4tyś km temu. Od wymiany do wymiany nic nie musze dolewać, troszkę go ubywa ale nie za wiele przez te 8 tyś km (z max do połowy miarki na bagnecie).
A co do szklanek to jak by to były one to nawet bym się cieszył bo koszt naprawy byłby rozsądny – tylko żeby to właśnie one były na 100% przyczyną tych stuków.
Postaram się dzisiaj nagrać pracę silnika bo wczoraj mi nie wyszło i nie za dobrze było to słychać.
A co do szklanek to jak by to były one to nawet bym się cieszył bo koszt naprawy byłby rozsądny – tylko żeby to właśnie one były na 100% przyczyną tych stuków.
Postaram się dzisiaj nagrać pracę silnika bo wczoraj mi nie wyszło i nie za dobrze było to słychać.
- raven_1983
- Ekspert

Gdy pojawi się jakiś materiał do analizy pewnie pojawią się też nowe opinie 
W ciemno można obstawić szklanki... jak i dowolną inną rzecz...
W ciemno można obstawić szklanki... jak i dowolną inną rzecz...
- Nest
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
takie dokładnie stuki na jałowym to miałem jak miałem łańcuch do wymiany.
Stuki były dość konkretne i tak samo nieregularne, jakby ze środka silnika.
Natomiast przy 2000 obr. stuków nie było, ale ostro rzęził łańcuch .....po wymianie łańcucha i ślizgów cisza.
Stuki były dość konkretne i tak samo nieregularne, jakby ze środka silnika.
Natomiast przy 2000 obr. stuków nie było, ale ostro rzęził łańcuch .....po wymianie łańcucha i ślizgów cisza.
Wstawiam filmik:
http://www.konrad22.prospect.pl/GU/tds_stuki.mp4
Na jałowych obrotach te stuki są szczególnie słyszalne w sekundach:
9, 12, 17, 33, 41, 45, 58
Po przygazowaniu do 2000obr słychać bardzo dobrze w:
1:10, 1:19-1:20, 1:22-1:26
W kabinie (właściwie to tu najlepiej je słychać)
1:31-1:37,
1:38 - końca
http://www.konrad22.prospect.pl/GU/tds_stuki.mp4
Na jałowych obrotach te stuki są szczególnie słyszalne w sekundach:
9, 12, 17, 33, 41, 45, 58
Po przygazowaniu do 2000obr słychać bardzo dobrze w:
1:10, 1:19-1:20, 1:22-1:26
W kabinie (właściwie to tu najlepiej je słychać)
1:31-1:37,
1:38 - końca
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 18:47 przez konrad22, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

Obstawił bym szklanki... jeśli się mylę i jednak rozrząd to bardzo chętnie wymienię aby pozbyć się tego ustrojstwa 
-
Daniel-TDS
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Wielkopolskie
witam mam podobny problem czy usterka została wykryta ?
Przejeździłem z tymi stukami już tyle km ze nie śpieszę się z robotą. Chętnie posłuchałbym jeszcze innych wypowiedzi odnośnie tego hałasu w moim silniczku, wg mnie najbardziej prawdopodobne jest walenie łańcucha rozrządu o obudowę, no ale właśnie chciałbym się dowiedzieć jak go jeszcze dokładnie sprawdzić. Nie chciał bym żeby po wymianie rozrządu (koszt ok. 1000zl) okazało się że te denerwujące stuki nadal pozostały
Przy wyciągniętych łańcuchu przeważnie występują chyba trudności w odpalaniu czy falowania obrotów – a u mnie nic podobnego nie występuje, silnik pięknie działa z wyjątkiem właśnie tych stuków.
Proszę jeszcze innych forumowiczów o odsłuchanie pracy silniczka, może ktoś miał identyczny problem i w pełni się z nim uporał.
Przy wyciągniętych łańcuchu przeważnie występują chyba trudności w odpalaniu czy falowania obrotów – a u mnie nic podobnego nie występuje, silnik pięknie działa z wyjątkiem właśnie tych stuków.
Proszę jeszcze innych forumowiczów o odsłuchanie pracy silniczka, może ktoś miał identyczny problem i w pełni się z nim uporał.
-
Daniel-TDS
- Bywalec
ile przejechałeś km ?? czy stuki się zwiększyły ?
-
tl
- Bywalec
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
No to sprawdz czy masz wyciagniety lancuch:
odkrec korek wlewu oleju i wez np. plaski srubokret i sprawdz czy dasz rade uniesc lancuch, jak jest sztywny lub ok. 0,5-1mm da sie uniesc to jest wszystko ok i nie wali lancuch. Wtedy bedziesz musial szukac powodu zgrzytow w innych czesciach silnika.
U mojego znajomego z klubu BMW3City na pewno wali lancuch bo mozna go podniesc z 4-5mm
teraz szuka taniego i dobrego fachowca, same czesc ok 1tys zl.
odkrec korek wlewu oleju i wez np. plaski srubokret i sprawdz czy dasz rade uniesc lancuch, jak jest sztywny lub ok. 0,5-1mm da sie uniesc to jest wszystko ok i nie wali lancuch. Wtedy bedziesz musial szukac powodu zgrzytow w innych czesciach silnika.
U mojego znajomego z klubu BMW3City na pewno wali lancuch bo mozna go podniesc z 4-5mm

Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
-
Daniel-TDS
- Bywalec
problem został rozwiązany ?
Nic więcej nie wiem ani nic nie robiłem przy autku bo czasu narazie na to nie mam, jeżdżę z tym już 1,5 roku wiec nie jest mi aż tak spieszno z robota.
Obserwuje tez twój post i tez widzę ze nic nie drgnęło
Powoli dociera do mnie ze to pewnie rozrząd i trzeba grubsza kasę szykować, no i tutaj właśnie szkoda trochę tej kasy
Obserwuje tez twój post i tez widzę ze nic nie drgnęło
Powoli dociera do mnie ze to pewnie rozrząd i trzeba grubsza kasę szykować, no i tutaj właśnie szkoda trochę tej kasy
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Podlaskie
to masz szczęście ze ci jeszcze lancuzek nie przeskoczył
-
Daniel-TDS
- Bywalec
jestem pewny na 99% ze w moim aucie strzaska łańcuszek górny, nawet palcem można poruszyć łancuszek w góre i dół tak aby uderzył w szyne.
moim zdaniem łacuszek nie powinien przeskoczyć ponieważ trzyma go szyna.
no chyba ze napinacz padnie całkowicie ;/
szykuje sie do rozebrania i sprwdzenia co jest przyczyną luźnego łancuszka, napewno dam znać co i jak
moim zdaniem łacuszek nie powinien przeskoczyć ponieważ trzyma go szyna.
no chyba ze napinacz padnie całkowicie ;/
szykuje sie do rozebrania i sprwdzenia co jest przyczyną luźnego łancuszka, napewno dam znać co i jak