[e36] 325 2500 TDS stukot, falowanie obrotów, gaśnięcie...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Sevi19
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: Sevi19 »

Witam mam problem z moim silnikiem, mam bmw e36 325 o pojemnosci 2500 TDS. Problem tkwi w tym, że obroty strasznie falują, kiedyś miałem problem z tym i wstawiałem filmik oto on- http://www.youtube.com/watch?v=EvLu07fSLM0 . Czyli obroty nadal falują, nie tak dawno doszło mi coraz częstsze gaśnięcie silnika jak jest na biegu jałowym np. dojeżdżam do skrzyżowania wrzucam na luz i auto gaśnie nie zawsze ale coraz częściej. ok. tydzień temu doszedł dziwny stukot z silnika... taki metaliczny tylko zanika on jak dodam gazu na wolnych obrotach go tylko słychać. Co dalej hmm auto pali według mnie ok na zimnym troszke dłużej musze pokręcić na ciepłym lepiej odpala. We wtorek odstawiłem auto do mechanika w woznikach do mazanka dziś pojechałem po auto bo zdiagnozował że to jest wina rozrządu... bo podobno łańcuch jest luźny że strach tym jeździć... czy jest to możliwe, że te objawy co mam w aucie są przez rozrząd ? przemyślałem odebrałem auto i powiedziałem, że się zastanowie co dalej robić... zawiozłem auto do drugiego mechanika w siewierzu powiedział że jutro będzie rozbierać i patrzec co się z tym dzieje... i teraz pytanie do was czy wiecie moze co to moze byc ? i jak się zachować aby mechanicy nie zrobili mnie na kase... ?

pozdrawiam jestem bezradny... nie chcę wsadzić 2 tysi w naprawe ;/
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Może być do wymiany przepływka , ale to by trzeba było ją rozebrać i sprawdzić.
Może być też źle ustawiona dawka.
Rozrząd to by były problemy z zapalaniem na zimnym i ciepłym.

Proponuję podjechać do mechanika co zajmuję się tylko BMW i niech pod kompa pdoepnie i zdiagnozuję.

Mieszkasz w okolicy Siewierza to podjedź do Mysłowic serwis nie autoryzowany BMW BM Cars:
http://www.bmcars.pl/

Za diagnostykę kompem biorą jakieś 62 pln,byłem u Nich ostatnio na przeglądzie.
Sevi19
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: Sevi19 »

Stukot zlikwidowany mechanik powiedział że to jakieś koło pasowe koszt cześci + wymiana 480 zł O_o i teraz pytanie do was czy stuki w silniku mogły być przez to ? oraz cena jest normalna za taką naprawe ?

Co do falowania i gasniecia szarpania powiedzial ze to nastawnik i ja powiedzialem zeby zaczal to robic wymieni na swoj uzywany koszt 600 zł

Co wy o tym myślicie ? nie próbuje mnie wykiwać ?

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ