e36 325tds - tarcie podczas skręcania
Moderator: Moderatorzy
- jedrek61
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
e36 325tds - tarcie podczas skręcania
Witam koledzy w piątek miałem stłuczkę:( nie z mojej winy jadąc drogą z pierwszeństwem wyjechał na mnie koleś z podwórka i uderzył centralnie w tylne lewe koło. blacharka to pikuś ale jest coś nie tak z hamulcami ponieważ gdyż ostro hamuję nosi mi tyłem:( a druga sprawa to podczas jazdy na radzie coś trze w tym kole. Co to może być? nie mogę nic zaczepiać ponieważ czekam na rzeczoznawcę a wiadomo jak to z nimi jest a chciał bym się dowiedzieć czego się spodziewać i znać mniej więcej koszty. Pozdrawiam
jędruś
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podlaskie
tarcie podczas skręcania. e36 325tds.
Może skrzywił ci wahacz lub także naruszył piastę
-
tl
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
tarcie podczas skręcania. e36 325tds.
Po1, tak jak pisze kolega wyzej, najprawdopodobnie skrzywieniu ulegl wahacz, piasta mogla tez to odczuc i lozyzko moze miec luzy stad tarcia/harczenia/inne dziewne dzwieki.
Po2, na pewno nie masz poprawnej geometri (nie mowiac juz o zbierznosci...) i stad owe bujanie/sciaganie tylu przy hamowaniu. Nawet na sporych koleinach przy wiekszych predkosciach buja co?
Po3, a moze buja Ci tylem tez przez to, ze hamuje Ci poprawnie tylko na nieuderzone kolo?
Sprawdz wahacz, sprezyne, amor, osadzenie amora w gniezdzie, obadaj tarcze i piaste. Najlepiej wjedz na szarpaki i tam wszystko stanie sie jasne.
A rzeczoznawcy powiedz wszystko co Ci dolega, a najlepiej to pojedz z nim do warsztatu by wszystko szczegolowo obejrzec.
PS.
Na geometri wyjdzie czy auto jest proste, bo mogla wygiac sie przedluznica
Ale to najgorszy scenariusz... Istotne jest to jak mocno Cie uderzyl.
Po2, na pewno nie masz poprawnej geometri (nie mowiac juz o zbierznosci...) i stad owe bujanie/sciaganie tylu przy hamowaniu. Nawet na sporych koleinach przy wiekszych predkosciach buja co?
Po3, a moze buja Ci tylem tez przez to, ze hamuje Ci poprawnie tylko na nieuderzone kolo?
Sprawdz wahacz, sprezyne, amor, osadzenie amora w gniezdzie, obadaj tarcze i piaste. Najlepiej wjedz na szarpaki i tam wszystko stanie sie jasne.
A rzeczoznawcy powiedz wszystko co Ci dolega, a najlepiej to pojedz z nim do warsztatu by wszystko szczegolowo obejrzec.
PS.
Na geometri wyjdzie czy auto jest proste, bo mogla wygiac sie przedluznica

Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+