Jakie są objawy padającego rozrządu 2.5 TDS
Moderator: Moderatorzy
-
Surmik
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Witam
Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem auta zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku,choć na ciepłym jak by palił trochę lepiej,a do tego jak już odpali to strasznie nie równo pracuje i słychać jak by coś terkotało w środku.Byłem u mechanika i kazałem mu zrobić dogłebną diagnostykę silnika,powiedział mi że jest problem z kątem wtrysku,że nie trzyma się w przedziale i spada mi nawet do zera nie wiem dokładnie o co chodzi,podobno dzieje się tak jak jest padnięta pompa wtryskowa albo padający rozrząd z uwagi że mam nową pompę to ją wykluczył i obstawia rozrząd ale czy jest możliwe,że przy nie całych 300 tys przebiegu siada już rozrząd? Czy te objawy co napisałem mogą być tego przyczyną?
Cała pompa nowa razem z nastawnikiem,ten dzwięk nie jest metaliczny i dlatego nie jest on typowy dla rozrządu,bo i mechanik mówił,że jak rozrząd jest walnięty to jest metaliczny dzwięk,a ten jest taki jak by jakieś łożysko było luzne albo coś podobnego.Dodam,że najlepiej odpala jak jest zagrzany ale nie w pełni tylko powiedzmy,że około 20 stopni,bo jak się zagrzeje normalnie to wtedy jak odpalam to gaśnie i tak parę razy aż odpali.
Pozdrawiam
Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem auta zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku,choć na ciepłym jak by palił trochę lepiej,a do tego jak już odpali to strasznie nie równo pracuje i słychać jak by coś terkotało w środku.Byłem u mechanika i kazałem mu zrobić dogłebną diagnostykę silnika,powiedział mi że jest problem z kątem wtrysku,że nie trzyma się w przedziale i spada mi nawet do zera nie wiem dokładnie o co chodzi,podobno dzieje się tak jak jest padnięta pompa wtryskowa albo padający rozrząd z uwagi że mam nową pompę to ją wykluczył i obstawia rozrząd ale czy jest możliwe,że przy nie całych 300 tys przebiegu siada już rozrząd? Czy te objawy co napisałem mogą być tego przyczyną?
Cała pompa nowa razem z nastawnikiem,ten dzwięk nie jest metaliczny i dlatego nie jest on typowy dla rozrządu,bo i mechanik mówił,że jak rozrząd jest walnięty to jest metaliczny dzwięk,a ten jest taki jak by jakieś łożysko było luzne albo coś podobnego.Dodam,że najlepiej odpala jak jest zagrzany ale nie w pełni tylko powiedzmy,że około 20 stopni,bo jak się zagrzeje normalnie to wtedy jak odpalam to gaśnie i tak parę razy aż odpali.
Pozdrawiam
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
Witam nowego kolego z korzystaj z tej opcji temat był już poruszany na forum http://bmw-diesel.pl/search.php
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
Surmik
- Świeżak

Ja już szukałem ale nikt podobnego problemu jak mój nie opisuje,a sprawa jest na tyle poważna,że do kraju wracam dopiero w grudniu,a do tego czasu auto musi być na chodzie i do zrobienia ma jakieś 2000 km i jeżeli to co opisuję jest sprawą rozrządu to obawiam się,że może nie dotrwać do jego zrobienia dlatego liczę na wypowiedz kogoś kto może miał podobne objawy jak mu rozrząd padał albo co innego z tymi objawami.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
Surmik pisze:Ja już szukałem ale nikt podobnego problemu jak mój nie opisuje,a sprawa jest na tyle poważna,że do kraju wracam dopiero w grudniu,a do tego czasu auto musi być na chodzie i do zrobienia ma jakieś 2000 km i jeżeli to co opisuję jest sprawą rozrządu to obawiam się,że może nie dotrwać do jego zrobienia dlatego liczę na wypowiedz kogoś kto może miał podobne objawy jak mu rozrząd padał albo co innego z tymi objawami.
Ale w tamtym temacie masz podane jak sprawdzić rozrząd więc podjeć do mechanika niech ci sprawdzi i w diagnozie by pomógł filmik z tym dźwiękiem silnika
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
No i w czym niby jest problem?błażej21 pisze: Ale w tamtym temacie masz podane jak sprawdzić rozrząd więc podjeć do mechanika niech ci sprawdzi i w diagnozie by pomógł filmik z tym dźwiękiem silnika
Jak autor tematu sprawdzi w jakiej kondycji ma rozrząd to będzie wiedział czy ma dalej szukać czy nie.
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- błażej21
- Bywalec Gadulec
Jawor pisze:No i w czym niby jest problem?błażej21 pisze: Ale w tamtym temacie masz podane jak sprawdzić rozrząd więc podjeć do mechanika niech ci sprawdzi i w diagnozie by pomógł filmik z tym dźwiękiem silnika
Jak autor tematu sprawdzi w jakiej kondycji ma rozrząd to będzie wiedział czy ma dalej szukać czy nie.
Chodzi jaki dźwięk mu silnik wydaje bo może też pompa vacuum się odzywać
-
Surmik
- Świeżak

Właśnie chodzi o to,że mechanik odpada ze względu cen jakie są w Norwegi w której aktualnie przebywam,filmik postaram się jutro zamieścić z tym dzwiękiem,ogólnie w aucie wymieniam wszystko na bieżąco,a nawet czasem przed czasem,bo staram się unikać takich przypadków jak ten obecny ale wszystkiego się nieda przewidzieć,a że w kraju mechanicy idą teraz na łatwiznę i wolą wymieniać to co się zużyło,a jak mają coś znalezć to już mają problem zwłaszcza jak chodzi o Diesla,pompa wody jest prawie nowa,nie oszczędzam na naprawach i byle czego też nie wkładam do auta z tym odpalaniem już od paru miesięcy miałem małe problemy ale żaden mechanik nie wiedział dlaczego tak pali z tym,że było o wiele lepiej a teraz po przejechaniu trasy ponad 1000 km jest naprawdę źle i obawiam się najgorszego.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
Surmik pisze:Właśnie chodzi o to,że mechanik odpada ze względu cen jakie są w Norwegi w której aktualnie przebywam,filmik postaram się jutro zamieścić z tym dzwiękiem,ogólnie w aucie wymieniam wszystko na bieżąco,a nawet czasem przed czasem,bo staram się unikać takich przypadków jak ten obecny ale wszystkiego się nieda przewidzieć,a że w kraju mechanicy idą teraz na łatwiznę i wolą wymieniać to co się zużyło,a jak mają coś znalezć to już mają problem zwłaszcza jak chodzi o Diesla,pompa wody jest prawie nowa,nie oszczędzam na naprawach i byle czego też nie wkładam do auta z tym odpalaniem już od paru miesięcy miałem małe problemy ale żaden mechanik nie wiedział dlaczego tak pali z tym,że było o wiele lepiej a teraz po przejechaniu trasy ponad 1000 km jest naprawdę źle i obawiam się najgorszego.
A tak z ciekawości z tym odpalaniem to ile masz paliwa w baku Ale tak czytając obstawiam na rozrząd Ale mogę się mylić
-
Surmik
- Świeżak

Tak samo jest na pełnym jak i na 20 czy 30 litrach,też myślałem że to może pompa w zbiorniku po tym jak mi gasł zaraz po odpaleniu,powietrza w wężyku też niema więc się nigdzie układ nie zapowietrza w sezonie czyściłem cały układ ssący o auto dbam jak się da najlepiej ale już powoli tracę do niego cierpliwość,a kasy pochłania jak diabli
Czy jak by to był rozrząd to jest już naprawdę zle skoro tak odpala czy da radę jeszcze wytrzymać do grudnia?
Podaję linki do filmików jak odpala i jak pracuje dodam,że tak odpala przy temp. 19 stopni na dworzu i jak dla mnie tragedii niema,bo jak jest poniżej 10 to jest masakra i tak z 5 minut trzeba kręcić żeby wkońcu załapał za każdym razem jak odpali to za autem jest ciemna chmura.
http://www.youtube.com/watch?v=UnT3T9sJvV8
http://www.youtube.com/watch?v=RsAmPjWI_xs
Czy jak by to był rozrząd to jest już naprawdę zle skoro tak odpala czy da radę jeszcze wytrzymać do grudnia?
Podaję linki do filmików jak odpala i jak pracuje dodam,że tak odpala przy temp. 19 stopni na dworzu i jak dla mnie tragedii niema,bo jak jest poniżej 10 to jest masakra i tak z 5 minut trzeba kręcić żeby wkońcu załapał za każdym razem jak odpali to za autem jest ciemna chmura.
http://www.youtube.com/watch?v=UnT3T9sJvV8
http://www.youtube.com/watch?v=RsAmPjWI_xs
-
krisztof2000
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
prawdopodobnie masz za późny kąt wtrysku ja tak miałem u siebie po podpięciu kts niby był ok ale nie utrzymywał się w przedziale i strasznie skakał od 3.5 do 1.3 był problem z odpalaniem szczególnie na ciepłym. przy odpaleniu chmura dymu itp.przyspieszenie go pomogło pali na strzał i przestał skakać odchyły miał max 0.3 stopnia. a wcześniej skakał dlatego ze go komputer próbował wyregulować.
dodam ze u mnie pompa ma jakieś 10 tys zrobione od regeneracji rozrząd nowy dopiero co założony. po wymianie zaczęły się jaja dlatego ze łańcuch miał znaki na 13 ogniw i tak zastał ustawiony a powinno być 12 (nikt tego nie liczył kilka razy zakładałęm oryginalne używane które nie mają znaków więc liczyłem) ale udało się ustawić i auto lata.
najlepszy do regulacji i ustawień w tds jest bosch kts.
sprawdź po dokręceniu korka wlewu oleju czy na łańcuchu czuć luz. jak tak to podpada pod wymianę. jak jest za bardzo wyciągnięty to zawory potrafią grać po tłokach.i wtedy warto skorygować ustawienie wałka rozrządu.
dodam ze u mnie pompa ma jakieś 10 tys zrobione od regeneracji rozrząd nowy dopiero co założony. po wymianie zaczęły się jaja dlatego ze łańcuch miał znaki na 13 ogniw i tak zastał ustawiony a powinno być 12 (nikt tego nie liczył kilka razy zakładałęm oryginalne używane które nie mają znaków więc liczyłem) ale udało się ustawić i auto lata.
najlepszy do regulacji i ustawień w tds jest bosch kts.
sprawdź po dokręceniu korka wlewu oleju czy na łańcuchu czuć luz. jak tak to podpada pod wymianę. jak jest za bardzo wyciągnięty to zawory potrafią grać po tłokach.i wtedy warto skorygować ustawienie wałka rozrządu.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
I ten łopatologiczny sposób jest bardzo skuteczny... Miałem luz na łańcuchu i też musiałem na ciepłym długo kręcić. Po wymianie rozrządu zapala bardzo dobrze na ciepłym i zimnym a silnik o wiele kulturalniej pracuje.krisztof2000 pisze:sprawdź po dokręceniu korka wlewu oleju czy na łańcuchu czuć luz. jak tak to podpada pod wymianę. jak jest za bardzo wyciągnięty to zawory potrafią grać po tłokach.i wtedy warto skorygować ustawienie wałka rozrządu.
-
Surmik
- Świeżak

Tak jak już wspominałem na wstępie pompa jest nowa ( nie regenerowana tylko nowa razem z nastawnikiem ! ) po jej wymianie nie miałem żadnych problemów zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku poprostu paliła od strzała jak to często mówiłem "jak pszczółka
) dopiero po jakimś czasie zaczęły się małe problemy z odpalaniem ale jak mówiłem mechanikowi żeby to sprawdził to zawsze odpowiedz była ta sama "nie wiem" i tak to jest z mechanikami,a teraz przed wyjazdem kazałem mu dogłębnie sprawdzić i mi mówi,że kąt wtrysku nie trzyma się w swoim przedziale i powody są 2: pompa ale odpada,bo mam nową albo rozrząd i wez się tu człowieku nie załam ale ok myślę jak wrócę w grudniu to trzeba będzie zrobić i tyle,a tu po trasie ponad 1200 km widzę,że sprawa stała się naprawdę poważna,dziś tyle kręciłem że mi akumulator padł.Łańcuch który widać przez korek niema luzu ale jak to bywa zazwyczaj psuje się to do czego jest trudny dostęp no i pewnie ten drugi jest walnięty albo ślizgi,bo nie mam metalicznego dźwięku co by wskazywało na łańcuch tylko bardziej jak by coś o coś tarło i wyraźnie to słychać jak się podkręci na 2000 obr i puści gaz nie wiem czy bez zrobienia rozrządu coś się poradzi ogólnie załamka.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
Ja jak wymieniałem rozrząd to dolny ślizg miałem bardzo przytarty, gorny lekko. Jak kąt wtrysku pływa to najprawdopodobniej winny jest rozrząd.