nastawnik szósty i dalej to samo
Moderator: Moderatorzy
nastawnik szósty i dalej to samo
Witam wszystkich mam problem pewnego dnia moj tds zacza falowac pozniej gasl wiec co pompa (nastawnik padł).Zmiana nastawnika 1200 zl i po odbioze zawieszaly sie obroty ,regulacje dawaly rozne efektyw kacu zacza chodzic dobrze,trasa i zdziwienie przy dobrym rozgrzaniu silnika zaczelo znów drgac i tak za kazdym razem jak postalem w korkach.Wiec reklamacja wymienili min juz chyba z 6 nastawnikow i dalej to samo falowanie ciezkie zapalanie zaplon na 3 stopnie tez chyba ok .Ostatnio zdjelem kostke z drugiego czujnika od kaca pali lepjej bo zawsze swiece sie zalaczaja , ale zwiekszaja sie obroty na 1000 po paru sekundach ,Zmieniali mi wtrysik sterujacy na drugi to samo ,mowili ze komp cos nie tak zmieniany na drugi i to samo.Juz pomyslow brak bledow na kts nie ma.Co robic kto wie cos niech doradzi dzieki .
leinad$
-
krzysiek 525tds
- Świeżak

- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525td
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Musisz miec nowy nastawnik a nie uzywany. Jeżeli zakładasz nowy nastawnik, i tak jest, to znaczy ze pompa tłoczy za małe cisnienie i dlatego te drgania. Nie jest to wina tylko nastawnika, generalnie pompy te maja to do siebie że mniej więcej w jednym czasie siada i nastawnik i tłokorodzielacz. Dlatego nie warto kupowac części lub naprawiac stara pompę - opłaca sie ją wymienic na nową tym bardziej że używane też są w cenie - a myslisz że używana ile pochodzi.
To tyle - pozdrawiam - Krzysiek.
Niby tak ale pompa była rozbierana i niby jest ok tylko zmienili mi taki mały filterek znajdujacy sie w pąpie.A po zatym wszystko jest jak najlepjej sprawdzał koles co zajmuje sie tylko naprawami mechanicznymi .Wiec juz nie mam sił na tego TDSa,fajnie sie lata ale te drgawki .krzysiek 525tds pisze:Musisz miec nowy nastawnik a nie uzywany. Jeżeli zakładasz nowy nastawnik, i tak jest, to znaczy ze pompa tłoczy za małe cisnienie i dlatego te drgania. Nie jest to wina tylko nastawnika, generalnie pompy te maja to do siebie że mniej więcej w jednym czasie siada i nastawnik i tłokorodzielacz. Dlatego nie warto kupowac części lub naprawiac stara pompę - opłaca sie ją wymienic na nową tym bardziej że używane też są w cenie - a myslisz że używana ile pochodzi.
leinad$
-
krzysiek 525tds
- Świeżak

- Seria: E60-61
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Automatyczna
Niby tak ale pompa była rozbierana i niby jest ok tylko zmienili mi taki mały filterek znajdujacy sie w ...leinad80 pisze:krzysiek 525tds pisze:Musisz miec nowy nastawnik a nie uzywany. Jeżeli zakładasz nowy nastawnik, i tak jest, to znaczy ze pompa tłoczy za małe cisnienie i dlatego te drgania. Nie jest to wina tylko nastawnika, generalnie pompy te maja to do siebie że mniej więcej w jednym czasie siada i nastawnik i tłokorodzielacz. Dlatego nie warto kupowac części lub naprawiac stara pompę - opłaca sie ją wymienic na nową tym bardziej że używane też są w cenie - a myslisz że używana ile pochodzi.
Co robiono w pompie, jak regenaracja na niewiadomo jakich częściach to przerabiałem temat. Zastanów się dlaczego pompiarze z niechęcią biorą się za regenaracje pomp w tds-ie, oczywiście Ci którzy się znają i przerabiali nie jednego tds-a. Problem przerasta technicznie naszych szpeców. Generalnie - tak ze słyszenia wiem - że tylko w kilku miejscach w europie można zregenerować pompe od tds-a. Dlaczego - nie pytaj - nie wiem - ale w Boschu powiedział mi tak gościu który robi pompy i chociaż na regeneracji zarobi lepiej jak na wymianie na nową to odradza regeneracje.
To tyle - życzę powodzenia w naprawie - Krzysiek.
jeśli regeneracja to tylko w boschu, temat przerobiony, jakieś regenerowane dziwolągi nie działają naprawdę szkoda czasu i nerwów, lepiej dołożyć parę stówek, a jeśli wieszają ci się obrotu to też dół pompy - suwak się wiesza
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
Nowa............pompa wtrysku paliwa do tds-a "?"krzysiek 525tds pisze: Dlatego nie warto kupowac części lub naprawiac stara pompę - opłaca sie ją wymienic na nową tym bardziej że używane też są w cenie - a myslisz że używana ile pochodzi.
koszt to 12 000zl.
Nikt chyba takiej nie kupuje, chyba, ze za czasow kiedy tds byl na topie.
Drgania moga byc tez przyczyna kola dwumasowego.
Pompe dostaniesz u Bosha.
Kiedys 2 lata temu chcialem od nich wzias regenerowana oczywiscie w systemie BX.
dajesz im stara a oni Ci daja regenerowana (z niemiec od specjalistow a nie laikow).
Mowa byla o 3500zl ale gdy juz wszystko mialo sie ku koncowi to nagle cene zmienili na 5000zl.
Trzeba uwazac servis servisowi nierowny.
Za 30min diagnozy u Bosha w Swiebodzinie (woj. lubuskie) zaplacilem ponad 300zl. To wiecej niz w servisie BMW w Irlandii.
Proponowano mi nowy nastawnik za 2000zl.
Swiece u nich kosztowaly 20zl wiecej na sztuce niz 150m dalej w sklepie motoryzacyjnym.
Dziwna sytuacja u Ciebie. Wymieniali Ci nastawnik 6 razy "?"
I tacy fachmani stwierdzaja, ze wszystko ok z pompa "?"
Najtansza i chyba najlepsza opcja. Wymien rozdzielacz na pompie.
Jest to drugi element po nastawniku co szwankuje. Ogolie pompa jest dobra, sekcje wytrzymuja bardzo dlugo (chyba, ze ktos tds traktuje jak benzyniaka).
Rozdielacz moze byc przyczyna tych wstarzasow.
Ja u siebie wymienialem nastawnik na nowy. Roznica jest ,ale tez mi czasami trzesie. Fakt jest to denerwujace. Jak pdjade do fachury aby mi to sprawdzil to akurat moj tds-ik chodzi plynnie.
Moze tez byc problem w ustawieniu dawki na pompie, nie kazdy to umie i nie kazda dawka jest taka sama dla kazdego tdsa.
Mi dawke ustawial RobertBMW z forum bmw. I silnik to zyleta (poza sporadycznymi trzesieniami
pozdro
-
lw
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
a pompa na silniku jest ustawiona dobrze ??? u mnie jest tak ze drży delikatnie na jałowym jak jest ciepły, podejrzewam że już łańcuch jest trochę wyciągnięty.
jak jet zimny to słychać klekot diesla a jak się rozgrzeje to bardziej słyszę napinacz paska niż diesla, jak benzyna
jak jet zimny to słychać klekot diesla a jak się rozgrzeje to bardziej słyszę napinacz paska niż diesla, jak benzyna
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
-
spoon112
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1997
Witam wszystkich.
Chciałbym podczepić się pod temat drgania silnika na wolnych obrotach. Otóż po zakupie mojej pięknej BUNI padł mi nastawnik, przynajmniej tak stwierdzono na diagnostyce u mechanika. Po zawiezieniu do fachowców od DIESLI faktycznie stwierdzili, że to nastawnik!!
Niby zrobili, wszystko ustawili i było cacy do póki nie pojawiły mi się drgania, jak się autko zagrzało.Szukałem wszędzie jakichkolwiek informacji na ten temat i powiem szczerze, że minę miałem nie tęgą kiedy dowiedziałem się ze to cały nastawnik trzeba wymieniać a to może koło dwu-masowe mogło sie zniszczyć, pęknąć itd. Jednak po dłuższym zastanowieniu i zdobyciu informacji troszkę mnie dziwiło, że nagle koło by sie popsuło(element bardzo prosty który przeważnie chodzi do złomowania auta) no i nastawnik którego konstrukcja też faktycznie nie wyróżnia się niczym szczególnym i nie posiada nie wiadomo jak czułych elementów. Wracając jednak do tematu chciałbym powiedzieć,że problemem drgania silnika w moim aucie jest błędny odczyt temperatury paliwa poprzez któryś z czujników i w konsekwencji poprzez komputer.Wygląda to tak,że w miarę rozgrzewania się autka komputer pokazuję, że temperatura paliwa spada aż osiąga wartość -1 stopnia Celsjusza co jest kompletną bzdurą i silnik zaczyna dobierać złą dawkę paliwa do panujących warunków. Najlepsze jest to ze nikt póki co nie wie dlaczego tak się dzieje, zważywszy na fakt , że czujnik temperatury w nastawniku jest oki (można łatwo sprawdzić odczytując rezystancję na kostce od pompy pin 5 i 6; przy temperaturze 20 stopni powinno być ok 2300-2800 omów a przy 80 stopniach w granicach 300-500 omów). Tak czy inaczej chciałbym abyście zwrócili na to uwagę, może to tylko w moim przypadku ten błąd występuje i ma wpływ na drgania a może ktoś jeszcze u siebie takie coś zauważył i się ze mną podzieli swoimi spostrzeżeniami. Ja teraz jestem w trakcie zdobywania schematów elektrycznych od autka, w sumie programów które mają w sobie je posiadać. Jak dojdę co i jak to na pewno podzielę sie z wami tą wiedzą. a tak jeszcze przy okazji to proponuje także sprawdzić termistor (czujnik temperatury) który znajduję się w płytce na filtrze paliwa, u mnie był walnięty i też miał wpływ na prace komputerka i dobór dawki paliwa. A i jeszcze jedno panowie, u mnie przy pojawieniu sie drgań czyli po nagrzaniu sie silnika autko traci moc, nie idzie tak jak powinno tak jak to ma miejsce gdy silniczek jest lekko rozgrzany. Dodam, że autko to BMW E39 525TDS z roku 97 z przebiegiem oficjalnym 200000 nie oficjalnym gdzieś na pewno ma ok 300000, i uzyskaną maksymalna predkoscią 205 km/h !!
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!!
Chciałbym podczepić się pod temat drgania silnika na wolnych obrotach. Otóż po zakupie mojej pięknej BUNI padł mi nastawnik, przynajmniej tak stwierdzono na diagnostyce u mechanika. Po zawiezieniu do fachowców od DIESLI faktycznie stwierdzili, że to nastawnik!!
Niby zrobili, wszystko ustawili i było cacy do póki nie pojawiły mi się drgania, jak się autko zagrzało.Szukałem wszędzie jakichkolwiek informacji na ten temat i powiem szczerze, że minę miałem nie tęgą kiedy dowiedziałem się ze to cały nastawnik trzeba wymieniać a to może koło dwu-masowe mogło sie zniszczyć, pęknąć itd. Jednak po dłuższym zastanowieniu i zdobyciu informacji troszkę mnie dziwiło, że nagle koło by sie popsuło(element bardzo prosty który przeważnie chodzi do złomowania auta) no i nastawnik którego konstrukcja też faktycznie nie wyróżnia się niczym szczególnym i nie posiada nie wiadomo jak czułych elementów. Wracając jednak do tematu chciałbym powiedzieć,że problemem drgania silnika w moim aucie jest błędny odczyt temperatury paliwa poprzez któryś z czujników i w konsekwencji poprzez komputer.Wygląda to tak,że w miarę rozgrzewania się autka komputer pokazuję, że temperatura paliwa spada aż osiąga wartość -1 stopnia Celsjusza co jest kompletną bzdurą i silnik zaczyna dobierać złą dawkę paliwa do panujących warunków. Najlepsze jest to ze nikt póki co nie wie dlaczego tak się dzieje, zważywszy na fakt , że czujnik temperatury w nastawniku jest oki (można łatwo sprawdzić odczytując rezystancję na kostce od pompy pin 5 i 6; przy temperaturze 20 stopni powinno być ok 2300-2800 omów a przy 80 stopniach w granicach 300-500 omów). Tak czy inaczej chciałbym abyście zwrócili na to uwagę, może to tylko w moim przypadku ten błąd występuje i ma wpływ na drgania a może ktoś jeszcze u siebie takie coś zauważył i się ze mną podzieli swoimi spostrzeżeniami. Ja teraz jestem w trakcie zdobywania schematów elektrycznych od autka, w sumie programów które mają w sobie je posiadać. Jak dojdę co i jak to na pewno podzielę sie z wami tą wiedzą. a tak jeszcze przy okazji to proponuje także sprawdzić termistor (czujnik temperatury) który znajduję się w płytce na filtrze paliwa, u mnie był walnięty i też miał wpływ na prace komputerka i dobór dawki paliwa. A i jeszcze jedno panowie, u mnie przy pojawieniu sie drgań czyli po nagrzaniu sie silnika autko traci moc, nie idzie tak jak powinno tak jak to ma miejsce gdy silniczek jest lekko rozgrzany. Dodam, że autko to BMW E39 525TDS z roku 97 z przebiegiem oficjalnym 200000 nie oficjalnym gdzieś na pewno ma ok 300000, i uzyskaną maksymalna predkoscią 205 km/h !!
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!!
Mam i już nie oddam!!
Panowie z wcześniejszą bunią e34 miałem tyle problemów ile postów na naszej stronie a mechaników bez liku. Znalazłem jednego faceta z Nadarzyna pod Warszawą i szok auto zimne ciepłe paliło od strzała 0 drgań spalanie 9l w mieście na automacie naprawde mistrz.
Teraz też się do niego wybieram bo chyba mi pompa siada.Polecam go
-
ANDRU
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Kolego a napisz jak ten mistrz kasuje bo zwykle tacy sie grubo cenia.pele78 pisze:Panowie z wcześniejszą bunią e34 miałem tyle problemów ile postów na naszej stronie a mechaników bez liku. Znalazłem jednego faceta z Nadarzyna pod Warszawą i szok auto zimne ciepłe paliło od strzała 0 drgań spalanie 9l w mieście na automacie naprawde mistrz.
Dla przyblizenia napisz co bylo z twoim autem zanim dales do mistrza i jaka cyfre u niego zostawiles by autko chodzilo znow jak nowe?
-
krzysztof85
- Świeżak

-
ANDRU
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
To jeszcze zależy który ten nastawnik?krzysztof85 pisze:Witm walczacych z tym rewelacyjnym motore!!!szkoda mowic co wymieniłem .Chciałem tylko zapytac gdzie moge dosatac nastawnik bo szukam .
prosił bym o pomoc.z gory dziekuje. pozdrawiam
Nastawnik EDC to juz pewnie tylko nowy w BOSCHu bynajmniej tam masz pewnosc ze bedzie sprawny na 100% i dlugo posłuży bo z używanymi sprawnymi to raczej ciężko choć na allegro jest gość gtóry ma na sprzedaj używane.
Nastawnik HDK mozesz takze kupic nowy w BOSCHu lub uzywany czy tez po regeneracji również na allegro nawet u tego samego gościa który oferuje nastawniki EDC.
Nie pytaj jakie są ceny bo to pojecie względne i każdy se ceni jak uważa.Pozdro.
-
devro
- Świeżak

- Rocznik: 1996
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 2:41 pm
--------------------------------------------------------------------------------
serwus.
u mnie jest tak, że autko na biegu jałowym chodzi równiuteńko,
ale czasem zerwie go na jakąś sekunde(tak chodzby obroty na sekunde spadły)
i zaraz wraca do normalnych obrotów ??
I tak raz na jakiś czas .
Co może być tego powodem, czy też nastawnik ??
Na zimnym czy ciepłym pali jak wściekły.
pozdrawiam i dzieki.
--------------------------------------------------------------------------------
serwus.
u mnie jest tak, że autko na biegu jałowym chodzi równiuteńko,
ale czasem zerwie go na jakąś sekunde(tak chodzby obroty na sekunde spadły)
i zaraz wraca do normalnych obrotów ??
I tak raz na jakiś czas .
Co może być tego powodem, czy też nastawnik ??
Na zimnym czy ciepłym pali jak wściekły.
pozdrawiam i dzieki.