E39 Touring - Problem z zawieszeniem tylnym, stuka

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Jimmi
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

E39 Touring - Problem z zawieszeniem tylnym, stuka

Post autor: Jimmi »

Witam...jak w temacie a mianowicie:
Wymieniłem łączniki stabilizatora tylne i tylne amorki, dodatkowo łożysko tylnej lewej piasty i teraz tak...jak rano ruszam z parkingu to mam wrażenie jakby była poluzowana podpora mostu tylnego - jest takie dudnienie i uczucie jakby się poślizgnęło sprzęgło albo tylne koła (ale nie zapala się kontrolka ASC). I teraz nie wiem czy wyrobione są gumy na tych tylnych sankach co podpierają most czy to coś innego!?! Jak wracam po południu z pracy to znacznie rzadziej się to zdarza. Mieliście taki problem? Dodam że mam model z nivo ale to nie ma raczej nic do rzeczy. Jak sprawdzić tuleje na tych sankach?
BMW E39 TDS TOURING...srebrna strzała--->
tewu1983
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Problem z zawieszeniem tylnym w E39 Touring

Post autor: tewu1983 »

podejżewam kolego że w e39 zawieszenie tylne jest troszkę inaczej skontruowane jak w mojej e34 ale u mnie luzy wylukałem tak: najechałem na kanał auto bez hamulca na bieg i będąc w kanale przeciągałem krótkimi ruchami całe auto przód-tył, wał stawia opór i sanki pracują w najsłabszym miejscu.
u mnie do wymiany były przednie gumy tylnej belki.
wymiana ok 4godz. z demontażem całej belki.
ODPOWIEDZ