e34 tds zimny nie ma mocy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

e34 tds zimny nie ma mocy

Post autor: CHRIS591 »

szukalem wszedzie byc moze slabo chozi mi o to ze moj 525tds e34 pierwszy problem to na zimnym czy cieplym odpala super jak 2 lata temu wwymienilem pompe po regeneracji i od tej pory nie mam peoblemu z odpalaniem tylko troszeczke faluje czasami ale po odpaleniu do pelnej temperatury (wskazowka na srodku od temperatury) na zimnym jakos brakuje mocy wiem ze to diezel i nie mozna go deptac na zimnym ale czsami delikatnie potrzeba przycisnac pedal gazu inic jedzie jak by na trujce nie na jedynce czyscilem egr i jest oki tylko zauwazylem ze wogule nie dochodzi prad do tego elektrowlacznika od sterowanioa egr jak przepne kostke od sterowania zeluzja chlodnicy to elektrowlacznik i egr dziala czy to ma z tym cos wspulnego ten egr z moca silnika a jak nie to co moze byc jeszcze

Dodano: 22 Lis 2010 06:42

witam ponownie odnoszac sie do tego pytania czy to jeszcze moze jest zwiazane z tym ze rura egr jest peknieta
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

bmw e34 tds zimny nie ma mocy

Post autor: lucasdj »

"Samochód mi się przechyla na jedną stronę, czy to może być wina pękniętej opony? " - tak w ramach żartu.
Diesel potrzebuje paliwa, powietrza i kompresji żeby pracował. Im lepsze proporcje tym lepiej chodzi:) więc rurkę musisz wymienić, bo powietrze ucieka Ci bokiem a do kolektora trafia zimne z ulicy. Sprawdź jeszcze dawkę paliwa, jeśli objaw nie ustąpi.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.

Zupełnie jak TDS :)
Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak

rurke wymienilem ale ja pewnie zaraz wypli bo nie otwiera egru poniewaz nie dochodzi prad do tego elektro wlacznika co otwiera podcisnienie do egr sam zawor dziala poniewaz podlaczalem ta kostke od zeluzji chlodnicy, czy moze ten egr ktos kiedys w jakis sposob mogl odlaczyc ten doplyw pradu? jeszcze dodam ze brakuje dwa przekazniki jeden maly prostokatny i ten kwadratowy. I dzieki za odpowiedz a zart byl spoko :lol:
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Jeśli się nie mylę to zawór EGR na zimnym silniku podaje gorące spaliny (z nie dopalonym paliwem) do kolektora dolotowego, co powoduje ogrzanie powietrza wlatującego i dopalenie spalin (że niby dla ekologii :) ). Więc może mieć niższą moc gdy dostaje zbyt zimne powietrze.
Ktoś mógł kombinować z elektryką, a co do brakujących przekaźników to najlepiej wstaw zdjęcie, to Ci powiem, czego brakuje.
Jeszcze kwestia dawkowania paliwa w zależności co pokaże czujnik temp. powietrza (jak jest uszkodzony to pokazuje -40stC), ale to na kompie trzeba by sprawdzić.

Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak

dzieki za pomoc na kompa to bede musial sie wybrac bo tak czy inaczej zawsze jakies bledy sie znajda tylko podpowiedz co to za przekazniki z gory dzieki wielkie

Dodano: 08 Gru 2010 13:20

jeszcze cos zapytam jak rozpoznac dany model silnika
Załączniki
jeden to tebiale miejsce a drugi waski wyzej przekaznik
jeden to tebiale miejsce a drugi waski wyzej przekaznik
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Co to znaczy, o jaki model silnika chodzi? Przed i po lifcie, td a tds?
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak

witam to jest jeszcze przed liftem e34 525tds 143 km 1993 i wlasnie nie wiem gdzie i jak moge znalezdz dokladny model silnika nie posiadam pelnych dokumentow tego auta tylko wiem tyle co mam w dowodzie wpisane :(
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Ale ja w dalszym ciągu pytam, CZEGO Ty chcesz się dowiedzieć? Model Twojego silnika to M51, 2,5l TDS, 143KM i tyle, pompę masz starą z nastawnikiem potencjometrycznym EDC (pierwsza wersja z 3). Po co i do czego chcesz wiedzieć więcej? Nie ma innych dostępnych oznaczeń, a fabryczne nie są do niczego potrzebne.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak

chodzi o to do czego sluza te brakujace przekazniki na fotce i czy sa potrzebne pytam o to dlatego bo mi prad nie dochodzi do elektro wlacznika ktory steruje podcisnieniem EGR i czy ten EGR ma zwiazek z brakiem mocy na zimnym silniku co codzi o odpalanie to na zimnym czy cieplym jest oki startuje super
Awatar użytkownika
lucasdj
Bywalec
Kontakt:

Brakuje Ci przekaźnika od dodatkowej pompy obiegu płynu chłodzącego (K8)
Obrazek

Awatar użytkownika
CHRIS591
Świeżak
Świeżak

dzieki ale jak rozumiem u mnie tej pompy nie ma
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Czy jest czy nie ma sprawdź sobie, skąd mamy wiedzieć - pompka jest przy elektrozaworach ogrzewania, pod maską przy kierowcy, są dokładne opisy na forum. Więc masz odpowiedź - ta pompka nie jest do niczego niezbędna, to opcja. Co do modelu silnika - model to m51 i tyle, nie masz co szukać dalej bo nic innego nie istnieje, stąd starałem się Ci to uświadomić. Wyposażenie i wersje z fabryki sprawdzasz sobie po numerze VIN pojazdu. Sprawdź czy do EGRu podpięte jest podciśnienie, sprawdź czy nie jest zatkany olejem/sadzą. Skoro nie dochodzi prąd do elektrozaworków to sprawdź czemu (bezpieczniki, same kable, styki i wtyczki). Trochę o tożsamych problemach jest tutaj:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=2864
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=10&t=792
http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=1905

Resztę sobie poszukaj. I jeszcze jedno - Pisz poprawnie po polsku, z użyciem znaków interpunkcji i wielkich liter!

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

marcin0690
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Wielkopolskie

Re: e34 tds zimny nie ma mocy

Post autor: marcin0690 »

panowie a ja mam pytani co by się stało w momencie przepalenia blaszki który była zamontowana przy zaworze egr ?? :D znajomy zaślepił blaszką z puszki po piwie i nie sprawdzał czy mu przepaliła się czy nie
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Eh, widzę że sprawa z SB i jakoś nikt nie wypowiedział się do tej pory, zatem napiszę tak jak obiecałem. Komentować samego pomysłu nie będę... niech sobie każdy skomentuje zastosowanie blaszki z puszki po piwie na wejściu rurki z kolektora wydechowego. Ciekawe dlaczego z takiej blaszki nie robią układów wydechowych? :D

Wpierw zobacz jak to działa - metalową rurką idą gorące spaliny z kolektora wydechowego w celu recyrkulacji do zaworu AGR. Stąd idzie to prosto do kolektora ssącego (w momencie otworzenia tłoczka w zaworze) - wypaliłeś blaszkę na wejściu do zaworu, zatem jeśli cokolwiek z niej zostało (o ile zostało, ale zazwyczaj jakieś szczątki mogą się oderwać) to albo "lata" obecnie w metalowej rurce od kolektora wydechowego (optymistyczna wersja), albo jeśli przecisnęło się przez tłoczek to dawno poszło do kolektora ssącego (pesymistyczna wersja). :/ Ja z racji wrodzonej ciekawości bym zdjął rurkę kolektor-zawór i sprawdził czy nic tam nie ma (na końcu jest kryza, poza tym ciśnienie nie pozwoliłoby czemukolwiek raczej wylecieć z powrotem do kolektora wydechowego). Jeśli pusto, to zdejmuj kolektor i sprawdź wpierw zawór, kolektor (jakieś zakamarki) a następnie zajrzyj do wlotów silnika - może się gdzieś zatrzymało (nie wiem, na zaworach?).

W teorii? Taka blaszka jest na tyle cienka i miękka, że nie powinna zakłócić pracy silnika, jednak może trochę narobić spustoszenia w komorze na gładzi cylindrów i tłoków (o ile zawór ją wpuści lub poharata trzonek zaworka - zależnie od wielkości). Czyste aluminium ma temperaturę topnienia jakieś 670stopni Celsjusza, nie wiem jak stopy z puszek, zatem teoretycznie jest szansa że się stopi jeszcze w miejscu mocowania (temperatura spalin w kolektorze wydechowym to jakieś 700-800stopni, w rurze do AGR już mniej) lub w komorze w fazie wybuchu (powietrze w komorze w fazie zapłonu to ok. 500-750stopni, temperatury spalania ON przy wybuchu to 1900-2200stopni Celsjusza). Podsumowując - prawdopodobieństwo że z blaszki finalnie nic nie zostało jest spore, pytanie co zdążyła naszkodzić zanim "zniknęła" (np. w fazie sprężania).

Tyle teorii, w praktyce nie mam pojęcia i raczej nikt tego nie określi - kwestia szczęścia. Następnym razem proponuję nie wyczyniać takich cudów w miejscach, gdzie to co kombinujecie może mieć bezpośredni dostęp do wnętrza silnika.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Ja powiem inaczej dobra zassało ją może się spaliła może nie.
Znam podobny przypadek gdzie kolega w przypływie potęgi geniuszu zrobił z takiej blaszki zawór sterujący do dwusówa blaszka wpadła w dolot została sprasowana w kostkę i wbiła się między tłok i okno wydechowe robiąc spory bałagan zatrzymując tłok.
Wiem tds to nie motorynka ale zawór klepiąc tą blaszke może ją sprasować w kulkę czy kostkę potem taki myk poleci w turbine i tam narobi bałaganu na wirniku.
Bo o ile takie syfki słupek przeżyje to turbina najmniejszych zanieczyszczeń nie trawi.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998

Post autor: Tomek 85 »

Moim zdaniem tragedii nie ma, blaszka została wypalona-przepalona, jeśli nawet coś dostało się do kolektora to już dawno się utleniło. Taka blaszka nawet jak podejdzie pod zawór i ten się nie domyka to dość szybko ją poprostu stopi. Zresztą co tu gdybać jak przepaliło załóż nową :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

GuLuN, po pierwsze Ty mówisz o silniku z zapłonem iskrowym - bierz pod uwagę różnicę ciśnień i temperatur. Po drugie u Ciebie blaszka w całości odpadła tak? No tu się wypaliła, zatem co najwyżej jakieś resztki jej bierzemy pod uwagę. Naprawdę uważasz, że pomimo tych wszystkich temperatur to "coś" co pozostanie z tej blaszki (o ile to JEST) przeciśnie się przez 2 zawory i dojdzie do turbosprężarki? :shock:

Ale co do zatkania AGRu to czy naprawdę nie ma lepszych sposobów, jeśli już koniecznie chcecie to zrobić? ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

ODPOWIEDZ